Tuniské arabské jaro

18. 04. 2011 | 10:24
Přečteno 11587 krát
Od lednové „jasmínové“ revoluce uběhly již tři měsíce a Tunisané jsou stále hrdí na skutečnost, že byli první v arabském světě, kdo se o vyjádření nevole s vládnoucím režimem pokusil. To, že protesty a boje s exprezidentovou armádou a policí, vedly až ke svržení Zine El Abidine Ben Alího a k jeho následnému útěku ze země, bylo překvapením pro všechny, samotné Tunisany nevyjímaje. Ben Alího neposlali ke dnu ani islamisté, které držel po celých 23 let své vlády stranou všeho veřejného dění, ani cizí invaze se štítem demokracie v ruce, ale mladí lidé, studenti, nezaměstnaní a až do ledna tohoto roku alespoň naoko poslušní občané, tak jak to stát po nich vždy vyžadoval. Jak se na vývoj událostí dívají tito „magrebští hrdinové“ dnes a co se vůbec v Tunisku nyní děje?

Celá země se chystá na červencové volby a po dvou desítkách let půjde o volby, kde nebude znám předem vítěz (Ben Alí a jeho strana RCD „vyhrávala“ pravidelně volby se ziskem 89,7% v roce 2009, 94,5% v roce 2004, atd.), ale i tak půjdou Tunisané a to především ti mladí k volebním urnám s obavami, aby nevyhrály staré struktury, politici minulého režimu, kteří se rozhodně ne všichni stáhli do ústraní. Vítězství islamistů také není úplně nereálné a právě nastolení jedné diktatury druhou se mladí lidé obávají nejvíce. Jsou pyšní a hrdí na svou odvahu zkusit změnit to, v čem ani jejich rodiče nebyli šťastní, ale nikdy by sami do zaběhlých pořádků nerýpali. Jenže revoluce se ukázala jen jako pouhý začátek a ta pravá zkouška na Tunisany čeká až nyní. Uvědomují si, že zavedení demokracie je úkol, na který neznají návod, vždyť doposud vždy žili v režimu, který byl více či méně diktaturou. Navíc jsou pod určitým drobnohledem, sousední státy sledují, jestli svou šanci promarní nebo se sen o demokracii v arabském podání stane realitou.

Prozatím se uvolnění poměrů projevuje např. tím, že v Tunisu, kde není zvykem mít popelnice a igelitové pytle s domácím odpadem se nechávají každý večer před domy, aby je metaři a popeláři přes noc uklidili, je v těchto dnech velice těžké pohybovat se po chodnících. Hromady tlejících odpadků navíc roztahají po okolí všudypřítomné kočky. Popeláři nejsou spokojeni s platem 70 euro měsíčně a využívají nabyté svobody, aby stávkovali. Veřejnost s nimi sympatizuje, byť s velkým reptáním… Ostatně s hrozbou stávky se setkávají ředitelé a majitelé firem dnes a denně a stěžují si, že lidé si zvykli řešit jakýkoli problém tím, že hrozí svému zaměstnavateli stávkou, pokud nepřistoupí na jejich přání a požadavky.

Obraťme se však raději k pozitivním změnám. Tunisané považují za další malou revoluci změnu, kterou prošel státní deník La Presse. Tyto noviny – hlásná trouba Ben Alího a jeho vlády, které ukazovaly každý den (včetně neděle) pana prezidenta usilovně úřadujícího za svým stolem v pracovně prezidentského paláce v Kartágu a jeho ženu Leilu kynoucí davu nadšených občanů, se v průběhu několika týdnů dokázaly změnit na moderní redakci poskytující svým čtenářům necenzurované informace, reportáže z celého světa, zkrátka vše, co my jsme v novinách zvyklí najít a co v Tunisku ještě v lednu tohoto roku normální nebylo. Soukromé televize Nessma a Hannibal už neomýlají od rána do večera nekonečné seriály především egyptské produkce. Diváci nyní mohou sledovat politické diskuze, jev pro tuniské občany i politiky naprosto nový, se kterým se ne vždy důstojně vypořádávají a tak se často stává, že se tato vystoupení vymykají kontrole a přecházejí v emotivní a nic neřešící hádky.

Kdo zemi vede k volbám ohlášených na 24. července? Rada vyšší instance, ustanovená pro naplnění cílů revoluce: uskutečnění politických reforem vedoucích k přechodu k demokratickému systému. Tato rada v čele s uznávaným právníkem Yadh Ben Achourem je sestavena z nezávislých osobností politického, podnikatelského i kulturního prostředí. Tito členové rady (celkem jich je 160) se v pondělí 11. dubna dohodli na znění nového volebního zákona. Veřejnost jeho body přijala s rozporuplnými pocity. Na jedné straně způsobuje nadšení např. bod zaručující rovnost všech kandidátů obou pohlaví, a to do té míry, že kandidátky všech stran musí být sestaveny přesně 50% muži, 50% ženy. Pro tento bod dokonce hlasovali i členové rady z řad islamistů.

Ale jsou zde i body vířící debaty. Jako např. ten, který zakazuje kandidaturu všem, kteří se aktivně podíleli na práci bývalé vládnoucí strany RCD, založené v roce 1987. Odhadem je takto vyloučeno z volebního boje na 10 tisíc lidí. Někteří Tunisané to považují za nespravedlnost, protože jsou tímto nepřímo odsouzeni všichni malí i velcí funkcionáři Ben Alího aparátu stejně, aniž by jim cokoliv bylo prokázáno. Na tahu je prozatímní prezident Foued Mebazaa, politik předrevoluční éry, člen RCD a předseda poslanecké sněmovny od roku 1997, který má nyní udělat rozhodnutí v této tak citlivé otázce a riskovat rozepři s radou a uznávaným Ben Achourem. Prozatímní předseda vlády 84 letý Béji Caïd Essebsi, který byl dlouholetým ministrem Ben Alího předchůdce prezidenta Habib Bourguibi a z vlády v roce 1987 odešel do ústraní, je v otázce bývalých členů RCD zdrženlivý: „Uznávám, že je třeba nést odpovědnost za své činy, i Ben Alí by měl složit své účty, ovšem něco jako kolektivní vina neexistuje! Tento bod volebního zákona považuji za přehnaný.“ Honu na čarodějnice se premiér neobává, ale dle jeho názoru mají lidé právo s dobou vlády RCD zúčtovat, ovšem prostřednictvím legitimních soudních procesů.

Islamisté zatím čekají na svoji příležitost. Za Ben Alího pronásledováni, mučeni a nuceni žít dlouhá léta v exilu se nyní znovu objevili na scéně. Nad své protikandidáty, kteří své místo často teprve hledají, vyčnívají islamisté naprostou jistotou ve svých postojích a tvrzeních a velmi pevnou organizační strukturou. Jejich mítinky zaznamenávají velké úspěchy, stejně jako časopis El Fajr (Svítání), kterého se po prvním vydání prodalo v průběhu několika málo hodin na 120 tisíc výtisků.

Současné Tunisko má své hrdiny ale (a především) i mimo oficiální politický život. Lima Ben Mhenni je 27letá učitelka lingvistiky na Fakultě humanitních a sociálních věd tuniské univerzity, která si zřídila na internetu svůj blog „A Tunisian Girl“, prostřednictvím kterého informovuje svět o dění ve své zemi a za který získala cenu v prestižní soutěži „Best Blog Award 2001“ udílenou mezinárodní radiovou a televizní stanicí Deutsche Welle. Lima se stala jedním ze symbolů jasmínové revoluce a jak říká, často má pocit, že zmizení Ben Alího je jen pouhým snem. „Jeho režim je zde ale stále přítomný a já se výsledku blížících se voleb obávám… Ennahda (islamistická strana) dělá důsledně svoji propagandu, bývalí členové RCD jedou vesměs v zajetých kolejích a starší generace se drží svého myšlení jako měla za Ben Alího… Nerozumím mladým lidem, kteří se snaží opustit zemi i tak nedůstojným způsobem jako je útěk přes ostrov Lampedusa do Evropy. Argumentují, že Ben Alí je sice pryč, ale situace se stejnak nezmění. Když jsme ale tolik let čekali a snažili se v režimu nějak normálně přežít, proč odcházet zrovna teď?“



Vesnice ležící nedaleko města Kasserine.
Foto: autorka


Lampedusa, malý italský ostrov u tuniských břehů, který se stal v posledních měsících cílem tuniských migrantů, ve velké většině mladých vzdělaných lidí, pro které je Evropa vysněným místem spokojeného života v blahobytu. Bylo tomu tak v dobách diktatury a platí to i teď. Tento pocit sílí především v chudších oblastech Tuniska jako je např. stotisícové město Kasserine. Čtyři hodiny cesty jižně od hlavního města a silnice se mění na polorozpadlou komunikaci, benzínové pumpy suplují obchodníci s kanystry naskládanými v prachu u cest, chybí infrastruktura, chybí vlakové spojení… to, čeho je příliš, je nezaměstnanost, pocity frustrace a hněvu. Mladí muži čekající na loď, která je doveze za jejich lepší budoucností, přikyvují slovům Yussefa, inženýra bez práce: „I ten největší chudák se má v Evropě lépe než my tady. Neznáme nic než olivovníky a fíkovníky a ty nás všechny neuživí. Za čím se máme honit, o co se máme snažit? Odejdeme na studia a práce stejně není. S Ben Alím i bez něj, nic se pro nás nezmění.“ Zde o politiku lidem příliš nejde.

Tuniská Medína zeje téměř prázdnotou. Prodavači vyhlíží u svých obchůdků zákazníky, ale je jich málo. Oficiální statistiky to říkají jasně – za první čtvrtletí tohoto roku byl zaznamenán pokles turistických cest do Tuniska o 43%, což u místních způsobuje paniku. Tato severoafrická země bez zdrojů z ropných vrtů žije z turismu více než kdokoliv jiný v regionu. Navíc rodinný klan exprezidentovy ženy Leily Trabelsi se postaral o drancování státních bank, enormní sumy tak mimo jiné odcházely na stavbu předražených hotelových komplexů, které jsou nyní v lepším případě dokončené ale prázdné, v tom horším nejsou dostavěny a pravděpodobně už nikdy ani nebudou. „Pokud nám chcete pomoci, nestarejte se o naše volby, ale vraťte se na naše pláže!“ prosí jeden z prodavačů na tuniském súku.

Rekapitulace vývoje událostí v regionu:

Tunisko – 14.1.2011 po 23 letech vlády tvrdé ruky uprchl ze země prezident Zine El Abidine Ben Alí svržený vlastními občany v čele s mládeží a začala tak nová éra. Dnes se Tunisané nacházejí ve fázi úřadování prozatímního vedení státu a chystají se na červencové volby. V Tunisku právě probíhá tzv.„arabské jaro“ plné nadějí a zároveň obav z nástupu islamistů či setrvání starých politických osobností u moci.

Alžírsko – vlna protestů a následná revoluce, která zničila starý režim v sousedním Tunisku, Alžírsko nijak významně neovlivnila. Zde se jednalo pouze o lehké lokální pokusy o protesty, které byly rychle a snadno zpacifikovány. Vzpomínky na občanskou válku probíhající v 90.letech jsou stále mezi lidmi živé a nedovolují jim něco podobného rozpoutat znovu.

Maroko – podle ústavy je Maroko konstituční demokratickou a sociální monarchií, ale ve skutečnosti má největší vliv na rozhodující otázky sám král, který je hlavou státu, vrchním velitelem ozbrojených sil a zároveň i duchovní hlavou muslimského obyvatelstva, má i nejvyšší zákonodárnou moc. 20.2.2011 se sešla na různých místech Maroka manifestující mládež, která požadovala skutečnou demokracii a reformy soudnictví. Král Mohammed VI. přislíbil novou ústavu, ale mladé Maročany nepřesvědčil a ti ohlásili nové protesty, které zastavili až poté, co jim vláda pohrozila obviněním z radikalismu.

Libye – v únoru 2011 propukly bouře a protesty obyvatelstva proti režimu Muhammara Kaddafiho. Vzbouřenci ovládli část země a od poloviny září se spojenecká vojska snaží Kaddafiho a jeho věrné pokořit, boje pokračují.

Egypt – koncem ledna 2011 bezprostředně po tuniských událostech vypukla v Káhiře vlna demonstrací proti vládě Husního Mubaraka. Průběh těchto protestů byl velmi krvavý, trvaly několik týdnů a nakonec byly korunovány prezidentovým složením funkce. Mubarak se nyní nachází v nemocnici a čelí vyšetřování kvůli korupci a násilným zásahům proti demonstrujícím, hrozí mu až trest smrti a jeho země směřuje k volbám.

Zdroje:
LeSoir, www.lapresse.tn, www.jeuneafrique.com, www.wikipedie.org, www.atunisiangilr.blogspot.com, vlastní zdroje

Karolína Kubíková
Autorka žila několik let v Tunisku

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy