Důvěra a naivita

01. 02. 2021 | 12:32
Přečteno 1446 krát
Politici i řada běžných občanů říkají, že Norsko je založeno na důvěře, na malých rozdílech a na rovnosti mezi politiky, úřady a běžnými lidmi. Jsou si někteří rovnější? Kdy skončí toto divadlo, kdy budou konečně odloženy tyto masky?

Pravidla, jež pro laiky vytvářejí špičky vládní strany Høyre podle místních masmédií jako např. Dagsavisen, Verdens gang, Aftenposten a Dagens Næringsliv pro politické špičky neplatí: Monica Mæland, ministryně spravedlnosti, byla v karanténě, a přesto chodila do práce. Saida Begumová, státní tajemnice, se v červnu zúčastnila hromadné demonstrace v Oslu, kde bylo zhruba 15 000 lidí, na podporu hnutí Black lives matter. Erna Solbergová, premiérka, odjela do litevského Vilniusu, musela ovšem po návratu do Norska do karantény? Samozřejmě, že ne. Bent Høie, ministr zdravotnictví, vzal další zdravotnické špičky s sebou na oběd do královského paláce v Oslu. Zakazoval ostatním mít hosty, sám ovšem nešel příkladem, jelikož ho doprovázelo osm lidí. Dále ze své chalupy radil lidem, aby nejezdili na chalupu. A tím ta řada pokrytectví a poklesků privilegovaných ještě neskončila. Morálka oněch minipříběhů spočívá v tom, že pro ony „elity“ platí jiná pravidla, než pro vás, jenže podle tisíců mnou sledovaných komentářů je převážná většina „stádově“ přesvědčena o výjimečnosti politiků a byrokratů a o tom, že dělají vše pro zdraví a dobro obyčejných lidí vše, co jen můžou.

Aby lidi rozdělovali a opanovali jimi, tvrdívají, že všichni netahají za jeden provaz. Jedno z vysvětlení se najde v stále se rozšiřujících řadách přistěhovalců a jejich kulturách: Norsko je „obohacováváno“ (jak se oficiálně říká) lidmi z kultur evropských i mimoevropských, kde tvoří zcela zásadní prvek nařizování typu „musíte“ a „je nutno, abyste“. Tyto kultury si zakládají na poručnictví, přikazování a „buzeraci“, nikoliv na dobrovolných „příspěvcích“ ke společnému dobru a doporučeních. To se odráží třeba na míře nedodržování pokynů v souvislosti s pandemií Covid-19. Podle údajů Norského statistického úřadu zprostředkovaných třeba deníkem Aftenposten tvoří přistěhovalci přes polovinu nakažených a nejvíce jich pochází z muslimských zemí (statistiky jsou rozděleny podle zemí). Mezi nimi je nákaza sedm až osmkrát častější, než u etnických Norů. Muslimové v západním světě nosí podle Sulaimana Ahmeda, badatele bohosloví islámu Univerzity ve Walesu velkou zodpovědnost, pokud jde o šíření viru. Ahmed, jenž sám je muslim, míní, že aktivní sebereflexe nemá v komunitách muslimů místo a že jsou ignorovány příkazy a doporučení vlád a úřadů. Varuje před mentalitou podřizování jediné autoritě - islámu. Přesto jsou, na rozdíl od chatařů, zatím z deseti okresů, nedotknutelní. Současně přibývá cizinců, jež do Norska přijíždí za prací, nicméně prý nemají na to, aby byli v karanténě. Někteří příjedou vybavení falešnými testy. Místní platí draze v podobě zdraví, finančně i jinak za to, že několik firem dováží levnou pracovní sílu a s ní „importují“ i nákazu.

V únoru a březnu se bude v Norsku konat okolo 30 akcí Světového poháru v běhu a skocích na lyžích, kombinované technice, sjezdovém lyžování i v biatlonu. Přijedou lidé z celého světa a stav postoje vlády je k dnešnímu dni takový, že jsou od karantény osvobozeni. Zdravotní ředitelství je proti výjimce. Pokud projde, bude téměř nemožné závody pořádat.

Opět je po přitvrzujících opatřeních vidět křečkování v supermarketech. Samozřejmě, že nekritická senzacechtivá masmédia papouškují jedno druhé, i přes výroky ředitelů řetězů, aby lidé „nedrancovali“ obchody a nerozebírali jejich sortiment.

Podle webu Světové zdravotní organizace je chybou opírat se pouze o PCR test, jenž při užívání více než 30 cyklů generuje mnoho planě pozitivních výsledků. V Norsku je na to, aby bylo potvrzeno onemocnění, užíváno přes 40 cyklů PCR, což vytváří planý základ pro uzávěr hlavních částí země. Norská masmédia ale tento problém neprobírá, ani fakt, že není prokázáno, že očkování zastaví šíření nákazy.

I v Norsku se množí případy britské mutace viru. Podle Espena Nakstada, zdravotnického ředitele, na novou variantu viru nestačí dosud doporučovaná metrová vzdálenost. Avšak ani zprávy o úmrtí po očkováních norských seniorů, jež obletěly svět, ani další a další hlášení o podezření na vedlejší účinky po očkování, ani studie naznačující neúčinnost očkování proti mutacím viru ani odmítnutí odpovědnosti výrobců nejsou pro norské úřady dostatečnými důvody pro to, aby se změnila doporučení týkající se očkování. I do Norska jsou zásilky dávek očkování opožďovány, resp. omezovány. Nátlak na očkování je zde větší než v řadě jiných zemí a mj. za propagaci veřejnoprávní televize prezentující pár seniorů „nadšených“ do očkování, zatímco odpůrci vakcíny, vč. zdravotníků, jsou nucení okoušet ostrakizaci ze všech stran. V horším případě vás může odpor stát zaměstnání, hlásí televizní kanál TV2.

Doporučuje se mezi jednotlivými částmi Norska necestovat. Byl zaveden zákaz dojíždění za prací mezi některými okresy kolem Osla. (Téměř) bez nákazy zůstávají především řídce osídlené oblasti, zato městské části Osla již před časem obsadily nejvyšší příčky. Některé okresy na západě a severu Norska žádají ty, jež přijeli z oblasti kolem Osla anebo přijeli návštěvy z této oblasti, aby se nechali testovat a další okresy na severu Norska zvažují opět zavést karanténu pro lidi z jižního Norska tak, jako tomu bylo na jaře.

Podle vládního návrhu a serveru www.frifagbevegelse.no má být zaveden zákaz vycházení a to až na 21 dní s možností prodloužení a to vždy na 14 dní. Nad jeho dodržováním mají podle ministerstva spravedlnosti dohlížet policisté za asistence útvarů civilní obrany. Ovšem než k tomu dojde má být upraven zákon na ochranu proti nákazám.

Je-li 96 hospitalizovaných s koronavirem (údaj k dnešnímu dni 1.2.2021) kritickým bušením do samých mezí zdravotnictví, pak se stane co, dojde-li ke skutečné pohromě? Trýznění obyvatelstva se děje pomalinku, a bude-li se země zavírat po každé mutaci pak to bude napořád. Přitom za to, že je lidem odjímán každodenní život, jsou obviňováni názoroví odpůrci a umlčování výroky typu „Buďte rádi, že žijeme v Norsku“. Neupřímnost politického předvoje a jeho lokaje, jež považují údaje o koronaviru za natolik citlivé, že je „musí“ zatajovat 60 let (přitom vláda usilovala o 100 let), se jednou vymstí, vidí-li sebe místo sluhů a průvodce krizí jako chůvy.

Někteří Norové volají po sociálních sítích po vůli Norů se vzbouřit. Tajná policie se obává útoky na norské politiky. V Kodani v sousedním Dánsku se veliká sobotní demonstrace neobešla bez násilností. Na druhou stranu tam islamisté každou sobotu zaplní Radniční náměstí, aby skrze své megafony prohlašovali "kolonizaci" Dánska, ovšem kde jsou přitom speciální zásahové jednotky policie? Zato demonstrace za svobodu a lidská práva mají být drceny pendreky.

Nelze vynechat to, že hodně lidí má nyní pocit, že nás ženou ode zdi ke zdi a rozkrývají ty náběhy k tomu, že se normální situace nevrátí jen tak, nehledě na to, budete-li dodržovat vše až do detailu. Jedna z definic šílenství je opakovat totéž opět a zase a čekat jiný výsledek. Koneckonců jsou to Norové sami, kteří musejí bdít a uznají-li to za vhodné a nechytil-li rozum koronavirus, tak se vzepřou a svůj režim svrhnou.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy