Na volné noze: Dá se podnikání naučit?

09. 08. 2017 | 10:27
Přečteno 2776 krát
1. část rozsáhlé ukázky z bestselleru Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové. Vydal Jan Melvil na jaře 2017 jako vůbec 1. knihu pro freelancery v češtině.

Mou knihu Na volné noze vydalo letos na jaře nakladatelství Jan Melvil se značným ohlasem — po 1. nákladu 5000 výtisků se jen zaprášilo, a tak šla na dotisk už necelé tři měsíce po vydání. Se svolením vydavatele přináším čtenářům Aktuálně rozsáhlou ukázku z knihy rozdělenou do několika části:

1. Dá se podnikání naučit? (tato část a zároveň úvodní kapitola knihy)
2. Nezávislí profesionálové
3. Nezáleží na formě, ale na přístupu
4. Podnikáním se hlásíte k myšlence svobody i vy
5. Tichá revoluce

Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové
Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové

Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové


Napsal Robert Vlach. Vydalo nakladatelství Jan Melvil na jaře 2017. Všechna práva vyhrazena.

Tuto knihu věnuji mé milé Lence a našemu synovi Richardovi – nikoli z otcovského sentimentu, ale proto, že pokud jednou sám vykročí na volnou nohu, odvěké principy úspěšného podnikání budou stále stejné.

Rád bych také poděkoval mým skvělým oponentům, kteří mi pomohli dotáhnout knihu do výsledné podoby: Michal Kašpárek, Tomáš Baránek, Daniel Gladiš, Vendula Kůrková, Michal Hanych, Pavel Minář, Jakub Vrána, Dušan Janovský, Adam Zbiejczuk, Jan Řezáč, Dan Šácha, Mira Vlach, Petr Koubský a Dan Morávek věnovali dohromady desítky hodin pitvání mého rukopisu a korigování mých opomenutí či chyb. Milí přátelé, děkuji vřele za vaši pomoc!

Dá se podnikání naučit?


Skvělá otázka! Možná jste tuto knihu vzali do ruky náhodou, v knihkupectví, v kavárně nebo na návštěvě u přátel, a zasloužíte si jasnou odpověď. Vlastně to jsou hned tři otázky v jedné:

Dá se podnikání naučit?
Pokud ano, tak jak?
A jsem já ten pravý, kdo vás to má učit?

Dovolte mi je zodpovědět postupně, jednu po druhé.

Podnikání se naučit dá a zvládnete to i vy


Není to otázka štěstí ani vrozeného nadání, ale osvojená dovednost, nebo přesněji soubor dovedností, které při plném zvládnutí vedou k udržitelné prosperitě a zisku.

Přitom není podstatné, jestli už nějakou dobu podnikáte a nedaří se vám, anebo o své kariérní budoucnosti teprve uvažujete. Učíme se všichni.

Na volnou nohu můžete vykročit kdykoli, třeba i ze dne na den, ale naučit se podnikat trvá roky. Můžete být špičkovým odborníkem, a přesto průměrným podnikatelem, který dělá i po letech velké chyby. Učení se novým dovednostem má proto smysl, i když jste na volné noze už více než sedmnáct let, jako já.

Bojíte se, že podnikání není nic pro vás?


Rozumím vám lépe, než si myslíte. Sám jsem totiž roky věřil tomu, že na podnikání nejsem stavěný.

Psal se rok 1991 a mně bylo dvanáct, když mí rodiče začali se dvěma dalšími společníky podnikat. Před sametovou revolucí pracovali v hotelových službách, ale po převratu se rozhodli pro obor pekařství, přestože s ním neměli žádné zkušenosti. Vedla je k tomu konzervativní úvaha, že ať už se bude demokratické Československo ubírat kamkoli, chléb jedí všichni a prodávat se bude vždycky. V tom měli zajisté pravdu.

Podcenili však kapitálovou náročnost a relativně malou ziskovost odvětví. Do privatizace zavedené pekárny se zastaralými stroji jít nechtěli, proto se rozhodli budovat firmu od základů. Nakoupili nové drahé pece z Francie na úvěr a zaručili se za ně celým svým majetkem.

Pečivo ale museli nakonec dodávat na trh, který byl po hubených letech reálného socialismu zvyklý na levné nekvalitní potraviny s nízkou ziskovou marží. A jakmile jednou zatopili v peci, nebylo už cesty zpět.

Pekařina, to je dřina, praví lidové rčení a mí rodiče se o tom měli záhy sami přesvědčit. Táta chodil do práce na pátou, aby bylo ráno na pultech pečivo krásně voňavé, křupavé a čerstvé. Obchody měla na starosti máma a výsledkem bylo, že během prvních deseti let podnikání jsme je doma s bráchou moc neviděli. Tak velký kus života museli oba firmě obětovat, aby vysoká investice nepřišla vniveč.

Jejich podnikatelské dobrodružství má šťastný konec. Pece (na rozdíl od těch vysokých) nevyhasly, firma peče na Ostravsku dodnes a dává obživu desítkám zaměstnanců.

Ve mně však zanechaly podnikatelské začátky rodičů silnou pachuť. Když jsem na vlastní oči viděl, kolik času, starostí, práce po nocích, o víkendech i svátcích podnikání obnáší, zařekl jsem se, že nikdy nebudu podnikat.

Jako kluk jsem měl spoustu snů a tvůrčích ambicí. Přišlo mi bláhové obětovat roky života stresující práci jen pro zajištění obživy. V odmítavém postoji mě utvrdila i ekonomka, kterou jsem studoval. Na svou dobu to byla výtečná škola, ale v jejích osnovách přebýval podnikový duch: konvenční management a podniková ekonomika, účetnictví, skladové hospodářství a mezinárodní obchod, včetně takových specialit, jako je užití konosamentů – schválně si tipněte, co to je.

(Wikipedie praví, že konosament neboli náložný list je cenný papír a dopravní dokument, používaný při přepravě nákladu po moři. Pro nás suchozemce náramně praktická věc!)

Přestože šlo v podstatě o podnikatelskou akademii, její zaměření bylo zcela firemní a jako takové odpovídalo přístupu mých rodičů. Kdepak volná noha! Vlivy rodiny a školy mě svedly k neúplné, a tedy mylné představě o podnikání, která vyústila až k odporu se jím dále zabývat.

V té době jsem si ještě neuvědomoval, že různých přístupů k podnikání je nepřeberné množství a snad každý člověk si může najít takový, který mu bude vyhovovat. Podnikání se mi zkrátka zprotivilo a trvalo mi pak řadu let, než jsem se těch předsudků zbavil.

Byla to moje první zelenáčská chyba. Zobecnil jsem si nahodilá pozorování a útržkovité informace do povrchní představy o tom, co podnikání je, či není. A vlastní blbostí jsem pak došel k závěru, že to není má cesta. Dělat nad podnikáním rychlé soudy je tak snadné…

Takže až uvidíte někoho podnikat a řeknete si, podobně jako kdysi já, že tohle není nic pro vás, že tohle byste nikdy nesvedli, nechtěli, nedokázali, ponechte dveře jinému podnikání otevřené. Nikdy nevíte, kdy to na vás přijde. Žádný člověk není k podnikání předurčen a vede k němu nespočet cest, včetně té vaší. A ta vám pak nedá spát, dokud se po ní nevydáte.

Podnikání nezávislých profesionálů


Vlastní zkušenost mě tedy naučila nehovořit a nepřemýšlet o podnikání příliš obecně a teoreticky. Vždy si kladu otázku: O jakém byznysu je řeč? Bavíme se o určitém přístupu k podnikání? O konkrétní profesi? O podnikání určité osoby? To je velmi klíčová výchozí otázka, na kterou musí navazovat vše ostatní. Zde je tedy přesná odpověď:

Tato kniha je o podnikání nezávislých profesionálů na volné noze (anglicky freelancerů).

Nezávislí profesionálové obvykle vykonávají konkrétní profesi či řemeslo. Jinými slovy, jde o profesionály s veřejně deklarovanou odborností a na tu si je pak jako zákazníci najímáme.

Tvrdím-li, že se podnikání naučit dá, říkám to proto, že jsem k němu desítky profesionálů během uplynulé dekády skutečně přivedl a tuto dovednost jim předal, ať už jako jejich poradce, či mentor. Stovky dalších profesionálů jsem pak buď přímo školil, anebo s nimi debatoval o tom, jak se podnikat učili oni sami, co jim nejvíc pomohlo a jaké překážky museli zdolat. Viděl jsem profesní vzestupy i pády a také kroky či chyby, které k nim přímo vedly.

Nabídnu vám tedy to nejlepší ze zkušeností mnoha set lidí z desítek oborů. Nemohu poskytnout jednoduchý návod na úspěšné podnikání krok za krokem, protože nic takového v proměnlivém světě byznysu neexistuje. Raději vám ukážu, jak přemýšlejí úspěšní freelanceři o svém podnikání a jaké uplatňují strategie, aby bylo úspěšné i za deset nebo dvacet let. A lákavých pastí a slepých uliček si cestou ukážeme tolik, že než dojdeme na konec, budete je umět rozeznat už z dálky. Po vzoru zkušených vás naučím úspěch stopovat, obklíčit, ulovit a nakonec přinést domů s vítězným pokřikem.

Též se dozvíte, jak fungují pomalé strategie úspěchu. V dnešním uspěchaném světě mohou někomu připadat zoufale zdlouhavé a neefektivní, ale věřte mi, opak je pravdou. Být pro své kolegy a zákazníky opěrným bodem a spolehlivou jistotou vás na trhu nevyhnutelně obrovsky zvýhodní. Ale jako byznys to bude fungovat jen tehdy, dokážete-li onu výhodu zúročit.

Podnikání je řešení problémů


Učit se podnikat je podobné jako učit se umění, vědě nebo novému jazyku. Na začátku jsou základní znalosti a postupy, ale ty samy o sobě nestačí.

Učit se podnikat neznamená jen pobrat nějaké základy a sbohem! Vědomosti časem zastarají a jediné, co přetrvá, je podnikatelský duch a zkušenosti – osvojená dovednost a schopnost řešit nové problémy. Tu nabýváme převážně nepřímo: z praxe, od zkušenějších kolegů, z literatury apod. Jde o složitý proces, který nás postupně vede k hlubšímu porozumění tomu, co je nepostradatelné a čím se třeba lišíme od všech ostatních.

Podobně pestrá je i tato kniha. Podělím se s vámi nejen o aktuální know-how a praxí prověřené postupy, ale také o desítky příběhů, tipů, knih a užitečných postřehů. Postupně vám představím základní ideje a hodnoty, které praví profesionálové vyznávají a sdílejí.

Jak vidíte, nemám ambice psát učebnici ani univerzální návod, na to je podnikání až moc různorodé. Raději se pokusím vést s vámi rozumný dialog.

Popíšu klady a zápory jednotlivých přístupů, přičemž závěry mnohdy ponechám na vás. Tedy s výjimkou závěrů jednoznačných, které shrnu a odůvodním. Jsou to body, v nichž se většina zkušených freelancerů shoduje, a ani já nevidím důvod o nich polemizovat.

Mnoho otázek ovšem zůstává otevřených, názory na ně se vyvíjejí a různí. Například: Je rozumné být na volné noze ve dvou a více oborech? Jak využívat profily na sociálních sítích v podnikání? Mají se doporučení odměňovat dárkem či provizí?

Tyto a podobné otázky zůstávají bez definitivní odpovědi, ale sami si na ně odpověď dát můžete. Mým úkolem je usnadnit vám to, jak nejvíc to půjde, a podpořit váš proces učení řešením drobných problémů. Mnohdy jsou klady a zápory na miskách vah vyvážené a volby, které činíte, dotvářejí vaši podnikatelskou osobnost.

Miluj, co děláš


Práce na volné noze je ryze pragmatická činnost, jejímž cílem je zejména vaše dlouhodobá prosperita a obživa, proto se budu odvolávat především na váš rozum.

Emoce jsou také důležité, ale raději zůstanu v tomto ohledu neutrální. Kdybych vás přespříliš nadchl a zamlčel stinné stránky, možná byste se vrhli do vln podnikání střemhlav bez plavecké přípravy. A kdybych vás naopak strašil v každé kapitole rádoby poučnými příběhy tonoucích volnonožců, možná byste nezačali plavat vůbec. Kdepak, nechci vás příliš motivovat ani odrazovat, to ostatně dělají ochotně jiní.

Nemohu ovšem bagatelizovat význam emocí, nadšením začátečníků počínaje a uspokojením z poctivě odvedené práce konče.

Posedlost vlastním oborem či řemeslem je přirozenou součástí profesionální práce a jen těžko narazíte na špičkového experta, který není aspoň občas tak trochu blázen do toho, co dělá.

Pocity, sny a náhlá vnuknutí nám dovolují pracovat celou bytostí a neopustit úkol dříve, než jej dotáhneme k dokonalosti. Toho všeho jsem si plně vědom, takže pokud zde apeluji na váš rozum, počítám s tím, že vaše pocity jej budou někdy vést a jindy následovat.

Jak vidíte, nejsem stoupencem zásady dělej, co miluješ, a později vám pečlivě zdůvodním, proč. Miluj, co děláš zní mým uším o poznání lépe.

Tři roviny podnikání


Podnikání nezávislých profesionálů můžeme rozdělit do tří hlavních rovin: 1. odbornost (to chtějí klienti), 2. daňová a jiná administrativa (to chce stát) a 3. vlastní podnikání, které zahrnuje vše ostatní včetně toho, co chcete vy (výdělek, stabilitu, časovou flexibilitu, uspokojení z práce aj.). V této knize se budeme věnovat pouze třetí, podnikatelské oblasti, ale na řadě míst se dotkneme i prvních dvou:

1. Odbornost je klíčovou složkou profesního podnikání, nicméně každý jsme odborníkem ve své profesi a musíme znát její specifika. Někdo tlumočí, jiný dělá instalatéra, a nebudeme zde rozebírat, jak se tlumočí konference nebo spravuje pračka. Odbornost je zkrátka vaše doména a do ní vám nemohu zasahovat. Smutné je, že mnohé školy připravují své absolventy výborně po té profesní stránce, ale nikdo jim za celou dobu studia neporadí, jak v daném oboru podnikat. Nasměruji vás tedy, kde můžete podnikatelské know-how týkající se výhradně vaší profese získat a jak je zkombinovat s tím, co se dozvíte o podnikání obecně.

2. Administrativa, zejména ta daňově-účetní, je zase odvislá od formy podnikání. Kdo je na volné noze jako živnostník, ten má vůči státu a jeho institucím jiné povinnosti než ten, kdo podniká na malé eseróčko bez zaměstnanců. A jiné problémy zase řeší maminka, která si jen přivydělává při rodičovské na dohodu jako virtuální asistentka. Nebudu zde líčit, jak se dělá účetnictví, kde se podává kontrolní hlášení DPH, co musí podle zákona obsahovat smlouva, kolik hygienických norem má splňovat nově otevřená kavárna a jaké jsou nesčetné zákonné povinnosti pro ten či onen byznys. Tyto náležitosti se neustále mění a kniha by zastarala dřív, než by se dostala do tisku. Zároveň jsou ale přesně dané, proto vám poradím, kde si potřebné informace obstarat v aktuální podobě, a doporučím rovněž webové stránky, aplikace a postupy, které vám usnadní fakturaci, správu financí, přípravu smluv apod. Navrhnu vám také daně, účty či právo přenechat specialistům. Není to nákladné ani složité, dělá to čím dál tím více freelancerů a je to podle mne správné rozhodnutí. Jde o komplexní odbornou problematiku a změny v ní jsou natolik časté, že jejich sledování a řádné studium by vás stálo hodně času, který můžete efektivněji strávit tím, co vás živí a baví. Zejména bez ekonomického a právního minima je vedení složitější agendy svépomocí rizikem. Dám vám proto jasná doporučení, jak se s ní vypořádat se ctí a v pohodě.

3. Podnikání je onou zbývající třetí rovinou, které se budeme věnovat naplno. Postavíme si pevné základy a na ně položíme klíčové podnikatelské dovednosti, jako je osobní produktivita, cenotvorba, marketing, vyjednávání či finanční sebeřízení. Tuto stabilní hrubou konstrukci pak můžete dále libovolně uzpůsobovat svým potřebám. V každé kapitole popíšu nejlepší osvědčené praktiky, jakož i pokročilé postupy a strategie pro zkušenější profesionály. Zmíním i užívané zkratky a vychytávky, které vám ušetří hodiny a dny práce.

Základní i pokročilé know-how


Jako freelanceři jsme v prvé řadě odborníci a až poté podnikatelé. To, jak dlouho na volné noze jsme, samo o sobě nevypovídá o našich podnikatelských schopnostech. Proto je tato kniha určena všem nezávislým profesionálům, bez rozdílu délky praxe či podnikání.

Pokud jste na volné noze už dlouho, můžete ke čtení přistoupit jako k auditu – vyzobat užitečné tipy a novinky, zakreslit bílá místa, odfajfkovat, co máte splněno, a napravit chyby. Nějaké se vždycky najdou.

Neméně přínosná snad bude kniha i pro ty, kteří teprve uvažují, jakým směrem se kariérně vydat. Přinejmenším získáte realistickou představu, co volná noha do života přináší a co odnáší (i co to všechno obnáší).

A konečně, řídíte-li firmu nebo větší projekt a často najímáte externě freelancery, můžete tuto knihu číst i jako manuál pro zjednodušení spolupráce a hlubší pochopení jejich potřeb.

Žádná kniha pochopitelně nemůže být univerzálně platná pro všechny obory, pro všechny tržní niky a pro všechny osobité přístupy k podnikání či práci, a že jich je! V textu to řeším tak, že se přikláním a více přihlížím k postupům, příkladům a profesím, které jsou mezi freelancery nejvíce zastoupeny.

Proto je kniha psána více pro služby než výrobu či obchod, více pro Česko než pro svět a více pro freelancery, kteří mají nějaké klienty a podnikání jako hlavní zdroj obživy. Ale nemusíte mít obavy, hlavní principy jsou platné pro všechny a většina knihy se na vaše konkrétní podnikání vztahovat bude. Ten zbytek si budete muset chytře přizpůsobit, anebo přeskočit.

Také se předem omlouvám za převažující formulace v mužském rodě. Jsem zvyklý takto psát a přijde mi to čtivější než nahodile střídat rody či uvádět oba zároveň. V žádném případě to ale neznamená, že bych považoval podnikání žen za druhořadé, naopak. Většinu mé vlastní klientely tvoří podnikatelky a mám také obrovský respekt k maminkám, které se rozhodly podnikat na vlastní pěst vedle náročné péče o rodinu. Smekám před nimi, ale zároveň jsem přesvědčen, že hlavní principy úspěšnosti podnikání se nijak zásadně neliší v závislosti na pohlaví. Zákazník očekává v obou případech stejnou kvalitu, spolehlivost či odbornost.

Kdo jsem já, abych vám říkal, jak máte podnikat?


Na volné noze jsem od roku 1999. Začínal jsem ve Španělsku jako kontraktor v oboru vývoje webových služeb. Byly to průkopnické časy pro online podnikání, ještě před splasknutím internetové bubliny, a tato práce mě na pár let zcela pohltila.

S tím, jak jsem sbíral zkušenosti a překonával nástrahy života na volné noze, se těžiště mých zájmů přesouvalo více k podpoře kamarádů volnonožců. V letech 2001 až 2004 jsem provozoval pár menších webových stránek, které propagovaly jejich služby a měly velký ohlas.

Neustále mi pak volali a psali jejich známí, že by se chtěli také přidat. Pár let jsem odolával, ale nakonec mě to přimělo k zásadnímu kariérnímu rozhodnutí začít se věnovat podpoře freelancerů naplno.

V roce 2005 jsem založil portál www.navolnenoze.cz coby historicky první českou službu zaměřenou výhradně na podporu podnikání nezávislých profesionálů. Být na volné noze tehdy ještě nebylo ani trochu cool. Bavilo mě hlavně to, že se po dřevních dobách online podnikání mohu věnovat další průkopnické oblasti a pomáhat lidem, které jsem znal většinou osobně.

Od pomoci kolegům byl už jen krůček k podnikatelskému poradenství, které je dnes mou hlavní specializací. Prošel jsem desítkami projektů a mám za sebou přes 300 poradenských případů – od běžných živnostníků, přes technologické startupy, top experty a manažery odcházející z korporací na volnou nohu, až po malé a střední firmy.

Jako poradce musím plynule přepínat mezi světy OSVČ a firem, což mi umožňuje vnímat svět podnikání komplexně v širokých souvislostech. Tuto perspektivu se budu snažit sdílet i zde, ať už prostřednictvím pozoruhodných příběhů mých klientů (pokud jsem dostal svolení se o ně s vámi podělit), nebo shrnutím vlastních zkušeností s poradenským podnikáním.

Součástí portálu Na volné noze byl od začátku placený katalog profesionálů a blog, který každoročně přitáhne přes čtvrt milionu online čtenářů. Celý archiv blogu jsem znovu prošel a to nejlepší z něj v aktualizované a přepracované podobě přináším v této knize, včetně citací článků jiných autorů. Denně také publikujeme novinky pro padesát tisíc lidí, kteří nás sledují prostřednictvím newsletteru a sociálních sítí, a ty nejlepší vydané tipy uvádím i zde.

Také už deset let pořádáme školení podnikání na volné noze, která vždy vedu já osobně pro zhruba dva tucty účastníků z různých oborů. Mým osobním rekordem je ale dvoudenní školení pro stovku účastníků na jaře 2014 v Praze. Přes drobné změny formátu se jedná stále o jeden a tentýž kurz, který průběžně aktualizuji a vylepšuji. Celkově jsem už proškolil necelou tisícovku freelancerů, proto mám přehled, jaké problémy se řeší v tom či onom oboru.

Na školení vedle sebe zasednou experti, kteří jsou na volné noze pětadvacet let, i nadšení studenti, kteří sotva začali. Přitom je pozoruhodné, kolik toho mají v podnikatelské (nikoli odborné) rovině společného. Freelancing se dynamicky vyvíjí, stejně jako podpůrné technologie, a zanedbat pět nebo více let sebevzdělávání tak znamená téměř totéž jako začínat znovu.

Zkušenosti ze školení mne nakonec dovedly až k sepsání této knihy. Témata jsou stejná, ale rozdíl je v tom, že živé školení je interaktivní a až třetinu času věnuji diskusím a dotazům, kdežto na papíře vedu pomyslný dialog jen s vámi a do mnohem větší hloubky.

Základní osnova knihy je tedy totožná jako u školení. Vychází z mého poznání, co mé posluchače nejvíc trápí a jaká forma podání je pro ně nejlépe stravitelná.

Za ty roky jsem školil jaderné fyziky, introvertní ajťáky, extravagantní umělce i obyčejné hospodské, kteří sice neměli až tak vzletné zájmy, ale zato příznačný tah na korunu:

„Jak zdražuju? Tož čekám, až zas v Blesku napíšou, že pivo podraží o 50 halířů. Před štamgastama pak naoko hudruju na drahotu, ale půllitr jim zdražím o celou korunu.“

Díky konfrontaci s názory účastníků mých školení, přednášek či debat jsem vychytal desítky nepřesností a chyb ve vlastním myšlení, zejména když sklouzlo k nemístnému zobecňování. Netvrdím, že tato kniha neobsahuje žádné omyly, to samozřejmě zaručit nelze. Prohlašuji však, že za posledních deset let jsem udělal maximum pro to, abych své omyly napravil poměřováním se všemi dostupnými zdroji a protinázory zkušených freelancerů.

V roce 2015 jsme uspořádali dosud největší průzkum podnikání na volné noze v Česku. Zapojilo se do něj na 2300 respondentů, výsledky na adrese navolnenoze.cz/blog/vysledky jsou velmi poučné a rozhodně doporučuji obětovat dvacet minut času jejich prostudování. V této knize se k výsledkům našeho průzkumu opakovaně vracím a částečně z něj i vycházím.

Podobné průzkumy a studie, zejména ty zahraniční, jsou dalším opravným prostředkem, který mi pomáhá lépe chápat tuto rozsáhlou problematiku a srovnat rozdíly mezi terénní praxí a statistickým pohledem. Raději však budu přibližně správný v reálném světě, nežli statisticky přesný s vágní definicí volné nohy. Jak uvidíte, definice freelancingu je neřešitelný problém, a proto je pro mě každodenní podnikatelská praxe a to, co vidím u běžných freelancerů, důležitější než ta či ona statistika, jakkoli je zajímavá a přínosná.

Velký význam přikládám odborné literatuře pro podnikatele. Zásadní knihy zde shrnuji a na další vás odkážu pro navazující samostudium. Až na výjimky nejde o tituly týkající se výhradně freelancingu, ale spíše různých podoborů, jako je například vyjednávání, osobní produktivita, procesní checklisty, podnikatelský minimalismus, kritické myšlení, etika apod.

Nechci vás nicméně zahltit knižními tipy, takže uvedu opravdu jen ty hlavní a zbylé najdete na mém čtenářském blogu Coctu.cz – od roku 2009 jsem na něm publikoval přes 300 knižních minirecenzí, včetně beletrie a jiných žánrů, a neustále přidávám další.

Snaha o začlenění co největší sumy vědomostí, statistik, knih a zkušeností jiných profesionálů do mých vlastních postojů a závěrů vyústila v roce 2012 do založení prvního freelance think-tanku v Evropě pro členy Na volné noze, který se schází čtyřikrát ročně v Praze, Brně a Ostravě. Setkání jsou neveřejná a mají formu moderované diskuse na dané téma.

Vedle vlastního podnikání a poradenství je pro mne think-tank zdrojem nejsilnějších podnětů k zamyšlení a dalšímu růstu. Uzavřenost setkání nahrává hlubší diskusi a bavíme se velmi otevřeně o svých úspěších i selháních. Jak vidíte, i v éře moderních technologií stále věřím v sílu dialogu tváří v tvář a jeho schopnost sdílet nesdělitelné nebo to, o čem se veřejně nemluví. Se stejným záměrem pořádáme pro naše členy srazy, networkingy atd.

Nejnovějším projektem je náš YouTube videoblog www.navolnenoze.TV s desítkami rozhovorů na téma Jak podnikají profesionálové. Mým cílem je vyzpovídat před kamerou současnou generaci českých freelancerů a přizvat i další hostující moderátory s unikátní expertizou či okruhem profesních známostí. Rozhodně vám doporučuji některé rozhovory zhlédnout a získáte okamžitě představu, o jakém typu lidí a profesionálů zde bude řeč.

V neposlední řadě pravidelně píšu a mluvím o podnikání do médií. Beru to jako součást osvěty, která napomáhá vytváření věrného obrazu freelancerů v očích veřejnosti.

Nesnažím se freelancing lakovat narůžovo. Jde mi zejména o to, aby měl běžný divák či čtenář realistickou představu, co všechno taková práce obnáší a jak těžký chlebíček někdy volnonožci mají. Běžně také do médií, projektů či konferencí doporučujeme renomované nezávislé experty. Máme vlastní databázi kontaktů, kterou udržujeme a procházíme, když je třeba doporučit správného člověka pro danou věc.

Podrobnější informace o mně a mé práci najdete na mé webové prezentaci RobertVlach.cz. Nenechte se však příliš ovlivnit vahou mé domnělé autority. I já chybuji a mýlím se. Přesvědčit by vás měla pouze čistá váha mých argumentů a vaše vlastní zkušenost. Podnikání je svobodné umění, všichni jsme aktéry na volném trhu a v této základní rovině jsme si rovni – bez ohledu na délku praxe, výši příjmu nebo počet titulů za jménem.

Ani já sám při posuzování nové strategie či záměru nehledím na hvězdnou auru či autoritu jejího navrhovatele. Zajímají mě především výsledky, a jak se daný přístup dokáže prosadit v nelítostném a často již nasyceném tržním prostředí. Věřit nebo tušit nestačí, a proto je mi podezřelé, pokud někdo přespříliš vyzdvihuje své historické zásluhy či úspěchy na úkor jasné a logické argumentace, kterou mohu sledovat a posoudit vlastním rozumem.

Tentýž přísný metr očekávám i od vás čtenářů. Svět podnikání je dost riskantní na to, abyste nekriticky přijímali cokoli, touto knihou počínaje.

Jsem nicméně rád, pokud jsem získal vaši důvěru do té míry, abychom mohli společně vést na stránkách této knihy dialog. Předložil jsem vám své zdůvodnění, že podnikání se naučit dá, že existují cesty, jak to zvládnout, a že jednu z těchto cest jsem snad dostatečně prošlapal na to, abych vám pomohl najít tu vaši. Záměr napsat první českou knihu o podnikání na volné noze jsem měl od roku 2010, ale až nyní se mi to podařilo. Věřím, že odklad měl smysl a kniha přichází pro vás i pro mne v pravý čas. Jste připraveni vyrazit?

Pokračování (2. část)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy