Nerovnost, demonstrace, Amerika a Evropa

11. 06. 2020 | 11:05
Přečteno 3525 krát
Může to být něco méně než deset let. Kousek za Prahou, na diskusi se stovkou podnikatelů, umělců i dalších lidí, vystoupil Vladimír Špidla, krátce poté co skončil v pozici eurokomisaře. Mluvil o rozdílech ve fungování společnosti v dnešním světě napříč kontinenty.

Mimo jiné řekl, že my Evropané bychom měli být hrdí na sociální a společenský systém, který jsme vytvořili. Po krátkém váhání se ozval posměšný smích z publika...

O čem byla řeč? Mimo jiné o tom, že v Evropě je zcela běžné, že každý člověk má nárok třeba na zdravotní péči či základní sociální podporu od státu.Vzpomněl jsem si na to, když jsem sledoval hrůzné záběry zachycující vraždu pana George Floyda policií v Minneapolisu, reportáže z následných demonstrací a diskuse o postoji presidenta Trumpa. Jeden z jeho nejkritizovanějších výroků byl, že na demonstranty je třeba poslat armádu (čímž se dostal dokonce do sporu i se členy své vlády).

Již několikáté neodůvodnitelné zabití příslušníka americké menšiny policistou není „náhodným jevem“, ale projevem přetrvávající nerovnosti a fakticky i rasismu, který se i ve 21. století projevuje v americké společnosti. K hluboké nerovnosti, která je z části důsledkem rasismu (ale i příčinou), patří také v tomto rozsahu u nás nepoznané násilí, jehož hrůzné následky (ale z jiného pohledu také příčiny) lze snadno spojit s americkým pohledem na vlastnictví zbraní.

Pro nemalou část Američanů je „americký sen“ stejně reálný jako hollywoodské filmy. Životní příležitosti většiny Američanů jsou do velké míry předem určeny tím, kde se narodili. A již od počátku jejich života je to ovlivňuje. Například, školy jsou financované lokálně, daní z nemovitosti, a tak bohatší čtvrti, kde obyvatelé platí vyšší daně, garantují kvalitnější výuku svým dětem a tím i lepší start profesní kariéry. Není obtížné pochopit, že pro ty, co se narodí do chudších poměrů (což je disproporčně případ příslušníků menšin), je nesmírně složité vymanit se ze začarovaného kruhu chudoby. Snazším a běžnějším jevem je zůstat tam, kde se člověk narodí. Pro ty méně šťastné je to právě v místě, kde nelze získat dobré vzdělání, kde dostačující zdravotní pojištění je výjimkou, kde osobní bezpečnost je stěžejním problémem a kde investice do společnosti jsou žalostně nízké (a proto každý, kdo si to může dovolit se snaží z takového místa odejít). Naopak, co je v těchto komunitách snadné, je „uplatnění“ se v oblasti zločinu. Malého či velkého.

Doprovodným jevem je již zmiňované násilí, umocněné neskutečně snadným přístupem ke zbraním, včetně těch, co mohou vést k masovým vraždám. Reakcí společnosti na tamní zločinnost jsou tvrdé tresty: v USA (v poměru k výši populace), je 2x více vězňů než třeba v Turecku, skoro 3x více než v Ázerbájdžánu, 3,5 x tolik jako u nás a 6x tolik jako ve Francii. A navíc, tento podíl je nejvyšší na světě (dokonce před El Salvatorem a i Turkmenistánem – dle World Prison Brief). Vysoká zločinnost a vyzbrojení občanů má přímou souvislost s obavou policistů, vykonávající svou činnost „na ulici“. Bojí se, že budou napadeni, třeba i zbraní v držení člověka, kterého podezírají třeba z marginálního porušení zákona. I z toho plyne jejich brutalita (či radikalita postupů), se kterou proti potenciálním delikventům přistupují. Kriminalita se týká disproporčně menšin – ať už jde o vysoké procento Afroameričanů v amerických věznicích (skoro 40 %, což je 5x více než jejich podíl na populaci), či pravděpodobnosti úmrtí v ozbrojeném konfliktu. Rozdílné životní perspektivy dle rasového původu obyvatel USA potvrdila i probíhající zdravotní krize. Dosavadní data ukazují, že na COVID-19 umírá mnohem více „černých Američanů“ než bělošské populace (více než 2x tolik, v některých státech je ale poměr výrazně horší) a obdobná situace obecně platí i o zdravotním stavu a u očekávané doby dožití.

Není pochyb, že startující ekonomická krize, která díky pravidlům tamního pracovního trhu zvýšila počet lidí bez práce, z necelých 6 milionů v lednu na více než 20 milionů (podle posledních dat), uvrhne mnoho amerických lidí (a rodin) do, pro nás těžko představitelné, bídy (kterou ještě posílí americká tendence „života na dluh“). Americké tradici, kterou silně podporuje dnešní americká vláda, jednoduše dominuje idea individualismu, kde každý jednotlivec odpovídá za svá vlastní rozhodnutí do výrazně větší míry než například u nás, a která udržuje obrovskou nerovnost šancí (a nese s sebou nedobrou společenskou situaci, která z času na čas „exploduje“). Pro spoustu lidí v Evropě je to ale jen málo srozumitelné (a vyžaduje to komplexní pohled), neb soustředit se na úspěchy, které se Spojeným státům povedly, je mnohem jednodušší…
Bez myšlenkového posunu v tomto přístupu, o který se třeba snažil president Obama a byl za to velmi agresivně napadán částí republikánů, se nejen rozdíly ve společnosti nebudou snižovat, ale budou naopak, v dnešním ekonomicky agresivním systému, růst. Ztráta perspektivy povede i nadále část společnosti k rezignaci, a od ní nevede dlouhá cesta třeba k porušování zákonů. Ty plodí, jak vysoce sporné konání policie, tak i přeplněné věznice (lidmi, kteří tímto přicházejí o volební právo a snižují tak representativnost voleb), které ovlivňují životy i těch, kteří svobodu neztratili.

Značná nerovnost nejen z hlediska životních šancí, ale i před zákonem, není ovšem jen a pouze americkou specialitou, ale málo kde je tak silný sklon k udržování statusu quo. V Evropě mnoho příčin, které vyvolávají napětí ve společnosti v USA, není. Máme univerzální (pro všechny přístupný) systém zdravotní péče a pojištění, a také systém sociální podpory, která ve většině evropských zemí zajišťuje aspoň trochu přijatelný život pro všechny. Také vzdělání je, do značné míry v podobném standardu, dostupné všem (opět je ale přístup různých zemí odlišný) a většina zemí se slovy i penězi snaží zabránit tomu, aby komunity či skupiny lidí „padly do společenské pasti“ podobné té, která existuje v USA.

Možná tedy, že kdyby zmíněná někdejší diskuse proběhla v současné době, aspoň část lidí by chápala, proč je bývalý český premiér na naši společnost v tomto ohledu hrdý. Bylo by ale chybné považovat problém třeba u nás „za vyřešený“. Stačí si třeba přečíst pozoruhodnou knihu Daniela Prokopa „Slepé skvrny“, v níž uvádí (a na datech či výzkumech dokládá), že nemalé problémy s nerovnými šancemi či diskriminací má i naše česká společnost. Navíc, některé z nich rostou a vážné problémy (typu exekuce na podstatnou část společnosti, či nefunkční a nerovný systém vzdělání) jsou často díky politizaci neřešeny. Někteří politici dokonce jejich „neřešení“ prezentují jako svůj program.

Dopady neřešení současných výše zmíněných společenských ohnisek se ukázaly v minulých měsících, kdy dle průzkumu České školní inspekce byly při „lockdownu“ desítky tisíc dětí odtrženy od vzdělání, obvykle díky tomu, že doma neměly potřebný počítač a internet. Není pochyb, že jejich schopnost získat vzdělání je zkomplikována i v dobách, kdy „do školy chodí“.Část politiků si přitom, zvýšením tlaku na znevýhodněné obyvatele (třeba částečně i svou vinou) či snížením sociální podpory, formuje zdánlivě atraktivní program pro své voliče. Dnešní pohled do USA, a zamyšlení se nad tím, „ co, jak a proč se tam děje“, by nás přitom mohlo vést k tomu, že bychom si „našeho evropského způsobu života“ mohli více vážit. A třeba bychom mohli být i více ochotni omezit své sobectví a být připraveni více toho, čeho jsme třeba i svou pílí a dovedností (ale někdy i méně „zásluhovými faktory“) dosáhli, sdílet s ostatními.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy