Kocáb na tyrkysové kocábce

11. 08. 2008 | 10:33
Přečteno 6294 krát
Záměr Michaela Kocába kandidovat v podzimních volbách do Senátu za Stranu zelených nelze přijmout bez rozpaků. Důvodů je hned několik.

Kocáb v minulosti nebyl znám jako hlasatel zelené ideologie. Je samozřejmě možné, že prošel v posledních letech určitým vývojem, a je také možné, že si uvědomuje, že zelení pod vedením současného předsedy Martina Bursíka nejsou vlastně zelení. Tak či onak Kocáb při oznamování své kandidatury prohlásil, že z 95 procent podporuje Bursíkovu politiku. Zároveň řekl, že pokud by se Strana zelených měla po zářijovém sjezdu posunout doleva, svou kandidaturu stáhne.

Upřesnil sice, že toto jeho prohlášení není zaměřeno proti Daně Kuchtové, která se na podzimním sjezdu s Bursíkem utká o předsednický post ve straně, protože prý i v případě zvolení Kuchtové může strana pokračovat ve svém současném kursu, ale zkombinujeme-li prohlášení o Kocábově podpoře Bursíkovi s varováním o možném posunu doleva, znamená to, že by se Kuchtová v případě svého vítězství na sjezdu musela stát druhým Bursíkem, aby Kocáb mohl kandidátem za zelené zůstat.

Znamená to také, že Kocáb vlastně nekandiduje za Stranu zelených, ale jen za jedno její křídlo. Tuto politickou skupinu okolo Bursíka můžeme označit za pragmatické technology moci, kteří používají zelenou ideologii především jen jako nátěr, za nímž se schovává pravicový liberalismus blízký někdejší Unii svobody a jedné části dnešní Občanské demokratické strany.

Kandidátů na senátní křesla, kteří nejsou členy strany, za níž kandidují, je hned několik, ale kandidát, který není členem strany a přitom naznačuje, že vlastně kandiduje jen za jednu mocenskou skupinu v takové straně, je rarita. Šance takového kandidáta na úspěch jsou limitovány už tím, že bude muset se skutečnou kampaní počkat zřejmě až na dobu po sjezdu zelených. Je také otázkou, jak voliči budou vnímat kandidáta, který už dopředu dává ultimáta straně, za kterou kandiduje.

Kdo jsou zelení?

Tak či onak, Kocáb se bude profilovat na kandidátce strany, která momentálně neví, co vlastně je. Do Poslanecké sněmovny se sice dostala s programem, který zdůrazňoval některá klasická „zelená“ témata, ale Bursík působil už během volební kampaně jako politik, který si k zeleným jen načas odskočil z nějaké liberální strany.

Po volbách uzavřel koalici s občanskými demokraty a lidovci, ačkoliv mnozí příznivci zelených, včetně bývalého prezidenta Václava Havla, stranu nabádali, aby se politiku šla učit nejprve do opozice a podržela si tak punc alternativy k dosavadnímu politickému establishmentu.

Nakonec zvítězil Bursíkův názor, že ve vládě budou mít zelení lepší možnost prosazovat svůj program. Ukázalo se, že nakonec především pomáhají prosazovat programové priority ODS. V jejich vlastním programu nebylo nic o rovné dani, poplatcích ve zdravotnictví, americkém radaru nebo odporu vůči další integraci Evropské unie.

Ani malá vítězství, jako je embargo na budování nových jaderných elektráren nebo příprava zákona o omezení kamionové dopravy, na tom moc nemění, protože tato opatření nepřežijí současnou vládu. Kuchtová, coby představitelka, původní zelené politiky, zdánlivě bojuje s Bursíkem o moc, ale ve skutečnosti jde o identitu strany.

V tomto kontextu znělo logicky, když Bursík prosadil, aby spory ve straně řešil mimořádný sjezd strany v září. Je sice pravděpodobné, že Bursíkovi se podaří na sjezdu umlčet kritiky a nahradit je vlastními lidmi, ale tím nevyřeší otázku, co strana je a má být. Jenom ještě více vyhrotí současné rozpolcení, v němž se za vývěsním štítem zelených schovává jakási odnož ODS. Vezmeme-li v úvahu, že podle průzkumů zhruba 38 procent lidí, kteří volili zelené v roce 2006, říká, že by už stranu nevolili, Bursík si možná pojistí moc ve straně, jenže ta už voliče nebude zajímat.

Průměrnému voliči je asi už víceméně jedno, jestli se strana posune doleva nebo doprava. I z Bursíka už vyprchala novota, kterou coby politik voněl, když přivedl stranu k volebnímu úspěchu v roce 2006. Spíše vypadá jako občas se rétoricky zelenající verze politicky předčasně zestárlého harcovníka polistopadové politiky Ivana Langera.

Voliče zelení přestávají zajímat nejenom proto, že je to strana zcela pohlcená vnitřními spory, v níž neuplyne den, abychom nebyli konfrontováni s nějakou další trapnou „pikanterií“ z jejího nitra. A nejenom proto, že se bojuje o to, zda sjezd svolaný z Bursíkova popudu na září je vůbec legální. A nebo proto že slyšíme diskuse na téma, zda si Bursík zajistil pro sjezd většinu poněkud podvodným zakládáním nových organizací, či zda jsou jím navržené stanovy ústupem od vnitrostranické demokracie.


Problémem je i to, že se Bursík neobejde bez Kuchtové a naopak. Pragmatická, na technologii orientovaná politika Bursíka potřebuje „idealistické“ zázemí Kuchtové v podobě ekologických aktivistů, které v případě porážky Kuchtové na sjezdu strana ztratí. Kuchtová je zase jen těžko použitelná pro pragmatickou politiku, a to nejen proto, že nemá Bursíkovu politickou „šikovnost“. Dá se tudíž předpokládat, že vítězství jednoho ze dvou křídel na sjezdu stranu nikterak „nenakopne“, ale bude spíš mít podobný efekt, jaký měly podobné vnitrostranické tahanice v někdejší Unii svobody.

Kocábovo dilema

Už proto je kandidatura za tyto zelené velký risk. Pokud by Kocáb byl zvolen, může se mu stát, že bude v pozici senátorů za Unii svobody, kteří v horní komoře přežili smrt své strany. To je ovšem relegovalo do pozice politické nicotnosti.

Kocáb tvrdí, že jednou z jeho nejsilnějších priorit je dnes umístění amerického protiraketového radaru v České republice. Původně byl prý proti, ale ruské reakce ho přesvědčily, že radar je zapotřebí. V takovém případě je ovšem podivné, že kandiduje za stranu, která je v otázce radaru rozpolcená, a jejíž poslanci možná rozhodnou o odmítnutí tohoto zařízení. Zvláštní je to i proto, že Kocáb svoji kandidaturu nepojal jako snahu usmířit znepřátelené skupiny ve straně, ale vlastně jako polarizující krok, neboť se jasně postavil právě za Bursíka. Paradoxně tak může nakonec sám tak trochu přispět k tomu, že skupinu kolem Kuchtové, z níž se odpůrci radaru především rekrutují, ještě více proti projektu popudí.

Kocáb také tvrdí, že mu jde o přežití současné vlády—a to zejména ve světle nadcházejícího předsednictví České republiky v Evropské unii. Jenže výše zmíněná polarizace zelených, k níž Kocáb docela nešikovně přispěl svými výroky při oznamování kandidatury, může znamenat, že poslanci sympatizující s poraženým křídlem (což má být podle všech náznaků, právě křídlo Kuchtové), mohou nakonec opustit stranu i vládu. A senátoři, jak známo, při hlasování o důvěře vládě nehrají žádnou roli.

Podivné je i to, že Kocáb souhlasil s nasazením do senátního obvodu pro Prahu 1. Je to už tradičně obvod, kde se utkávají silné osobnosti, a letos tomu nebude jinak. Pokud by Kocáb senátorské křeslo nakonec získal, bude to na úkor několika kvalitních kandidátů, jako je lidovecký kandidát Pavel Klener, významný lékař, nebo lékař a vydavatel časopisu Přítomnost Martin Stránský, který bude kandidovat za neparlamentní stranu Věci veřejné. Současným senátorem, který bude svůj post obhajovat, je bývalý studentský lídr Martin Mejstřík.

Kocábovy šance mohly být i v tomto obvodu o něco vyšší, kdyby se zbytečně nevymezoval jako pravicový kandidát. Možná ho mohli v takovém případě podpořit v druhém kole levicoví voliči. Jenže po Kocábových prohlášeních při oznamování kandidatury, řekli už dopředu například sociální demokraté, že Kocába v druhém kole nepodpoří. V obvodě, kde je tradičně silná ODS, se Kocáb tak zcela zbytečně definoval jako někdo, kdo by vedle pravého křídla zelených mohl klidně reprezentovat i ODS. V tomto pravicovém teritoriu má ale proti kandidátovi ODS, řediteli Pražské záchranné služby Zdeňku Schwarzovi, malou šanci.

Kocáb mohl být nejsilnější, kdyby zůstal tam, kam ho voliči řadí spolu s dalšími představiteli uskupení, kterému pravice posměšně říká Pravda a láska. Tedy kdyby zůstal v politickém středu.

Tím, že na základě vcelku nepochopitelného údajného doporučení Václava Havla bude kandidovat za pravicové křídlo zelených, tedy za tyrkysové, ztratil už dopředu podporu nejen autentických zelených a demokratické levice, ale i středových voličů Pravdy a lásky. Takto neuvážené rozhodnutí je zvláštní zejména v případě člověka, který v posledních letech velmi pečlivě zvažoval, zda investuje svůj politický kapitál, opřený o nemalou popularitu, do nějakého politického projektu. Nakonec se vždy, jako třeba v případě Cesty změny, opatrně stáhnul. Nyní se z dosti těžce pochopitelných důvodů rozhodnul hazardovat nejenom s tím, že utrpí těžkou porážku, ale s tím, že spojením s Bursíkovými tyrkysovými poškodí své dobré jméno.

Literární noviny, 11.8.2008

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy