50 000

30. 01. 2013 | 10:46
Přečteno 3979 krát
50 000 je číslo odpovídající počtu podpisů nutných k registraci kandidáta do prezidentské volby. 50 000 je též počet podpisů, které dnešním dnem překročila petice Karla Janečka žádající senátory ČR, aby podali k Ústavnímu soudu žalobu pro delikt velezrady.

Velezradu definuje zákon o Ústavním soudu jako „jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu“. Připomeňme si, že jedním ze základních pilířů demokratického řádu je vláda práva a rovnost před zákonem, jinými slovy situace, kdy občan může zvítězit v soudním sporu nad kýmkoliv, nezávisle na vzájemném společenském statutu. Soud je podle tohoto principu nucen přistupovat k chudému, nevzdělanému a nemocnému Lojzovi Retardovi (oblíbená postava zdějších diskusí), který neodvádí žádné daně a pobírá sociální dávky, za stejných podmínek jako k bohatému, vzdělanému a zdravému Karlu Janečkovi, který (možná) odvádí vysoké daně a zná se s vlivnými lidmi, případně může zastávat významnou veřejnou funkci. Pokud Karel Janeček zastřelí Anču Hlupačku (další z oblíbených zdejších postav) nebo například patřičně neošetří zledovatělý povrch na svém veřejně přístupném pozemku (na kterém si Anča Hlupačka přivodí zlomeninu ruky), před příslušným trestním či civilním tribunálem bude požívat týchž procesních práv jako Lojza Retarda, kdyby pochybil obdobným způsobem – smí se nechat zastoupit obhájcem, jeho soudce nesmí být podjatý, na jeho důkazy se hledí stejně, atd. atd.

V ČR pochopitelně nalezneme „české špecifiká“ a i u tohoto principu nalezneme určité nepočetné výjimky, jaké představuje např. imunita zákonodárců, jež účinně brání trestnímu stíhání do jejich vydání příslušnou komorou, či prezidentská indemnita. Těchto výjimek je však opravdu poskrovnu a lze pozorovat jednoznačnou tendenci k jejich vymýcení či alespoň omezení (byť když přijde na lámání chleba, tak zákonodárné sbory se těchto svých privilegií oproti běžným občanům zbavují velmi, velmi nerady), navíc jsou jasně vymezené a omezené. Prezidentská amnestie v rozsahu, jaký zvolil Václav Klaus, však takovéto striktní vymezení a omezení postrádala. Široce nastavená kritéria osvobodila tisíce recidivistů a zastavila řadu zásadních korupčních kauz. Jediné jasnější omezení, které je zatím veřejnosti známo, představují úvahy o tom, jestli se amnestie dotkne i osob, které pan prezident „nemá v lásce“, tedy Romana Smetany, odsouzeného manželkou Ivana Langera za pokreslení volebních plakátů ODS, a Pavla Vondrouše, který na prezidenta spáchal atentát plastovými kuličkami. Nedotkla se jich.

Dotkla se však mnohých jiných, za všechny uveďme namátkou např.:
- manažeři zkrachovalé Union banky (obvinění za škodu ve výši asi 4 mld. korun)
- František Chvalovský (obvinění za škodu ve výši asi 1,5 mld. korun)
- Karel Srba (kauza Český dům v Moskvě; znám též za přípravu vraždu Sabiny Slonkové; na své místo doporučen Miroslavem Šloufem, poradcem nastupujícího prezidenta Miloše Zemana)
- představitelé H-systému
- Tomáš Pitr (daňové úniky) a jeho otec (tunelování se škodou asi 800 mil. korun)
- obvinění v kauzách Bena, Čepro, Tukový průmysl (daňový únik ve výši skoro 3 mld. korun)
- Magdaléna Weiglová (dcera Klausova kancléře Weigla, jež způsobila dopravní nehodu, při které zemřela spolujezdkyně)
- Miroslav Vlastník (manažer fondu Trend se škodou asi 1,4 mld. korun; po osmiletém skrývání v zahraničí se z neznámého důvodu vrátil těsně před koncem roku a dobrovolně se vydal policii)

Tím se tito lidé se takto vyhnou výkonu spravedlnosti za rozsáhlou hospodářskou trestnou činnost, čímž se narušuje jedna z naprosto základních rolí státu, kterou je ochrana občanů a jejich majetku. Amnestie navíc výrazně zhoršuje postavení poškozených v procesech o náhradu škody – jednak se tyto musejí mnohdy opírat o důkazy a výsledky z řízení trestního, ale zejména v případě, kdy se poškození se náhrady domáhaly prostřednictvím řízení adhesního, které se zastavuje společně s řízením trestním. Tím dochází k zásadnímu zásahu do práv poškozených a podle některých i k vážnému porušení zásady rovnosti účastníků řízení, což je, jak jsem naznačoval výše, jeden z klíčových prvků demokratického systému.

Klausova amnestie se dotýká též případu tzv. Berkovy konkursní mafie, který si zaslouží zvláštní pozornost. Nejzávažnější okolností tohoto případu není způsobená škoda (která činí „pouze“ asi čtvrt miliardy), nýbrž fakt, že se na této závažné hospodářské činnosti měl podílet soudce, tedy ústavní činitel, garant existence právního státu a orgán justice. Justice je v demokracii nadána nesmírnou mocí, protože jejími rozhodnutími se musejí z definice řídit bezvýjimečně všichni, neboť nikdo není nad právem. Tuto obrovskou moc omezuje především pasivita určená zásadou projednací, tedy že soud nemůže začít jednat bez podnětu (trestní oznámení, žaloba,...), a samozřejmě platná legislativa, kterou se soud musí řídit.

Soud, který se neřídí legislativním rámcem (porušuje zákony) a zahajuje řízení svévolně, znamená konec demokracie.

Ať už Jiří Berka trestnou činnost páchal či nikoliv, u případu takto závažného představuje zastavení trestního řízení těžkou ránu pro demokracii i pro justici. Jiří Berka nejenže se zřejmě může vrátit do funkce soudce a vykonávat ji,1 navíc mu však ještě patrně bude doplaceno asi 5 milionů ušlé mzdy. Není představitelné, že by tento člověk mohl o komkoliv z nás rozhodovat.

Samy o sobě jsou tedy dopady amnestie velmi nešťastné, ale v širším kontextu působí velmi znepokojivě. Špatně působí už Klausovo mlčení ohledně autorství tohoto znění, stejně jako odhalené zjevné nepravdy (někdo by mohl říci lži) s ní spojené – že byla směřována k ulehčení českému vězeňství, že její zacílení nebylo vedeno žádnými konkrétními jmény (máme zde minimálně Romana Smetanu a Pavla Vondrouše) a že se částečně opírá o judikaturu ESLP.

Nejtemněji se však jeví spojení s kauzou soudce Berky. Ve svém blogu z poloviny prosince jsem upozorňoval na existenci seznamu právních a legislativních poradců prezidenta republiky z roku 2003. Prezident Klaus měl při výběru svého týmu poradců očividně opravdu nešťastnou ruku – krom hlavní aktérů aféry kolem plzeňské právnické fakulty se v něm nachází dva agenti StB a advokáti spojení s podezřelými státními zakázkami. Šokující však především je napojení některých členů prezidentova poradního týmu právě na lidi kolem Berky. Berkův údajný spolupachatel Vladislav Větrovec byl v minulosti podle odposlechů v kontaktu hned se třemi z těchto poradců.

Prezident Václav Klaus, náš zaměstnanec placený z našich daní, tedy dluží občanům ČR velmi dobré a zevrubné vysvětlení – řečeno sportovní terminologií: míč je na jeho straně hřiště. 50 000 podpisů, které sehnal pod svou petici Karel Janeček, by mu v jiném kontextu umožnilo postavit vlastního kandidáta na prezidenta. Odpovídalo by podpisům 10 senátorů resp. 20 poslanců. Analogicky by tak mohlo být i symbolickým začátkem konce jedné závratné politické kariéry. Bude zajímavé sledovat další vývoj těchto událostí, protože řízení o odvolání prezidenta nemá obdoby nejen u nás, ale zřejmě ani v civilizované Evropě. Nejbližším případem je zřejmě pokus o odstranění prezidenta Billa Clintona v roce 1996 v souvislosti s kauzou Moniky Lewinské, a to na základě obvinění z porušení přísahy (Clinton lhal před soudem) a bránění výkonu spravedlnosti. Americký impeachment je však navzdory své závažnosti stále pouhým odstraněním z úřadu pro osobnostní nezpůsobilost - lze jej uplatnit za zradu, úplatkářství a závažná zneužití pravomocí (tzv. high crimes and misdemeanors). Náš prezident by však neopouštěl úřad jako "Václav Klaus nezpůsobilý", nýbrž jako pojmově mnohem závažnější "Václav Klaus, velezrádce České republiky".

______________________________
1 § 60 odst. 2 zák. č. 6/2002 Sb.: Podmínku bezúhonnosti podle odstavce 1 nesplňuje ten, kdo byl pravomocně odsouzen za trestný čin, jestliže se na něj podle zvláštního právního předpisu nebo rozhodnutí prezidenta republiky nehledí, jako by nebyl odsouzen.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy