Hranolky pro mozek

04. 07. 2023 | 12:26
Přečteno 2022 krát
Nedávno mi jedna psycholožka se specializací na závislosti řekla, že online technologie a sociální sítě jsou de facto svým působením na mozek legální měkká droga. Z hlediska onlinu žijeme momentálně v divokých devadesátkách. Ve hře tentokrát není privatizace národních podniků, ale digitalizace lidské a dětské duše.

Zakoupila jsem knihu Svítící děti od amerického psychiatra Nicholase Kardarase, který se v USA přes dvacet let věnuje pacientům se závislostmi včetně netolismu, tedy na online technologiích. Kniha protkaná případy z Kardarasovy praxe zcela potvrdila slova psycholožky, a to přesto, že ji Kardaras napsal ještě před covidem. Jak známo, právě pandemie a lockdowny přinesly skokový nárůst psychických problémů u dospělých i dětí. Nutno podotknout, že nezhoršily jen problémy s online závislostmi, ale i mnoha jinými. Věděli jste, že spotřeba alkoholu v Česku se mezi lety 2020 a 2021 zvýšila o více než čtvrtinu?

Téma mě zaujalo natolik, že jsem začala studovat akreditovaný kurz pro školní metodiky prevence v renomované instituci. Vedou ho odborníci s mnohaletou praxí v oboru a já se tak dostanu k mnoha zajímavým zdrojům, informacím a datům, k nimž se laik jinak dostane jen stěží. O některá svá poznání se budu v dalších měsících dělit na tomto blogu. Přidám k nim, v rámci možností, některé své poznatky z přímé pedagogické praxe, neboť též učím.

Horké téma, kampaň nikde

K sepsání tohoto blogu mě inspiroval článek na serveru irozhlas.cz, kde psychiatr Jiří Renka z NÚDZ v Klecanech hovoří o videích a sociálních sítích jako o levných zdrojích dopaminu, které jsou jedním z faktorů nárůstu ADHD i u dospělých. Podobných článků se objevuje celá řada.

Bylo by opravdu dobré, kdyby s tímto akutním problémem konečně začal něco dělat stát, protože čekat účinnou plošnou osvětu od jiných hráčů, například herního byznysu, jehož zájmem je mít co nejvíce uživatelů, by bylo naivní. Proč? Dovolte mi parafrázovat úvodní větu ze slavného filmu Sociální dilema: Jsou jen dva typy byznysy, které svým klientům říkají "uživatelé": drogový byznys a technologie. Tento aforismus je velmi trefný.

Nabízí se především dlouhodobá osvětová kampaň. Míč leží zejména na hřišti Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které má mládež doslova v popisu práce. Ne že by se nedělo nic, ale osvěta zcela prokazatelně není dostatečná. Nejčastější rada, kterou rodič, bažící po informacích, dostane, je "Hrajte s dětmi online hry, aby k vám měly důvěru a měli jste skvělý vztah". Není to z mého pohledu rada příliš šťastná. "Pařit" s dítětem hry a sítě bez jakékoli korekce - ať co do času stráveném online, neboli konzumovaného obsahu - je de facto to samé, jako byste chválili obézní dítě za to, že se přejídá hranolkami, a ještě ho v tom podporovali. Bezduché online hry a zraňujícící sítě jsou totiž právě to: hranolky pro mozek. Stejně jako hranolky jsou návykové. Záměrnou návykovost online technologií zmiňuje na své hlavní webové stránce např. neziskovka Replugme, která se na problém specializuje.

Člověk - tvor společenský

Výživová hodnota "online hranolek" je mizivá: duše trpí a tělo taky - děti se nehýbají a tloustnou. Kouzlo dopaminu je přiková k obrazovce. Všimli jste si, že stačí jedno dítě na hřišti s mobilem a ostatní se slétnou jako vosy na med? Berme to jako jasný důkaz, že je potřeba korekce dospělých. Ordinace psychiatrů, psychologů a logopedů praskající ve švech jsou jasným důkazem, že děti mají problém. A nemají ho kvůli sobě, ale kvůli nám, dospělým, protože je neumíme ochránit. A přitom provést dítě bezpečně do dospělosti a zajistit mu přiměřený a zdravý vývoj bylo až donedávna obecně přijímanou maximou toho, co je hlavním úkolem rodičů i státu. Pandemie ale zlegalizovala nestřídmost užívání internetu způsobem, jaký si neuměl nikdo představit. Předpověděla jsem to už v březnu 2020 v FB postu "Vyjdeme z pandemie všichni závislejší?" Čas mi dal bohužel za pravdu.

Legislativa v oblasti nekalých online praktik v oblasti her a sítí včetně ochrany osobních údajů je zatím nedostatečná. Děti se mj. bez problémů dostanou k obsahu, který je pro ně zcela nevhodný a může jejich křehkou duší na dlouho, ne-li trvale, poškodit. EU sice přijímá smysluplnou související legislativu, ale než ta se propíše do reality české společnosti, uplyne několik let. Z hlediska onlinu žijeme momentálně v divokých devadesátkách. Dnes stejně jako tehdy se děje spousta nepravostí, neférovostí a chyb, za které zaplatíme všichni, děti především. Ve hře tentokrát není privatizace národních podniků, ale digitalizace lidské a dětské duše. Jsem přesvědčena, že tento projekt nemůže vyjít, protože člověk je zrozen k životu ve společenství. Spokojenost se životem a jeho kvalita se odvíjí od kvality REÁLNÝCH vztahů, ať s lidmi blízkými nebo vzdálenějšími. Toto základní lidské nastavení nezmění žádná technologie. Už Aristoteles ostatně řekl, že člověk je tvor společenský. Přesněji:

„Kdo však nemůže žít ve společenství nebo je ve své soběstačnosti nepotřebuje, není částí obce, ale buď divoké zvíře, nebo bůh.“ (Pol 1253a)

Online svět je a vždy bude jen náhražkou reálného světa. Přesto mnozí usilují o to, abychom své životy do onlinu přesunuli pokud možno kompletně a co nejdřív.

Jednou budem dál...ale co mezitím?

Jsem tedy optimista. Věřím, že časem se situace zlepší. Bude to ale trvat. Je známo, že legislativa je vždycky o několik let pozadu za vývojem byznysu a společnosti. Pochopitelně - reaguje na realitu. Legislativní proces, pokud nežijeme v totalitě, nějakou dobu trvá. Právo nakonec překotný vývoj technologií dožene a ošetří. Náklady na péči o duši a zdraví (včetně obezity) a sociální nesoudržnost donutí stát dříve či později skutečně efektivně reagovat, a to i na poli primární prevence. Do té doby bude tato role zejména na neziskovkách a odbornících. A také médiích.

Mezitím ale bude bohužel zmařeno mnoho lidských životů a dětských duší. Je známo, že zejména věk mezi 11-15 lety je z hlediska vývoje mozku mimořádně formativní období, kdy se získané zvyky i zlozvyky vrývají do mozku nesmírně hluboko. Prudce roste vliv kamarádů a školy, klesá vliv rodiny. A právě v tomto období děti naplno propadají závislosti na internetu. Je totiž všude - a bažení po něm je nakažlivé.

Neobjevovat Ameriku

Měli bychom se v tomto ohledu poučit z chyb USA, kolébky online technologií. Před deseti lety tam došlo k masivnímu rozšíření tabletů a mobilů mimo jiné do škol. Tablety fasovali žáci na státních školách a chudí Američané zase dostávali levné smartphony (obsahovaly řadu bezpečnostních problémů). Nyní se USA - kromě tradičních problémů s obezitou - potýkají s epidemií psychických problémů amerických dětí Státy jeden po druhém podávají hromadné žaloby na společnost typu Facebook a TikTok. Vyvarujme se chyb, kterých se dopustili Američané, a učme děti vědomému a smysluplnému užívání internetu.

Mimochodem věděli jste, že české děti dostávají smartphony - tedy hlavní zdroj všech online pokušení - nejdřív z celé Evropy? Už jedině Rusové dávají mobily dětem v 6 až 7 letech. Údaj navíc pochází z průzkumu starého 11 let. Od té doby se věk nejspíše ještě snížil. Přitom Bill Gates a Steve Jobs u sebe doma používání technologií zásadně omezovali. Jejich děti dostaly mobil až ve 14. Jistě věděli proč.

Vychovávat dnes dítě v Česku a zajistit mu bezpečné prostředí pro zdravý vývoj opravdu není jednoduché. Tento článek je míněn i jako podpora všem, kdo buď tuší nebo vědí, že neregulované užívání internetu a online technologií dětmi není v pořádku, a snaží se děti před negativními dopady ochránit, jak nejlépe umí.

To jsou hrdinové naší doby.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy