Norové a zima

06. 04. 2021 | 15:45
Přečteno 1382 krát
Charakter Norů i země, ve které žijí, formovaly tisíce zim.

Zima mění vše, přináší velké možnosti a také spoustu potíží. Kolem nás i v nás „uklidí stoly“ a rozprostírá nové krajiny. Je životu nebezpečný nepřítel, má v sobě nesmírnou sílu, která dovede lámat kamení, skály i velehory. Umí zabíjet, má sílu, kterou my lidé neovládneme, natož abychom ji pokořili. Přírodní síly jsou každoroční výzvou, ohrožují životy i majetek a nutí lidi k tomu, aby nalézali kreativní řešení. Pro vědomosti a kompetence získané za těch x zim se z legrace používá pojem „snowhow“, odvozený od slova „knowhow“. Co zimy dělaly s Nory a co dělají Norové se zimou? Když se dostaví, jak jí čelí? Zajímavý dokument norské veřejnoprávní televize se snaží zachytit, jak to všechno probíhalo.

Norové se prostě musí různým způsobem vypořádat s podmínkami, které na ně nalíčí zima, jenž zasahuje do jejich životů. I v chladné zimě je spousta světla, života a tepla, a pro ty kreativnější z nás také fůra možností. Že zima přijde, ať již plíživě a potichu, „galantně“, či úderem, s nadmírou sněhu a třeskutými mrazy, popř. oblevami, povrchovou vodou všude kolem a silnými poryvy větru, na to se můžete spolehnout. Stejně tak víme, že vždy skončí. Přesto mnozí vnímají jako zázrak, když sníh roztaje a propukne jaro. Uvolní se zadržované síly, zpestří se život starým i mladým, vzklíčí naděje. Ale nenechte se zmást tím jarem: zima je hned za rohem.

Zima z Norů udělala lidí, kterými dnes jsou, ovlivnila jejich myšlení a podle onoho dokumentu dokonce i tělesné pohyby. Málokdo v Evropě se naučil žít a téměř splynout se zimou tak jako Seveřané, kteří se pro zbytek Evropanů stali vlastně symboly lidí, kteří takřka povinně musí mít zimu rádi a snášejí ji nepochybně lépe než kdokoliv jiný. Často dostávají dotazy, proč chtějí žít vydáni na pospas nehostinnému až krutému počasí a často i dlouhým zimám.

Jestli se najde něco, co dokáže Norům rozvázat jazyk, tak je to počasí. Hlavně ti starší od nepaměti vyprávějí o tom, jak zažili zimy bohaté i chudé na sníh, byli doma zasněženi, silnice v okolí neprůjezdné. Či jak spatřili v lednu zelenat se trávníky a krokusy kvést, rozkvetlé břízy v půli dubna a někdy až v půli května. Vzpomenou si na to, že na konci dubna bylo i přes dvacet stupňů, a neopominou zmínit roky, kdy bylo studené počasí až do začátku června. Zažili několikrát o státním svátku 17. května sněhové přeháňky, deštivá léta, jimž se slunce a teplo vyhnulo obloukem, ovšem také dlouhá horká léta, zažili podzimní bouře i podzimy s pěkným počasím až do zimy.

Všechna ta léta se jen konstatovalo, že zima, jaro, léto či podzim v dotyčném roce prostě jen takové bylo a nikdo na to zvlášť nereagoval. To bylo něco, čeho jsme si byli vědomi. Pak se ovšem začala masmédia zabývat každým detailem. Jakýkoliv teplotní výkyv se začal připisovat změnám klimatu. Začalo nám být vštěpováno, že jde o něco nepřirozeného, co způsobuje náš životní styl.

Psychické problémy vedou k tomu, že Norsko drží naprosto bezkonkurenčně smutný primát, pokud jde o počet sebevražd nebo pokusů o ni na počet obyvatel. Deprese obyvatelstvo pohlcují a stávají se vážnou hrozbou. Aby tělo fungovalo, je závislé na světle. Sluneční světlo řídí náš denní rytmus, jenž souvisí s hormony, které se vytvářejí podle množství světla. Nedostatek světla vede k nerovnováze, k výskytu některých chorob. Sem patří například mrtvice, srdeční choroby, některé typy rakoviny, Alzheimerova choroba, poruchy spánku atd. Tma ovlivňuje náš spánkový rytmus – většina lidí je ráno ospalá, unavená. Bohužel se tak ale necítí, když se chystají jít spát. Mnozí mají problém s usínáním, takže trpí spánkovým deficitem. Jedna rozsáhlá studie zprostředkovaná norskou televizí TV2 dokonce ukázala, že každý druhý Nor, který navštívil svého obvodního lékaře, měl ke své chorobě ještě chronickou insomnii, tedy poruchu spánku. To je v rozporu s domněnkou většiny obvodních lékařů, kteří měli za to, že se tento problém vztahuje na zhruba deset procent obyvatel. Lékaři se často na kvalitu spánku ani nezeptají, takže tito lidé přicházejí o léčbu, která by jim pomohla spánek zkvalitnit. Útěchu nacházejí v pojídání sladkostí a dalších nezdravých pochutin. Někteří se izolují, protože nemají sílu chodit za jinými lidmi, což může vést ke sklíčenosti.

Zimní deprese postihuje více žen než mužů a v severním Norsku něco přes 10 % celého obyvatelstva. Mnozí potřebují terapii bílým světlem o síle 10 000 luxů, která zhruba odpovídá přirozenému světlu za dne, aby se vyléčili z depresí. Užívání lamp vysokého světleného spektra stimuluje mozek. Leckdy pomůže i to, že si člověk pořídí psa a musí s ním jít každý den ven. Není se čemu divit, když vidíme, že mnozí lidé v zimě nevypínají světlo ani v místnostech, kde se nenacházejí, ani nezatahují záclony, pokud nějaké mají. Většině lidí nevadí, když se na ně okny někdo dívá. Místo záclon často uvidíte za skly oken visící lampy. Někteří lidé hodně trénují anebo k jiným aktivitám využívají to málo světla, které venku je. Lidé v Norsku totiž nepotřebují léto, aby si užili třeba takové grilovačky. Podél norských silnic běhá až docela slušný počet lidí, kteří se rádi udržují v kondici. Hodně lidí do práce běhá nebo jezdí na kole, kolečkových bruslích nebo lyžích. Zaměstnavatelé kupují svým zaměstnancům permanentky do fitness center anebo jim poskytují bonusy za dojíždění do práce na kole. Několik norských médií informovalo, že depresivní osoby prakticky uzdravilo tělesné cvičení, které má ve výsledku podobný účinek jako antidepresiva.

Tam, kde se očekává sníh, se podél silnic zatloukají tyče ze dřeva, plastu, či bambusu s reflexním páskem na horním konci. Mají sloužit těm, kteří pluhem odhrnují sníh, aby věděli, jak daleko ke krajům mají sníh odklízet. Ručně, tedy bez frézy odklízet sníh, je vyčerpávající. Někdy je i to jeden z faktorů při rozhodování, zda ve stáří či s chatrným zdravím člověk zůstane bydlet tam, kde bydlí. Obavy vyvolává i množství sněhu na střechách domů i chalup, neboť pod tíhou sněhu hrozí zřícení. Jsou činnosti, které se dělají lépe v zimě než jindy a které ušetří potíže tisícům lidí, jako třeba ořezávání stromů podél elektrického vedení. Neprořezaná vegetace může způsobit poruchy v rozvodné síti. Ořezává se pomoci vrtulníků, pod nimiž visí řada okružných pil.

I když se říká, že se Norové narodili i s lyžemi, tak ani v Norsku všichni nelyžují, ani s čelovkou po tmě. Někdo se baví jízdou na sněhových skútrech, někdo nocováním v jámě, kterou si vykopal ve sněhu. Někdo vyseká díru do ledové vrstvy na jezeře, přidrží plamen a sleduje oheň, který zprudka vzplane díky nahromaděnému metanu, který vzniká při zahnívání rostlin na dně. Rozšířeným koníčkem je také rybolov na zamrzlých jezerech.

O nástrahách motoristů jsem již psal mnohokrát, ovšem věděli jste, že právě na severu výrobci pneumatiky testují? Nízké teploty také znamenají rekordní množství práce pro lidi, kteří motoristům na (často kluzkých) silnicích pomáhají a zachraňují jejich havarovaná auta. I plně nabité elektromobily jsou totiž kvůli vybitým bateriím nepojízdné. Na to, aby baterie vydržela déle, se doporučuje mít ještě externí nabíječ, případně projet se jen tak, aby se rozjelo nabíjení.

Když Norové vstupují do zimy, vstupuje zároveň zima do nich. Za těch tisíce let, co je Norsko obýváno, se jeden s druhým stihl docela dobře seznámit. Jestli zima Nory něco naučila, tak přijmout skutečnost, že vše podléhá neustálým změnám. Pokud prudké až násilné změny nemáte rádi a je vám proti mysli pobývat v kraji, kde je leccos až protivně nepředvídatelné, nemůžete tam spokojeně žít.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy