Moderní meditace aneb co mnozí nevědí

09. 12. 2020 | 07:50
Přečteno 4014 krát
Vydat se do kláštera, ideálně pěšky a bos, dneska touží kdekdo. Alespoň jednou za život si vyčistit hlavu! V tichu a osamění. Každý druhý top manažer si to své „Óm“ již zabroukal. Tak proč ne i já? Za tuto zkušenost jsou mnozí ochotni vyhodit statisíce a kláštery se na našince těší. Zuj si boty, zaplať a vejdi. Existuje však mnohem prozaičtější způsob, jak si uspořádat myšlenky a totálně si vyčistit hlavu. Je všem dostupný. Ženám, mužům i veškerým dalším dosud známým pohlavím. A navíc - nestojí ani korunu!


Snad každý vám potvrdí známou pravdu našich babiček. Funguje to. Zeptejte se jakéhokoliv psychologa. Od toho vývojového až po ty sexuálně orientované. „Když máš bordel v hlavě, všechno se v tobě vaří, nevíš jak ze sebe vypustit stres – ukliď si.“ Během uklízení máte šanci ponořit se do hlubší meditace než jaké byste, při vší úctě k vašemu mistrovství, dosáhli po měsíci v buddhistickém klášteře. Výsledky vašich akcí jsou okamžitě vidět a někdy (použijete-li mycí prostředek) i cítit. Začít můžete kdykoliv. Pokud se do toho pořádně opřete, dostaví se i osvícení.
Chcete se stát poutníkem po vlastním nitru, ale nevíte jak začít? Zkuste to podle tohoto jednoduchého návodu získávání zkušeností a dovedností dle jednotlivých úrovní:
Pramuditá bhúmi (radostná úroveň): Poutník vynáší nepotřebné. I uzřel, že je koš plný. Sám se ho chopil a na místo určené odnesl, aby ho vyprázdnil. Prožíval radost z nastoupené cesty. Uzřel, že cesta je lehká a jde se po ní snadno. Smál se svým obavám, se kterými se dříve tomuto konání vyhýbal. Cestou se nebál smrti ani nového zrození na nižší úrovni bytí. Těšila ho štědrost s níž naráz vsypal všechny odpadky do kontejneru.

Poutníka snadné dosažení radostné úrovně potěšilo a směle se pustil do dalších úrovní.

Vimalá bhúmi (neposkvrněná úroveň): Poutník očišťuje nádobí od skvrn. Nezapomene ani na stůl na kterém jedl. I uzřel, že je po jídle nádobí jaksi špinavé. Na dlouho se zamyslil. Pak si dodal odvahy a zbavuje se zbývajících pochyb zašpuntoval dřez. Rozvinul svou mravní kázeň opakovaným pohybem ruky, která tříce hubku o jednotlivé nádoby jakoby očišťovala celý svět od nesprávného jednání. Na úrovni těla, řeči, mysli i nádobí.

Prabhákarí bhúmi (jas tvořící úroveň): Poutník viděl jasně, že se vydal po cestě světla. Jen vytrvat! Zde poutník zbavuje zemi smetí a nečistot. Zatímco všichni členové domácnosti špiní, drobí a hlení, náš poutník prochází zkouškou trpělivosti. Při této zkoušce můžete na kolenou sbírat ručně jeden drobeček po druhém či použít i dostupných nástrojů pod známými jmény jako lux a mop. Myslete přitom na Buddhu, kterému odřezávali všechny končetiny a on byl přesto schopen zahrnovat násilníka přátelskou láskou. Dokončení této úrovně poznáte tak, že z poutníka i z podlahy vychází záře.

Arčišmatí bhúmi (planoucí úroveň): Poutník se zbavuje všeho, co mu brání uzřít světlo. Název je odvozen od skutečnosti, že poutník pomocí praktikování dokonalosti energie (virja) spálí planoucím světlem všechny překážky na cestě k osvícení. Na této úrovni je vhodné zasednout do pozice lotosového květu, vytřídit a zbavit se všeho nepotřebného v domě. Máte-li i poté stále málo světla v duši, umyjte si okna.

Sadurdžajá bhúmi (velmi těžko zvládnutelná úroveň): Poutník se vydává na samostatný lov krmě, zvaný nákup. Tuto úroveň snáze zdoláte, připravíte-li si seznam potravin, které máte opatřit. Duševně slabším poutníkům s vytvořením seznamu pomohou jejich bližní. Pravý mistr však dokáže daný úsek cesty za osvícením naplnit i bez seznamu. Tato úroveň vyžaduje rozvinutí dokonalosti meditativního soustředění (dhjána). Poutník musí rozvinout tuto schopnost tak, že jednotlivé stavy hluboké koncentrace jsou mu okamžitě přístupné. Rozvinutí schopnosti soustředění umožňuje poutníkovi počáteční pochopení nauky a pravdy, zejména v jejím aspektu prázdnoty (šúnjatá). Při každém selhání si opakujte, že jde jen o těžko zvládnutelnou úroveň. Neklesejte proto na mysli když něco zapomenete nakoupit nebo když uzříte, že lednice je opět zcela prázdná. Důležité je zkoušet to znovu a vytrvat na nastoupené cestě za osvícením!

Abhimukhí bhúmi (čelící úroveň): Poutník se na chvíli zamyslel. Snad i znaven usnul. Jakmile obrátil svůj vnitřní i vnější zrak do svého nejbližšího okolí, uzřel bordel většího rozsahu než před započetím cesty. Všude je hojnost. Koš je plný odpadků, zem plná drobků a dřez plný nádobí. Poutníkovu sluchu je dopřáno nadávek a výtek, co všechno mělo být a ještě není. Tísnivé světlo zeje z čerstvě vyžrané lednice. Poutník dosahuje poprvé přímého zření prázdnoty. Na této úrovni čelí pravé povaze skutečnosti.

Dúrangama bhúmi (dalekosáhlá úroveň): Oprav rozbité. Jdi a rozhýbej vše co používáš či používají členové tvé domácnosti. Na této úrovni se kultivuje volba vhodných prostředků (upája) s cílem možnosti využívat je k pomoci cítícím bytostem. Dosažení této úrovně pozná poutník tak, že v jeho domácnosti je vše opravené a plně funkční.

Ačalá bhúmi (nepohnutelná úroveň): Uklidil jsem. Ale pocítil jsem hlad. Poutník nevyrazí do nejbližší putyky či se nezavře na toaletu s kolečkem salámu a rohlíkem. Ví, že má kolem sebe stejně trpící bližní. I uvaří pro celou svou rodinu chutnou krmi, jíž všechny zasytí. Praktikováním tohoto úkolu obnovuje poutník svůj slib pomáhat nespočetným bytostem po neomezeně dlouhou dobu, čímž dovrší dokonalost rozhodnutí (pranidhána). Tím poutník nastupuje cestu směrem ke „transcendentnímu buddhovství“. Název úrovně je odvozen od skutečnosti, že poutník již nemůže být pohnut jakýmikoli světskými mámeními.

Sádhumatí bhúmi (v pravdě svatá úroveň): Ejhle, ty! Uklidil jsem, navařil jsem. I všiml si, že mám ženu (muže) a děti. S nimi si pohraji k jejich převeliké radosti! Zde poutník získává moudrost, pomocí níž je schopný vidět do ostatních bytostí a na základě toho jim předávat dharmu pro ně nejvhodnějším způsobem, který odpovídá jejich duchovnímu pokroku.

Dharma-mégha bhúmi (úroveň mraku dharmy nebo úroveň totality pravdy): Dosáhl jsem mistrovství a jako mistr praktikuji své poslání každý den, za všech kosmických období i v jiných světových systémech. Dokáži své mistrovství předvést na vyzvání i bez něj. A za to si mohu vybrat a zvolit čas i místo svého příštího zrození.
S praktikováním těchto meditací je vhodné začít kdykoliv. Jsou mezi námi tací velikáni, kteří již dosáhli svého mistrovství. Jde to! Stačí jen vydat se správnou cestou a vytrvat. Nezapomeňte se při každém dosažení nové úrovně náležitě ocenit. Nikdo jiný než vy to za vás neudělá.

Z cyklu: Můj muž mě poprosil, ať mu napíšu nějaký PR článek na jeho vánoční akci pro nastávající tatínky na www.kurzotcovstvi.cz a vylezlo z toho tohle. Tak prosím vás pěkně, máte-li ve svém okolí muže, který se nutně potřebuje během jednoho pětihodinového online kurzu naučit všechno od toho, že má dýchat u porodu, až po to, jak má přebalit své novorozeně, dejte mu vědět, že už i takovéhle lekce si lze pořídit.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy