Co čeká oběti sexuálního násilí v muslimské Indonésii

02. 08. 2022 | 17:33
Přečteno 2347 krát
V našich končinách se na to často zapomíná, ale Indonéská republika, která čítá více než 17,5 tisíce ostrovů a již obývá 278 milionů lidí, je nejen čtvrtým nejlidnatějším státem světa, ale zároveň také územím, kde vůbec nejvíc lidí vyznává islám. Navzdory silnému náboženskému založení populace zde představuje obrovský problém sexuální násilí.

Podle indonéské Národní komise pro násilí na ženách (Komnas Perempuan), bylo jen loni nahlášeno 338 496 případů sexuálního násilí, což je ve srovnání s rokem předchozím nárůst o celou polovinu. Přesto Andy Yentriani, předsedkyně této komise, v rozhovoru pro Kompas TV letos 6. května uvedla, že velká většina obětí se vůbec neozve: „Na základě studie z roku 2020, která pátrala po počtu znásilněných žen, svůj případ utajilo na 70 procent obětí. Buď se styděly, nebo bály.“

V rozhovoru, který jsem 19. května osobně vedla s Ritou Pranawati, potvrdila tato místopředsedkyně indonéské Komise pro ochranu dětí (KPAI) nízkou ochotu postižených případy sexuálního násilí oznamovat. Za klíčový důvod přitom označila jejich stigmatizaci okolím. V případě sexuálního násilí na dětech jsou to dle ní často zástupci institucí a rodiče, kdo jsou chráněni, a oběti, kdo je obviňován. Podle jejího názoru by se proto mělo více investovat do preventivních opatření v rodinách, kde se odehrává mnoho případů. Za další problém pak považuje fakt, že rodiny se často dostatečně nezajímají o emocionální stav dětí.

Díky prezidentu Jokovi Widodo, který se ve věci angažoval, se však Indonésie konečně dočkala nového zákona o sexuálním násilí. Skládá se z celkem 93 paragrafů a uznává následující prohřešky: sexuální obtěžování, sexuální vykořisťování, nucenou antikoncepci, nucený potrat, znásilnění, nucené manželství, nucenou prostituci, sexuální otroctví a/nebo sexuální mučení. Podle článku 6 písmene b) zákona mohou být osoby, jež se dopustí fyzického násilí na těle (v manželství i mimo něj) potrestány odnětím svobody až na dvanáct let a/nebo pokutou ve výši adekvátní částce až 18 tisíc eur.

Případ skandálních znásilnění Herry Wirawana

K tomu, že v poslední době zesílily hlasy volající po lepší ochraně obětí, přispěl případ Herryho Wirawana, majitele náboženské internátní školy Madani v Bandungu na západní Jávě. Ten byl shledán vinným ze znásilnění třinácti dívek ve věku 12 až 16 let, přičemž s nimi tímto způsobem zplodil osm dětí. Skandál vyšel najevo v červnu 2021, kdy jedna z obětí vykazovala viditelné známky těhotenství. Jak uvedl letos v dubnu indonéský deník Kompas, oběť utrpěla trauma, v jehož důsledku nemohla čtyři dny jíst ani pít. Poté, co se konečně s útokem svěřila, nahlásil rodinný příslušník spolu s přítelem právníkem z Garutu případ na regionální policii západní Jávy.

Rozhořčení nad touto kauzou zaplnilo titulní stránky novin nejen v Indonésii, ale i zahraničí. Závažnost případu přiměla bandungský vrchní soud, aby 15. února odsoudil Wirawana k doživotnímu odnětí svobody. O necelé dva měsíce později, 4. dubna, mu však byl trest zpřísněn na hrdelní, aby se bylo zřejmé, že pachatelé sexuálních trestných činů v Indonésii již nemohou od nynějška očekávat mírné zacházení. Přísný trest přichází s nadějí, že odradí potenciální pachatele. Mezi činy, za něž byl dosud v Indonésii uložen trest smrti, patří vražda, terorismus a obchod s drogami; od teď však mohou být k trestu smrti odsouzeni také pachatelé sexuálních trestných činů.

Reakce? Oběti a jejich rodiny zvýšení trestu přivítaly. Yudi Kurnia, právník, jenž zastupoval rodiny obětí u vrchního soudu v Bandungu, se jasně vyjádřil, že právě takový rozsudek splnil jejich očekávání. V článku, který v dubnu zveřejnil deník Republika, uvedl: „Tento rozsudek naplnil jejich touhu po spravedlnosti.“

Dlouhá cesta k zákonu o sexuálním násilí i vliv islamistů

Případ Herry Wirawana vedl k urychlení a rozšíření návrhu zákona o sexuálním násilí. Zatímco v září 2021 byly kriminalizovány čtyři jeho formy, současná norma jich rozeznává devět. Trvalo však celých deset let, než se jej aktivistkám za práva žen podařilo prosadit. Za liknavost podle jejich mínění nesou odpovědnost islamistické politické síly. Klíčovou roli sehrála především Strana prosperující spravedlnosti (PKS), která paragrafy blokovala až do samého konce. Jejich stěžejním argumentem bylo, že zákon netrestá cizoložství, volný sex a LGBT - a není tak v souladu s islámskými pravidly.

Jedno z nich říká, že muslimové by se neměli dopouštět cizoložství (zina), což je v islámu zakázaná praktika (haram), ani provozovat volný sex, který je považován za důsledek negativního vlivu Západu a jeho uvolněné sexuální morálky. Neshody však panovaly ohledně toho, zda by trestání cizoložství mělo být zahrnuto do zákona o sexuálním násilí.

Zatímco členové PKS kritizovali, že zákon cizoložství netrestá, a blokovali jeho přijetí, zastánci zákona argumentovali, že cizoložství je něco jiného, co nemá s účelem zákona o sexuálním násilí nic společného. V rozhovoru, který jsem minulý měsíc v terénu vedla s indonéskou muslimskou aktivistkou (jež si přeje zůstat v anonymitě), zaznělo, že problémem PKS je touha omezit ženy jen na jejich ženskou roli v domácnosti.

Dalším bojištěm straníků je odpor vůči LGBT, v němž je podporují i další konzervativní síly. Negativní nálady vůči LGBT v Indonésii navíc podněcují militantní skupiny, jako je Fronta islámských obránců (FPI). Loni dosáhla „panika kolem LGBT“, jak se jí někdy v médiích přezdívalo, nových rozměrů poté, co se rozšířila brožura se sexuálním poradenstvím a její autoři byli obviněni z poskytování „skupinové ochrany“ gayům a lesbám, což prý představuje odklon od islámských hodnot i ohrožení národní stability.

Zde je zapotřebí poznamenat, že ačkoli většina obyvatel Indonésie jsou muslimové, islám není dle ústavy státním náboženstvím. Nicméně principem prvního pilíře indonéské státní filozofie je „víra v jediného všemohoucího Boha“. Tento význam náboženství v každodenním životě se odráží i ve výsledcích výzkumu. Podle zprávy Pew Research Center The Global God Divide Report, která byla zveřejněna v roce 2020, patří Indonésané k nejvíce věřícím lidem na světě: 96 procent respondentů uvedlo, že víra v Boha je klíčová pro morálku a řádné hodnoty.

Očekávaný dopad: více ochrany, více ohlasů

Ačkoli návrh zákona o sexuálním násilí jistě nezmění náhle celý problém, dá se očekávat, že bude mít významný dopad v několika ohledech. Z pohledu obětí sexuálního násilí je jasné, že jde o historický krok k jejich lepší ochraně. Propagátoři zákona očekávají vyšší vůli hlásit případy; Andy Yentriyani vidí jeden z přínosů zákona také ve zvýšení ochoty obětí a jejich rodin hlásit případy násilí příslušným orgánům. V již zmiňovaném rozhovoru pro televizi Kompas TV z 6. května vyjádřila naději, že „zákon o sexuálním násilí může být řešením dosavadní stagnace, s níž se oběti potýkaly, včetně zvýšení důvěry obětí v oznamování. Pokud se podíváme na jiné zákony, jako je zákon o odstranění domácího násilí nebo zákon o obchodování s lidmi, přítomnost tohoto zákona obvykle povzbudí oběti, aby své případy oznamovaly.“

V neposlední řadě zákon pravděpodobně zvýší i ochotu vlády investovat do preventivních opatření. Rita Pranawati mi nedávno řekla, že zákon vedl rozhodující činitele k vypracování námětů na lepší systém monitorování islámských internátních škol, jež byly obviněny, že jsou „semeništěm sexuálního násilí“, což bylo podníceno skandální kauzou Herryho Wirawana.

Monika Arnez
Autorka je kulturní antropoložka, podniká výzkumy v Indonésii a působí v projektu Sinophone Borderlands při Univerzitě Palackého v Olomouci.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy