Vládní čtvrť je hloupý nápad

21. 12. 2017 | 12:32
Přečteno 21940 krát
Koňům se dávají klapky na oči, aby viděli jen cestu před sebou a nerozptylovali se děním kolem ní. Na rozdíl od koňů ale někteří lidé nosí klapky na očích dobrovolně. Dokáží svět chápat jen z úhlu své profese a nic dalšího je nezajímá. Taky se tomu říká fachidiocie. Z tohoto ranku se mi zdá být nápad vystavět v Praze vládní čtvrť.

Andrej Babiš o tomto nápadu hovořil již v minulém funkčním období. Jde pravděpodobně o jeden z jeho snů, když náhodou spí. Měl by se ale probudit a pochopit, že posuzovat jej musí nejen z hlediska ekonomické výhodnosti, i když i ta mi při deklarovaném nákladu 9 miliard přijde podezřelá. Nebere totiž v úvahu ekonomické náklady související s dalším osudem nejméně čtrnácti obrovských historických budov, o morálních a kulturních ztrátách penězi nevyčíslitelných ani nemluvě. Ale to není divu, v kategoriích morálky a kultury Andrej Babiš přemýšlet prostě neumí.


Komplex ministerských budov pod Emauzy je jedním z nejzdařilejších urbanistických řešení novodobé zástavby pražských nábřeží. Dvojice ministerských budov zde byla vystavěna v letech 1922-1933 podle projektu Bohumila Hübschmanna.

Ministerstva jako obraz státu

Uvědomme si, že osm ze čtrnácti ministerstev sídlí v budovách, které byly po vzniku republiky ve 20. letech už jako ministerstva přímo postaveny. Stát je postavil sám pro sebe s patřičným státnickým patosem jako obraz sebe sama, jako reprezentativní novoklasicistní stavby od významných architektů své doby. Rozmístil je na nábřežích a na dalších pohledově významných místech, aby tím podtrhl jejich prestiž nejdůležitějších úřadů země. Formou, vnitřním uspořádáním i výzdobou vyjadřují jasně své poslání a také jej bezvýhradně plní. Opovrhnout tímto vším kvůli úspoře energie či toaletního papíru je hloupé a nekulturní. Opustit je, či vůbec o něčem takovém přemýšlet je totéž jako pohrdlivě mávnout rukou nad tradicí vzniku našeho státu a nad jím vytvořeným kulturním dědictvím, a to překvapivě na prahu jeho stoletého výročí. Je to snad symbolické gesto? Chystá se Andrej Babiš budovat jiný stát?


Monumentální budova ministerstva obchodu s charakteristickou kupolí byla vybudována ve stylu prolnutí novoklasicismu s prvky pozdní secese a s nesmírně bohatou plastickou výzdobou podle projektu Josefa Fanty v letech 1925-1932.


Útulek odložených nemovitostí?

Jaký příklad dává stát veřejnosti, když své dosud hýčkané budovy, symboly své novodobé státnosti lhostejně odkopne jako starou rohožku? Neměl by to být právě stát, kdo příkladně a bezchybně pečuje o vlastní historické památky, když totéž požaduje od ostatních vlastníků? Budovy opuštěných ministerstev přece nelze všechny provozovat jako muzea a galerie nebo je s nějakou malou rentou dát na dožití do útulku odložených nemovitosti. Tyto velké budovy nejsou snadno prodejné či pronajímatelné. Pokud by zůstaly prázdné, opuštěné a chátrající, byla by to nebetyčná ostuda společnosti. Vzpomeňme, jak dlouho se snaží státní úřady udat srovnatelně velké karlínské kasárny, Invalidovnu nebo klášter sv. Gabriela.

Když zvážím tyto společenské důsledky a kulturní okolností nápadu Andreje Babiše postavit novou vládní čtvrť, stydím se za premiéra s tímto uvažováním. Jako občanka České republiky a obyvatelka Prahy si nepřeji, aby byly hodnotné státní budovy takto zašantročeny a exkluzívní dosud nezastavěné pozemky Holešovic-Buben znehodnoceny výstavbou úřednického ghetta, které se nejvíc ze všeho bude podobat sídlu firmy.


Letecký pohled na fascinující monumenalitu ministerských budov v Petrské čtvrti, dnes ministerstva dopravy a zemědělství, vybudovaných na základě soutěže podle projektu Antonína Engla a Františka Roitha v letech 1922-1933.

Přehled ministerských budov v Praze

1) Budovy postavené jako ministerstva po roce 1918:

Ministerstvo dopravy
Nábřeží Ludvíka Svobody 12, Praha 1, Nové Město čp. 1222
Postaveno jako ministerstvo železnic podle projektu Antonína Engla v letech 1922-1933

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Na Poříčním právu 1, Praha 2, Nové Město čp. 376
+
Ministerstvo zdravotnictví
Palackého nám. 4, Praha 2, Nové Město čp. 375
Obě budovy postaveny podle projektu Bohumila Hübschmanna v letech 1924-1931

Ministerstvo průmyslu a obchodu
Na Františku 32, Praha 1, Staré Město čp. 1039
Postaveno podle projektu Josefa Fanty v letech 1925-1932

Ministerstvo financí
Letenská 15, Praha 1, Malá Strana čp. 525
Postaveno podle projektu Františka Roitha v letech 1927-1934

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 17, Praha 1, Nové Město čp. 65
Postaveno podle projektu Františka Roitha v letech 1929-1932

Ministerstvo vnitra
Nad Štolou 3, Praha 7, Holešovice čp. 936 a 1498
Postaveno v letech 1935-1939 podle projektu Kamila Roškota, Josefa Kalouse a Jana Zázvorky, rozšířeno v letech 1985-1990

Ministerstvo životního prostředí
Vršovická 62, Praha 10, Vršovice čp. 1442
Postaveno pro Ministerstvo lesního a vodního hospodářství podle projektu S. Chromce, D. Špičky, J. Vrany v letech 1968-1976


Ve velkém bloku budov s majestátným průčelím do Vyšehradské ulice, postaveném v roce 1885 pro městský chudobinec, sídlí ministerstvo spravedlnosti.

2) Budovy postavené jako jiné instituce:

Ministerstvo spravedlnosti
Vyšehradská 16, Praha 2, Nové Město čp. 427, 424
Budovy postaveny pro městský špitál a chudobinec sv. Bartoloměje podle projektu od Josefa Srdínka v roce 1885

Ministerstvo obrany
Tychonova 1, Praha 1, Hradčany čp. 221
Budova postavena pro kadetní školu v letech 1899-1900

Ministerstvo pro místní rozvoj
Staroměstské náměstí 6, Praha 1, Staré Město čp. 932,
Budova postavena pro Městskou pojišťovnu podle projektu od Osvalda Polívky v letech 1899-1909


Barokní Černínský palác je více než symbolem československého a nyní českého ministerstva zahraničí. Představa, že tento úřad by měl opustit palác, který již po mnoha účelových adaptacích a dostavbách užívá od roku 1923, postrádá jakékoliv racionální jádro.

3) Historické budovy a šlechtické paláce:

Ministerstvo školství
Karmelitská, Praha 1, Malá Strana čp. 529
Bývalý klášter bosých karmelitánů a poté německého gymnázia, v roce 1922 adaptovaný pro ministerstvo školství
+
Karmelitská 8, Praha 1, Malá strana čp. 386
Rohanský palác od roku 1919 využívaný pro ministerstvo školství

Ministerstvo kultury
Maltézské nám. 1, Praha 1, Malá Strana čp. 471
Nostický palác byl od roku 1924 využíván pro ministerstvo kultury, prošel nákladnou generální rekonstrukcí pro účely ministerstva v letech 1998-2002

Ministerstvo zahraničních věcí
Loretánská nám. 5, Praha 1, Hradčany čp. 101
Černínský palác byl od roku 1851 ve vlastnictví státu a využíván pro vojenské účely, v roce 1923 přidělen ministerstvu zahraničí, následně přestavěn a dostavěn pro tento účel

Vedle těchto hlavních ministerských budov s reprezentačními pracovnami ministrů a základními odbory úřadů se bující státní aparát rozrostl ještě nepochybně do mnoha detašovaných pracovišť. Pokud by je stát dokázal přestěhovat do některého z prázdných objektů ve svém vlastnictví (karlínská kasárna, klášter sv. Gabriela a nepochybně další), pak by opravdu nemusel platit komerční nájmy, které Andrej Babiš uvádí jako jeden z důvodů nápadu výstavby vládní čtvrti, a podstatně by ušetřil na financích i prestiži. Výstavba vládní čtvrti v Praze je nezdůvodnitelným nesmyslem, který může přinést prospěch jedině stavebním firmám.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy