Senátorské monology (bohužel)

18. 10. 2012 | 10:33
Přečteno 2804 krát
Senátorské duely se mění v monology jednoho ze dvou kandidátů, mezi nimiž si lidé v řadě míst této země budou již zítra vybírat své zástupce do druhé komory parlamentu.

Důvod je prostý: z některých volebních obvodů dorazil jen jeden text (z řady ovšem také žádný). Těm, kdo naší nabídky využili, děkuji. Cením si toho (a nezatracuji ani ostatní, je dle mého soudu z pohledu kandidátů zcela legitimní dospět k názoru, že krátký a pro ně velmi hektický čas před druhým kolem se dá využít efektivněji. Nemohou všichni stihnout všechno).

Takže popořadě, vždy tři texty v jednom blogu (pořadí podle čísla, které mají volební obvody přiděleno):

Volební obvod č. 2 - Sokolov, Zdeněk Berka za ČSSD a Jiří Holan za KSČM
(ani jeden z kandidátů na naší nabídku nereagoval)

Volební obvod č. 5 - Chomutov, Václav Homolka za KSČM a Rudolf Kozák za ČSSD
(první kandidát, řazeno podle výsledku v prvním kole, na naší nabídku nereagoval)

Rudolf Kozák píše:

Po mnoha letech členství v ČSSD jsem se rozhodl kandidovat do Senátu Parlamentu ČR. Mé rozhodnutí padlo v době,která je jednou z nejhorších pro sociální demokracii. Kauzy, které se točí kolem evropských peněz, snižují šanci na úspěch a naopak nahrávají KSČM, která se sice účastnila vedení kraje, ale jen na nižších funkcích a tudíž nikdy nenesla plnou odpovědnost za chod kraje a čile mohla kritizovat každý chybný krok, který se stal. Mým největším důvodem k této kandidatuře je touha pomoci vrátit věci do normálních kolejí vlivem možností kontaktů ve funkci senátora, pomoci zajistit příliv investorů, ať už zahraničních či českých, do Ústeckého kraje.

Chci se pokusit stabilizovat zdravotnictví a zabránit dalšímu rušení jednotlivých ordinací či celých komplexů. Chci se podílet na snížení kriminality pomocí terénních pracovníků, podchycení dětí a mládeže tak, aby čas trávily sportem a volnou činností v zájmových skupinách. Toto řešení nemusí být ani finančně náročné.

Dále bych chtěl zabránit střetům různých národnostních skupin, které se v poslední době mobilizují právě v oblastech, které pociťují finanční nedostatek. Současně bych chtěl řešit také romskou otázku, kterou kdysi vládnoucí režim vyřešil tak, že byli romští spoluobčané vyčleňováni mimo společnost do okrajových čtvrtí. Je mnoho věcí, které je nutné říkat nahlas, bez ohledu na to, kterou část politického spektra zasáhnou. Je jediné možné řešení a to ve prospěch občanů Ústeckého kraje, aby právě oni hmatatelně pocítili zlepšení své současné situace. Tato změna nemůže nastat mílovými kroky. Bude trvat delší čas, ale lidé musí být přesvědčeni o tom, že snaha nastolit nová pravidla tady opravdu je.

Ve většině krajích posílila KSČM. I v této straně je třeba rozlišit její představitele na ty, kteří pojali dobu moderně a na ty, kteří se připravují na to, jak zestátnit podniky, které, dle nich, neprosperují a vrátit je pod stát nebo kraj. Vládu jedné strany naši otcové i někteří z nás zažili. Jen nerad bych se k tomuto systému vracel. Snad právě proto věřím, že každý z nás zapřemýšlí, jak je možné,že největší nárůst hlasů měla právě KSČM. Asi to bude v tom, že nejen vláda, ale i my, děláme něco špatně.

A to je můj důvod, proč chci změnit zaběhlé koleje a pracovat spolu s občany tak, abychom mohli v klidu a pohodě žít v Ústeckém kraji.
--
Ing.Rudolf Kozák
***

Volební obvod č. 8 - Rokycany, Milada Emmerová za ČSSD a Jiří Valenta za KSČM
(ani jeden kandidát na naší nabídku nereagoval)

Volební obvod č. 11 - Domažlice, Jan Látka (ČSSD) a Rudolf Salvetr (ODS)
(první kandidát, řazeno podle výsledku v prvním kole, na naší nabídku nereagoval)

Rudolf Salvetr píše:

Pro místní lidi a jejich práci
Senátní obvod spojující Domažlicko a Klatovsko je regionem, ve kterém jsem se narodil a prožívám v něm osobní i profesní život. Ať už jako učitel, ředitel školy či starosta města se tak dnes a denně setkávám s jeho obyvateli a dobře znám, co je pálí. Pro udržení a stabilitu osídlení je nejdůležitější alespoň udržení pracovních příležitostí. Témata, které jsem si zvolil jako základní (otevřená Šumava, udržení sítě malých základních škol, dopravní obslužnost) se mohou zdát velmi rozdílná, ale mají jedno pojítko, kterým je podpora místních obyvatel a pracovních příležitostí pro ně.

null
null
Politika jako hledání shody
Při řešení regionálních témat pečlivě hledám body, které dokáží spojit i třeba politicky jinak orientované místní politiky. Neznamená to však, že bych ustupoval ze stěžejních zásad, na jejichž základě se snažím vést jako starosta město i svůj osobní život. Vyrovnané hospodaření s veřejnými financemi považuji za samozřejmé. V soukromí bych nikdy nepřipustil půjčku na zbytné věci typu dovolená, či „šťastné“ vánoce. Při kterémkoliv řešení jsem ochoten dlouho poslouchat různorodé, věcné argumenty. Vážím si lidí, kteří je předkládají věcně, rozumně podložené se snahou o dohodu a dosažení cíle.

Sociálně, ale bez zneužívání
Sociální smír je pro každou společnost důležitý. Pomoc těm, kteří se dostanou do tíživé situace však nesmí být zaměňována za všeobecnou a bezbřehou pomoc lidem, kteří za ni nechtějí nic vrátit a sociální dávky chtějí pouze zneužít pro své pohodlné přežívání.
Upřednostňuji stabilitu podmínek. Nemohu tudíž aktuálně v žádném případě podporovat zvýšení DPH. Není nic horšího pro firmy, ale i konečného běžného spotřebitele, než nejistota a veřejné hašteření. Politik má pracovat, předložit a argumentačně podložit řešení, nikoliv se veřejně hašteřit a dávat na odiv svoji neschopnost dohodnout se.

Regionální patriot
Jsem mírný eurooptimista. Pád hranic a bariér považuji za významný počin pro svobodu našich lidí. Pro její udržení je však neméně podstatné udržet si úctu k vlastní zemi a kultuře. Svoboda není jen možnost cestování, vyjádření názoru, pojmenování historických fakt, ale i vědomí si národní hrdosti. Příkladů pro její pošlapání bychom v minulém století našli dost, ať už přicházely zpoza hranice nebo i od vlastních spoluobčanů.
Jako patriot, nejen regionální, jsem připraven tyto postoje uplatňovat i při práci v Senátu.

Mgr. Rudolf Salvetr
***

Volební obvod č. 14 - České Budějovice, Jan Zahradník (ODS) a Jiří Šesták za STAN a HOPB
(první kandidát, řazeno podle výsledku v prvním kole, na naší nabídku nereagoval)

Jiří Šesták píše:

Proč by voliči měli dát na konci tohoto týdne svůj hlas Jiřímu Šestákovi?

Považuji senát za velmi důležitou součást naší mladé a stále ještě nezralé demokracie. V turbulentních dobách, které jsou mnohdy silně ovlivněny okamžitými náladami obyvatel (a tím i politiků), má horní komora parlamentu působit jako kýl lodi – držet dlouhodobý směr a nenechat loď poskakovat podle momentálních nálad a momentální politické konstelace a objednávky. Toto poslání senát plní.

null
null
Vzpomeňme si na tlak největších politických stran v minulých letech na změnu ústavy směrem ke změně volebního zákona. Výsledkem by byl model vlády dvou největších stran. A se zkušeností s opoziční smlouvou, která byla ranou pro demokratické fungování našeho politického systému, by nás nečekalo vůbec nic dobrého.

Podívejme se na posttotalitní státy s jednokomorovým parlamentem, jako je Slovensko nebo Maďarsko. Právě na příkladu Maďarska je zřejmé, jak snadno může vítězná strana podlehnout pokušení ústavu změnit, získá-li pro sebe ústavní většinu. Důsledkem je oktrojování svobody tisku, přístupu k informacím a jiné strategické „výhody“ vítěze voleb. Tomu má senát bránit svou volební odlišností, kdy dochází o obměně vždy jen jedné třetiny senátu. Důležitou podmínkou však je, aby senátoři byli co nejvíce nezávislí na stranických sekretariátech, aby to byly osobnosti výrazně vyprofilované občansky a profesně.

Právě tuto nabídku občanům přináším. Nikdy jsem nebyl členem politické strany. Jenom proto, jak zacházela jihočeská ODS s jí svěřenou mocí a jak dovolovala prorůstání klientelistického systému do řízení města, jsem před dvěma lety vstoupil do lokálního hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) podporovaného hnutím Starostové a nezávislí (STAN).

Na základě zkušeností z městského zastupitelstva jsem přijal nabídku Starostů a nezávislých, abych v letošních senátních volbách kandidoval za koalici STAN a HOPB. Tato spolupráce je smluvně ošetřena a její součástí je i pro mne naprosto zásadní podmínka, že nebudu vázán rozhodnutími těchto hnutí. Je to výraz mé vůle být nezávislým na stranických sekretariátech.

To je zdůrazněno také podporou dalších politických subjektů jinak spolu soupeřících – hnutí Jihočeši 2012, TOP 09, KDU-ČSL – nebo občanských iniciativ, které představuje například Veřejností proti korupci. Můj protikandidát je loajálním reprezentantem ODS a tuto nezávislost nabídnout nemůže.

Myslím, že být akceptován a respektován řadou politických subjektů, mi umožní realizovat či výrazně napomoci rozhýbat dlouho neřešené problémy regionu – dostavbu dálnice D3, obchvatu Českých Budějovic, obchvatu Lišova, rychlostní silnice na hranice s Rakouskem. Ale i podporu absolventů škol v hledání prvního zaměstnání, vytváření míst skrze lepší využití turisticko kulturního potenciálu regionu.

Mohu nabídnout bohatou zkušenost podnikového manažera, sílu a energii vize vytvářet a vize uskutečňovat. Nabízím neúplatnost a čestnost.

Záleží, zdali takovou nabídku voliči z Budějovicka a Třeboňska potřebují a tedy zvolí.

Jiří Šesták, ředitel Jihočeského divadla

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy