Zemanův čínský poradce je řízený čínskou vládou

11. 09. 2015 | 08:20
Přečteno 6375 krát
DeníkReferendum 10. 9. 2015: Na Miloše Zemana má vliv člověk podléhající politickému vedení ČLR: „Česká republika otevírá Číně cestu do Evropy a dává jí příležitost v budoucnu určovat pravidla diskurzu na mezinárodním poli,“ píší čínské zdroje.

Prezident Zeman podle teprve nedávno zveřejněné zprávy již na konci dubna tohoto roku jmenoval svým ekonomickým poradcem Jie Ťien-minga, předsedu čínské firmy CEFC. Podle čínských médií slavnostní jmenování proběhlo prostřednictvím prezidentova kancléře Vratislava Mynáře a jeho „hlavního poradce“ Martina Nejedlého v Šanghaji. Firma CEFC v těchto dnech „nakupuje v Praze jako v supermarketu“ a mezi nákupy jsou historické budovy v centru města, populární fotbalový klub Slavia Praha, pivovar Lobkowitz a mediální skupina Jaroslava Soukupa.

Podívejme se, co lze o CEFC zjistit z veřejných zdrojů. Firma s čínským názvem Čung-kuo chua-sin neng-jüan jou-sien kung-s´ (anglická mutace: China Energy Company Ltd.) pečuje o svůj image, má bohaté anglické i čínské webové stránky, přesto je kolem ní a jejího vedení řada otazníků. Naše média uvádějí, že se jedná o největší soukromou společnost v Šanghaji a pátou největší privátní firmu v Číně; firma sama se na svých stránkách honosí 65. místem mezi 500 nejlepšími čínskými firmami. Tyto rozdíly uvádím jen na okraj, neboť dokládají, jak málo se v čínském prostředí orientujeme.

CEFC působí ve financích, energetice a průmyslu a zabývá se „zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty“. Jie Ťien-ming je předsedou představenstva a generálním ředitelem a soudě podle webových stránek firmy navzdory svému mládí (38 let) je řídí pevnou rukou, včetně vytváření specifické firemní kultury založené na moudrých výrocích „předsedy Jiea“, v nichž propaguje konfuciánství, vojenskou disciplínu a lásku k vlasti.

Firma také podporuje charitu a financuje vlastní China Energy Fund Committee, který o sobě prohlašuje, že je „neziskovým občanským sdružením“. Sídlí v Hong-kongu (a má pobočkou v USA a jinde v zahraničí). Neziskový CEFC na svých stránkách hovoří o tom, že je „think tankem zabývajícím se výzkumem energetických strategií, energetickou spoluprací a kulturní výměnou (?!)“.

Jedná se o státní firmu, nejspíše řízenou z nejvyšších míst
Tomu, kdo zná jen trochu strukturu společnosti a politické poměry v Číně, je jasné, že firma podnikajících ve strategických odvětvích, jako jsou energetické zdroje a ropný průmysl, může být soukromá jen podle jména. Není nejmenších pochyb o tom, že CEFC, v jehož čele stojí poradce českého prezidenta, je státní firma, nejspíš řízená z nejvyšších politickým míst. Co sleduje čínský stát, že svou firmu nechává provozovat aktivity na mezinárodním poli, jako by to byl soukromý subjekt, se můžeme dohadovat, avšak jisté je, že náš prezident má za svého poradce muže, který je podřízen politickému vedení ČLR.

Jie Ťien-ming se rád nechává vidět i slyšet, ale jeho původ a činnost před tím, než se stal „předsedou“ energetického gigantu, jsou zahaleny tajemstvím, které budí zájem i v Číně. Čínský internet se hemží otázkami typu „jaké je rodinné pozadí Jie Ťien-minga“? či „kdo je Jie Ťien-mingův otec“? Většina čínských stránek, které na ně nabízejí odpovědi, je však nedostupná a je zřejmé, že ti, kdo v ČLR kontrolují internet, nemají zájem, abychom se o Jie Ťien-mingovi dověděli víc.

Z toho, co se dá z čínského internetu, příslovečně plného klepů a spekulací, vyčíst, je patrné, že zde existuje nějaká vazba na armádní kruhy skrze rodinu maršála Jie Ťien-jinga (1897–1986), Mao Ce-tungova blízkého spolubojovníka z doby občanské války. Prezidentův poradce by tedy měl patřit do okruhu rudých princátek, podobně jako dnešní prezident Si Ťin-pching. Autoři různých „zaručených zpráv“ nejčastěji míří k odboru vnějších vztahů hlavního politického oddělení Čínské lidově osvobozenecké armády, tedy instituci přímo podřízené Ústřední vojenské komisi, v jejímž čele stojí čínský prezident a generální tajemník strany v jedné osobě.

Odbor vnějších vztahů má úkoly zpravodajské a zároveň vlivové – posláním jejich práce je získávat na svou stranu významné mezinárodní osobnosti, včetně politiků, a ovlivňovat bezpečnostní politiku států světa. Podobný úkol má také Čínská asociace pro mezinárodní přátelské kontakty (CAIFC), kde byl Jie Ťien-ming v letech 2003 až 2005 místopředsedou. Řada aktivit, které CEFC a jeho „neziskovky“ rozvíjejí v kulturní oblasti, se nápadně podobá tomu, co dělá právě CAIFC v rámci vládní strategie pomocí soft power ovlivňovat postavení Číny ve světě.

Začít silou, skončit u dobra
Zajímavé jsou Jie Ťien-mingovy osobní údaje na čínské encyklopedii Paj-tu (kde je mimochodem jako hlavní ilustrační fotografie uveden snímek s prezidentem Zemanem na Pražském hradě). Narodil se 5. 6. 1977 v provincii Fu-ťien (jiné zdroje nicméně uvádějí jako datum narození únor 1977), je národnosti Chan (tj. čínské), jako státní příslušnost má uvedený Čínský Hongkong a je „podnikatel a filantrop“.

Dovídáme se také, že je držitelem bakalářského titulu a pokračuje v magisterském studiu. Kromě předsednictví v energetickém gigantu předsedá také dalším dvěma neziskovým sdružením zabývajícím se energií a energetickou bezpečností, jedné šanghajské charitativní organizaci a Institutu čínské kultury (China Academy of Culture Ltd.), jejímž cílem je šířit čínskou kulturu ve světě, a tímto způsobem „svět harmonizovat“. Výčet funkcí vrcholí „ekonomickým poradcem prezidenta České republiky“.

V encyklopedii jsou vypočítány Jie Ťien-mingovy úspěchy v budování „lidové (min-jing) firmy“ (Pojem je velmi zvláštní a běžně se neužívá), včetně celého odstavce o aktivitách v České republice. Na prvním místě jsou zmíněny smlouvy, které Jie Ťien-ming podepsal v říjnu 2014 „v prostorách Velké síně lidu“ (tj. čínského parlamentu) s firmou J&T a s Energetickým holdingem Daniela Křetínského.

Spolupráce s oběma subjekty je podle údajů v internetové encyklopedii významná, protože Česká republika tak otevírá Číně cestu do Evropy a dává jí příležitost v budoucnu „určovat pravidla diskurzu“ na mezinárodním poli. Právě v těchto souvislostech je zmíněno i Jie Ťien-mingovo postavení poradce českého prezidenta.

Životní filozofii muže, kterého si prezident Zeman vybral za poradce, shrnuje heslo krášlící webové stránky firmy CEFC: „Začít silou a skončit u dobra“. V čínských materiálech je „dobro“, k němuž firma napíná své síly, vysvětleno takto: „dobro, to je naše vlast a náš národ. Věnujeme se podnikání s hlavním cílem posilovat zájmy vlasti.“

Silný vlastenecký tón zaznívá v rétorice firmy na mnoha úrovních. Sám čínský název firmy Chua-sin je zkratkou sloganu „Duch Číny – základ spolehlivosti“. Když předseda Jie hovoří o základních principech podnikání (užívá tradičně znějící „Tao podnikání“), zdůrazňuje, že svými obchodními aktivitami „slouží vlasti“ a ve světě prosazuje čínské zájmy. Jazyk, který používá, působí pro Středoevropana pateticky, a fotografie z firemních aktivit svědčí o tom, že „předseda“ si vedle lásky k vlasti potrpí také na estetiku vojenských přehlídek.

DeníkReferendum 10. 9. 2015

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy