Hysterie z urážení a ukřivďování pokračuje

18. 12. 2020 | 20:30
Přečteno 2342 krát
Alespoň někteří Norové se hloubavě zamysleli nad vlastní zatvrzelostí: Co vše se stane tématem vášnivých (pseudo)diskusí v Norsku, to mi snad ani neuvěříte. Vánoční seriál měl být odstraněn, baviči jsou osočováni z rasismu, a ačkoliv na ně dosud nikdo nereagoval, tak jsou loga i balení značkového zboží upravována čistě preventivně, aby se nikdo náhodou potenciálně nepřihlásil.

Devět let poté, co byl tzv. vánoční kalendář „Nissene over skog og hei“ herce Espena Eckba uváděn poprvé, se někdo cítil dotčen. Vyroben byl dlouho před tím, než kohokoliv napadlo vytáhnout na vše možné „rasistickou kartu“ a fungoval řadu let bezproblémově. Televizní společnost TVNorge tomu podlehla a pořad odstranila, načež si to po bouři komentujících rozmyslel. Vnímá se to jako chabé vítězství v boji proti bědujícím, jichž je v takových případech v Norsku více než dost. Ovšem televize navzdory tomu trvá na tom, že by se toto nemělo uvádět v televizi v r. 2020 a pravděpodobně pořad již nikdy nenechá běžet. Streamovat si ho budete moci, ovšem spíše jen s výstrahou těm, kteří se pro to takhle rozhodnou.

Před rokem a něco se něco podobného stalo Tore Sagenovi, jinému herci, baviči a moderátorovi. Norsko je prý čím dále více zemí dvojí standardů. Křičí se stále hlasitěji, připomene-li někdo humoristicky, či karikaturně, původ někoho jiného, ač je tmavé pleti. Lovci rasismu a horliví zastánci „cancel culture“ a „non-platforming“ jsou všudypřítomní a daří se všelijaké výroky či ztvárnění překroutit na údajné urážení barevných. Přílišné braní ohledů a přizpůsobování se jiným kulturám nás prý oddaluje stále více od naší vlastní.

Co je na tom špatného, aby se líčilo do jiné barvy než vaší vlastní? Vždyť se mnoho skupin původních obyvatel po světě tisíce let maluje v tváři, i do bílé barvy, aby vypadali jako běloši. Michael Jackson se líčil nabílo, přesto nikdo od té doby nežádal o vymazání a zákaz všech vydaných alb a videí. Kdy se zakáže zobrazování lidí, jež chytili bronz opalováním, či toho jako Mads Hansen, další herec, docílil samoopalovacím krémem a musel čelit kritice po snímku, na němž se nechal takhle vyfotit? A kdy bude trestné přát si bílé (zasněžené) Vánoce? A holt nalíčíte-li vašeho synka do indiána, do člověka tmavší pleti, než ve skutečnosti je, tak jste rasista.

Nejen, že se parodují cizinci z celého světa (ovšem někteří již neveřejně), v Norsku je úplně normální dělat parodie na lidi z jiných částí zemí, než odkud dotyčný herec/herečka sám/sama pochází, napodobovat dialekty a převlékat se za typické představitele. A v Norsku žijící přistěhovalci se také rádi baví na úkor etnických Norů. Představte si, že by si každý/každá z nich dožadoval/a, že by se měli/y jako baviči zaměstnávat nebo povolovat vystupovat pouze osoby z téže části země, odkud sám/sama pochází. Jen homosexuálové by měli hrát homosexuály, jen postižení by měli hrát postižené atd. Jako kdyby jen ženy směly zastávat názor na potraty, jen příslušníci určitého náboženství na toto náboženství atd. Mnozí bláhoví si myslili, že herectví, bavičství atd. je o ztvárňování jiných postav, jenže doba otočila o 180 procent a okamžitě si lidé běžně berou co dělají ostatní za nejhorší úmysly.

Byly i časy, kdy lidé z určitých měst i regionů Norska vykořisťovali, potlačovali a jinak diskriminovali lidi z jiných částí téže země. Hlavně rybáři ze severního Norska byli nedoceňováni a podváděni kupci v Bergenu, a ještě dlouho po válce byli někteří lidé z Osla vůči lidem ze severu země natolik podezíraví, že jim třeba odmítali pronajímat byt, či garsonku. Nemluvě o nechvalně proslulém ponoršťování Laponců a bezpráví jim činěným.

Říká a píše se, že být uražen pokaždé, když si z někoho někdo střílí, stojí v cestě, odpoutává od a je kontraproduktivní vůči řešení skutečných problémů, jež zužují nejen tuto zemi. Pro Nory je to, odkud kdo pochází a jeho kořeny, důležitou součástí společného my, přestože neexistuje společně široce platná definice, co je to být Norem a velká část obyvatel si to představuje po svém. Nestanete se Norem jen tím, že jste vyrůstali v Norsku. Ovšem překotnou migrací toto mění a komplikuje mílovými kroky, a tak si nejen Norové rozumí stále méně a úzkoprsá nedorozumívání si kvůli lidem, jež si každou chvíli ze zvůle „vytáhnou rasistickou kartu/kartu ukřivdění“ se stává stále rozšířením, odcizí a distancuje je od velkých částí obyvatel. Máme čím dále méně společného, na soudržnost a sounáležitost je útočeno ze všech stran a můžeme se o to méně shodnout na společném zázemí, historii a identitě, a tak se množí problémy nejen s komunikací.

Mnozí Norové se proto štítí nazývat věci pravými jmény, čehož cynicky využívají další, vč. „nových krajanů“ za vše, jak to jen jde, a i kvůli tomu, co není míněno jako pohoršující ani urážlivé, ječí o urážkách, křivdách, příkořích a ubližování. V módě je toto dělat jménem jiné etnické skupiny. Již se dá mluvit o určité tradici litování. Zajímavé je, že namítne-li barevný, že má dost toho, že se jiní nechávají urážet jménem barevných, pak se setká se štvavou kampaní. A kdo se nenechá tím strhnout, ten se od ostatních dozví, že se dostatečně nestará. Jenže není to diskriminující, že si někdo udělal skupiny lidí, z nichž se „nesmí“ dělat legraci? Být chráněn před tím, zatímco se může ze zbytku společnosti střílet je vlastně vylučování ze společnosti, jež je natolik křehká a na nohou, že vytváří více problémů, než řeší?

My, kteří máme bílou pleť, nemáme cítit příslušnost nebo dokonce hrdost na to, že jsme běloši a že se ztotožňujeme s bělochy. Pak se ihned dostaví ošklivé komentáře. Jenže Norsko je domovem a se stejnou pečlivostí, jakou si vybíráte, koho pustíte do vašeho bytu, či domu, byste měli vybírat koho pustíte do země. Přece nestrpíte, aby vám, aniž se vás na to zeptají, najednou začal váš dům či byt někdo cizí na základě lží a podvodů svévolně přeuspořádat na úkor toho, co mělo být určeno vašim dětem a dalším generacím.

Mediální masáží je Norům vstěpováno, že rasismus a nesnášenlivost jde pouze jedním směrem. Jsme-li my Norové kolektivně odsuzováni např. za Breivikovy činy, či lov velryb, popř. Barnevernet, tak musí totéž platit pro jiná etnika a jejich činy vůči nám a dalším lidem. Tatáž pravidla musí platit pro všechny. To, že se někdo z toho, co je určeno jako vtip/zábava, rozesmutní, ještě neznamená, že se jedná o šikanu. Zašlo to hodně daleko musíte-li jako spousta Norů každou větu uvádět ujištěním „Nejsem rasista, ale...“.

Dotazovat se druhých na původ, či komentovat, že jeden obstojně ovládá místní jazyk bývávalo mezi odtažitými Nory, jež by jinak mlčeli, považováno za znamení vydařené výchovy a dobrých mravů. Kromě toho, že to může fungovat jako podnět na rozpovídání si a seznamováním se s neznámými lidmi to svědčívalo o zájmu a zvědavosti. Jak se budeme učit, vypustíme-li tu zvědavost? Po sérii zpovědí přistěhovalců tmavé pleti v papírových novinách i na jejich i dalších internetových serverech o údajně zažívané mikroagresi čím dále více Norů ve svých komentářích reaguje tím, že cizince již oslovovat nebudou, neboť to bude příliš riskantní a alespoň takhle se vyvarují pochybení.

Dělá nižší norský práh pro to, aby jeden druhého přiměl k tomu, aby mlčel anebo nepřijatelnost dotazování se na to, zda je něco rasistické, aniž byste byli za to sami obviňováni, že to hájíte, Norsko lepší než jiné země? Buďme rádi, že je Česká a Slovenská republika zatím ušetřena takových pseudodiskuzí, jež nikam nevedou a jen kalí atmosféru, polarizují a ochuzují/omezují spontánnost. Nejednomu jsou přisuzována mínění, jež nezastáváte jen proto, že to takhle chápe protistrana, což rozdmýchává vlnu opovržení od lidí, kteří jsou příliš hákliví. Hlavně, že snášíme sex a násilí v přímém přenosu. Ovšem pomoci billboardů propagovat nový film s rudým nápisem "Všichni jednou musíme zemřít", tak to ne, mohlo by to být pro děti a mladistvé příliš. Nikdy před tím společnost nesnášela tak málo a zároveň tolik.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy