Laudatio místo nekrologu na Dušana Třeštíka

29. 08. 2007 | 14:38
Přečteno 9086 krát
Když mi minulý čtvrtek dopoledne Václav Bělohradský zavolal, že Dušan Třeštík zemřel v Praze, v motolské nemocnici, ve čtyřiasedmdesáti letech, hlavou mně proběhlo hned několik obrazů: Jak od smrti své manželky ztrácel chuť k životu a jak jsem žádal MUDr. Františka Koukolíka, který býval jeho soused, aby se u něj zastavil a nějak mu pomohl.

Současně mně ve stejný moment došlo, že všichni tři tito lidé mají něco společného a že není náhodou, že se v mé hlavě toho osudného 23. srpna 2007 setkali. Minimálně je spojovalo to, že ač patří mezi špičkové akademické intelektuály, nikdo z nich se nikdy nebál médií, což v mediální civilizaci by měl být nutný předpoklad ke standardním výkonům veškerých nadprůměrných profesí, ale bohužel tak tomu u nás stále není. Všichni tři silně vyčuhují, a to nejen tím, že umějí komunikovat s lidmi, ale i tím, že je tato schopnost naučila přesněji artikulovat: osvobodila jejich jazyk ze zaběhaných profesních klišé.

Historik Dušan Třeštík má mnoho zásluh, ale připomněl bych v tomto příspěvku jen ty, co mně rovněž při té smutné zprávě proběhly hlavou, protože pro mě jako pro novináře byly vždycky velmi důležité. Dušan Třeštík dokázal velice systematicky, po celou dobu proměny českých médií v popmédia, svými články a eseji vracet do veřejného prostoru základní existenciální otázky, za což patří dík I Lidovým novinám. Zadruhé připomínal, že dějiny jsou proces a ne dogma. Zatřetí přesvědčoval nás o tom, že historie není to, co je v učebnicích, ale jen to, co mají lidé v hlavách, a začtvrté se snažil budovat naši novou hrdost na doposud opomíjených, ale zato reálných historických faktech.

Snad nejvíce na sebe Dušan Třeštík upozornil, když na přelomu tisíciletí napsal esej s názvem Vymysliti si český národ, který pobouřil ty, kteří věří, že národ je entita, která je na světě od nepaměti. Skoro všichni už sice dnes víme, že národ je jen umělý a celkem pozdní konstrukt: třeba žádní Němci až do Bismarcka neexistovali, byli jen Sasové, Bavoři, Frankové, Braniboři atd., ale přesto tato formulace a zvláště slůvko „vymysliti“ řadu lidí silně podráždilo, i když právě toto slovo obsahovalo a připomínalo klíčové sdělení: je-li národ poměrně nový konstrukt, pochází z XVIII. a XIX. století, a proto je ho možné znovu a jinak překonstruovat. Ve zmíněném článku Dušan Třeštík zvolal: „My vynalézatelé dějin říkáme: Ne, pánové, to, co se domníváte nalézt v dějinách, jsou vaše výmysly o nich, které se pokoušíte propašovat do minulosti, potvrzujete se svými vlastními výmysly o ní, svými dějinami….Není na tom nic špatného…Jen bychom si neměli dělat iluze, neměli bychom mluvit o dějinách „patologickým tónem bezpodmínečnosti.“

Dějiny byly pro tohoto filozofujícího historika vždy jen smyslupnou mystifikací, pohádkou, kterou by se mělo pokusit každé pokolení nějak jinak převyprávět.

Když jsem se ho zeptal, jak bychom měli naši novou pohádku vyprávět, odpověděl: „Jak, to nevím, ale měli bychom to zkusit. Znamená to znovu číst prameny a snažit se přitom je nahlédnout bez předem hotových soudů.“ Právě o to se Dušan Třeštík důsledně snažil. Původně se chtěl zabývat XIX. stoletím, protože věřil, že to je právě to století, které nejvíce formovalo naše dnešní postoje a vzorce chování, ale z ideologických důvodů, aby se vyhnul koncem padesátých let politickým tlakům, se vrhnul na studium Velké Moravy a Přemyslovce. Znovu četl v originále první kroniky (začal zevrubným rozborem Kosmovy kroniky) a snažil se do hlavy dostat i všechny tehdejší jejich znalosti, zapomenout to, co víme dnes a pokusil se zahlédnout co nejpřesněji dobu, o kterou se zajímal, očima tehdejších lidí. Důsledně od sebe odhazoval všechna tradovaná klišé a způsoby nahlížení na historii a nejspíš hlavně díky tomu jsou jeho závěry tak podstatné a podnětné.

Jednou mi řekl: „Naše chyba byla hlavně v tom, že jsme sami sebe považovali za vrchol a všechno, co bylo před námi, jsme vnímali jako nehotové, primitivní, a barbarské. Je třeba si říci a pochopit, že neexistují žádné primitivní společnosti, že neexistují nehotové společnosti, že neexistuje vývoj. Je třeba si přiznat, že společnosti byly a fungovaly, tudíž byly dokonalé. Zdá se, že je to absurdní, ale je to tak. Musí to tak být.“ Takové formulace pro lidi vychované marxistickým školstvím byly samozřejmě těžko stravitelné, a dodnes jsou.

Dušan Třeštík měl výhodu v tom, že nikdy nebyl zcela uzavřen jen v českém kotli, ženu měl Polku a v šedesátých letech krátce studoval ve Francii u Jacquese Le Goffa v Paříži: díky těmto dvěma skutečnostem celou dobu s těmito historickými komunitami, jakožto i s německými historiky, udržoval vědecké styky. Byl velmi pečlivý a jeho pracovna nebyla ani tak plná knih, jako dobře zpracovaných a archivovaných překladů, výpisků a poznámek.

V interview, které jsme spolu vedli pro knihu Rozhovory na přelomu tisíciletí, mi Dušan Třeštík řekl: „Když člověk studuje prameny z devátého století o českých knížatech, tak tam skutečně žádnou hejtmanskou strukturu nenajde. Tenkrát byly velké hrady, na kterých seděla bohatá knížata, velmi bohatá knížata. To je předsudek, že naše knížata byla chudší: stačí si porovnat majetek třeba našeho knížete z Kolína se seznamem majetku uvedeném v testamentu markrabího z Friaulu a zjistíte, že ta knížata jsou téměř rovnocenná. Obecně přežívá představa, že tady na našem území žili nějací slovanští barbaři… Tehdejší moc neměla bodový charakter, opírala se o různé lidské vztahy, o příjmy ze cla a své vazaly měla úplně někde jinde. Opakuji: žádná územní správa neexistovala.“

Za vrcholy našich dějin považoval Dušan Třeštík XIII. a XIX. století, kdy u nás došlo k zásadním civilizačním převratům. V XIII. století se u nás, jako v jediné ze zemích střední Evropy, zakládala města a v XIX. století došlo k odlivu obyvatelstva z vesnic do měst a k industrializaci. Naproti tomu o hustitství, které bylo jak Palackým, tak Nejedlým považováno za jeden z vrcholů našich dějin, tvrdil, že vývoj nejen zastavilo, ale že nás stáhlo zpět, a rovněž úplně jinak hovořil o baroku, tedy době tzv.temna. Temno, podle Dušana Třeštíka, je vždycky tím, co škrtáme z dějin, protože se nám to nehodí do narativu, který vyprávíme. Doslova mi řekl: „Neměli jsme národ, neměli jsme stát, tak jsme si udělali temno. To je samozřejmě naprostý nesmysl, protože co kulturně ještě dnes určuje krajinu, to je právě její úžasné barokní posvěcení“. Naopak baroko považoval za dobu, která stojí u základů naší kultury a našeho myšlení. A připomínal, že to byli právě jezuité, kteří u nás postavili základy dobrého školství poté, co husitství zničilo univerzitu.

Odkaz odvážného historika Třeštíka by se dal shrnout nejspíš do těchto dvou myšlenek: Tam, kde není majetková kontinuita, vzniká nejistota a společnost je vykořeněná a ozývají se moralistní nářky, které bychom měli umět překonat.

A potom: Na začátku XXI.století žije v české kotlině jakási množina lidí, která stojí před velkou výzvou, a našim úkolem je na tuto výzvu odpovědět v souladu s Evropou, jako jsme to udělali ve XIII.století nebo v XIX.století. Kdykoliv jsme šli proti historickým výzvám a nepodíleli se aktivně na nich, dopadli jsme nedobře.

(Napsáno původně pro Český rozhlas 6.)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy