Češky a Češi neumí vařit. Poškozují tím sebe i životní prostředí.

02. 06. 2022 | 13:05
Přečteno 2249 krát
V rámci výzkumu alternativních potravinových sítí se snažíme zjistit, jaké bariéry stojí v cestě jejich většímu rozvoji v několika zemích, včetně Česka. Důvodů je celá řada, ale jedním z nich je právě u nás i nízká konzumace zeleniny. Tu si přitom lidé snadno mohou pěstovat sami. Nedávno v jednom expertním rozhovoru zazněl také názor, že lidé v Česku neumí vařit.

To mě překvapilo. Sice i u nás zažíváme to, co už Karl Marx v souvislosti s industrializací popsal jako "metabolic rift", tedy odcizení lidstva od potravinové produkce, vždy jsem ale měla pocit, že na rozdíl od našich západních sousedů u nás nejen přetrvává schopnost zahradničit a pěstovat si alespoň vlastní zeleninu a ovoce, ale zároveň jsme také nezapomněli vařit. Nebo minimálně české ženy to nezapomněly. Na rozdíl od lidí kupř. v Severní Americe, kde poválečné potravinářství vytvořilo nezdravý potravinový systém, ve kterém se lidé neobejdou bez vysoce zpracovaných a zmražených polotovarů, fast foodových restaruací a dnes tak oblíbených donáškových služeb.

Jak ovšem onen zpovídaný expert správně podotkl, Češi a Češky mnohdy neumí vařit nic jiného než tradiční české pokrmy. Složené ze surovin, které si sami snadno nevypěstujete. Mouku, máslo, rohlíky, smetanu, maso – to všechno jsme si zvykli kupovat v supermarketu. Zato moc neumí experimentovat, s jídlem si hrát. A to jim do značné míry brání v tom, aby třeba víc vařili zeleninová jídla.

Všichni to známe z různých školních a závodních jídelen. Mnohdy bychom po nich chtěli, aby nabízely víc zeleninových a lehčích jídel. Vegetariánská jídla v nich nejčastěji bývají řešena ovocnými knedlíky a buchtičkami se šodó. Občas nějaký majonézový salát a houska jako příloha. Na víc se jídelny nezmůžou.

Příslušnice a příslušníci mladší generace to znají i od sebe z domova. Maminky a babičky bývají výtečné kuchařky, ale jen pokud jde o guláš, kulajdu, lívance, svíčkovou a řízky, bábovky, štrůdly a bramboráky. Jakmile u nich v lednici omylem zapomenete tofu, chřest, nebo lilek, neví, co s tím. A často si neporadí ani s dýní, nebo řepou. Řepu znají jen jako naloženou, nebo v boršči. Dýně, i když našim babičkám mnohdy roste z kompostu jak plevel, je pořád brána jako importovaná plodina.

Zároveň je zde zhoubný vliv obřích potravinových korporací, které vyrábí vysoce zpracované produkty a nabízí je k prodeji po celém světě. V mnoha „rozvojových“ zemích, z nichž mnohé jsou svou schopností zpracovávat velmi chutným způsobem zeleninu proslulé, jsou tyto komerční produkty často považovány za znak modernity, a lidé tak upouští od svých zdravých tradičních a udržitelných diet, a namísto toho se zaprodávají prázdným kaloriím, jejichž nákupem jen přispívají k obrovským a neustále rostoucím ziskům těchto oligopolních komerčních struktur. Celý svět by se přitom naopak měl právě od těchto národů učit, jak si jídlo podomácku vypěstovat a také chutně připravit. Už dávno neplatí, že málo lidí zapojených do zemědělské produkce je znakem modernity. Je to přesně naopak. Závislost na neekologicky vyrobených a vysoce zpracovaných produktech od obřích potravinových korporací podkopává odolnost společností a je znakem kulturního, sociálního i zdravotního úpadku.

Zatímco v „rozvojových“ zemích by mladší generace neměly upouštět od svých tradičních pokrmů a nahrazovat je hamburgery a zmrzlinou, v Česku naopak nastal čas, kdy by mladší generace měly začít učit své rodiče a prarodiče, jak být v kuchyni více kreativní. Nejen že by tím přispěli životnímu prostředí, pro které je živočišná produkce a klasická polařina mnohem větší zátěží, než produkce ovoce a zeleniny, ale také by tím svým předkům mohli značně zlepšit jejich zdraví a prodloužit život.

Pár tipů, jak na to:

Byť jsem určitě propagátorkou krátkých potravinových řetězců, které jsou právě smyslem alternativních potravinových sítí, v kuchyni mají zajisté své místo různá dochucovadla (přírodní samozřemě - až na výjimky jako je asofoetida) pocházející z celého světa. Jejich dovoz lze ospravedlnit tím, že jich většinou potřebujeme jen malé množství, zato se díky nim dokážeme zbavit závislosti na chuťově výrazných, ale nezdravých a neekologicky vyprodukovaných jídlech.

Potřebujete mít doma především toto. Kromě klasického českého koření byste měli mít doma především indické koření, a měli byste vědět, že některá z nich je potřeba předsmažit, nikoliv je přidávat až na konci. Je dobré, když máte takový základ jako je sojová omáčka, sezamový olej a zázvor. Nebát se do jídla přidat med, droždí, nebo miso pastu. Mít vždy nachystané čerstvé bylinky, nebo si do jídla třeba opražit ořechy, které můžete třeba namlít společně s bylinkami. Měli byste vědět, jak okyselovat, třeba citronem, limetkou, nebo umeo octem. V lednici je dobré vždy mít také nějaké to chutney, pickles (různá nakládaná zelenina nebo i ovoce), fermentovanou zeleninu (kvalitní zelí, kimči) a tak dále. A k tomu několik druhů chilli omáček, nebo chilli papričky. Když tyto věci máte a naučíte se je používat, pak se vám i z té nejobyčejnější zeleniny podaří dělat opravdové divy.

Právě včera jsem si to empiricky ověřila na bílé ředkvi, kterou jsem si výměnou za nějaké zahradnické práce odnesla z nedaleké komunitní zahrady. Většina lidí by nevěděla, co s takovou ředkví dělat. Na internetu jsem nenašla jediný rozumný recept na jídlo z bílé ředkve, jakousi pomazánku, kde ředkev tvořila jen asi 5 % celkového objemu. Recept jsem si tedy vymyslela, resp. přetvořila jiný, který byl na internetu, ale neměl moc dobré recenze (jen 4 hvězdičky z pěti). Stačilo do polívky přidat právě jmenované droždí, trochu misa a umeo ocet, a pak hromadu bylinek. A super pokrm byl na světě. Podobnými a různými dalšími způsoby se dá "opravit" i celá řada už hotových jídel. Někdo vám třeba připraví mdlou čočku. Stačí na oleji (nebo na ghi) trochu osmahnout curry, římský kmín, přidat pár rajčat, a pak to do čočky přidat. A najednou je z toho super jídlo.

Takto bych mohla pokračovat dlouho. Právě díky tomuto kreativnímu přístupu je u nás doma naprostá většina pokrmů vegetariánských nebo veganských a často vyrobených z primárních surovin, ale také se díky tomu vaření stává zábavou. Pokaždé si s tím můžete různě vyhrát. A mám pocit, že kreativní práce a improvizace (ve které jsou mimochodem Češi a Češky příslovečně tak dobří) s jídlem by se měla učit i ve škole, nebo třeba v závodních jídelnách. Bez této základní schopnosti totiž navždy zůstaneme závislí na dlouhých potravních řetězcích, oligopolních potravinových korporacích, ale také na neudržitelném zemědělství, které rok od roku produkuje víc a víc masa, a kvůli mechanizaci stále víc upřednostňuje obilí před zeleninou. Konvenční zemědělství je dnes zodpovědné za víc než 30 % emisí skleníkových plynů, a tento fakt bohužel zatím uniká i značné části aktivistů, kteří se ochranou klimatu zabývají.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy