Francie jako sopka před výbuchem

02. 04. 2023 | 17:41
Přečteno 1522 krát
Neradostný obraz francouzské politické scény. Le Penová nic nedělá, jen se v klidu dívá a její popularita roste, je už druhá nejoblíbenější. A Macron má na tom svou špatně prosazovanou důchodovou reformou podíl.

Dnešní Francie připomíná probouzející se sopku nebo sud s prachem. Už dlouho nezažila tak masové stávky a demonstrace i tolik výbuchů násilí. Rozbuškou byl vládní návrh důchodové reformy, se kterou přišel Emmanuel Macron už r. 2017 a od té doby ji několikrát předělal, několikrát změnil argumentaci, proč má být potřebná a proč právě v téhle podobě.

Francouzi protestují nejen proti posunu odchodu do důchodu ve čtyřiašedesáti letech místo dosavadních teoretických šedesáti dvou, ale kvůli řadě dalších aspektů reformy, i kvůli všeobecné frustraci středních tříd.

Jak se celá záležitost reformy promítá do politického života země? Rozložení politických sil je ve Francii do jisté míry podobné našemu. Vládne tam centristická pravice a opozicí jsou více či méně antisystémové síly, u nichž si lze těžko představit, že by mohly někdy být vládní alternativou. Tedy slepá ulička.

Nedávné hlasování o nedůvěře vládě spojené s důchodovou reformou jen vyostřilo rozpad politické scény na tyto dva nesmiřitelné tábory. Uvnitř heterogenní opozice se stále víc stýkají zájmy levice a krajní pravice, obě se chovají jako totální opozice. Hlasování o nedůvěře vládě bylo neobyčejně dramatické, plné útoků, hluku a křiku ze strany opozice, které evidentně nešlo o reformu, ale o to svrhnout vládu a nejlépe i Macrona, kdyby to šlo. Kdo slyšel vystoupení předsedkyň poslaneckých klubů před hlasováním, neviděl valný rozdíl mezi vystoupením Mélenchonových Nepoddajných a Národního sdružení Le Penové. A obě strany, veškerá levice i krajní pravice, hlasovaly jako jeden muž pro nedůvěru.

Republikáni na pokraji rozpadu

A co bylo velmi podstatné: hlasovala pro ni i třetina poslanců klasické pravice Republikáni, takže nedůvěra neprošla jen o devět hlasů (v parlamentu o 577 křeslech). Tímto okamžikem se strana Republikánů štípla na dvě křídla, která bude velmi těžké udržet pohromadě, a není vyloučené, že se strana rozpadne. Těžko si představit, že by sestavovala příští vládu.

V situaci, kdy Macron nemá parlamentní většinu (schází mu 44 hlasů z 577), byli Republikáni poslední rok prakticky jeho jediným záchranným pásem. Jako jediná strana opozice se chovali státotvorně a jeho návrhy zákonů většinou podpořili. U hlasování o nedůvěře se jejich vedení rozhodlo žádný návrh na odvolání nepodpořit, vyvolalo by to údajně v zemi zmatek a bylo vodou na mlýn krajně pravicovému i levicovému extrému. Navíc až na jisté nuance s prezidentovou reformou souhlasili, obsahovala v podstatě program jejich prezidentské kandidátky z r. 2022: ta šla do kampaně dokonce s věkem pětašedesáti let odchodu do důchodu.

Jenže třetina Republikánů teď zvedla navzdory rozhodnutí vedení strany ruku pro nedůvěru vládě. Jejich pohnutky byly různé, kromě zákulisních slibů hrálo roli, že i jejich voliči reformu odmítají a oni riskovali, že by je příště nezvolili. Navíc to byli tito poslanci, kdo způsobili, že Macron na poslední chvíli v onen čtvrtek odpoledne nedal o reformě hlasovat, ale uchýlil se k použití článku 49.3 ústavy, který umožňuje spojit hlasování o zákonu s hlasováním o nedůvěře vládě.

Zmapoval si předem půdu a zjistil, že nemá vůbec jisté, že by mu parlament reformu odhlasoval – a tím pádem by byl s ní a s jeho několikaletým úsilím konec.
Hlasovat proti jedné reformě je jedna věc, a pro pád vlády druhá. Vedení Republikánů se tak dostalo do neřešitelné situace: původně chtělo odbojné poslance vyloučit, ale třetina poslanců je trochu moc.

V kleštích mezi Macronem a krajní pravicí

Ukázalo to, jak je ta strana dnes slabá, bez lídra a jak se potácí na hranici životaschopnosti. Republikáni už velmi oslabili v loňských volbách, dobyli jen jedenašedesát křesel a poprvé v dějinách jsou slabší než krajní pravice (Le Penová jich získala osmdesát devět). Už několik let mění předsedy, hledají svou identitu. Část z nich chce spolupráci s Macronem, část naopak být tvrdou opozicí. Jednou si zvolí někoho centrističtějšího, podruhé tvrdě pravicového – což je případ současného předsedy Erika Ciottiho.

Ta strana tápe, nedovede najít své místo na slunci. Je v kleštích mezi pravicově liberálním Macronem (který převzal velkou část jejího programu a dokonce přetáhl do svých vlád část jejích nejvýraznějších politiků) a krajně pravicovým, dnes silným Národním sdružením. Jenže pravostředový volič dá hlas spíš Macronovi a výrazně pravicový zase straně Le Penové. Přežití mohou Republikánům, po desetiletí jednoho z pilířů francouzské republiky, zajistit snad jen jejich místní a regionální tváře, stále mají hodně starostů a místních politiků, které lidé znají.

Strana Le Penové jako součást mainstreamu v kravatách?

A potom tu je Národní sdružení, které od minulých voleb velmi posílilo a stalo se pomalu už součástí běžné politické scény, a Le Penová zase jednou z nejznámějších tváří v zemi. Před pár lety by si nikdo nic takového nedovedl představit.

Je to díky transformaci, kterou té straně Le Penová dala. Dala ovšem navenek, protože uvnitř to je stále ta stejná síla a ideologie. Navenek se odstřihla od hnědého dědictví minulosti, změnila jméno strany z Národní fronty na sdružení, obměnila vedení, do čela prosadila mladičkého, politicky obratného Jordana Bardellu (28 let), a podařilo se jí prorazit krunýř neakceptovatelnosti pro běžného obyvatele. Pomalu je vnímána jako součást hlavního proudu.

Ona i její strana opustily ve své rétorice (nikoliv ve svém myšlení) téma imigrace a ohrožení národa, akceptují členství v EU i euro. A vytvářejí image strany bránící lidové vrstvy, které se dnes necítí dobře. A ty vrstvy je dnes volí, daleko víc než levici. Rétorika té strany se dnes jako vejce vejci podobá rétorice kdysi komunistů, když byli silní.

Když loni přišli do parlamentu poslanci Národního sdružení (ve své naprosté většině poprvé), všichni trnuli, jak se tam budou chovat, čekaly se skandály, bouchání do stolů, konflikty. Ale nic takového. Naopak, dělají vše pro to, aby vypadali jako seriózní síla, chovají se klidně, dodržují pravidla parlamentní rutiny. Dostali instrukci, aby chodili v saku a v kravatě, takže navenek působí jako standardní strana zapadající do mainstreamu. Podobný vnější přerod, jak ho praktikovaly i jiné evropské extrémní pravice, v Rakousku či v Itálii. Chytrá, perfidní taktika. Cílem je samozřejmě dobýt moc a potom se ukáže.

Levice zradikalizovaná Mélenchonem

Naopak silou, která dnes v parlamentu i na veřejnosti působí nejvíc rozruchu, vyvolává konflikty, křičí a jde vládě po krku, je levicová koalice Nupes (Nová lidová, ekologická a sociální unie, 131 poslanců). Tak jako spiritus agens krajní pravice je už léta Le Penová, tak tuto sílu vytvořil a vede charismatický demagog a rétor Jean-Luc Mélenchon. Povedlo se mu vnutit celé levici krajní radikálnost a manipulovat s ní, jak potřebuje.

Několikrát neuspěl v prezidentské volbě, své třetí místo v minulé ale prezentuje, jako by byl téměř zvolen hlavou státu a chová se, jako by kampaň stále pokračovala a on byl na krok od konečného vítězství. Založil si stranu Nepoddajní, kde už její název ukazuje antisystémovost a sílu, která jde proti všem. Je stranou jednoho muže, který o všem rozhoduje, bez vnitřní demokracie.

Ač má tento bývalý socialistický ministr už svůj věk, svou radikálností přitáhl hodně mládeže, která s chutí přísahá na krajně levicové požadavky a hesla. Obklopen mladými ženami jde Mélenchon v čele každé demonstrace a průvodu, agresivní rétorikou podněcuje polarizaci společnosti a násilné projevy. Podporoval žluté vesty, podporuje současné demonstrace a křičí o údajném „policejním násilí“.

Je ho všude vidět a slyšet, otevřeně říká, že chce skončit se současnou „pátou“ republikou, tedy se současným režimem. Jeho taktikou je čím hůř (pro Francii), tím lépe (pro něj). Zvolil si zvláštní formu politické prezentace, nekandidoval do parlamentu, své poslance instruuje mobilem z parlamentní tribuny pro veřejnost. Jako by všechno jiné než prezidentura bylo pro něj málo. Inspiroval se snad u J.Kaczyńského, který také působí jako šedá eminence z pozadí?

Štípnutí socialisté na pokraji klinické smrti


Jak se mu podařilo zmonopolizovat levici, která mívala ve Francii kromě trockismu a maoismu i mohutné státotvorné podhoubí? Využil dramaticky slabých výsledků levicových stran v prezidentských volbách r.2022, kdy třeba kandidátka socialistů, kdysi druhé nejsilnější vládní strany, pařížská starostka Anne Hidalgo získala jen 1,75%.

Mélenchon všechny přesvědčil (také zelené, komunisty a další), že v parlamentních volbách přežijí jen v koalici Nupes. V ní si ovšem on a jeho Nepoddajní prosadili hlavní a jediné housle, socialistům ponechali v parlamentu jen třicítku křesel a ti se stali přívažkem jeho beranidla, s nímž chce dobýt moc.

Tohle vedlo k velkým sporům mezi socialisty, z nichž část Mélenchonovu radikálnost a politiku totální opozice nesdílejí. Proti rozpuštění v radikální koalici byl bývalý prezident François Hollande a další tradiční socialisté, odmítají politiku totální opozice a tvrdí, že strana musí mít vládní program.

Vedlo to k rozštípnutí strany, část vystoupila a na posledním kongresu byl jen tak tak zvolen do čela politik podporující členství socialistů v Nupes. Výsledkem je, že o socialistech dnes není slyšet, za levici je vidět a slyšet jen Mélenchona a jeho útočné Nepoddajné. Jsou dnes nejradikálnější silou v zemi, zároveň příliš slabou, aby získali moc, takže vyvolávají konflikty, aby byli vidět a slyšet.

Macron možná otevřel cestu Le Penové

Obrázek politické Francie je dnes smutný a nemůže nepřipomínat naši scénu. Žádná alternativa k vládní síle, klasické strany oslabené a rozštěpené, bez ideologické buzoly. Silné v kramflecích jsou naopak obě opoziční síly, je to opozice totální. Stojí na opačném konci politického spektra, ale objektivně mají mnoho společných cílů.

Klasické strany nemají žádného výrazného politika či političku a až v r. 2027 skončí Macronovi mandát, lze se obávat, že jedinou výraznou postavou, která se bude ucházet o prezidentský úřad, bude Marine Le Penová.

Tím, jak vyluxoval obě klasické strany, jí Macron otevřel cestu. Všichni ji znají, je tu pomalu od nepaměti a tváří se, že kope za lidové vrstvy. Jako bychom viděli Andreje Babiše. Ona je dnes už druhou nejpopulárnější političkou v zemi.

Psáno pro Deník Referendum

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy