Kremelská želízka v ohni

27. 11. 2009 | 11:15
Přečteno 4860 krát
Blížící se ukrajinské prezidentské volby mohou přinést nejen definitivní konec oranžové revoluce, ale i posílení vlivu Moskvy v zemi. Na rozdíl od předchozích voleb v roce 2004 Rusko má nyní v ohni dvě vážná želízka, která tomu mohou napomoci.

Nedávno Ukrajina oslavila páté výročí tzv. oranžové revoluce – sledu událostí, který začal jako protest proti výsledku druhého kola prezidentských voleb, v němž zvítězil prorežimní kandidát Viktor Janukovyč, a skončil příchodem k moci opozičních politiků v čele s Viktorem Juščenkem. Následný vývoj zemi přinesl zlepšení v oblasti lidských práv (od roku 2006 je organizací Freedom House hodnocena jako svobodná země) a svobody tisku (podle hodnocení organizace Reportéři bez hranic v roce 2004 obsadila Ukrajina 138. místo a nyní zaujímá 89. místo), nicméně k úplné demontáži předchozího nomenklaturně- oligarchického režimu nedošlo.

Vládu i nadále ovlivňují oligarchické klany. A to nejen formou příspěvků do stranických kas, ale i přímou cestou. Důkazem tomu je nejen etablování na politické scéně Julie Tymošenkové, někdejší majitelky společnosti zabývající se mimo jiné importem ruského a turkmenského plynu. Například oligarch Petr Porošenko působil nejdříve jako předseda rady národní banky a nyní je ministrem zahraničí, nebo Viktor Baloga, který vykonával do letošního května funkci šéfa prezidentského sekretariátu.

Problémy se nevyhnuly ani oranžové koalici. V následujících letech se začalo objevovat mezi jejími předními představiteli tření a poté v roce 2008 fakticky došlo k jejímu rozložení. Mezi Viktorem Juščenkem a Julií Tymošenkovou vznikly dokonce natolik velké rozpory, že na slavném náměstí Nezávislosti neproběhla žádná oficiální oslava výročí a každý z bývalých lídrů revoluce si událost připomněl zvlášť.

Na pozadí toho popularita prezidenta Juščenka zaznamenala postupné snížení. Jím vedená strana Naše Ukrajina dvakrát za sebou obsadila v parlamentních volbách třetí místo, přičemž celkový počet získaných hlasů nepřekročil 15 % a na tradičně „oranžovém“ západu země 30 %. Naopak popularita jeho bývalého soupeře Viktora Janukovyče neklesá. Strana regionů stabilně vyhrávala poslední parlamentní volby a její předseda má zatím největší šanci zvítězit v blížícím se souboji o post hlavy státu.

Právě na výsledku lednových voleb záleží, jakou konečnou známku obdrží oranžová revoluce. Zejména, dojde-li ke korekci současné zahraniční politiky, nebo bude-li pokračovat ve stejném směru.

Během vlády Viktora Juščenka země zesílila kurz na integraci do euroatlantických struktur a budování alternativních integračních projektů na postsovětském prostoru, což se odrazilo na úrovni vztahů s Ruskem. Přestože rusko-ukrajinské vztahy také měly před oranžovou revolucí proměnlivý charakter, po vítězství opozice došlo k nárůstu problematických momentů. Jednalo se přitom nejen o vyostření sporných otázek společných dějin, náboženský rozkol, působení Černomořské floty v Sevastopolu nebo celkově otázka Krymského poloostrova. Vliv eskalace vztahů mezi Moskvou a Kyjevem pocítily i okolní státy. Například během energetických krizí, kdy byly přerušeny dodávky plynu do Evropy, nebo když Ukrajina v roce 2006 uzavřela hranici s neuznanou Podněsterskou republikou jako odpověď na ruský ekonomický nátlak.

Na rozdíl od vstupu do Evropské unie, k němuž se všichni vážní pretendenti na prezidentský úřad hlásí, další vývoj vztahů s Ruskem představuje v blížících se volbách jedno z hlavních zahraničněpolitických témat. Pozice kandidátů je přitom různorodá. Od pokračování politiky oddalování země od Ruska, kterou prosazuje Viktor Juščenko, po politiku co nejtěsnějších vztahů, navrhovanou Viktorem Janukovyčem.

Také Moskva se pokouší zvrátit nepříznivou situaci, která pro ni panovala v minulých pěti letech. Jak píše bývalý poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost a politolog Zbigniew Brzezinski v knize Velká šachovnice, Rusko „nemůže bez Ukrajiny obnovit své impérium, ať už na základě Společenství nezávislých států nebo eurasijstké filozofie. Impérium bez Ukrajiny by v konečném důsledku znamenalo, že se Rusko stane více asijským a vzdálenějším Evropě státem.“ Bez Ukrajiny nemůže Moskva plně realizovat žádný z integračních projektů, stejně tak i plně obnovit mocenský status na postsovětském teritoriu a v Evropě. Zároveň, bez spolupráce s Kyjevem jsou všechny pokusy dominovat na evropském energetickém trhu odsouzeny k neúspěchu.

Jako před minulými ukrajinskými prezidentskými volbami, tak i nyní Moskva pomáhá svému favoritovi prostřednictvím ekonomické pomoci. V roce 2004 například Rusko zrušilo pro členy Společenství nezávislých států daň z exportu uhlovodíkových surovin, což mělo Ukrajině přinést snížení ceny benzínu. Nyní je ústředním motivem cena plynu. Již minulý rok se premiéři obou zemí dohodli, že by se cena pro Ukrajinu mohla v roce 2009 pohybovat okolo 250 dolarů za tisíc metrů kubických. Tato dohoda nebyla kvůli plynové krizi nakonec uskutečněna a Kyjev v prvním čtvrtletí letošního roku platil 360 dolarů za tisíc metrů kubických (ke konci roku se průměrná cena kvůli setrvačnosti cenového vzorce snížila na 260 dolarů za tisíc metrů kubických).

V polovině listopadu poté Ukrajina, respektive premiérka Julie Tymošenko, dostala další předvolební dárek. S Vladimirem Putinem se dohodla, že republika nebude muset platit penále za neodebraný plyn, jehož výše má ke konci roku dosahovat až 7,5 miliardy dolarů, bude snížen roční objem importu plynu z původních 52 miliard metrů kubických na 33,75 miliard, poplatek za tranzit plynu bude odpovídat evropským standardům a průměrná cena plynu se bude pohybovat okolo 286 dolarů za tisíc metrů kubických.

V porovnání s rokem 2004, kdy Moskva byla nucena vsadit na kandidáta, jehož vítězství nejvíce slibovalo zachování stávajícího režimu výhodného pro ruské firmy, má nyní v ohni minimálně dvě želízka. Tradičně na Rusko orientujícího se Viktora Janukovyče a někdejší oranžovou princeznu Julii Tymonšekovou.

První zmíněný kandidát svou pověst potvrdil na nedávném sjezdu Jednotného Ruska, kde konkrétně prohlásil, že „dnes existuje skutečná šance vrátit naše (rusko-ukrajinské – pozn. autora) vztahy na úroveň ne pouze strategického, ale historického partnerství – společně budovat budoucnost našich národů a států.“ Naopak Julie Tymošenko na první pohled nevypadá jako favorit Moskvy. Tradičně si zakládá na ukrajinském patriotismu a například před volbami v roce 2006 razantně vystoupila proti zavedení ruštiny jako druhého úředního jazyku.

Nicméně Tymošenko je pragmatický hráč. Bez podpory Moskvy nemůže vyhrát osobní souboj s prezidentem Juščenkem, který se snaží snižovat její kompetenci, stejně jako bez podpory východní části Ukrajiny nemůže ve volbách zvítězit. Spolupráce s Ruskem, konkrétně uzavření smlouvy na dodávky plynu, má dokázat, že je schopna řešit klíčové ekonomické problémy a je s ním schopna, na rozdíl od nynější hlavy státu, navázat konstruktivní dialog.

Takové rozložení sil Kremlu vyhovuje. Slibuje nejen zlepšení rusko-ukrajinských vztahů, ale také posílení na postsovětském teritoriu. Oba kandidáti se zdrženlivě staví k vstupu země do Severoatlantické aliance, rýsuje se možnost získat přístup k ukrajinské potrubní infrastruktuře a není vyloučeno, že může dojít na slova Michaila Brodského, bývalého poradce Tymošenkové, který tvrdí, že Rusko může za příznivou cenu plynu získat Sevastopol. Třeba pouze v podobě prodloužení smlouvy o pobytu ruského námořnictva.

Před Moskvou se zároveň otevírá ještě jedna možnost. Nejen realizovat své regionální geopolitické ambice, ale také využít Ukrajinu jako most pro sblížení s Evropskou unií. Překročit imperiální politiku a v souladu s výzvami prezidenta Medveděva modernizovat ruskou zahraniční politiku. Takovou šanci Rusku nemůže poskytnout rigidní Lukašenkův režim, ale právě Ukrajina absolvovavši oranžovou tranzici. Otázkou zůstává, nezastaví-li se Moskva v půli cesty?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy