Bude Červený Hrádek veřejnoprávní…!

09. 12. 2010 | 03:38
Přečteno 10515 krát
Miloš Jakeš v červenci 1989:


Generální ředitel ČT Jiří Janeček v prosinci 2010:


O co jde? Znění otevřeného dopisu:



________________________________________________________________________________________________________________


Miloš Jakeš červenec 1989 na Červeném hrádku:


…Já bych řekl takový příklad: třeba jsou umělci, podepíšou nějaký pamflet, je to špatný pamflet. Asi je třeba s nimi mluvit, kdo má s nima mluvit, no asi má s nima mluvit, jestli je to bezpartijní, především jeho odborová organizace kde on je a ředitel nebo režisér toho divadla odkud ten člověk je… žádnej z nás nebere takový platy, prostě jako berou oni. No já dostávám jednou ročně výpis, těch umělců, seznam těch umělců, který dostávají nad těch 100 tisíc korun platu, tedy vydělaj si nad těch 100 tisíc korun. No tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno, no ale ona už 3 roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další ne 600, milion, 2 miliony berou, Jandové a jiní, každý rok. Ti náhodou neprotestovali, ale mnozí z těch, kteří se takhle dobře mají, protestovali. A když se s nima mluví nakonec tak se neví ani, proč to podepsali a co vlastně podepsali, co vlastně podepsali. Tedy my musíme pracovat s těmito lidmi, my musíme pracovat, my to podceňujem…

_____________________________________________________________________________________________

Generální ředitel ČT Jiří Janeček v prosinci 2010:
I

Dnes.cz
8.12.2010 14:48 - Generální ředitel České televize Jiří Janeček odpověděl kritizujícím umělcům. Chce zveřejňovat výrobní náklady pořadů a honoráře umělců, se kterými spolupracuje. A to rovnou online.

Janeček reagoval na výroky některých osobností české kultury (např. režisérů Břetislava Rychlíka a Heleny Třeštíkové), které upozorňovaly na netransparentnost uvnitř veřejnoprávního média.
Podle něj se právě tito lidé podílejí na tvorbě programu, který kritizují, a petici o "morální a profesionální krizi" v ČT ani nečetli.

"Mám od některých lidí důkaz, že to nečetli a podepsali se prostě proto, že četli poslední stránku, nebo že věří tomu člověku nebo těm lidem, kteří to připravili," řekl Janeček podle serveru iDNES.cz.

Vaše peníze budou online.

Všem signatářům tak pošle dopis o tom, že se jejich honoráře zveřejní. Stejně tak chce zveřejnit i výrobní náklady některých pořadů.

"Požádám výkonné umělce, aby ve smlouvách, které s námi budou uzavírat, byla klauzule o tom, že můžeme zveřejnit jejich honoráře. Stejně jako je známý veřejně můj plat, proč by koncesionář neměl vědět, kolik si vydělá ten který scénárista, režisér, herec. Předpokládám, že tohle také ti umělci chtěli," řekl ředitel ČTK.

___________________________________________________________________________________________

Text otevřeného dopisu předsedům politických stran a Parlamentu ČR


Vážený pane předsedo,
v loňském roce přes tři sta osobností kulturního života podpořilo iniciativu studentů Inventura demokracie, ve které mladí lidé upozorňovali na legislativní absurditu, která umožňuje volbu do mediálních rad podle stranického klíče. Politická reprezentace země byla upozorněna na dlouholetý katastrofální stav České televize, kdy Rada ČT přehlíží či přímo kryje šokující množství skandálů. Od tristního stavu programu, přes ekonomické podvody po nárůst naprosto nekvalifikovaných lidí v managementu současné České televize. Lidí mnohdy spojených s totalitním režimem, jeho bezpečnostními složkami, lidí bez jakékoliv kvalifikace, praxe či vzdělání v tak komplikovaném a profesně náročném oboru.

Dnešní situace eskaluje a stav je neudržitelný:
Neuplyne týden, aby se občané nedovídali o aférách a hospodářských skandálech. Kdyby se takto chovaly politické elity, zlomilo by jim to vaz a byly by donuceny k rezignaci. V České televizi se nic neděje, neboť vadně volená Rada ČT neplní kontrolní funkci, není zástupcem veřejnosti, není schopna ani interpretovat stávající zákon o České televizi. Propojení Rady České televize s jeho vedením popírá důvod jejího vzniku a existence.

Instituce se sedmimiliardovým rozpočtem se zcela vymkla veřejné kontrole.

Není divu, že sílí hlasy po zrušení veřejnoprávní televize. Letité problémy s ČT vedou k stále nižšímu zájmu veřejnosti o její existenci, k obecné apatii a přesvědčení o nereformovatelnosti této instituce. Veřejnoprávní média by se rušit neměla, měla by se transformovat. Jsou institucemi, které si léta platí občané této země, aby jim sloužily.

Česká televize, místo služby občanům, slouží v posledních letech obchodním zájmům vedení, stala se ztělesněním klientelismu. Nedávné pokusy vyvést výběr televizních poplatků podnikatelské skupině ohrožují nezávislost a poslání České televize, což je přímo v rozporu se zákonem o České televizi. Příliš nápadně to připomíná tunelování veřejných prostředků a aktivity prostředí tzv. kmotrů. Kdyby na tuto situaci, stejně jako na podvody s veřejnými zakázkami, neupozornily odbory a posléze média, Rada České televize by vůbec nereagovala. Kontrolní funkci Rady v posledních letech suplují televizní odbory.

Na kvalitní službu veřejnosti, programy, pořady a podobné „podružnosti“ není čas. Považujeme za nemorální, když občané všech sociálních kategorií, včetně těch nejslabších (například mladých rodin s dětmi a důchodců) přispívají na to, aby člověk odpovědný za tento stav, ředitel ČT, měl vyšší plat než prezident republiky a byl pravidelně odměňován zvláštními, až tři čtvrtě milionovými odměnami jen za to, že dodržuje triviální podmínku své funkce – roční rozpočet instituce.

V ČT není finanční krize, protože koncesionáři platí stále stejně. Je tam krize morální a profesionální.

První krok k zastavení rozvratu této instituce by měly udělat politické reprezentace země. Současné mediální zákony nabízejí systémově vadné řešení. Radu ČT, která volí ředitele ČT, již několik let pod rouškou "volby" sestavují politické strany. Sami poslanci cynicky označují „volby“ do mediálních rad za frašku. Dnes by měly politické strany přijmout plnou odpovědnost za tento stav. Působení tzv. mediálních expertů uvnitř politických stran se ukázalo tak zhoubné, jako působení bezpečnostních expertů na zakázky na ministerstvu obrany. Stávající způsob volby do mediálních rad, jako kontrolních orgánů veřejnosti, považujeme za průhlednou formu korupce. Za protislužbu, která vyvolává další protislužbu.

Všechny politické strany vyhlašují dnes boj proti korupci. Rádi bychom věřili, že tento zápas je věrohodný. Uvítali bychom urychlené zahájení prací na vzniku návrhu nového zákona o České televizi a o Českém rozhlase, což je ostatně součástí vládního prohlášení. Léta je na stole tzv. německý model, ten umožňuje zcela zásadní změny v principech volby mediálních rad.

Vážený pane předsedo,

apelujeme na Vás, abyste se svým vlivem a odpovědností, vyplývající z důvěry, kterou Vám vyjádřili občané ve volbách, zasadil o řešení velmi vážné situace v České televizi i v Českém rozhlase a dal tím najevo, že máte zájem na tom, aby tyto instituce veřejné služby v demokratickém státě plnily svou funkci.

Současně Vás chceme požádat o informativní schůzku se zástupci profesních organizací.

Výkonný výbor Českého filmového a televizního svazu

Olga Sommerová, filmová dokumentaristka - místopředsedkyně FITESu
Ivan Biel, režisér, scénárista - místopředseda FITESu
Tomáš Pilát – novinář - místopředseda FITESu

Výkonný výbor ARAS – asociace režisérů a scénáristů

Petr Kaňka, filmový dokumentarista - předseda ARASu

Výbor Českého centra Mezinárodního PEN klubu

Jiří Dědeček, básník, písničkář – předseda PEN klubu

Inventura demokracie

Tomáš Dražný, student


Signatáři:

Ludvík Vaculík, spisovatel
Helena Třeštíková, režisérka
Prof. PhDr. Petr Oslzlý, ředitel CED Brno, prorektor JAMU
doc. Mgr. Jindřich Štreit, fotograf
Miloš Rejchrt, evangelický farář
Josef Klíma, publicista, novinář
Zdeněk Svěrák, scénárista a herec
Jiří Peňás, novinář
František Fenič, režisér
Josef Škvorecký, spisovatel
Jiří Krejčík, režisér

Miroslav Balaštík, vysokoškolský pedagog, šéfredaktor časopisu HOST
Prof. PhDr. Josef Kovalčuk, dramaturg, proděkan JAMU
Jiří Stránský, spisovatel, scénárista
Věra Jirousová, historička umění
doc. PhDr. Jiří Voráč, Ph.D., vedoucí Ústavu filmu a audiovizuální kultury Masarykova universita Brno

Jiří David, akademický malíř
Ivan Binar, spisovatel
Antonín Bajaja, spisovatel
Ing.arch. Vladimír Merta, hudebník
Jiří Dědeček, básník, písničkář
Vladimír Morávek, divadelní a filmový režisér, umělecký šéf Divadla Husa na provázku
Jan Rejžek, kritik a publicista
Antonín Daňhel, kameraman
Jiřina Šiklová, socioložka
Arnošt Wagner, novinář
Vladimír Veit
Věra Roubalová Kostlánová, psychologická poradkyně
Michael Havas, režisér, scénárista, producent
Jana Červenková, překladatelka, spisovatelka

Juraj Herz, režisér
Petruška Šustrová, publicistka
PhDr. Vladimír Just, publicista, kritik, pedagog UK
Vlasta Chramostová, herečka
Stanislav Milota, kameraman
Šimon Pellar, překladatel
Filip Remunda, režisér
Roman Ráž , spisovatel
Milan Jungmann, překladatel, literární kritik

John Bok, předseda spolku Šalamoun
Prof. PhDr. Vilém Prečan, historik
Monika McDonagh Pajerová, vysokoškolská pedagožka
Václav Trojan, programátor
Tomáš Doruška, střihač, producent, pedagog FAMU
Pavel Škapík, scénárista
Karel Čabrádek, scénárista
Gabriela Oeburg, překladatelka, tlumočnice
Helena Wilsonová, fotografka
Miroslav Hájek, výtvarník
Jaroslav Šonka, novinář
Tobiáš Jirous, básník, performer
Ondřej Fibich, básník
Alena Derzsiová, režisérka

Petr Jarchovský, scénárista, pedagog FAMU
Lubor Kasal, básník
Lucie Lomová, komiksová autorka a ilustrátorka
Vít Kremlička, básník
RNDr. Jarmila Jelínková
Olga Lomová, pedagožka
Josef Platz, režisér
Jan Vodňanský, básník
Jiří Žáček, spisovatel
Jan Kopecký, spisovatel
PhDr. Vladimír Karfík, literární kritik
Josef Holcman, spisovatel
Jaroslav Křápek, pedagog

Marie Honzáková, manažerka nakl. LIBRI
František Honzák, šéfredaktor nakl. LIBRI
PhDr. Jaroslav Císař, šéfredaktor GRAND BIBLIO
Jiří P. Kříž, divadelní kritik a publicista
Jana Šilerová, biskupka CČSH
Ivo Bystřičan, dokumentarista
Tomáš Škrdlant, scénárista, režisér
František Kostlán, publicista

Helena Slavíková, dramaturgyně
Břetislav Rychlík, režisér a scénárista, pedagog JAMU
Ing. arch. Jan Kasl, architekt
Jana Tomsová, producentka, členka výkonného výboru FITES
Miroslav Adamec, scénárista
Petr Kaňka, režisér
Antonín Kopřiva, režisér
Marek Bouda, režisér, pedagog FAMU
Josef Císařovský, režisér
Dagmar Doubková, malířka, režisérka animovaných filmů
Martin Mahdal, scénárista, režisér
Martin Pátek, scénárista, režisér
Roman Vávra, režisér
Ljuba Václavová, režisérka
Táňa Fischerová, herečka
Jaroslav Černý, režisér, člen výkonného výboru FITES

Jan Gabriel, novinář, básník a výtvarník
Petr Svoreň, ředitel nakl. Milennium Publishing
Bedřich Karel, publicista
Darja Zoubková, tajemnice centra UK
Miroslav Hule, spisovatel, člen PENu
Tomáš Padevět, grafický designér
PhDr. Eva Ocisková, rozhlasová publicistka
doc. Jaroslav Tůma, koncertní varhaník, pedagog HAMU
Monika Žárská, překladatelka
Viktor Žárský, biolog
Eva Hauserová, spisovatelka, publicistka, scénáristka

Miroslav Sedláček, scénárista
Iva Pecháčková, nakladatelka, spisovatelka
Josef Hrubý, spisovatel
Vladimír Křivánek, spisovatel
Hana Pinkavová, režisérka
Zdena Čermáková, produkční
Zbyněk Benýšek, malíř a spisovatel
MgA Marie Fulková, dramaturgyně
Miroslav a Hana Opatřilovi
Pavel Petr, básník
Dr. Marie Kramaříková
Pavel Kačírek, režisér
Lenka Kilic, muzikoložka a skladatelka
Marek Sklář, filmový dokumentarista
Ivo Harák, člen PEN klubu

Daniela Gébová, režisérka
Petr Kotek, režisér
Hana Jemelíková, dramaturgyně, scénáristka
Prof. Jan Bernard, scénárista, pedagog FAMU
Miloš Fikejz, filmový encyklopedista, fotograf
Markéta Hejkalová, spisovatelka
Václav Daněk, básník, překladatel
Libuše Ludvíková, tajemnice PEN klubu
Jana Štroblová, spisovatelka
Jaroslav Vašíček, režisér
Jan Fiala, grafik
Ludmila Janská

Zuzana Meisnerová, režisérka, galeristka
MUDr. Antonín Nechvátal, lékař
Pavel Štingl, scénárista, režisér
František Tomášek, důchodce
Mgr. Boris Jachnin, CSc., filmový historik
PhDr. Jaromír Volek, Ph.D., sociolog médií, Masarykova univerzita Brno

Míra Janek, režisér, kameraman, pedagog FAMU
Tonička Janková, střihačka, pedagožka FAMU
MgA. Alena Kupčíková, PhD., výtvarná umělkyně
Václav Legner, herec
Kristina Vlachová, režisérka
Petr Šamánek
prof. Boris Hybner, klaun, pedagog AMU
Lucie Hybnerová, embryoložka
Martin Věchet, zakladatel Open Air Music Festival Trutnov
Růžena Kulhánková
Michal Klepetář
Vladimír Kouřil, jazzový publicista
RNDr. Karel Pecl, zoolog

Jiří Králík, filmový organizátor
Hanuš Karlach, překladatel, literární historik a teoretik
Karel Holomek, předseda nevládní romské organizace, publicista
Prof. Edgar Dutka, scénárista, pedagog FAMU
Oliver Malina Morgenstern, režisér
Jaroslava Kopecká, publicistka, nakladatelka Richard Pogoda, redaktor Českého rozhlasu Olomouc
Naďa Dvorská, dramaturgyně

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy