Kterak se američtí republikáni stali obětí stockholmského syndromu

21. 10. 2022 | 16:26
Přečteno 1197 krát
Kde jsou ty časy, kdy Republikánská strana generovala normální prezidentské kandidáty!

Když Richard M. Nixon odstoupil z prezidentského úřadu v důsledku aféry Watergate, ocitla se Republikánská strana de facto v troskách. Jeho nástupce Gerald Ford byl možná slušný člověk, americkou veřejnost však velice popudil tím, že svému předchůdci udělil milost. Nepochopila, že jejím smyslem nebylo zabránit Nixonovu trestnímu stíhání, nýbrž zachování cti prezidentského majestátu. A aby té smůly nebylo málo, stáhli se Američané v roce 1975 z Vietnamu způsobem, který byl shledán jako krajně ponižující. O rok později tedy Ford utrpěl v prezidentských volbách bolestivou porážku.

Demokraté se naopak ocitli „na koni“. Jejich kandidát Jimmy Carter získal o 1,5 milionu hlasů více než Ford, v přepočtu na volitele pak svého rivala porazil v poměru 297:240. Zpočátku byl Carter úspěšný jak v domácí, tak v zahraniční politice. Asi jeho největším triumfem bylo zprostředkování míru mezi Egyptem a Izraelem v roce 1979. Pak ale přišel druhý ropný šok, sovětská armáda vtrhla do Afghánistánu a byl svržen proamerický íránský šáh Muhammad Rezá Pahlaví. Na americkém velvyslanectví bylo íránskými revolucionáři zadrženo několik desítek občanů USA a záchranná akce, která je měla dostat z Teheránu zpátky domů, skončila fiaskem. Carter si – dodejme, že neprávem – vysloužil pověst slabého prezidenta, který nemá v Bílém domě co dělat.

Republikánský „Spasitel“

Když se republikáni rozhodli nominovat na prezidenta Ronalda Reagana, byl Carterův politický osud prakticky zpečetěn. Bývalý herec a kalifornský guvernér měl totiž to, čemu se říká tah na branku. Jeho vyjadřování bylo srozumitelné a přímočaré. A vůči komunismu zastával velmi tvrdý postoj. A tak prezidentské volby v roce 1980 skončily drtivým Reaganovým vítězstvím. Nový šéf Bílého domu si získal velkou oblibu americké veřejnosti, a to navzdory faktu, že jeho domácí politika nebyla příliš úspěšná. Reagan postrádal sociální cítění a příliš nerozuměl ani ekonomice. Exceloval ale v oblasti zahraniční politiky, což bylo pro mnoho Američanů velmi důležité, neboť jejich strach z rudého nebezpečí zase o něco vzrostl.

Reaganův neokonzervatismus se ukázal být mimořádně účinným lékem na americká traumata uplynulých let, ať už se jednalo o potupnou porážku ve Vietnamu, aféru Watergate či diskreditaci některých vládních institucí. Je pravda, že za Reaganovy osmileté vlády (v roce 1984 s přehledem obhájil prezidentský úřad) výrazně vzrostl vliv CIA, organizace, která si nedělala příliš těžkou hlavu s dodržováním mezinárodního práva a o jejíž regulaci se neúspěšně pokusil už John F. Kennedy. S její pomocí se Reaganovi každopádně podařilo zabránit šíření komunismu v zemích Střední Ameriky a zastavit sovětský postup v Afghánistánu. Díky své vysoké popularitě pak Reagan ustál aféru Írán-Contras, která vypukla v roce 1987. Tehdy se ukázalo, že jeho vláda prodávala nezákonně zbraně Íránu, jenž byl zrovna ve válečném stavu s Irákem, a z finančního výtěžku pak podporovala protivládní povstalce Contras v Nikaragui.

Reaganovy „prohřešky“ ovšem zastínily jeho diplomatické úspěchy. Když v čele Sovětského svazu stanul v roce 1985 Michail S. Gorbačov, nabrala studená válka zcela jiný směr. Gorbačov se totiž vydal cestou odvážných reforem a během klíčového summitu v islandském Reykjavíku, který se uskutečnil v roce 1986, zahájil s Reaganem rozhovory o možnostech jaderného odzbrojení. Čtyřiadvacet let po událostech karibské krize navázali Reagan a Gorbačov na to, co před nimi započali už John F. Kennedy a Nikita S. Chruščov. Jejich spolupráce postupně vedla k úplnému konci studené války. Mnozí dodnes mluví o velkolepém vítězství kapitalismu a liberalismu, neboť SSSR se v roce 1991 rozpadl a Gorbačov byl odstaven od moci.

Pozvolný úpadek

George H. W. Bush byl v mnoha ohledech ještě lepším prezidentem než Ronald Reagan. Byť postrádal jeho charisma, osvědčil se jako skvělý krizový manažer. Svrhl panamského diktátora Manuela Noriegu a vyhnal vojska iráckého prezidenta a masového vraha Saddáma Husajna z Kuvajtu. Když se začal rozpadat SSSR, nepřiléval zbytečně olej do ohně. Údajně se snažil přesvědčit Ukrajinu, aby zůstala jeho součástí, neboť vycházel z předpokladu, že nezávislost není totéž co svoboda. Bush očividně nepatřil mezi politiky, kteří si přáli konec ruské říše, šlo jim pouze o to, aby v ní byl nastolen demokratický režim. Po Reaganovi každopádně zdědil velký rozpočtový deficit, a tak byl nakonec donucen porušit svůj dřívější slib a zvýšit daně. V důsledku tohoto rozhodnutí přišel o druhé funkční období v Bílém domě.

V roce 1993 se tedy k moci vrátili demokraté reprezentovaní Billem Clintonem. Byť se Clinton těšil nemalé oblibě, nebyl zrovna dvakrát úspěšným prezidentem. Měl štěstí, že vládl ve velmi klidné době. Došlo-li za jeho éry k dalšímu rozšíření NATO, byla to do značné míry zásluha jeho ministryně zahraničí Madeleine Albrightové a vlivného demokratického senátora Joea Bidena. Sám Clinton se „proslavil“ především sexuální aférou se stážistkou Monikou Lewinskou, která ho málem stála prezidentský úřad. Podcenil také hrozbu islámského terorismu a ignoroval nedostatky ve fungování americké ekonomiky. A další republikánský prezident George W. Bush, prvorozený syn George H. W. Bushe, na Clintonovy chyby šeredně doplatil.

Sotva se George W. Bush stihl rozkoukat v Bílém domě, přišlo 11. září 2001. Teroristický útok na Světové obchodní centrum v New Yorku šokoval celý svět. Na svědomí jej měla islámská radikální organizace al-Kájda, v jejímž čele tehdy stál Usáma bin Ládin. Ta měla základnu v Afghánistánu, který od roku 1996 ovládalo hnutí Tálibán. To odmítlo vydat bin Ládina do rukou americké spravedlnosti, a tak Bush o necelý měsíc později (7. října) nařídil vojenskou invazi do země, kterou kdysi Spojené státy podporovaly v boji proti SSSR. Okolnosti učinily z Bushe válečného prezidenta. Jeho administrativa prosadila tzv. USA PATRIOT Act (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act), jehož cílem bylo sjednocení a posílení Ameriky poskytováním adekvátních pomůcek nutných ke stíhání a bránění se terorismu. V roce 2003 následovala vojenská invaze do Iráku, kterou Bush a jeho spojenci zdůvodňovali tvrzením, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení a hodlá je použít.

George W. Bush určitě nebyl špatným prezidentem. Válka v Afghánistánu byla po útocích z 11. září 2001 nevyhnutelná a během oněch dvaceti let, kterých trvala, se podařilo dopadnout Usámu bin Ládina a zničit al-Kájdu. Názory na válku v Iráku pak americkou společnost dodnes velmi štěpí. Saddám Husajn představoval velkou bezpečnostní hrozbu pro celý svět, tudíž je dobře, že byl jeho zrůdný režim svržen. Potíž je v tom, že zbraně hromadného ničení se nikdy nenašly. I kdyby byla pravda, že se tajné služby ohledně jejich existence mýlily, nezmění to nic na tom, že Bushova pověst uvedenou skutečností výrazně utrpěla. Sám Bush se navíc dopustil zásadní chyby, když se obklopil lidmi, jakými byli Dick Cheney či Donald Rumsfeld. Jednalo se totiž o bezpáteřní kariéristy, jejichž vidění světa lze označit přinejmenším za pokrytecké a zastaralé. Finanční krize, jež vypukla v roce 2008, pak byla velmi hořkou tečkou za Bushovým prezidentstvím.

Uzurpátor

V letech 2008 a 2012 kandidovali za Republikánskou stranu do Bílého domu John McCain a Mitt Romney. Možná by i uspěli, kdyby proti nim nestál demokrat Barack Obama, zřejmě nejlepší americký prezident za několik posledních dekád. McCain se každopádně dopustil zásadní chyby, když si za kandidátku na viceprezidentku vybral Sarah Palinovou, někdejší guvernérku státu Aljaška. Její neuvážené vystupování a ultrakonzervativní postoje vedly k vyostření závěrečné části prezidentské kampaně. V roce 2009 pak vzniklo hnutí Tea Party, které prosazovalo zrušení Obamovy zdravotnické reformy, snížení daní či omezení vlivu federální vlády. Část Republikánské strany se tak začala radikalizovat.

A celý ten proces pak vyvrcholil během volebního roku 2016. Jeb Bush, syn George H. W. Bushe a mladší bratr George W. Bushe, odstoupil z boje o Bílý dům už na začátku republikánských primárek, aby všechny zbylé zájemce o prezidentskou nominaci postupně převálcoval Donald Trump. Byť byla kampaň, kterou vedl, krajně nechutná, uspěl a stal se novým americkým prezidentem. Podařilo se mu využít „blbé nálady“ uvnitř americké společnosti a do značné míry zpochybnit fungování demokraticky volených institucí. Za svého působení v Bílém domě nadbíhal diktátorským režimům (Rusko, Severní Korea), podněcoval k rasové nenávisti a podcenil hrozbu čínského koronaviru. Výsledek jeho zahraniční politiky byl takový, že se vliv Spojených států na světové politické dění výrazně snížil.

Prezidentské volby v roce 2020 tedy Trump nakonec prohrál. Získal ovšem více hlasů než v těch předchozích a jeho lžím o „ukradeném vítězství“ věří spousta jeho příznivců dodnes. Někteří z nich dokonce začátkem roku 2021 zaútočili na budovu Kongresu, a to ve chvíli, kdy jeho členové měli formálně posvětit vítězství Trumpova rivala Joea Bidena. Už tehdy se republikánům naskytla ideální příležitost k tomu, aby se od Trumpa distancovali. Jenže to dodnes neučinili a stojí za ním jako jeden muž. Ti, kteří se Trumpovi postavili na odpor, buď sami odešli (Mitt Romney), nebo byli odejiti (Liz Cheneyová, dcera Dicka Cheneyho). A Trump, nad kterým se vznáší podezření z několika trestných činů, zůstává stále ve hře jako prezidentský kandidát pro volby v roce 2024. Co se to děje s Republikánskou stranou? Co se to děje se stranou Abrahama Lincolna a Theodora Roosevelta? To nám snad už brzy napoví kongresové volby.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy