Koronavir: nezabíjí strach, ale podceňování, ignorace, bagatelizace a především neinformovanost

03. 03. 2020 | 08:16
Přečteno 8885 krát
To, že se českým odborníkům povedlo zmást veřejnost a namluvit jí, že se jedná o nepříliš závažné respirační onemocnění, nás může zbytečně stát více ztrát na životech v ohrožených věkových a demografických skupinách (dlouhodobě nemocní, starší osoby, oslabení nebo jedinci, kteří o svých zdravotních problémech v tuto chvíli ani nemusí vědět.) Bagatelizací nemoci na "jetojenchřipku" se českým odborníkům povedlo odvrátit pozornost zcela od podstaty závažného problému a bude nyní velmi těžké lidem vysvětlit, aby koronavirus nepodceňovali a dodržovali striktně zásadní opatření (karanténa, odstup od lidí, hygienická opatření) a to je – kromě příliš dlouhého čekání v nečinnosti, které vyústilo v totální nepřipravenost a nedostatek ochranných pomůcek pro lékaře v ČR - asi největší chyba, které se místní autority dopouštějí.

Už nyní rodiče i přes doporučení vlády posílají i po návratu z rizikových oblastí klidně děti do školy, sami chodí až na výjimky do práce, protože problematice nerozumějí.

A nerozumí jí evidentně ani Zemanův poradce Nejedlý. A to je na pováženou. Při domácí karanténě nechodíte na obědy, večeře, nakupovat, ani na procházku. Při domácí izolaci jste – z ohleduplnosti a zodpovědnosti k ostatním - zavřeni v jednom bytě a nemáte přijít do styku s lidmi, vůbec! Jinak to opatření ztrácí smysl.

U koronaviru nezabíjí strach, naopak přirozený strach a stres v určité míře aktivuje obranné mechanismy, vyplaví adrenalin, odolnost může posílit a dovolí vám se připravit a být opatrnější. Zabíjí hloupost, podceňování, ignorace, bagatelizace a především neinformovanost.

Náraz vlaku ve slowmotion

Informace o koronaviru jsem začala sledovat podrobně z domácích i ze zahraničních zdrojů od půlky ledna a od té doby mám nepříjemný pocit, že sleduju náraz vlaku do skály ve slowmotion. Část lidí sedí v jídelním voze, v pohodě jedí a nechtějí být rušeni nějakými negativními zprávami. Ti všímavější tuší, že to není radno brát na lehkou váhu a rádi by ostatní varovali, zkusili najít záchrannou brzdu nebo zkusili ještě přece jen odklonit koleje, použít dynamit na tu skálu… nebo prostě cokoliv. Něco. Ale zbytek si z nich dělá legraci a dokolečka sdílí nějaké skvělé tabulky o ROČNÍ úmrtnosti na chřipku a srovnává ji s čísly řádění koronaviru za dva měsíce.

Dokonce to dle „moudrých“ komentářů na sociálních sítích chvíli vypadalo, že Česko je nejlepší země na světě, kam koronavir nikdy nepřijde a když náhodou, lekne se hned na hranicích a změní se na lehké nachlazení a kašlík. Celý svět asi nějak blbne a hysterčí, zatímco místní vědí nejlépe.

Číno, Itálie! Sundejte brýle a ochranné obleky, odhoďte masky a přestaňte panikařit. Čech ví, Čech vám poradí. Do dnešního rána tu máme pět potvrzených případů a hygiena má co dělat, aby dohledala všechny, s kým se pacienti setkali… A to je jen začátek.

Zajímavé je, že i méně bystrému pozorovateli muselo v posledních 3 dnech zatrnout. Když je to jen obyčejné respirační onemocnění, jak nám všichni tvrdili, proč kvůli nim hygienici tedy vyhledávají všechny kontakty nakažených a ruší se akce s vícero diváky?

Proč srovnání s chřipkou kulhá?


Chřipka – pokud ji opravdu máte - může skutečně být velmi závažné onemocnění a ročně zabije velký počet lidí. Je však již dobře popsaná a zmapovaná, víme, jak se jí ve většině případů celkem účinně bránit. Víme z předchozích let, že na povrchu chřipkové viry naštěstí dlouho nevydrží, že neodolají vysokým teplotám a že se přenášejí především kapénkovou infekcí. Že by kvůli ní museli každý rok doktoři chodit ve skafandrech, uzavírala se celá města a lidé byli zatloukáni v domech (Čína, leden 2020), aby nenakazili další, to se opravdu běžně nestává. Naštěstí. Ano, i ona byla kdysi dávno nová a nepřipravené lidstvo kosila ještě nemilosrdněji.

Pokud vás zajímá srovnání těchto dvou nemocí, kdy koronavirus bohužel už nyní vychází jako nakažlivější a smrtelnější, přečtětě si například tento článek z britského deníku The Guardian


O koronaviru toho víme málo, bohužel

Problém je, že o koronaviru se jistě a prokazatelně ví bohužel jen docela málo a to i po 2 měsících, kdy se s ním svět „pere“. Není stále přesně jasné, jak dlouho vir vydrží na povrchu (Je to 9 dní?), zda ho lze úspěšně zabít mrazem nebo varem. Odborníci doufají, že ano a že se bude chovat stejně jako jiné známé viry, ale zatím jsou to spíše teorie a názory, než potvrzená fakta.

Není přesně jasná inkubační doba – hovoří se o 3,6, 14, ale v poslední době – v návaznosti na konkrétní případy - čím dál časteji i o 24 nebo v ojedinělých případech i 27 dnech. Delší inkubační době se věnuje i velmi aktuální studie od American Medical Association ke coronaviru, kterou velmi doporučuji přečíst.

Kromě možné delší inkubační doby, materiál konstatuje, že přenos není jen kapénkovou formou, ale i dalšími způsoby – přes oční sliznice, dotekem ploch a následným dotekem vlastního obličeje….. přítomnost viru (tím se ale nemyslí protilátky po prodělané nemoci) prokázali vědci ve stolici i v krvi, jiné studie hovoří i o moči. Text nevylučuje ani další možnosti nákazy, vir může přežít až 9 dní na hladkém povrchu a dál…. se zatím přesně neví.

Nespolehlivé testy a nutné vybavení pro zdravotníky

Američané, jak zmiňuje výše zmíněný text, také museli vyměnit část testů, které se ukázaly jako nespolehlivé, což způsobilo jistý zmatek v počtu nakažených.
Co je v tomto textu asi nejzásadnější, je počet vážných případů - 20- 25 procent případů pacientů totiž potřebuje intenzivní péči v nemocnici – tedy kyslíkovou terapii a 10 procent dokonce ventilaci. Stačí v textu najet na odstavec s názvem Clinical Characteristics. Tento fakt zahltí bohužel zdravotní systém velmi rychle, protože lůžek s intenzivní péči v režimu vysoké nakažlivosti není nekonečno. V článku je také jasně napsáno, jak má být vybaven zdravotník, který může přijít do styku s infekcí, rozhodně nestačí jen respirátor nebo rouška sama o sobě, jsou nutně potřeba i ochranné brýle, oblek, rukavice, N95 respirátor, plastový ochranný štít.

Protože téma sleduji od ledna a relevantních poznámek a zajímavých informací jsem nasbírala mnoho a konečně se zdá, že veřejnost začíná dávat pozor, rozdělím tento článek do více částí, aby neodradil délkou. Rozumím, že pro mnohé zveřejňuji informace nepříjemné, pro někoho zatím možná divné, směšné. Ale věřím, že spolu s tím, jak budou přicházet další a další případy, mohou moje podklady pomoct trochu narušit to podceňování rizik koronaviru, ke kterému tu bohužel v hojné míře dochází. Článkem nechci vyvolávat paniku, ani nikoho strašit. Věřím, že nezastírání závažnosti problému a rozumná příprava je mnohem lepší, než leknutí, které přijde, až se situace náhle zhorší.

O tom velmi dobře píše i paní Eva Cucurachi – přímo z Itálie. Její článek doporučuji kvůli velmi zajímavé osobní výpovědi z centra dění, ale také kvůli tomuto odstavci.

„Viete lebo len chrípka to len je! Tak Taliani šaškuju. Konečne to už ľudia prestavujú opakovať. Vďaka Bohu im to dochádza.
Aktuálne je 779 ľudí v nemocnici (140 na intenzívke). Choďte sa ich spýtať ako ide tá ich chrípka a prosím vysvetlite im že je to Ok, že len zbytočne preháňajú.“
I já se těším, až to lidé v Česku přestanou opakovat. Čím dříve to bude, tím lépe.

A poznámka na konec této části. Na podivný průběh nárůstu náhlých úmrtí při zvláštním průběhu "zápalů plic" v Číně, upozornil již v prosinci mladý lékař Li Wenliang, kterého Čína ihned umlčela, musel se omluvit a vydat prohlášení, kde pozorování popřel. Na tuto nemoc později zemřel. Je velmi smutné, že po 2 měsících stále svět nebere jeho varování vážně.




Všechny díly:
Všechny díly:

Vyšlo 3.3: 2020

Koronavir: nezabíjí strach, ale podceňování, ignorace, bagatelizace a především neinformovanost



Vyšlo 4.3. 2020 Koronavir část 2: Děláte to pro vašeho dědečka, babičku a všechny dlouhodobě nemocné


Vyšlo 7.3. 2020 Koronavirus část 3. V tomhle průšvihu jsme všichni společně

Vyšlo 8.3. 2020 Koronavirus 4. díl: Důležitý příběh Doktora Li Wenlianga

Vyšlo 11.3. 2020 Koronavirus 5. Díl: Opatření, ekonomické dopady a solidarita

Vyšlo 12.3. 2020 Koronavirus 6. díl: Plná krematoria a cenzura, aneb co se dělo v Číně v lednu a únoru


Vyšlo 17.3. 2020 Koronavirus 7. díl: Čína, Itálie, Francie, Španělsko a riskantní hra Britů, Němců a Švýcarů.

Vyšlo 28.1. 2020 Jak se vyznat v informacích o koronaviru? Známý v Číně mi popsal aktuální situaci.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy