Po vínku, po pivku aneb pracovní den v Gruzii

10. 11. 2008 | 19:36
Přečteno 13265 krát
O fotografu, který zapíjí každou fotku na občanku sklenkou vína, o trenéru kung-fu, který zahynul v abchazské válce a o mladé Gruzínce, amerického vidění a životních perspektiv.

V pátek vyšla v MF DNES zajímavá příloha o volném čase v rozvojových zemích. Dovoluji si zde proto k tomuto tématu přeložit a publikovat také článek naší kolegyně Iwony Frydryszak, která pracuje pro Člověka v tísni v gruzínském Tkibuli.

Iwona Frydryszak
Iwona Frydryszak


Tkibuli (Gruzie) – Země vína a toastů. Je ospalé poledne a v Tkibuli, městečku s 9 tisíci obyvateli, obklopené ze čtyř stran horami, lesy a nefunkčními doly, 250 km od hlavního města Tbilisi, je více než patrná kultura odpočinku a svobodného pojetí času.

V kadeřnickém salónu jsou stěny pomalované intenzivními barvami, žlutou a červenou. Mladá kadeřnice suší vlasy jedné z klientek. Vedle sedí kosmetička a dělá ženě manikúru. Náhle ve městě vypnou proud (o proud v Tkibuli se stará česká firma - pozn. autor). „Ale ne, už zase!” vzdychne Manana, kadeřnice a majitelka salónu. Práce stojí. Onou klientkou je učitelka místní školy. Teď sedí před zrcadlem ještě s napůl mokrými vlasy. Manana vytahuje ze stolu 2litrovou plastovou láhev s pivem Natakhtari. Začne rozlévat do sklenek všem přítomným. Zatímco si zapaluje cigaretu, přicházejí další dvě ženy. Prosí kosmetičku, aby také jim udělala manikúru. Přinesly k tomu kávu a tabulku čokolády. Vše rozkládají na stůl a sedají na gauč. Všechny čekají, až zapnou proud. Učitelka teď dobře ví, že na svojí lekci anglického jazyka nestihne přijít včas. Studenti ale ještě nevědí, že se učitelka zpozdí o půl hodiny. Tady v salónu to nikomu nevadí.

“Pro generaci Gruzínů, která vyrůstala za dob Sovětského svazu, neexistuje výrazná hranice mezi pracovním a volným časem,“ říká Nugzar Kokheridze z mezinárodní organizace IOM. „ Mnoha lidem se ještě nepovedlo zvyknout si na náročné požadavky, které přinesla doba kapitalismu. Stejně jako můj otec, pro něj je 24 hodin volného času totéž, co 24 hodin času pracovního,” dodává. Mladí lidé to však podle Nugzara vidí jinak. “Životní styl lidí v naší zemi, a tím mám na mysli hlavně lidi mého věku, si docela úspěšně zvykají na normální životní styl. Evropský styl. Na Západě lidé žijí podle plánu a vidí zásadní rozdíl mezi prací a volným časem,” myslí si tento 28letý mladík. „Stále častěji začínají o svém životě rozhodovat na základě pragmatických úvah.”

Stalin v Tkibuli
Stalin v Tkibuli


Tkibuli je bývalé hornické městečko. Centru vévodí obří socha Stalina - jedna z největších v Gruzii. Špatná ekonomická situace regionu se již brzy může změnit díky unikátním přírodním krásám, kterými je město obklopeno (o tom napíši příště).

Jednou z těchto mladých je také Anna Abesadze, nejlepší studentka v celém Tkibuli. Na začátku tohoto roku (před volbami) dostala, dokonce jako jedna z šesti místních studentů, notebook přímo od gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho za vynikající studijní výsledky. Anna je štíhlá, drobná dívka s dlouhými černými vlasy a temnýma bronzovýma očima. Prostě typická Gruzínka. Vždy elegantně oblečená, v budoucnu by se chtěla stát diplomatkou. Kromě toho, že dává soukromé lekce matematiky, pracuje jako dobrovolnice v organizaci Člověk v tísni. Učí místní děti anglický jazyk. Jak sama říká, pro svou kariéru potřebuje doporučení od některé z mnoha mezinárodních organizací, které v Gruzii působí. Alespoň zatím jí nejde o to, že by nějak pomohla svému městu.

„Jestli bych si měla vybrat mezi chlapcem a kariérou, vybrala bych si kariéru. Žena se totiž nejprve musí postarat o svou materiální budoucnost, a teprve potom založit rodinu,” říká sebejistě Anna. Správná doba, kdy založit rodinu je podle Anny věk 34 let.

Anna se v roce 2006 zúčastnila tzv. GLOW campu (Girls Leading Our World) organizovaného ambasádou Spojených států v Gruzii. Tam se také naučila, že v životě je potřeba být pragmatický. Rozhodla se, že bude dbát nejen o kariéru svou, ale také jiných mladých Gruzínů a Gruzínek. Proto organizuje setkání v kroužku, který má mladým pomoci s hledáním budoucího zaměstnání. Scházejí se dvakrát týdně a diskutují o různých pracovních povoláních. Anna chodí od školy do školy a prosí ředitele, aby jí dovolili ve třídách představit program svého kroužku. Zatím získala na svou stranu už 19 mladých Tkibulanů. Chce však ještě dvakrát vice. Jak zjistila, nejpopulárnějším zaměstnáním je ekonom a novinář.

Anna Abasadze
Anna Abasadze


Anna Abesadze

Ve škole číslo 1., tam kde chodí také Anna, končí vyučování. Je něco po druhé. Studenti vyšších ročníků (16 a 17 letí) odcházejí domů. Plní domácí úkoly a odcházejí na soukromé lekce z matematiky, angličtiny nebo gruzínštiny. Jedna hodina se soukromým učitelem stojí 11 lari (tedy asi 120 korun), ve městě kde je více než polovina lidi nezaměstnaných, docela vysoká částka.

Také Giorgi, student předposledního ročníku, myslí na svoji budoucnost. Chce být právníkem a stejně jako většina mladých lidí v Tkibuli, chce odjet studovat, pracovat a většinou také žít do hlavního města Tbilisi. Proto také přestal tancovat a hrát tenis. Nemá čas, většinu svého času tráví studiem.

Už několik dní všichni studenti v Tkibuli navštěvují místního fotografa. Podle nových nařízení totiž každý student musí mít průkaz s fotografií. V temném pokoji stojí tiskárna a počítač. Jedna ze čtyř šedých stěn je z části pomalovaná jasnou bílou barvou. Čeká zde sedm lidí. Na křesle vprostřed sedí asi 50letý obtloustlý muž – Zaza. Jednou rukou upravuje v Photoshopu portrét mladého chlapce, v druhé ruce drží skleničku červeného vína, kterou mu před chvílí nalil jeho kolega. „Za naší mládež, za budoucnost Gruzie. Za Gruzii! Gaumarjos!” pronáší tradiční toast, který se bez výjimky pronáší při každé nalité skleničce. Víno poté zakusuje sušenkami. Poprosí dalšího mladého studenta, aby se postavil před část zdi namalované na bílo. V místnosti zhasíná světlo. Fotí s bleskem chlapce a opět si sedá na židli. Za chvíli tiskne fotografii mračícího se mladíka. V Gruzii není zvykem, aby se na dokladech lidé usmívali. Předává fotku, chlapec je jeho sousedem, proto od něj nechce žádné peníze. Pronáší další toast za budoucnost mládeže a zajídá vypitou skleničku vína sušenkami.

Chlapec, kterého vyfotografoval, se jmenuje Giorgi. Je mu čtrnáct let a po večerech trénuje bojové sporty: box, kung-fu a karate. Zázemí mu poskytuje stará tělocvična. Je tady dusno, cvičební přístroje jsou zašlé věkem, stejně tak rezavé činky a na polo fungující posilovací stroje. Na stěnách jsou namalovány obrázky z chvaty kung-fu. Pootevřenými dveřmi do kanceláře trenéra jde vidět stěna polepená diplomy. Uprostřed místnosti visí fotografie trenéra, který zemřel v občanské válce v roce 1991. Proti vstupním dveřím je přimontováno ze stropu lano sněhobílé barvy, na kterém posiluje jeden mladík. Je zde temno a dusno, a kromě chlapce zde cvičí ještě dalších šest bojovníků a jejich sensej – Oleg. Giorgi chce být profesionálním bojovníkem. Cvičí 3x týdně dvě hodiny.

Je osm hodin večer. Ulice v Tkibuli i okolní svahy pokryté do ruda zbarvenými stromy, zejí prázdnotou. Lidé jsou doma, přilepení u televizorů. Jedí a povídají si. Nejedná se však o žádnou anomálii. O hodinu později už jsou pusté také ulice nedalekého Kutaisi – druhého největšího města v Gruzii, ve kterém žije přes 350 tisíc lidí. Jen Nugzar, ještě stále plný energie, sedí v kavárně a vypráví o zvycích svého národa: „Láska k lenosti, to je náš národní rys,“ stěžuje si, ale vzápětí optimisticky dodává: „Jenže svět jde kupředu a rozvoj naší země nedovolí Gruzínům, aby vytrvali v tomto věčném odpočinku.”

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy