Stavby, proměny, identita a vztahy

06. 01. 2021 | 01:10
Přečteno 969 krát
Ty ztráty, ať už kvůli požárů či z nevážení si a bourání stávajícího, se stáhnout již nedají a názory odpůrců z řad laiků i odborníků jim srdce netrhalo ani netrhá. Jsme z nejhoršího venku?

Veškerá města procházejí změnami, jenže opravdu se musí hemžit volně rozmístěnými budovami krabicového tvaru s obchodními centry, úřady a sem tam nějaký ten byt? Často městy vede rušná silnice. Většina jich nenabízí mnoho zážitků, s výjimkou nakupování, máte-li na to peníze. Budovy nejsou plánovány, aby byly viděny či zažívány, jen používány, uvádí server www.nrk.no. Krátkozrakost a „závodění ve zbourání“ tempem měnících se potřeb dělaly z moderních budov zastaralé. Třeba Norsko jich již přišlo o tolik, že nemá co ztratit?

Identita měst je vytvářena vycházeje z celku, z něhož se skládá. Fyzické rámce signalizují priority. Město, pokud má nabízet ty nejvyšší kvality, musí jasně a zřetelně vyčnívat okolní krajina, estetické rámce s dobře přizpůsobovanou architekturou, městskými prostory, výzdobou atd. Je to na základě prominentní identity, jak svět kolem vnímá nějaké město.

Spory mezi občany a stavebními úřady ohledně přístaveb a přestaveb, např. za smějí být okna nebo arkýře jsou často založeny na interpretaci zákonů a směrnic, mohou zacházet pěkně daleko. Co je pro konání určitých povolání /třeba rybářství, zemědělství/ nutné, potřebné, nebo zda něco obci prospěje jsou kritéria. Práh je vyšší pro chaty apod. Leckdo dostal příkaz stavbu zbořit, protože nebyla postavena podle žádosti nebo zcela načerno, narychlo.

Třeba takový list jako Klassekampen, pojednává o tom, jak nenasytný sen Norů o chatě plodí celá nová města z prefabrikovaných bytových domů v hustých řadách za sebou na zelené louce s malinkatými zahrádkami a přístupovými cestami křížem krážem po všech stranách. Organizace toho všeho připomíná podle listu Klassekampen směs vojenského tábora, kempinku a regulerního staveniště. Vznikají tedy města bez zjevných kvalit a požadavků měst. Tak jaká města vlastně mají být?

Zatímco některé chaty i celé chatové vesnice vypadají jako skanzeny se sruby na pilířích, vyřezávanými portály a dalšími řezbářskými detaily, drnovými střechami, jiní jsou ve srovnání s městskými bytovými zástavbami až k nerozeznání. Dříve byly chaty přizpůsobovávány krajině, dnes je to mnohdy naopak. Postupně jsou starší chatařské oblasti připojovávány na inženýrské sítě, a tak je z nejedné horské i pobřežní lokality rušné staveniště. Zatímco se díváte na neutuchající proud aut tak hustý, že sotva bude bezpečné venčit podél oněch cest svého psa, tak se začnete divit proč tolik lidí mermomocí chce zrovna sem.

Zejména z letadla je znát, jak jsou velké oblasti Norska velmi řídce osídlené i liduprázdné, a tak by si jeden mohl myslet, že je dost přírody, z níž by se dalo ubírat. Navzdory tomu, že nedaleko jsou oblasti méně rušné a s nižšími cenami se lidé stísní do poměrně dost, nicméně omezených prestižnějších lokalit. Dříve se Norové kochali chatařských radovánek, aby dosahovali takřka neprodyšné izolace, zato dnes je situace otočena vzhůru nohama a díky renesanci lyžování vypadají některé běžkařské tratě jako osmipruhové dálnice, kompletně i se stopami pro ty pomalejší a značkami uvádějícími správný směr běžkování anebo základní pravidla pro správný výletnický/volnočasový život, jako Neulámejte jehličí. Věděli jste, že v Norsku to chodí tak, že kdo nejdéle studoval, tráví také v běžkařských stopách nejvíce času? Norský statistický úřad totiž takovou souvislost zjistil. Zatímco běžkuje 24 % těch s pouze základním vzděláním, tak je podíl mezi vysokoškolsky vzdělanými dokonce 66procentní.

Norské chaty existují stovky let, ovšem ta moderní nastupuje teprve od šedesátých let, současně s tím, že se šířil masový motorismus. Trávit čas na chatě byl laciný a rozumný způsob dovolenkování. Běželo o jednoduché chaty bez zavedené elektřiny a s kadibudkami. Cílem bylo trávit co nejvíce času venku. Ovšem cca. od r. 2000 se s rostoucí životní úrovní velikost chaty, dostupnost, komfort, nabídka služeb jako úklid chat, odklízení sněhu atd. stává čím dále důležitější, zároveň se mladým ve věku 30+ nechce čekat na to, jak tomu bývávalo zvykem, že chatu zdědí od rodičů, ale oni chtějí chatu vlastnit sami.

V městech se žije na čím dále méně m2, proto lidé žasnou, mohou mít k chatě i zahrádku o rozloze 300 m2. Současně chaty plní i roli „neutrální půdy“ na oslavu svátků pro různé konstelace rodičů s dětmi z několika vztahů. Přestože má někdo několik vykachlovaných koupelen a topné kabely zakopané do prostranství před chatou kde parkují své vozy je stále dost těch, jež pobývají na starých, skromných chatách bez novodobých vymožeností a s panenskou přírodou v bezprostřední blízkosti. Co zůstává po generacích to je vztah k chatě a hodnota zážitků z chat.

Norští majitelé rodinných domů i firmy, organizace, okresy, kraje a stát vrážejí do zásahů po nelítostném, nerovném boji s nemilosrdnými povětrnostními vlivy částky, jež jim mnozí cizinci stěží uvěří. Navzdory tomu průčelí norských domů vydrží méně než dříve. Badatel Kolbjørn Mohn Jenssen prostřednictvím zpravodajském serveru www.abcnyheter.no varuje před tím, že některé novostavby mohou začít hnít již po třech až pěti letech. Když se dnes mají v Norsku stavět nové domy, tak se to mnohdy děje v duchu funkcionalismu pomocí hmot šetrných k životnímu prostředí a tak, aby byly novostavby energeticky úsporné. Zvýšená zátěž na průčelí je umožňována např. tím, že u novostaveb často schází 20 až 30 cm vyčnívající střecha chránící průčelí. Pak voda teče podél venkovních stěn a po několika málo letech je patrná škoda kvůli plísním a vlhkosti a také se mění barva stěn. Dále moderní izolace způsobuje studené a vlhké vnější stěny. V minulosti, když se vevnitř topilo, tak vnější stěny schly samy od sebe. Snadno se škody na budovách svádí na změny klimatu, přitom jde minimálně stejně tolik o výběr stavebních hmot, nátěrů a tvar stavby.

Jak je důležité, na jaké půdě je dům postaven, ukázal nedávný sesuv půdy, jež strhl mnoho domů sebou a proměnil celé sousedství v propadliště. Domy byly postaveny na senzitivním, též zvaném rychlém jílu, sedimentech mořskému původu, jež měnily svůj stav na tekutý. Pro rozsáhlé oblasti v okolí Osla a také ve středním Norsku je příznačný onen druh jílu, stojí na něm bezmála 52000 obytných domů a onen sesuv bohužel nebyl prvním ani posledním. Někteří sesuv vnímají jako třaskavé klopýtnutí úřadů, jež zastavování takového území povolovaly, jiní, vč. norské premiérky, vše prvoplánově svádí na proměny klimatu a zůstává otázkou, zda pat rozetne vyšetření neštěstí.

Ztráty neztráty, Norové dřevu věří a stále více se staví z tzv. masivního dřeva. Mnoho z těchto staveb je spektakulárních, jak se uvádí třeba na stránkách www.tenktre.no, např. Mjøstårnet v městečku Brummundal na břehu Mjøsy, největšího jezera Norska. Budova je 87 m vysoká a tím pádem nejvyšší dřevěnou stavbou světa, v níž najdete mj. hotel, byty, kanceláře a plavecké zařízení. K sobě s milimetrovou přesností náležející trámy z místní významné dřevozpracující firmy Moelven byly na staveniště přepraveny hotové. Tam byly trámy montovány pomocí jeřábu zvedajícího čtyři až pět pater naráz. Nová dominanta postavila novou lať ku pro to, čeho je možné dřevem dosáhnout. Rychlostí stavby pomocí dřeva ze sousedství města omezuje emise a je považováno za klimaticky moudré. Jelikož je každé patro, byt a hotelový pokoj vytvořen jako samostatná požární buňka, bude se tak omezovat šíření případného požáru. Také vycházeje z odhadů a testů se počítá s tím, že by měla nosná konstrukce vydržet i v případě vypuknutí požáru.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy