Demokracie a její křehkost a nedostatečnost

10. 01. 2021 | 15:03
Přečteno 1232 krát
Ačkoliv demokracie Nory podle průzkumů tolik neunavuje jako řadu dalších evropských zemí, tak symptomy jejího úpadku, oslabování a zkostnatělosti mohou být patrné mnohým z nich.

Jak se již léta pokouším ukazovat, tak i v státě norském je leccos shnilého a norští politici se dlouho nechovají tak, jak si přeje značná část, či v některých případech dokonce většina norské veřejnosti. Tlak na zdání spravedlnosti v duchu „všem stejně“ a stud jako nástroj společenské kontroly jsou dovedeny do extrému. Kvůli konformitě to stojí mnohem více v Norsku než v řadě jiných zemí, vč. takového Německa, dávat svůj hlas straně, o níž směrodatné hlasy tvrdívají, že je populistická, či pravicově radikální. Než dáte svůj hlas takové straně, je v Norsku třeba odbourat si silné vnitřní morální bariéry. Zato fanatiků a extrémistů levice, liberalismu i zelených je dost, aneb co si slibovat od premiérky, jež prohlásila, že Norové nemají na Norsko žádné zvláštní právo, jež nezváženými slovy «Helt nazi», či «Úplně naci(stické)» jako zesilující výraz zlehčovala úsilí odbojářů a strádání velké části světa za 2. světové války a nacistické okupace či jak si vyložit dosud největší útok městských radních na motoristy v hlavním městě Oslu, jenž je popisován tak, že nemůžete-li jezdit po městě na kole, tak se odstěhujte. Na norském venkově přicházejí lidé o střechu nad hlavou poté, co se soudili s investory kvůli výstavbě větrných elektráren a prohráli. Výsměchu proti zájmům, zdraví a životní situaci Norů je v posledních letech více.

Pakliže je lid držen zkrátka mocenskými elitami během „recyklace“ činitelů, kteří selhávali, je-li schopnost úřadů a veřejných institucí plnit své úkoly stále horší, bují-li korupce netransparentním rozdáváním peněz cizím státům, zahraničním a mezinárodním organizacím, nadacím atd. s pochybnými a spornými výsledky zatímco se musí v Norsku škrtat, prosazují-li se řešení, opatření a reformy, o něž lid nestojí a omezují ho, rostou-li problémy kvůli migraci a stávají se nezvladatelnými a schvalují-li tento stav masmédia dostatečně dlouho nevyrovnaně a s klamáním a vychvalováním toho, jak se máme neuvěřitelně dobře, pak země upadne do spánku tak, že se jen těžko probudí.

Politici žijí z vlastní věrohodnosti a míra tolerance a shovívavosti vůči jinak smýšlejícím se měří podle těch, s nimiž ne každý nesouhlasí. Je šťastně pohodlné být vůči nepohodlným pravdám zaslepený a zatvrzelý. V posledních týdnech přednesli čelní představitelé Fremskrittspartiet, či Pokrokové strany, tvrzení, podle nichž nemají konzervativci či vlastenci v straně místo. Z protestu proti globalismu strany se drolí a odešlo několik jejích předních členů. Někteří přešli do ministrany Demokratene (Demokraté) a dalších. Část voličů se cítí, že se vybarvili až nyní, zároveň jsou zklamaní z dlouholetého podvodu...

Norové jsou na stěžování si dobří, stačí, budete-li sledovat diskuse na jakékoliv téma. Přitom je daleko mezi bezmocnými, jež proti útlaku, příkoří a nespravedlivosti nepovstane. Lidé situaci potlačují, frustrace a vztek se nedostane na povrch a nenajde si cestu ven, dokud to jednoho dne nevybuchne proto, že ty příčiny byly dostatečně dlouho potlačovány jako tlakový hrnec. Někde nějaká ta mantineli jsou a frustrace a vztek musí ven. I nejeden norský volič alespoň po internetu vypěnil z toho, že ho politici neberou vážně. Šlapou po něm a pak žádají o pochopení a smír. Tak dlouho ho budou provokovat, až v něm bouchnou saze. Jenže kdy bouchnou?

Podle průzkumu provedeného norskou výzkumnou radou (Norsk Forskningsråd) novinářům důvěřuje jen 25 % Norů. Zavedená masmédia mají v Norsku tradičně velikou moc definovat, co si má kdo o čem myslet a řídit diskuse, ovšem skutečně odrážejí novináři názorovou orientaci Norů politicky? Stále více Norů je opouští pro alternativní masmédia poctivě vrhající světlo i na to vše, co zavedená masmédia považují za „pochybné“ a jsou nepostradatelným příspěvkem k tomu, aby se lidé vyjadřovali svobodně. Zato zavedená masmédia do značné míry publikují jen vyjádření a názory, jež podporují jejich vlastní, což není pravou demokracií. Natolik jsou zavedená masmédia svobodná a nezávislá, podíváme-li se na vlastnickou strukturu, politické preference novinářů a krytí a úhly pohledů? Skutečně je slyšen každý obyvatel?

Pevně dané rámce politické kultury, mezi nimiž se dělá norská politika konsensu i o tématech, o nichž by bylo přirozené daleko větší názorové rozpětí a k tomu neustálé chytání si za slovo, komunikuje-li někdo s voliči bez ohledů na politické manýry, či řekne-li někdo něco nesmiřivenlivého, kde je třeba hlídat si slovník, neboť jak se vyjádříte znamená v politicky hyperkorektním Norsku strašně moc. Věci se tam nesmějí nazývat pravými jmény, poněvadž je na to alergický kdekdo. Řada odpůrců výroky a činy vykládá v nejhorším smyslu. V norské politice zavádět nový styl není jen tak: někteří si udělali z toho sport, aby vám schválně nerozuměli. Jsou tací, jež si nepřejí slyšet to, co bylo skutečně řečeno. Pak jim není pomoci.

Zatím málokterý norský politik bojkotoval zavedená masmédia a snažil se prostřednictvím sociálních sítí psát a vysílat vlastní zprávy, a tak určovat samotný obsah. Někteří politici je využívají k úpravě výroků a stanovisek, jež byly v masmédiích chybně prezentovány. Aktuálně Fredrik Solvang, oblíbený moderátor norské veřejnoprávní televize, si v reakci na nekončící nehoráznou šikanu levicově i liberálně smýšlejících zrušil svůj účet na Twitteru poté, co si do vlastního pořadu dovolil pozvat redaktora alternativního zpravodajského serveru Resett.no, který si jako cenný doplněk k ostatním masmédiím také čtu a na který jsem zde také odkazoval.

Norská masmédia ještě stále sklízejí obdiv u svých zahraničních kolegů, pokud jde o údajnou snahu Norů k usmíření a vystupování jednoho vůči druhému po teroristických útocích 22. července 2011. Ovšem v sebestředním opojení se mnozí prý ukolébali do světa snů, kde trčí Norsko jako symbol všeho, co je dobré a správné. Naletěli a uvěřili, že i když se na stromě objevilo shnilé ovoce, tak je zbytek stále dokonalý. Je snadno jevit se jako dobrý člověk tehdy, srovnáváte-li se s těmi nejhoršími. Přezíravým množením spokojenosti se sebou podrývá společnou odpovědnost vždy se snažit více a ptát se, jak mohu přispět k tomu, aby byl každodenní život lepší pro druhé.

Delegitimizace suverenity lidu, jež bývávala základem demokracie, a globalizace propůjčuje místním politikům mnohem více moci než dříve. Nenasytnost moci a touha po lukrativním místě v poradenské firmě, jež bývá s politiky ve střetu zájmu, či v nadnárodní organizaci, může vést k odbourávané empatii až cynismu vůči vlastnímu národu. Norští politici si dlouho hrubě podceňovali myšlenkové proudy lidu, což vede k stále větší vzdálenost mezi nimi a lidem a společnost polarizuje dále. Přesto se politici ani zavedená masmédia a další soustavně nepokoušejí vysvětlovat, co způsobuje to, že politici neumějí a/nebo nechtějí vést zemi takovým způsobem, jenž prospěje celé zemi a co nejvíce jejích obyvatel, jen kategoricky odsuzují takové voliče a opovrhují jimi, že nejsou dostatečně osvícení nebo je mají za exoty na okraji veřejnosti šířící bludy a nebezpečné myšlenky, jež se stávají hnacími silami a tím ideologickým problémem. Takoví politici, masmédia atd. odmítají přihlížet k společenské, politické a hospodářské situaci, natož ji chápat, nýbrž vidí problém v tom, co je v hlavách lidí, a věří, že kdyby jen uvažovali a vyjadřovali se jinak, tak bude problém vyřešen. Politici a masmédia jakožto nohsledi a zprostředkovatelé odmítají nést odpovědnost za polarizaci společnosti a nárůst protestů.

Jak již kdosi prohlásil, tak je snazší lidi podvádět, než je přesvědčovat o tom, že byli podvedeni. Nutkavá potřeba politiků a vlivných měnit společnost a experimentovat s ní co nejvíce bez ohledů na následky stále rychleji obnáší rostoucí rozdíly, ztráty smyslu a vykořeněnost. Ve výsledku lidi opanuje přesvědčení, že reálná změna k lepšímu je čím dále více nemožná. Kdo lidem vrátí víru v politiku?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy