Jak vznikal Tančící dům a proč právě v Praze (6)

02. 12. 2022 | 10:06
Přečteno 1528 krát
Jak se z vášnivé debaty narodil dnešní návrh a jak jsme zápasili nejen se zastaralými předpisy, ale také se širokou negativní kampaní profesionální elity, a jak jsme se jako odpověď na kritiku snažili o maximální transparentnost vůči občanům v mnoha prezentacích - např. v Mánesu a v Martinickém paláci. A nakonec o tom, jak jsme se snažili dům pronajmout, aby se investice vyplatila.

Nám bylo hned jasné, že nemůžeme pokračovat tímto směrem, zaplavili jsme zase Franka a jeho fax celou vlnou textů a uměleckých reprodukcí, které pro nás reprezentovaly šarm Prahy. Psali jsme mu, že Praha není Hollywood a že mega jablka na Střeších věží v Praze jako příspěvek k zastavěnému prostoru, tady a teď, nejspíš neuspějí. Frank reagoval rozhněvaně. V krátkém e-mailu mě upozornil na to, že “you dont know the fuck, what I am doing…“

Musel jsem se tedy opatrně a diplomaticky odmlčet. Proto ani přesně nevím, jak došlo ke změně. Jen tuším, že v tom zase hrál velkou roli Jim Glymph, protože najednou se na střeše silnější věže objevila skulptura ve tvaru obrovské koule, sestavená z podobných, ne-li stejných, materiálů jako vele ryba v Barceloně. V tomto novém tvarosloví zůstalo Vladovo skleněné těžítko-jablko zachováno. Během těchto intenzivních pracovních dní a týdnů vznikl nový název pro tuto kouli, začalo se jí říkat „Medúza“. Také se pozvolna objevilo úplně nové názvosloví pro Frankův návrh, ztělesněný projednaným modelem.
Silné “zděné“ věži se začalo říkat Fred a skleněné věži Ginger. Ginger měla útlý pas a krásné šaty tanečnice. Fred zosobňoval Freda Astairea a Ginger, Ginger Rogers. Naši američtí kolegové začali barák nazývat the Dancing Building. Poprvé, si dobře pamatuji, jsem slyšel název Tančící Dům, teprve když jsem o mnoho let později, poprosil taxikáře na letišti, aby mně vzal na roh Rašínova Nábřeží a Resslovy ulice, a on mi odpověděl: „Tam kde stojí Tančící dům?“ To se ale už psal konec roku 1996.

Vynechám všechny peripetie se schvalováním dalších etap v procesu pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Trvalo to 27 měsíců, a to co se dělo bylo méně zajímavé a relevantní, nežli co se dělo během procesu výběrového řízení pro stavbu, ale hlavně co se dělo během stavby. Důležité je že jsme obdrželi jak územní rozhodnutí, tak stavební povolení.

Neadaptovanost českého stavebního řádu tržnímu hospodářství, které v letech 1990-1994 teprve pronikalo a proniklo do České republiky, nás např. pro územní rozhodnutí donutila, narýsovat přesné umístění židlí, stolů, kuchyní a jiných restauračních ploch v posledním patře domu, tak jak se to dělalo za minulého režimu, ač jsme zatím vůbec nevěděli, zdali nějaký restauratér projeví zájem si restauraci v posledním patře od nás pronajmout a restauraci provozovat. Zároveň bylo celkové projednávání komercializace budovy nesmírně obtížné. Jak s příslušnými úřady, tak s možnými tržními partnery. Jednání o dalších urbanisticky relevantních otázkách jako např. umístění parkování, spojení domu s náplavkou, debata o možném bydlení a o hluku, pronájem ploch v přízemí a suterénu, v tehdejší úřednické praxi nevedly ke schválení našich návrhů.

Souběžně s těmito problémy začala v mediích velmi negativní kampaň, proti těmto exhibicionistickým cizím investorům, kteří chtějí Prahu poškodit svou výstřední architekturou. Museli jsme se zamýšlet jakou volit cestu abychom občany Prahy informovaly o našich opravdových intencích a o respektu, který nás motivoval, pro citlivý přístup ke geniu loci tohoto místa. Zorganizovali jsme několik velkých prezentací pro veřejnost. Osobně jsem se zúčastnil dvou. Jedna v Mánese a druhá v Martinickém paláci na Hradě, kde tenkrát sídlil Útvar Hlavního Architekta Města Prahy (ÚHAMP).
Prezentace v Mánese byla ve večerních hodinách. Pamatuji si dobře jak jsem byl, snad po prvé, příjemně překvapen pozitivní reakcí na výkresy Našeho návrhu, které Frank a Vlado upravili pro prezentaci veřejnosti. Vlna negativních reakcí na náš návrh Tančícího domu byla překvapivě silná a zahrnovala všechny osobnosti, smím-li to tak nazvat, z domény umění a architektury, které se v těch dobách považovaly, ale také byly považovány, za místní „odborníky“. Ke slovu „odborník“ se v českém kontextu později ještě vrátím. Je pozoruhodné, že mnohé osobnosti z řad těchto prvních kritiků, i dnes zastávají velmi prominentní pozice na poli architektury a městského rozvoje. Dnes se však již umírněněji vyjadřují k Tančícímu Domu, poté co si v minulých letech přesvědčující většina občanů Prahy tento dům přisvojila a dům adoptovala.

Tenkrát v Mánesu, když byla dána příležitost přítomným divákům položit své otázky a vyslovit svůj komentář, se hlasitě ozval pan Novotný, který když se představoval, oznámil, že je potomek architekta Otakara Novotného, tvůrce Mánesu. Prohlásil, že už tenkrát protestovali občané Prahy proti projektu Mánesu, podobně jako protestovali, když se stavěla Petřínská rozhledna a obvinili iniciátory a stavebníky obou staveb z vědomého ničení historické krásy města. Novotný přirovnal soudobou reakci na Tančící dům, k těmto reakcím a konstatoval, že to zřejmě je jakási místní pražská tradice jakékoliv dílo architektury, které vychází z nových soudobých představ o rozvoji tohoto umění, kritizovat, napadnout, zesměšnit anebo mu zamezit.

Fotografie zachycující optimistickou náladu na jedné z prezentací projektu - zleva Pavel Satorie, James Glymph, Pavel Koch, Jan Scheere a Frank Gehry.
Fotografie zachycující optimistickou náladu na jedné z prezentací projektu - zleva Pavel Satorie, James Glymph, Pavel Koch, Jan Scheere a Frank Gehry.


Další, pro nás povzbudivá reakce, uprostřed záplavy negativních zpráv, byl článek Karla Schwarzenberga, tehdejšího šéfa kanceláře prezidenta Václava Havla, v jednom z důležitých pražských týdeníků. Kancléř se jasně vyslovil ve prospěch projektu, neboť mu připadal symbolický pro změnu v republice, kdy nový druh státního a společenského zřízení je symbolizován novým přístupem k architektuře.
V neposlední řadě, nám velmi pomohly články, které publikoval uznávaný kritik architektury Rosťa Švácha. Je pravda, že v té době, jsme s mým týmem šli tvrdohlavě za svým, to však neznamenalo, že jsme si občas nebyli úplně jisti, jednáme-li správně.

Fakt navrhnout stavbu tak nezvyklého architektonického zákroku, v UNESCO chráněném průčelí nábřeží od Národního divadla až po Palackého most, a na tak výjimečném křížení dvou nejdůležitějších os města Prahy, osy severojižní – podél řeky a osy východozápadní z Vinohrad na Smíchov, v nás vzbuzoval obrovský pocit zodpovědnosti a potřebu se poradit s místními osobnostmi potřebné erudice a reputace. S někým, kdo Prahu dlouhá leta studoval, jí dobře zná a provozuje řemeslo urbanisty, architekta nebo historika umění a architektury. V tom nám články Rosti spadly z nebe a potvrdily, že snad nebloudíme a nejsme na nesprávné cestě.

Nejdůležitější prezentace projektu se měla konat na nádvoří Martinického paláce, kde sídlil ÚHAMP. Na tuto prezentaci se dostavili všichni, kdo v Praze hráli nějakou relevantní administrativní roli a velký počet zájemců jak z profesní, tak laické veřejnosti. Model Frankova návrhu, při cestě do Prahy zabloudil až do Santiaga de Chile, ale nakonec se přece jen zdařilo ho mít na nádvoří včas, a dokonce i počasí přálo všem přítomným. Uprostřed širokého stolu seděli včele Frank Gehry, Ivo Oberstein a já. Na obou stranách vedle Iva seděli všichni ti, kteří se zabývali schválením projektu a vedle mě a Franka, ti, kteří projekt nakreslili a jeho rozvoj koordinovali. Nádvoří bylo plné diváků, kteří seděli na židlích, které poskytl UHAMP. Prezentace trvala kolem 2 hodin, přítomní kladli otázky nebo nabízeli svůj komentář. Rámcově dopadla prezentace pro nás pozitivně, protože jsme se nakonec domluvili, že zorganizujeme velikou výstavu projektu, kam pozveme všechny občany Prahy, aby se v otevřené anketě k projektu vyjádřili.

Dovedete si představit, že tento výsledek nenadchl moje nadřízené. Nechat rozhodovat o jejich investicích neurčitým počtem budoucích návštěvníků výstavy o projektu. Osobně jsem se tolik nebál. Dlouhá leta (1981-1990) jsem pracoval v Rotterdamu na projektech městské obnovy a zažil a moderoval desítky výběrových řízení pro výběr architekta, s plnou participací místního obyvatelstva a jejich poradců. Věděl jsem, že se občanům města v těchto otázkách dá důvěřovat, je jen zapotřebí projekt prezentovat tak aby i ten nejobyčejnější občan pochopil přinese-li projekt pro něj a pro město nějaké výhody a přidanou hodnotu. Záleželo tedy na přípravě prezentace. V tomhle jsme spolu s Vladem a Jimem byli schopni Franka přesvědčit.

Výstava se konala, nepamatuji si už přesná čísla, ale dostavilo se na ni bezmála 70 000 návštěvníků. Je škoda, že tyto dokumenty nemám a nemohu je tedy prezentovat, ale výsledek ankety byl přesvědčivý ve prospěch Frankova návrhu. Něco přes 70 % bylo pro realizaci projektu. Trochu více než 15 % vidělo stejný projekt ale někde jinde v Praze a trochu méně než 15 % bylo zásadně proti projektu. Projekt byl tedy akceptován veřejností a také zmocněnými úředníky a politiky, takže teď bylo nejdůležitější zorganizovat jeho realizaci. Kdo bude schopen tak nezvyklý dům postavit a jak? O tom se zmíním v příštích textech.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy