Jan Motal: Příliš ziskový duch veřejné služby

28. 08. 2019 | 10:51
Přečteno 5490 krát
Česká televize se snaží prezentovat jako moderní a sebevědomá instituce veřejné služby. Natáčí film o Boženě Němcové, uvádí speciální vysílání k výročí srpna 1968, připravuje pořad o dezinformacích. Jak více veřejnoprávní by ještě mohla být? Problém nastává, když si divák listující programy na svém přijímači ani nevšimne, že na Českou televizi přepnul. Jako když běží pořad Všechno, co mám ráda. Neslouží totiž téměř ničemu jinému než komerčním zájmům.

Jdeme ke kamarádovi – co mu doneseme?
Všechno, co mám ráda se prezentuje jako „lifestylový hobby magazín pro moderní a sebevědomé ženy“ a uvádí ho herečka Eva Vrbková nebo v letní variantě dvojice Veronika Poláčková a Eva Čejková Vašková. Na první pohled nijak nevyčnívá z trendu kuchařských a kutilských show, se kterými se na českých stanicích roztrhl pytel. Je tedy otázkou, proč se k tomuto trendu má Česká televize přidávat. Navíc již několik let vysílá podobné formáty Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, Herbář, Polopatě či na seniory zaměřené Hobby naší doby s Jiřinou Bohdalovou.

Pod rouškou životního stylu se v tomto případě skrývají ubohou dějovou linkou pospojované šoty balancující mezi zcela zaměnitelným receptářem a teleshoppingem. Zůstaneme-li u letní varianty, potom Poláčková v stereotypní roli blondýny nahrává návodnými otázkami Čejkové Vaškové, která jako moudrá kamarádka přináší zkušenosti praktické ženy a sem tam i nějaký zajímavý produkt. Díly jsou rámované banálními úkoly ve stylu „jdeme ke kamarádovi, co mu doneseme“. A v jejich řešení je patrný otisk marketéra.

Jednou tak navštíví Romana Vojtka, tvář jedné z českých bank. Herec je po celý bezobsažný rozhovor oblečený do firemního trika a s protagonistkami velmi okatě popíjí z firemních hrníčků (vše se zřetelnými logy). Co že si pro něj připravily dámy za dárek? Pozlacenou podkovu. Jak neotřelé podprahové zdůraznění finančních služeb! Něco jako když v jiném díle Eva Vrbková volala kamarádce, jak že se to má s cestovním pojištěním. U toho měla otevřený laptop s webem konkrétní pojišťovny. Telefon jí prozradil, že běžné pojištění k ničemu není, že si musí vybrat speciální – a ona na to, že si tedy vybere jako kamarádka, jež jí odkaz na web poslala.

V jiných dílech si autoři se skrýváním reklamy nedali práci vůbec. Tu Eva Vrbková pročítá propagační leták výživového doplňku za generického hudebního podkresu a velkých detailů na produkt. Tu pozve Eva Čejková Vašková na čištění bazénu „odborníka“ (ve skutečnosti produktového manažera firmy dodávající zboží), jenž přinese vysavač s výrazným logem firmy. Nad špinavým dnem vedou rozhovor: „Tak co na to říkáte?“ – „No, není to žádná sláva. Ale to vyřešíme.“ – „Co s tím uděláte?“ – „Mám s sebou pomocníka, bazénový vysavač.“ A už se rozjíždí prezentace produktu, jenž se stává hlavním hrdinou celé následující sekvence. Jindy se představuje relaxační rezort dokonce tak, že úvodní záběry zřejmě převzaté z firemních materiálů přímo obsahují vpravo nahoře logo destinace. Divák se při milém rozhovoru o ajurvédě ale nedozví, že za vícedenní očistu těla i ducha si klient zaplatí i třicet tisíc.

V příkladech by se dalo pokračovat dál, ale mechanismus je vždy stejný. Banální děj je osnován kolem produktu, jenž je často ostentativně zdůrazňován. Prodejci a obchodní zástupci jsou vydáváni za odborníky a experty. Zcela chybí jakýkoliv kontext, odstup. Sortiment obchodů, které protagonistky navštěvují, komentují slovy „to je ráj“, podomní prodejci jim důležitě představují své zboží, aniž by se objevilo srovnání, konkurence. Jestliže zákon definuje reklamu jako předvedení či prezentaci za účelem podpory spotřeby nebo prodeje, pak skutečně sotva myslet, že by šlo o něco jiného.

Veřejnoprávní mediální inzertní prostor
Samozřejmě, že pořad je doplněn informací o tom, že obsahuje product placement. Nicméně tuto škatulku bezostyšně překračuje. Umístění produktu se totiž musí vždy dít tak, aby byla konkrétní věc integrována do děje a podřizovala se mu, nikoliv naopak. Tak ostatně hovoří i litera obchodních podmínek České televize. Dále pořady nesmí podle zákona přímo nabádat k nákupu zboží. Ano, neozve se věta „kupte to“, ale tím, jak jsou sekvence magazínu natočeny, je toto sdělení jasné. Televize rovněž nesmí „nepatřičně zdůrazňovat umístěný produkt“. Co to znamená si lze představit podle informativního materiálu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání: neopodstatněné zmiňování nad rámec děje, vychvalování jeho kvalit, nepřirozená kumulace výskytu jednoho produktu, detaily bez režijně-dramaturgického opodstatnění. To vše lze v pořadu nalézt.

Pochybný je i celý koncept projektu Všechno, co mám ráda. Stojí za ním společnost Osobní rozvoj média Jaroslavy Timkové. Ta se do roku 2017 skutečně věnovala osobnímu rozvoji – publikovala knihy rozhovorů s úspěšnými, zajišťovala show Jana Mühlfeita Skrytý potenciál v ČT, byla šéfredaktorkou magazínu Osobní rozvoj. Web Skrytého potenciálu už ale dávno odkazuje na finanční služby, poslední příspěvek v magazínu je z roku 2017. Teď se Timková zaměřila na kutilství – mimo pořadu v České televizi pod jejím vedením ještě vychází ve vydavatelství Medialight stejnojmenný časopis, mutace německého svépomocného periodika Selbstgemacht. Celý projekt se prezentuje jako „spojení populárního pořadu ČT, časopisu, knižní edice i webu“, přičemž není odlišeno, co je dílem média veřejné služby a co ne. Divák se musí hodně snažit, aby pochopil, že časopis nevychází na Kavčích horách. A tak „Znáte z ČT1“ na titulní straně je hlavně tahákem, zvyšujícím zisky v soukromém sektoru.

Že autoři projektu pořad berou především jako obchodní prostředek, lze zjistit po chvíli hledání na internetu. Web Místoprodeje.cz, zprostředkovatel inzertní služby, tvrdí, že jeho tým „spolupracuje na pořadu“ a nabízí v jeho rámci „mediální inzertní prostor“ (sic!). Dokonce se slevou. Kontaktní osoba Martina Richterová se na oficiálním profilu na webu České televize prezentuje způsobem, jenž nedává možnost se mýlit: „Martina se stará o klienty, kteří mají zájem na pořadu spolupracovat a využít jeho mediální prostor.“

Kde je nezávislost, otevřenost a nestrannost média veřejné služby, vetknutá do jeho kodexu? Kde je naplňování zásady, že se nebude podílet na výrobě zábavních pořadů sloužících k prosazování obchodních zájmů, že odmítne „vystoupení sloužící primárně k propagaci spotřebního chování“?

Všechny komerční zájmy, co má ČT ráda
Česká televize se už delší dobu snaží vetřít do přízně komerčního sektoru. V rámci Příběhů neobyčejné energie spolupracovala s ČEZem, u projektu Kmeny pak s Budvarem a Rémy Cointreau (výrobce Jägermeisteru). Nešlo sice o product placement, ale koprodukci. Je však zřejmé, co ČT těmto subjektům nabízí. Své diváky a značku, jež legitimizuje obsah a životní styl, který firmy prosazují. To firmy potřebují médium veřejné služby, nikoliv naopak.

Čím dál tím více jsme svědky, jak se do role producentské dramaturgie dostávají komunikační agentury a soukromé společnosti, které ohlodávají nezávislost České televize. Takové překročení pravidel hry jako u pořadu Všechno, co mám ráda, ale doteď diváci neviděli. Neetické je to bezesporu. Jestli i protiprávní, nejsem schopen posoudit. Ale určitě jde proti duchu veřejné služby. Zatímco velký vzor všech evropských médií, britská BBC, ve svých redakčních pravidlech product placement úplně zakazuje, vedení České televize již dávno spíše vyrazilo naproti svým komerčním konkurentům a ohýbá tento nástroj směrem k teleshoppingu. A rozhodně nehraje s diváky otevřenou hru.

Autor přednáší o mediální etice na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy