Senátorské monology IV

18. 10. 2012 | 17:30
Přečteno 2926 krát
Volební obvod č. 59 - Brno-město: Eliška Wagnerová za SZ a Stanislava Slavíková za ČSSD
(druhý kandidát, řazeno podle výsledku v prvním kole, na naší nabídku nereagoval)

Eliška Wagnerová píše:

A proč zrovna Vy?

Na takto položenou otázku se špatně odpovídá. Ve skutečnosti jsem toliko nabídla své znalosti a zkušenosti k dalšímu využití a voliči rozhodnou. Těm, kteří mě volili v prvním kole, chci co nejsrdečněji poděkovat a požádat je, jakož i ty, jejichž kandidát do druhého kola nepostoupil, aby mi dali hlas v kole druhém. Připomínám, že to proběhne tento pátek a sobotu v časech obvyklých pro senátní volby. Hlasovací lístky obdržíte až ve volební místnosti, do schránek distribuovány nebudou. Prosím, hlavně přijďte, neboť třeba právě Váš hlas bude rozhodovat. Děkuji.

null
null
Kandiduji jako nezávislá s podporou Strany zelených, která jako jediná z parlamentních stran nepodlehla před třemi roky novináři zinscenovanému korupčnímu vábení. To je deviza, která se počítá. Odmítám paušalizované tvrzení, které se dnes hojně šíří, o tom, že vyhlášení boje proti korupci je banalita. Samozřejmě, že je potřeba postupovat v krocích, které obnášejí především změny resp. doplnění stávajících zákonů o protikorupční pojistky. Těch zákonů je mnoho. Proto jen výběr: zákon o politických stranách (transparentní financování stran, limity na volební výdaje, zrušení možnosti financování stran právnickými osobami, stanovení ročního limitu darů tak, aby byla pokud možno zachována stejná příležitost k financování stran pro všechny voliče, mechanismy důsledné kontroly dodržování těchto regulací a další), slušný zákon nejen o státní službě, ale i o službě vykonávané pro veřejnou moc jako takovou (obce a kraje), který by zamezil možnostem personální korupce, umožnil předvídatelný a stabilní výkon této služby. Dál jde o změny v povolování a zdaňování hazardu směrem k přísnějším nárokům na povolování a zvýšení zdanění do úrovně srovnatelné se zdaněním tabáku a alkoholu. Jde o srovnatelně škodlivé komodity, a proto by měly být srovnatelně daněny. Je třeba přijmout pravidla pro odměňování zaměstnanců včetně nejvyššího managementu ve společnostech vlastněných či z větší části spoluvlastněných státem a veřejnými korporacemi (obcemi a kraji). Je třeba umožnit kontrolu jejich hospodaření ze strany NKÚ. Musí být vytvořeny nové systémy financování sportu a kultury, které by umožnily férovou podporu dle předem daných kritérií jak kultury v regionech, tak nejen vrcholovému, ale i komunitně organizovanému sportu. Cílovým stavem by mělo být, aby každý návrh zákona byl obligatorně doprovozen konstatováním o tom, jaké protikorupční pojistky obsahuje, podobně jako je tomu s doložkou o tom, jaký dopad na veřejné rozpočty bude mít navržená úprava. Evergreeny typu veřejných zakázek netřeba zdůrazňovat.

Z ušetřených peněz je třeba financovat jak nový systém sociálního bydlení, který dodnes trestuhodně absentuje, což neúnosně postihuje především seniory a invalidní osoby, ale i mladé rodiny s dětmi, tak plnění plynoucí z veřejných pojistných systémů, především důchody, a dále i plynoucí ze sociálních práv (dávky v hmotné nouzi nejsou milodary, nýbrž ústavně zaručená práva). Tyto veřejné systémy nelze privatizovat, neboť stát za plnění z nich odpovídá. Bez dalšího nelze privatizovat ani další veřejné služby, neboť je třeba budovat sociální státnost hodnou 21. století. Je to otázka humanismu, na němž jako myšlence byl zbudován již téměř před 100 lety náš stát. Nenechme si ho vzít!

Proto říkám: Stop korupci a privatizaci funkcí státu, návrat ke spravedlnosti a respektu k lidské důstojnosti.
***

Senátní "duel" z volebního obvodu č. 62 - Prostějov mezi Boženou Sekaninovou a Jaroslavem Šlamborem na těchto stránkách najdete ZDE

Volební obvod č. 65 - Šumperk: Zdeněk Brož za KDU+NV a Miloslav Vlček za ČSSD
(první kandidát, řazeno podle výsledku v prvním kole, na naší nabídku nereagoval)

Miloslav Vlček napsal:

Vaše volání po změně slyším

Nejdříve mi dovolte poděkovat za každý hlas, který jsem od voličů dostal. Vážím si jejich důvěry a pokud usednu do senátních lavic, budu si vždy připomínat kdo mi to umožnil a čí zájmy budu ve druhé komoře Parlamentu ČR prosazovat a hájit.

null
null
Také bych srdečně poblahopřál mému soupeři, starostovi města Šumperka Zdeňkovi Brožovi k vítězství v prvním kole senátních voleb. Rád bych mu i touto cestou vzkázal, že věřím v čestný souboj a že poražený, ať už to bude kdokoliv z nás, najde v sobě sílu vzdát hold vítězi.

Myslím si, že volební výsledky z minulého pátku a soboty jasně ukázaly, co chtěli voliči politikům vzkázat. Rázným bouchnutím do stolu sdělili, že se jim nelíbí, kam naše země za vlád pravice směřuje. Řekli, že odmítají žít v sociálně rozbíjeném státě, ve kterém jim někteří, a to i bývalí křesťanští demokraté, přezíravě vzkazují, že už dobře bylo. Jak kdy a jak pro koho!

Lidé volají po změně. Já to slyším a jsem s nimi zajedno. Vadí mi přitom nálepkování, které jsme si společně nechali vnutit. Mrzí mě, že mnozí přestali politika chápat, jako člověka a že ho mají za nějakého neosobního socana, křesťana, komanče, ódeesáka, topkaře a tak podobně. Politické ideologie a stranické průkazky jakoby nahradily obyčejnou lidskou slušnost a přirozenou vlastnost pomáhat každému, kdo pomoc potřebuje. Ta člověčina se z nás vytrácí a to dobré není! Budu proto rád, když mi umožníte, abych se společně s vámi pokusil o návrat společnosti k tradičním hodnotám, kde poctivá práce, soudržnost a spravedlnost nejsou prázdnými pojmy.

Jednoduché to nebude. Kandidáti do senátu, kteří vám v kampani slibovali, co všechno pro svůj obvod z Prahy zařídí, vám buďto otevřeně lhali, anebo, nevím, co je horší, vůbec netušili, co práce senátora sebou představuje a co Senát může a co ne. Snad jste si toho všimli, že jsem ve volební kampani dokázal jmenovat neduhy, které Šumpersko a Jesenicko dlouhodobě trápí, ale nikdy jsem neříkal, že je jako senátor snadno vyléčím. Říkal jsem jen, že mám velice jasnou představu o tom, jak je s pomocí Senátu řešit.

Práce v Parlamentu není zdaleka totéž, jako práce na radnici. Falešná a naivní je představa, že si parlamentní nováček stoupne za pult, přednese problém a všichni se pustí do jeho řešení. Tak to v parlamentní práci nechodí. Vím o čem mluvím, mám za sebou léta zkušeností. Spolu s nimi i mnoho kontaktů, znám dobře parlamentní mechanismy, nebudu potřebovat rok, dva na rozkoukávání! To je má deviza. Není vůbec malá. Myslím si, že právě toto mluví v konfrontaci se Zdeňkem Brožem ve prospěch Miloslava Vlčka. Vlček se také v případě úspěchu bude moci opřít o silný klub, o jasnou většinu, která se i vaším hlasem pro mne může stát ústavní. Uspěje-li Brož, pak jako začátečník bude naslouchat zkušeným ze svého lidoveckého klubu, do kterého se už dnes hlásí zbylí senátoři z TOP09. Kdo tedy bude mít větší šanci využít svého postavení ve váš prospěch? Vlček, nebo Brož?
Závěrem spolu s prosbou o váš hlas, mám ještě jednu prosbu. Neopakujte postoj před šesti roky, kdy k urnám ve druhém kole senátních voleb v našem obvodě přišlo jen něco přes 14% voličů. Prosím, přemluvte sebe, přemluvte svoje blízké, přemluvte známé a přátele a v pátek a v sobotu 19. a 20. října přijďte volit.

Ing. Miloslav Vlček
***

Volební obvod č. 68 - Opava: Vladimír Plaček za ČSSD a Václav Vlček za ODS
(druhý kandidát, řazeno podle výsledku v prvním kole, na naší nabídku nereagoval)

Vladimír Plaček píše:

Nejprve bych rád poděkoval svým voličům, kteří mě podpořili v 1. kole voleb do Senátu. Už jejich počet – 9 347 je pro mě velkým závazkem. Volební lístky pro 2. kolo voleb do Senátu obdrží voliči až ve volebních místnostech, nedostanou je do schránek domů a bytů. Přes tuto skutečnost věřím, že mě nazapomenete podpořit i ve 2. kole tento pátek či sobotu 19.-20.října. Totiž jen s Vaší podporou a podporou dalších spoluobčanů, kteří třeba v 1. kole voleb volili některého z mých protikandidátů a nyní se rozhodnou pro moji kandidaturu, budu mít možnost realizovat Vaši podporu a přispět tak svou prací při projednávání zákonů předkládaných nynější pravicovou vládou v Senátu s možností dosáhnout žádoucích změn a vrátit je zpět do Poslanecké sněmovny, a případně i dokonce zamezit realizaci asociálních reforem této pravicové vlády, která má v Poslanecké sněmovně již jen velmi křehkou většinu. Pokud ji ještě vůbec má. Je to tedy možnost reálná. S levicovou převahou v Senátu je možný dokonce i konec této vlády a předčasné parlamentní volby!

null
null
Jsem člověk se silným sociálním cítěním. Každodenně jsem jako lékař a již téměř 10 let jako ředitel Ústavu sociální péče pro tělesně postižené v Hrabyni v kontaktu s lidmi, ke kterým osud nebyl příznivě nakloněn, s lidmi, kteří se ocitli na invalidním vozíku. Denně jsem v kontaktu se zaměstnanci v zařízení sociálních služeb, jejichž velmi psychicky i fyzicky namáhavá práce není náležitě odměněna. V naprosté většině jsou to matky dětí v rodinách, na které, společně se seniory, kterým vláda při neustálém zdražování díky zvyšování DPH snížila valorizaci důchodů, nejvíce dopadají důsledky již uskutečněných asociálních reforem a experimentů. Tito lidé si jen ztěží mohou dovolit zaplatit nadstandardní zdravotní péči, „koupit“ si svého doktora pro ošetření či operaci, trápí je neustále se zvyšující doplatky na léky i plná úhrada levnějších léků, na které zdravotní pojišťovny přestaly úhradou přispívat. Tento stav dospěl až do takové situace, kdy někteří si již léky koupit nemohou, a tudíž nemají přístup ke zdravotní péči. Začínáme mít zdravotnictví pouze pro bohaté! S tímto nemohu v žádném případě souhlasit, tuto situaci je nezbytné změnit, jelikož v jaké jiné oblasti by měli mít lidé stejný přístup než je přístup ke zdravotní péči? Ve které oblasti by měla být solidarita silnějších se slabšími, zdravých s nemocnými, bohatších s méně movitými, větší než ve zdravotnictví?

Zdravotní pojišťovny požadují restrukturalizaci a optimalizaci akutní lůžkové péče. Jinými slovy řečeno snížení počtu lůžek v nemocnicích. S tímto krokem lze souhlasit, pokud je ovšem rozumný a založený na příslušných analýzách a podkladech. Slezská nemocnice v Opavě, která je nemocnicí komplexní s nabídkou oborů s nadregionální působností (ORL, nukleární medicína, oční, stomatochirurgie a další), by podle těchto návrhů měla přesunout ortopedické a plicní oddělení do nemocnice v Krnově. S tímto nesmyslným a zcela nelogickým krokem však zásadně souhlasit nemohu.

Ve všech těchto případech vidím možnosti Senátu a pozici senátora jako pojistku proti takovým návrhům a jejich následným důsledkům. Proto kandiduji a proto bojuji. Možná i za Vás!

Můj protikandidát z ODS straší a vyzývá k zastavení ČSSD a KSČM. Ale o tom to přece vůbec není. Jsem přesvědčen o tom, že voliči mají svůj zdravý rozum a takovými vyjádřeními se nenechají ovlivnit.

Nelze pouze strašit minulostí. Je nutno pracovat pro rozvoj v budoucnosti!

Děkuji Vám za Vaši důvěru.

MUDr. Mgr. Vladimír Plaček

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy