Má Česko podporovat ruskou opozici?

13. 11. 2012 | 11:03
Přečteno 4627 krát
Sny o liberalizaci skončily a Rusko posledních několik měsíců zažívá absolutně opačný proces. Ruská opozice je vystavena novým represím. Má se však Česká republika angažovat v bezvýhradné podpoře ruské občanské společnosti?

Situace v Rusku posledních pár měsíců je velmi zvláštní. Šílí a vymkla se z kloubů, řekl by dánský princ. Degradují jak státní, tak opoziční instituty, a společnost jako celek začíná upadat do stále větší apatie. Tak se to alespoň jeví z vnějšku.

Zdánlivý konsenzus z prvních měsíců letošního roku, kdy dokonce tehdejší prezident Medveděv usedl za jeden stůl se zástupci opozice v čele s předákem radikální levice Sergejem Udalcovem, vyprchal. Nahradil jej kolotoč legislativního i čistě silově represivního utahování šroubů.

Projevem zcela zjevné degradace státních institutů se projevila právě tím, že přestal fungovat filtr únosnosti a zdravého smyslu. Ruský parlament schválil zákony, které otevřeně slouží jako bič na svobodu občanské společnosti.

Restrikce se dotkly neziskových organizací, shromažďovacího práva, internetu. Na řadě je snaha umlčet kritiku klerikalismu. V ruském parlamentu se totiž nachází zákon o ochraně citů věřících, který bude rouhání trestat až pětiletým vězením.

Tato zákonodárná smršť, jež se objevila v posledních měsících, je, podobně jako petrohradská vyhláška o zákazu homosexuální propagandy, maskována snahou o zachování mravní čistoty ruské společnosti.

O mravní čistotu společnosti se současně začali starat pochybní aktéři. S pedofily bojuje souzený nacista, prokremelští mládežníci honí a trestají dealery syntetických drog, pravoslavní extrémisté útočí na stoupence Pussy Riot a brání svým tělem otevření „rouhačské“ výstavy. V Krasnodarském kraji místní kozáci mají zamezit spoluobčanům ze Severního Kavkazu usazovat se v regionu.

Zároveň represím byli vystaveni přední představitelé ruské opozice Sergej Udalcov, obviňovaný, mimo jiné z přípravy státního převratu, nebo Alexej Navalnyj, který se jakoby měl dopustit defraudace. Poslanec kvaziopozičního Spravedlivého Ruska Gennadij Gudkov, který se angažuje v protestním hnutí, byl pod smyšlenou záminkou zbaven mandátu. Nyní je zřejmě na řadě jeho kolega Ilja Ponomarjov.

Je přitom zajímavé, že podobnou politiku ruský režim neprováděl dokonce ani v době, kdy v sousedních státech docházelo k tak zvaným barevným revolucím. A to nehledě na to, že Kreml považoval výměnu režimů v Gruzii a zejména na Ukrajině za přímou hrozbu.

O nic lépe na tom však není ani ruská opozice. Silný impulz v podobně netransparentních parlamentních voleb loni v prosinci se v průběhu roku postupně vytratil a v současné době protestní aktivity dostaly kritické úrovně. Mnohatisícové protesty se lídrům protivládního hnutí nepodařilo přetavit v hmatatelnější výsledky a nyní i samotná pouliční podpora začíná upadat.

Šanci, kterou opozice měla na začátku letošního roku, byla ve větší míře promarněna. Nepodařilo se jí rozšířit masové protesty za hranice tradičních protestních center. Tak jako v minulých letech se mnohatisícové demonstrace až na výjimky konají pouze v Moskvě a Petrohradu.

O tomto neúspěchu svědčí i netransparentní volby starosty v Astrachani, proti kterým se místní i následně moskevská opozice snažila neúspěšně protestovat. Opozice nemohla na svou stranu získat nespokojené místní obyvatele a starostou města se stal poslanec státostrany Jednotné Rusko.

Ruská opozice nevyužila získaný potenciál ani během říjnových regionálních voleb. Místo toho, aby motivovala voliče hlasovat proti Jednotnému Rusku, Rusové raději k volebním urnám nepřišli. Nejvýraznější prohrou protivládních sil se stala volba starosty podmoskevských Chimkách. O tento post se ucházela známá aktivista Jevgenije Čirikovová, která se proslavila kampaní proti kácení místního lesa.

Čirikovová obdržela bezmála 8 tisíc hlasů, přitom v Chimkách má právo volit 151 tisíc obyvatel. Nutno dodat, že vítěz hlasování, kandidát Jednotného Ruska, získal pouze 21 tisíc hlasů.

Degradace státní moci a opozici názorně ilustruje případ opozičníka Leonida Razvozžajeva. Razvozžajev, člen radikální Levé fronty a asistent poslance Ilji Ponomarjova, je figurantem kauzy o plánovaném státním převratu, který měli představitelé levého křídla opozice s pomocí Gruzie jakoby chystat.

Razvozžajev, který v té době figuroval v případu jako pouhý svědek, byl unesen z Kyjeva, když žádal o azyl na ukrajinské pobočce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Nehledě na to, že tuto skutečnost potvrdil jak úřad OSN i ukrajinské ministerstvo vnitra, ruský vyšetřovací výbor trvá na tom, že Razvozžajev přijel do Moskvy sám, vzdal se bezpečnostním orgánům a ještě k tomu napsal desetistránkové přiznání.

Schizofrenii celé situace umocnil tiskový mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin, když prohlásil, že Razvozžajevova výpověď vlastně nemá valnou váhu.

Je nutné podotknout, že to je poprvé, co ruské orgány podobným způsobem zasáhly proti představiteli politické opozice. Oligarchu Borise Berezovského nebo mediálního magnáta Vladimira Gusinského, kteří jsou považováni za nepřátele Kremlu, ruské tajné služby z jejich zahraničního exilu neunášely.

Únos Razvozžajeva se mohl stát pro opozici vhodným mobilizačním momentem. Mohl, ale nestal se jím. Na incident fakticky nereagovala ani parlamentní, legalizovaná opozice v podobě sociálnědemokratického Spravedlivého Ruska či komunistické strany, se kterou Levá fronta spolupracuje, ani protivládní opozice.

K žádným spontánním demonstracím, akcím na Razvozžajevovu podporu či masovým protestům nedošlo. Demonstrace na podporu politických vězňů se v Moskvě zúčastnilo pouze pár tisíc osob. Místo toho nedávno zvolený Koordinační rada opozice, jak zmiňuje ruský tisk, píše zákony na období po svržení putinovského režimu.

Vzniká tedy otázka: má se Česká republika angažovat a bezvýhradně podporovat ruskou opozici?

Klíčovým pilířem české zahraniční politiky je podpora lidských práv. Česko podporuje občanskou společnost na Kubě, v Bělorusku, na Balkáně, a přesto, že se to na oficiálních stránkách ministerstva zahraničí neuvádí, i v Rusku.

Ve vztahu k Rusku jsou pro nás určující historické zkušenosti, kulturní blízkost a předsudky (o jejichž platnosti lze dlouho debatovat). Proto i někteří politici mají potřebu se vůči Moskvě vyhraňovat nebo jí naopak považují za protiváhu evropské federalizaci.

Nejednotnost naší pozice k Rusku nedávno demonstroval spor okolo Pussy Riot. Zatím co ministr zahraničí Schwarzenberg ruské punkerky otevřeně podpořil, premiér Nečas tuto podporu odsoudil, přičemž dodal, že škodí českému vývozu.

Problém se však netýká pouze našeho exportu. Má Česká republika suplovat ruskou občanskou společnost a bezhlavě se bít za každého vězněného nebo stíhaného opozičníka? Má vyjadřovat podporu všem, nehledě na jejich politickou orientaci a spáchané činy?

Osobně si myslím, že nikoliv. Na rozdíl od Spojených států, Velké Británie či Německa naše země není považována za garanta demokracie, a proto není povinna vyjadřovat se nebo dokonce zasahovat v každém případě narušení lidských práv, ke kterému v Rusku dochází. Naopak, Česká republika si může dovolit ten luxus, že může reagovat na případy, které si to zaslouží, a jejich aktéři přinejmenším vyznávají podobné hodnoty, jako my.

Ať se o podporu zmíněného Razvozžajeva starají Spojené státy nebo Německo. Jeho radikálně levicové vidění světa je sotva blízké politikům současné vládní koalici. Podpora ruské opozice by totiž neměla být účelová, neměla by být naším klackem na Kreml, kterým bychom si léčili komplexy. Mělo by platit, že protivník našeho „nepřítele“ není náš partner.

Česká zahraniční politika by měla prosazovat univerzální myšlenky lidských práv a podporovat ty, kteří se k nim hlásí. A to i nehledě na složitou situaci, ve které se ruská opozice nyní nachází.

Místo falešného humanismu, který nám Moskva může vyčítat a s chutí to také dělá („podporujete extrémisty, které byste sami trestali“), by Česká republika měla pečlivě vybrat představitele ruské občanské společnosti, jež je připravena různými způsoby podporovat.

To současně znamená, že bychom naši pozici měli více koordinovat s unijními partnery. Místo sporné podpory Pussy Riot bychom měli například prosazovat zavedení černého seznamu ruských úředníků, podílejících na represích vůči občanské společnosti, kterým by byl zakázán vstup na území Evropské unie.

Takový přístup vyžaduje jasnou koncepci zahraniční politiky, kterou by se řídili všichni ústřední aktéři na české politické scéně. A to je zjevně problém.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy