18. 01.

Změny klimatu ze 40 % způsobuje průmyslový agro-potravinářský byznys

Michaela Pixová Přečteno 1545 krát

Je opravdu zajímavé, kolik toho o změně klimatu a dalších ekologických problémech v Česku nevíme. Lidé u nás často věří, že problém lze vyřešit lepší recyklací, zatímco klimatičtí aktivisté volají především po opuštění fosilního průmyslu, zejména pak ukončení těžby a spalování uhlí. Potravinové hnutí je v Česku poměrně malé a málo slyšitelné. Soustředí se hlavně na budování alternativních potravinových systémů a málo se nahlas pouští do kritiky dominantních a státem podporovaných aktérů na trhu. Výsledkem je to, že nám vadí Babiš a jeho řepka, něco málo tušíme o uhlíkové stopě hovězího burgeru, ale o tom, jaký má korporátní potravinářství a zemědělství podíl na celé krizi planetárních systémů laici obvykle neví skoro nic.

Více »

01. 01.

Nechť je rok 2024 rokem usmíření, hojení a obnovy

Michaela Pixová Přečteno 1027 krát

Dneska budu pověrčivá. Na pořekadlo „jak na Nový rok, tak po celý rok“, jsem nikdy moc nedala, ale dnes udělám výjimku. Po extrémně náročném roce, a obzvláště jeho závěru, který navíc v mém případě vyústil v několik viróz, třetí setkání s covidem a celkové vyčerpání organismu, není nic, co bych potřebovala více, než pozitivní vizi, k níž by se dalo upnout. Den jsem zahájila jógou (to dělám denně, ale dnes je to obzvláště důležité), ptáčkům nasypala slunečnici, zahrála si se synem karty, vyrazila na procházku se psem. Odpoledne plánuju malovat. A ještě předtím stihnout tenhle novoroční článek, kterým doufám prolomím již několik měsíců trvající blok v psaní.

Více »

04. 11.

Boomerskou přednáškou obhajující kapitalismus jako nejlepší systém pro ochranu klimatu Tomáš Sedláček studující neoblbnul

Michaela Pixová Přečteno 4636 krát

V Česku všeobecně rozšířená představa, že k pochopení lidské společnosti stačí selský rozum, vezme za své jakmile se do hry dostanou globální souvislosti. Přinejmenším překvapivé však je, když jejich neznalost dává na odiv člověk jako Tomáš Sedláček, známý ekonom a filosof s poměrně širokou paletou veřejného působení a dosahu. Ten na páteční konferenci Metropolitní univerzity věnované klimatické politice střední Evropy evidentně neodhadl publikum, když převážně studentskému posluchačstvu naservíroval příspěvek jak vystřižený z české desinfo scény o škodlivosti komunismu a výhodnosti kapitalismu pro klima, kterým pravděpodobně jindy oblažuje přednášky určené pro boomery.

Více »

22. 06.

Hledá se česká univerzita se zaměřením na změnu klimatu a socio-ekologickou transformaci

Michaela Pixová Přečteno 2162 krát

Vlastně jinak. Nehledá se univerzita, která by takový studijní obor nabízela. Již víme, že taková v Česku není. Hledá se však taková, která by o to měla zájem a chtěla se inspirovat v zahraničí. Studentek a studentů, kteří by takový obor chtěli studovat, je celá řada. Pro začátek mohou začít na univerzitě BOKU ve Vídni, kde se takový program rozjíždí od letošního podzimu a přihlášky ke studiu (které je navíc v angličtině) je možné podávat už nyní. Kdy se ale něco podobného rozhýbe i u nás?

Více »

16. 05.

V Bruselu se jedná o nerůstu, který by mohl být šancí pro lidstvo. Česká média mlčí.

Michaela Pixová Přečteno 4553 krát

V Bruselu se na půdě Evropského parlamentu právě odehrává konference Beyond Growth, kterou iniciovalo 20 europoslanců a europoslankyň. Jak píše Tadeáš Ždárský z organizace Na Zemi, který se konference právě účastní, „přes 2000 lidí, europoslanců a europoslankyň, popředních odborníků a odbornic včetně mnoha mladých lidí společně diskutují nutný a žádoucí přechod na post-růstový ekonomický model. Po reportech IPCC, či Evropské agentury životního prostředí se nerůst stává důležitou součástí nejen akademické diskuze, ale také národních, i evropských politických debat o cestách ven ze současných krizí.“

Více »

05. 05.

Je auto víc než člověk?

Michaela Pixová Přečteno 2717 krát

Auta jsou skutečně užitečný dopravní prostředek, bez kterého se celá řada lidí v současné době nemůže zcela obejít. Potíž je v tom, že aut je čím dál tím víc a zejména ve velých městech zabírají naprostou většinu veřejného prostoru. Na automobilovou dopravu přitom v Praze připadá jen asi 29 % cest. Na vině je mimo jiné to, že na jedno osobní auto, které váží necelou tunu a půl, a zabírá téměř 9 metrů čtverečních, v průměru připadá jen 1,3 řidiče. Oproti tomu MHD v Praze pravidelně využívá asi 49 % obyvatel, a údajně se v ní denně sveze asi milion lidí. Dalších 26 % obyvatel pak chodí pěšky a jen 1 % na kole. Cyklistů by přitom mohlo být mnohem víc, pokud by se nebáli jezdit ve městě opanovaném auty. Jak dlouho ještě budou tři čtvrtiny Pražanů tolerovat svou usurpaci těmi, kteří pro svou individuální přepravu potřebují prostor o velikosti zahradního domku, přestože v hlavním městě existují pro osobní přepravu mnohem lepší alternativy?

Více »

19. 03.

Rušit zahrádky v době války je jako sypat sůl do rány

Michaela Pixová Přečteno 2127 krát

V pražských Vysočanech mají divoké výstavbě padnout za oběť zahrádky v meandru Rokytky v těsném sousedství parku Zahrádky. Tento nesmyslný a barbarský krok jde proti logice všeho, co by se v Praze v dobách mnoha probíhajících krizí mělo dělat. Zahrádky jsou naprosto zásadní nejen jako adaptace na klimatickou krizi, prostor pro ochranu biodiverzity a místo pro odpočinek, relaxaci a společenský život. Významně také posilují potravinovou soběstačnost a schopnost samozásobitelství. V době zuřícího válečného konfliktu a prudce rostoucích cen potravin by rušení jakékoliv zahrádky nemělo nechat lhostejným nikoho z nás.

Více »

07. 02.

Jen autoritářské režimy berou občanům právo hájit příznivé životní prostředí. Je-li vláda skutečně demokratická, musí toto právo veřejnosti vrátit

Michaela Pixová Přečteno 2030 krát

V Česku se usídlila falešná představa, že občanské spolky jsou příčinou pomalé výstavby a drahého bydlení. Novela stavebního zákona, kterou teď Poslanecká sněmovna projednává, s právem občanů vyjadřovat se k novým stavbám nepočítá. Ceny nemovitosti ovšem ovlivňují především globální trhy, nikoliv pomalost jejich výstavby. Snaha deregulovat výstavbu je zbožným přáním některých politiků a byznysmenů umožnit rychlejší ukrajování dalších porcí české krajiny pro ocel a beton k uskladnění kapitálových nadhodnot zahraničních i tuzemských investorů. Ceny nemovitostí tím nejen nesníží, ale ještě přilijí olej do celosvětové environmentální krize a postaví další penězovody pro vysávání veřejných rozpočtů.

Více »

21. 01.

Zaslepení antikomunismem

Michaela Pixová Přečteno 2291 krát

Nikdy bych si nepomyslela, že kdy budu jako prezidentského kandidáta hájit generála a bývalého funkcionáře NATO. Nyní se však proti němu obrací část těch nejortodoxnějších českých antikomunistů, kterým se ze stejných důvodů nepozdává ani jeho protikandidát. Na rozdíl od nich se však domnívám, že podobně jako slovenský původ Andreje Babiše, ani komunistická minulost Petra Pavla není to, co by je mělo znepokojovat. Mnohem víc by se měli pozastavit nad vlastní zaslepeností dogmatem, kvůli kterému už ani nejsou schopní vidět rozdílnou lidskou zkušenost či rozlišovat mezi skutečnými hrozbami.

Více »

16. 01.

Příběhy z antropocénu: Na spálené planetě nebude ani líp, ani řád a klid.

Michaela Pixová Přečteno 1711 krát

Byla „krásná“ slunečná sobota. Venku až 9 stupňů Celsia. Co na tom, že je leden. V lehce apokalyptické atmosféře lednového dne ozářeného jarním sluncem s duchem filmu Melancholia proběhl druhý den prezidentských voleb. Klima opět nevyhrálo. Možná i proto, že o něm žádný z kandidátů otevřeně nemluvil. Ani Danuše Nerudová, přestože byla jasnou „klimatickou“ kandidátkou. Globální oteplování nejspíš nejlépe bude umět zastavit NATO, nebo Agrofert. Pravý opak je přitom pravdou. Ale kdo by to chtěl vědět?

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy