Demagogie o cenách vepřového
Ať se na tuzemském trhu s vepřovým stane cokoli, má pro další vývoj v této komoditě prezident Agrární komory Jan Veleba jediné vysvětlení: Ceny vepřového se zvýší o dvacet procent.
Přesně tak, zhruba již po tisící stejně, komentoval i dnešní statistická čísla o vývoji produkce masa a mléka v ČR za druhé letošní čtvrtletí. V případě vepřového totiž statistici uvedli, že se jeho produkce snížila v ČR o 7,1 procenta. O.K. To ale v žádném případě neznamená, že by se ceny vepřového pro zemědělce a následně pro spotřebitele v obchodech měly zvýšit.
Jednak je třeba také vědět, že kromě poklesu produkce vepřového se naopak u nás zvýšila produkce hovězího (o 2,2 procenta) i drůbežího (o 3,3 procenta). To znamená, že pokles výroby vepřového je kompenzován nárůstem produkce jiných mas a rozhodně tedy nejde například o nedostatek nabídky, která by mohla teoreticky být impulsem k růstu cen. Za druhé je třeba vědět, že spotřeba vepřového v Evropě postupně stále klesá, zejména díky stále se opakujícím tezím dietologů varujících před důsledky příliš pravidelné konzumace tohoto masa. Že se v podmínkách ČR v tomto směru nic moc neděje, je úplně jedno. Jsme na společném evropském trhu a tam v současné době v podstatě platí, že spotřeba klesá více než výroba, což generuje přebytky vepřového a v důsledku pokles jeho cen.
Třetí a rozhodující pro predikci vývoje cen vepřového je reálný vývoj jeho cen na evropském a i tuzemském trhu. V průběhu druhého čtvrtletí sice ceny vepřového skutečně rostly (podle ČSÚ meziročně – opakuji – meziročně o 9,2 procenta), jenže cenový vrchol už je za námi. Ten byl na přelomu června a července, v průběhu července v celé EU i u nás ceny vepřového placené zemědělcům klesají. To se samozřejmě s určitým časovým odstupem, řekněme v srpnu (v některých výrobcích je to ale patrné již dnes), projeví poklesem spotřebitelských cen.
Je tragické, že zpravodajství ČTK , ale i server ihned uvádí, že „analytici předpovídají růst cen“, když v textech není žádný analytik jmenován, takže tím analytikem je prezident Agrární komory. Tragické je to proto, že názor představitele lobystické organizace je novináři brán jako fakt, aniž by si ověřovali, jaká je skutečná realita. Budiž tedy řečeno jasně: Ceny vepřového se nejbližších týdnech nejenže nezvýší, ale naopak poklesnou
Přesně tak, zhruba již po tisící stejně, komentoval i dnešní statistická čísla o vývoji produkce masa a mléka v ČR za druhé letošní čtvrtletí. V případě vepřového totiž statistici uvedli, že se jeho produkce snížila v ČR o 7,1 procenta. O.K. To ale v žádném případě neznamená, že by se ceny vepřového pro zemědělce a následně pro spotřebitele v obchodech měly zvýšit.
Jednak je třeba také vědět, že kromě poklesu produkce vepřového se naopak u nás zvýšila produkce hovězího (o 2,2 procenta) i drůbežího (o 3,3 procenta). To znamená, že pokles výroby vepřového je kompenzován nárůstem produkce jiných mas a rozhodně tedy nejde například o nedostatek nabídky, která by mohla teoreticky být impulsem k růstu cen. Za druhé je třeba vědět, že spotřeba vepřového v Evropě postupně stále klesá, zejména díky stále se opakujícím tezím dietologů varujících před důsledky příliš pravidelné konzumace tohoto masa. Že se v podmínkách ČR v tomto směru nic moc neděje, je úplně jedno. Jsme na společném evropském trhu a tam v současné době v podstatě platí, že spotřeba klesá více než výroba, což generuje přebytky vepřového a v důsledku pokles jeho cen.
Třetí a rozhodující pro predikci vývoje cen vepřového je reálný vývoj jeho cen na evropském a i tuzemském trhu. V průběhu druhého čtvrtletí sice ceny vepřového skutečně rostly (podle ČSÚ meziročně – opakuji – meziročně o 9,2 procenta), jenže cenový vrchol už je za námi. Ten byl na přelomu června a července, v průběhu července v celé EU i u nás ceny vepřového placené zemědělcům klesají. To se samozřejmě s určitým časovým odstupem, řekněme v srpnu (v některých výrobcích je to ale patrné již dnes), projeví poklesem spotřebitelských cen.
Je tragické, že zpravodajství ČTK , ale i server ihned uvádí, že „analytici předpovídají růst cen“, když v textech není žádný analytik jmenován, takže tím analytikem je prezident Agrární komory. Tragické je to proto, že názor představitele lobystické organizace je novináři brán jako fakt, aniž by si ověřovali, jaká je skutečná realita. Budiž tedy řečeno jasně: Ceny vepřového se nejbližších týdnech nejenže nezvýší, ale naopak poklesnou