Progresivisté by měli zklidnit hru

08. 04. 2022 | 15:49
Přečteno 5362 krát
Pro progresivity a další přátele pražské kavárny bylo Rusko vždy říší zla.

Teď, díky invazi Rusů a válce na Ukrajině, mají důvod říkat: My jsme měli pravdu.

Měli ale opravdu pravdu? A v čem? Nevím, tak jisté to není a určitě ji neměli ve všem.

Připomeňme si, proč vlastně Rusové šli do válečné operace na Ukrajině. V zásadě proto, alespoň podle jejich vyjádření, že Ukrajina se chtěla stát mocí mermo členem NATO. A šéfové NATO, včetně USA se k tomu stavěli vstřícně.

V ukrajinském parlamentu byl na poslední chvíli stažen návrh zákona, který by de facto ukládal ukrajinské exekutivě obsadit obě separatistické, ruskojazyčné republiky v Donbasu a v Luhansku vojenskou silou. Putin to oboje pochopil jako výzvu.

Vraťme se střihem do roku 1962, kdy Sovětský svaz v dohodě s Castrem dopravil na Kubu, tedy tisíce kilometrů od SSSR, odpalovací rampy a rakety s jadernými hlavicemi a namířil je na americká velkoměsta. Nějakou chvíli předtím totéž provedly USA v Turecku, tedy u svého spojence z NATO, kde namířily rakety ze svých základen v Turecku na sovětská velkoměsta. Z velkého poprasku byla málem třetí světová válka. Rakety pak zmizely z Kuby i z Turecka.

Prostě, USA nemohly strpět, zcela pochopitelně, pár desítek kilometrů od svých hranic nejen nepřátelskou zemi, ale i zemi, ježící se sovětskými raketami s jadernými hlavicemi.

Rusové dnes tvrdí, že vlastně postupují identicky jako před padesáti lety Spojené státy. Naši progresivisté jistě řeknou, že je to něco jiného. Samozřejmě, USA jsou naši spojenci a můžeme vytáhnout dvojí metr. Ale v důsledku ukrajinského úsilí se dostat do NATO Rusové snadno podlehli představě, že několik set kilometrů od Moskvy a Petrohradu budou třeba za pár let postaveny základny NATO, tedy pardon, Spojených států, na nichž budou umístěny rakety, které dolétnou za tři až čtyři minuty do Moskvy a za šest až sedm minut do Petrohradu. V takovém případě by se obrana Rusů proti jakékoliv jaderné hrozbě ze strany Západu stala iluzorní.

Ostatně, pokud dnes probleskují zprávy z jednání mezi Rusy a Ukrajinci o podmínkách mírové dohody, už i ukrajinský prezident Zelenskyj připustil, že jeho země usilovat o členství v NATO nebude.

O výsledku ruského tažení na Ukrajinu rozhodne zřejmě již v příštích dnech velká bitva mezi ruskou armádou a ukrajinskou armádou v Doněcku a v Luhansku. Pokud Rusové zvítězí, dostanou se za hranice obou správních oblastí – Luhanské a Doněcké a vytvoří si tak příznivější podmínky pro vyjednávání o mírové smlouvě. A naopak...

Uvidíme v příštích týdnech. V každém případě válka na Ukrajině znamená ve svých důsledcích pokles životní úrovně širokých vrstev obyvatelstva celé Evropské unie. A česká vláda se tváří, jako by se to Česka netýkalo. Ale ono se ho to velice týká. Možná, že prof. Fiala a spol. nemají jen dostatek imaginace a erudice, aby to pochopili.

Fantaskní představy o tom, že se můžeme během velmi krátké doby zbavit dodávek ruského plynu, jak je prezentují i představitelé současné vlády a v závěsu za nimi většina mainstreamových médií, jsou nezodpovědné. Dodávky plynu ani ropy z Ruska nemohou být v plném rozsahu nahrazeny, a to ani v rozmezí několika let. Za americké či australské LNG sice s jistotou zaplatíme více, nejméně tři až čtyřikrát více, nežli za ruský zemní plyn. Ale tak nějak chybí dodavatelé, kteří by byli schopni pokrýt celou spotřebu plynu Evropské unie. Fantazírování o substituci ruského plynu vodíkem, o nových jaderných elektrárnách, či o obnovitelných zdrojích, je sice krásné, ale z větší částí a zejména v krátkém čase nereálné. Už proto bychom měli hledět na to, aby se konflikt na Ukrajině ukončil co nejrychleji.

A druhá věc, která mě k tomuto poznání vede, je zájem rozvojového světa na vývozu ruského a ukrajinského obilí do mnoha a mnoha (jinak hladovějících) zemí Afriky a Asie. Je otázka, kolik toho letos zbude v důsledku bojových operací z ukrajinské sklizně pšenice. Ukrajinci byli schopni v předchozích letech vyvážet každoročně cca 10 milionů tun pšenice a byli schopni se zhruba osminou podílet na světovém exportu kukuřice.

Jak jsem si povšiml, před pár dny prezident Putin podepsal výnos, kterým posiluje finance, jdoucí do ruského zemědělství tak, aby se zvýšila jeho produkce. Zřejmě proto, aby Rusko bylo schopno dodávat pšenici jiným zemím ve větším rozsahu nežli v předchozích letech.

Chci se ještě zastavit u poněkud nepřiměřených myšlenek některých našich žurnalistů.

Dnes jsem si přečetl svými základními myšlenkami ne ojedinělý článek z pera M. Pura, takto šéfredaktora Info.cz, který fantazíruje, že budeme mít „tři sta tisíc nových spoluobčanů“, protože prý jsme "vymírajícím národem".

Souhlasím plně s podporou, které se dostává uprchlíkům z Ukrajiny v současné době. Chápu, že řada z nich bude chtít u nás zůstat. Ale pokud by to mělo být tři sta tisíc lidí, myslím, že na to nejsme vůbec připraveni a nemohlo by to být jinak nežli na úkor českých občanů.

Mám na mysli nedostatečné kapacity zdravotního, sociálního či školského systému, ale také např. nedostatečnou starost státu o výstavbu nových, levných komunálních bytů. A co volná pracovní místa...?

Tak např. před čtyřmi lety pražská radniční koalice, slíbila pražským občanům stavět tisíce nových, levných komunálních bytů. Nepostavila za čtyři roky nic. Současný nájemník MMR, ministr Bartoš, vůbec nepochopil, že k tomu, aby se začaly stavět levné komunální byty, potřebuje zákon, který stanoví pravidla hry v této oblasti. Tedy zákon buď identický, nebo podobný tomu návrhu, se kterým před dvěma lety přišel do sněmovny poslanec ČSSD Birke (zůstal neschválen před 3.čtením. .Tento zákon podle anglického a rakouského vzoru by umožnil stavět na území obcí po celém Česku v příštích letech desetitisíce levných komunálních bytů. Komunální byty ovšem můžou stavět i developeři, ale určitě to nebude levné, určitě to bude pro developery velmi ziskové a pro obce a stát tedy drahé. Pro stát proto, že z vysokého nájemného, které tyto byty postavené developersky budou generovat, bude významná část hrazena ze státní kasy příspěvkem občanům na bydlení. Obávám se, že většina obcí ani nenajde ve svých pokladnách tolik peněz, aby nové byty, jak pro ty „staré“, tak i pro ty „nové“ české občany mohly stavět. A kde na to vezme stát? Asi z peněz Evropské unie anebo se bude muset ještě více zadlužit.

Prostě postarat se o tři sta tisíc nových občanů a nezanedbat ty naše reálné občany, je v současných podmínkách skoro nemožné.

Tak např. v Praze jsou pražští občané už dnes poněkud vyvedeni z míry tím, že na území městských částí s modrými zónami stojí bezplatně vesměs drahá ukrajinská auta. A Pražané nemají kam svá auta strčit, ačkoliv mají stání předplaceno!

Zkuste dnes sehnat v Praze nájemní byt. Všichni Ukrajinci, kteří mají peníze, se prostě snažili dostat k nájemním bytům, což je zcela pochopitelné a prosté. A co Češi, kam ti se podějí?

A těchto otazníků bude u českých občanů přibývat i přes hojné aktivistické články progresivistických redaktorů.



Jiří Paroubek

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy