Andrej Babiš se může radovat: EU podpořila další ničení půdy i biodiverzity, dotace pro agrokoncerny poběží dál

27. 10. 2020 | 21:03
Přečteno 2865 krát
Společná zemědělská politika je vedle tlaku na snižování emisí a rychlý konec uhlí jednou z klíčových strategií, jak umenšit dopady klimatické krize. Evropská unie však při posledním hlasování podlehla agrální lobby.

Při pohledu na politický marasmus Česka cítí řada z nás k Evropské unii vděk. Vládne tu prezident, který prosazuje kanál přes půl kontinentu, premiér vlastní největší tuzemský agrokoncern, ministr životního prostředí působí spíš jako ministr průmyslu a uhelné elektrárny - určené k odstavení - si od státu skupují uhlobaroni na další provoz. Zelená dohoda pro Evropu, klimatický zákon nebo uhlíková neutralita – i to je výčet politik, které by Češi a Češky bez unijní autority nikdy neviděli ani z rychlíku. O to větší šok přijde, když ani tato naše záchranná brzda nezafunguje. Zvykli jsme si, že alespoň co se životního prostředí týče, z Evropy skoro vždy přichází kroky, které jsou ve srovnání s těmi českými podstatně progresivnější. Tím spíš v kontextu aktuálních snah o zelenou transformaci unie.

Minulý týden však dostaly evropské ekologické ambice od Evropského parlamentu i Evropské rady tvrdou ránu. Destruktivní praxe evropského industriálního agro-komplexu dostala zelenou. Jak píše Hnutí DUHA, velký agro byznys bude bohužel minimálně po dalších sedm let moct pobírat zemědělské dotace za to, že ničí krajinu a svou konkurencí ruinuje malé a střední zemědělské podniky, nebo ty, kde se farmaří ekologicky a udržitelně.

Ochrana klimatu souvisí i s péčí o krajinu a biodiverzitu
V posledních letech získává v souvislosti s ochranou životního prostředí mnohem více pozornosti evropské úsilí o snižování emisí a dosažení klimatické neutrality do roku 2050, k němuž se v prosinci 2019 nečekaně zavázalo i Česko. Klíčovou roli v Zelené dohodě pro Evropu i v celkovém snižování emisí by však měla hrát také reforma Společné zemědělské politiky. Je to oblast, do níž ročně putuje celá třetina evropského rozpočtu. Industriální zemědělská výroba přitom nemalou měrou přispívá jak k produkci skleníkových plynů, tak i k snížené schopnosti přírodních ekosystémů skleníkové plyny vstřebávat.

Dosud se v rámci této politiky peníze evropských daňových poplatníků dostávaly především k takovým subjektům, jako je třeba Agrofert Andreje Babiše, na jehož žlutou řepku olejku si už zvykla nadávat dokonce i proti ekologii vysazená Občanská demokratická strana. Jedná se přitom o astronomické částky. Celá řada pozměňovacích návrhů mohla tuto dosavadní praxi změnit a v evropském zemědělství nastartovat tolik potřebný ekologický obrat, který by dotačně zvýhodňoval šetrný způsob zacházení s krajinou i hospodářskými zvířaty, a znamenal by i zvrat v úsilí o ochranu biodiverzity, které po celém světě alarmujícím tempem ubývá.

Změny zemědělské politiky EU by mohly mít potenciál významně přispět i k ochraně klimatu. Zdravá a industriálními zemědělskými postupy nezdevastovaná půda je nejen zárukou dlouhodobé úrodnosti, či lepšího zadržování vody, ale jak již bylo řečeno, funguje také jako tzv. propad - ekosystém schopný v sobě vázat oxid uhličitý. O tom, jak moc je pro stabilní klima důležitá také biodiverzita (která se ostatně skrývá i dobře obhospodařované a vyživované půdě, na rozdíl od té, kterou ničí intenzivní zemědělství s jeho těžkou technikou a chemickými hnojivy a postřiky) se přitom v poslední době mluví v souvislosti s novým filmem Davida Attenborougha „Život na naší planetě“, kde slavný britský dokumentarista velmi sugestivně líčí, že si lidstvo z hlediska ničení biodiverzity pod sebou velmi rychle podřezává větev. Dle jeho slov nepotřebujeme zachraňovat planetu, ale především sami sebe - před sebou. Myslí tím i záchranu před takovými podniky, jako je Agrofert, Monsanto-Bayer, nebo třeba Nestlé.

Vytěžit půdu až na dřeň
Jak se však zdá, dokumentární film, který nenechá oko suché, zjevně neviděly minimálně dvě třetiny europoslanců. Minulý týden jim totiž přišlo lepší podpořit velké zemědělské koncerny, než chránit naši planetu (či spíše podmínky, které nám umožňují na ní žít). Učinili tak odhlasováním zásadních pozměňovacích návrhů, které vzešly z iniciativy frakcí lidovecké EPP, socialistické SD a liberální RENEW, a které podle slov některých europoslanců představují „nejlepší možnou dohodu pro farmáře, klima a životní prostředí.“ Za jisté pozitivum lze označit např. přímé platby malým a středním podnikům, či zvýhodňování mladých farmářů. Podle evropských environmentálních organizací a vědců se nicméně jedná o kompromisy, které jsou v přímém rozporu s cíli Zelené dohody pro Evropu.

Kdo se nyní může radovat, je Andrej Babiš. K velkým agrárním koncernům - jako je Agrofert - poputuje v rámci nově nastavených dotačních pravidel přibližně 10 bilionů korun. Dotace se navíc budou i nadále vyplácet v návaznosti na hektar, což je devastující pro ty zemědělce, kteří neobhospodařují tak velké plochy jako firmy využívající průmyslové metody. Nebyl naopak podpořen návrh na snížení emisí skleníkových plynů v zemědělství, snížení užívání a rizik pesticidů, významné navýšení ekologicky obhospodařovaných zemědělských ploch, ani jiné změny vedoucí k zdravější a odolnější krajině (s výjimkou naprosto nedostatečné povinnosti vyčlenit 10 procent zemědělské plochy na krajinné prvky).

Jedním z argumentů pro kompromisní návrhy byly i obavy o zajištění potravinové bezpečnosti v Evropě, jisté je, že z hlediska návaznosti zemědělské produkce na funkční ekosystémy a stabilní klima jim chybí perspektiva dlouhodobé udržitelnosti. Jinými slovy – teď se ještě možná pár let budeme cpát levnými průmyslově vyrobenými potravinami, ale dřív nebo později zbudou velkým zemědělským korporacím jen oči pro pláč. Je možné, že základní potraviny pak budou schopné vyprodukovat jen malé ostrůvky biofarmářů a provozovatelů permakultury uprostřed zdevastované zemědělské krajiny.


Bez odstavení agro lobby z vedení státu nás čeká jen neúrodná poušť

Někteří z nás si kladou otázku, jak je možné, že ten stejný Evropský parlament, který před 2 týdny hlasoval pro zvýšení redukce emisí EU z 40 % na 60 % do roku 2030 oproti roku 1990, tedy zdaleka nejambicióznější návrh v rámci unijních institucí, může nyní hlasovat způsobem, který je s klimatickými ambicemi EU zcela nekonzistentní? Jak píše Radek Kubala, za znepokojivými výsledky hlasování stála mocná agrární lobby a četné střety zájmů, kdy o evropské dotační politice rozhodují i ti, kteří jsou zároveň jejími beneficienty. Jedním ze strůjců zákeřného tahu proti ekologizaci Společné zemědělské politiky byl i europoslanec za ANO Martin Hlaváček, který je zkušeným korporátním lobbyistou. Kromě něj a dalších příslušníků ANO však kompromisní návrhy schválili i europoslanci za KDU-ČSL, která si v Česku buduje obraz strany usilující o ochranu venkova a zemědělské půdy. Za velký úspěch považují prosazení přenesení větší odpovědnosti na členské země - např. možnost samostatně si definovat dotační stropy pro velký agro byznys, nebo určovat co je či není ekologickým opatřením. To je však v zemi, jako Česko, která je industriálním agro lobby přímo ovládána, spíše nebezpečné než ku prospěchu. Alespoň tedy za předpokladu, že se nepodaří Andreje Babiše porazit v příštích volbách. V tom případě by bylo ideální, kdyby se nové vlády ujali Piráti ve spojení se STAN, jejichž europoslanci se jako jediní proti negativním kompromisům v evropském zemědělství postavili. Ti stejní ostatně také na začátku října podpořili vyšší klimatické cíle EU. Naopak strany jako KSČM, ODS, SPD, či TOP 09 o zemědělské politice hlasovali velmi nejednotně, a jako takoví se nejeví býti dostatečnou zárukou v boji proti nadvládě industriální agro-lobby nad Českem.

Rozhodování o Společné zemědělské politice zatím není u konce. O konečné podobě reformovaného zemědělství se rozhodne teprve v rámci trialogu. Zřejmě největší svár se zde odehraje mezi méně ekologicky zaměřenými ministry zemědělství (kde zřejmě český ministr Toman není v kořistnickém přístupu k půdě a zálibě v betonování krajiny ojedinělým případem), a naopak z hlediska ochrany klimatu a přírody více ambiciózní Evropskou komisí. Již teď je však její budoucí podoba daleko od nadějí, které v ní vkládali ekologové, vědci a také mladá generace, které jednou odkážeme jen zdevastovanou neúrodnou půdu, kterou nyní lehkomyslnými rozhodnutími odsuzujeme k postupné proměně v poušť bez života.

V mírně pozměněné podobě přetištěno z A2larm.




Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy