Rybářská "válka" mezi Norskem a EU

26. 04. 2021 | 18:12
Přečteno 1360 krát
Brexit způsobil vlny a obrazně řečeno zamotal spoustu rybářských sítí. Norsku patří rozsáhlé mořské oblasti s ohromným „talířem“ ryb, po nichž EU a její trh lační. Podle mnohých Norů je však nejvyšší čas „nevolnickou“ smlouvu o EHS vypovědět.

Norsko se v závěsu za Brexitem ocitlo v ošemetné „válce“ s EU. Podle norské strany a masmédií podalo Norsko od roku 2017, kdy byl Brexit na světě, několik podnětů k tomu, aby se s EU dohodlo. Přesto dlouho panovala nejistota ohledně kvót a jejich rozdělení mezi EU, Velkou Británií a Norskem. Proto byly norské zóny pro rybolov od nového roku pro rybářská plavidla EU a Velké Británie zavřeny. Uvádí to zpravodajský web Nettavisen.

Pro Norsko nepřicházelo v úvahu vyměnit rybolovné zdroje za přístup k jednotnému trhu. Důvod je ten, že mezi mořským právem a obchodem musí být dělítko, neboť nejde a nikdy nešlo o dvě stránky téže mince.

Hrozby „rybářské války“ v případě zamítnutého vstupu pro rybářská plavidla EU do norských rybářských vod a „machrování“ EU věci rozhodně neprospívaly a neposilovaly zastánce vstupu Norska do EU, jak píše např. deník Nationen. Podle průzkumu se ale většina Norů domnívala, že se EU nepodaří zájmy Norska převálcovat.

EU představuje hlavní trh pro vývoz norských ryb a mořských plodů, jenže jelikož Norsko není členem EU, nemá bezcelní přístup k jednotnému trhu. Ovšem pro EU je důležitější, aby se ryby dostávaly na evropský trh spíše z Norska než z Velké Británie: Norsko totiž dodává čtvrtinu všech ryb, jež EU dováží. Více pracovních míst stojí a padá na rybách v EU než v Norsku. A tak má Norsko podle několika komentujících, jako např. na webu www.nordnorskdebatt.no, lepší karty než EU, které prý zůstal „Černý Petr“.

Nízké clo na nezpracované ryby a vysoké na veškeré zpracované ryby je šité na míru, aby sedělo rybářskému průmyslu EU na úkor místních komunit, kde se z těchto zdrojů čerpá, např. v Norsku. Na to, aby EU udržovala v chodu flotilu průmyslových rybářských lodí a rybářský průmysl na souši, potřebuje stálé dodávky. Jenže dodávat suroviny a nechávat na ostatních, aby je zpracovávali, je něco, k čemu jsou nuceny rozvojové země. Norsko vyváží více než 90 % ulovených ryb, daleko více než samo potřebuje. Problém ale není jenom v tom, že se jich v samotném Norsku nezpracovává více. Jde i o to, že v rybolovu je čím dále méně celoročních a stálých pracovních míst.

Proto řada zejména komunálních a regionálních politiků již desítky let žádá, aby bylo co nejvíce ryb přijímáno v norských přístavech ke zpracování a ne, aby se letecky přepravovaly ke zpracování třeba až do Číny, na což jsou čím dál „alergičtější“ i norští spotřebitelé. Ti stále častěji sledují údaje na baleních a odmítají tyto výrobky kupovat. Vše je ovšem otázkou rentability a při norské hladině platů a mezd a dalších nákladů není zatím pravděpodobný masivní návrat husté sítě rybáren zejména podél severonorského pobřeží, jak tomu bývávalo. Třeba na Islandu vlády trestaly vývoz nezpracovaných zmražených ryb ubíráním kvót, což prý vykazovalo účinnost.

Z druhů ryb byla ve hře především treska, ovšem též sněžný krab. EU jednostranně a podle Norska neoprávněně udělila dvacítce lodí EU povolení je lovit, což norská strana vnímá jako uloupení kvót. Poté co norský nejvyšší soud odsoudil lotyšskou společnost k pokutě za nepovolený lov, se rejdařství s plnou podporou EU s Norskem soudilo za ztrátu příjmů. Jednalo se o první soudní spor tohoto druhu. Koneckonců tu běží o vyšší právo rozhodovat o šelfu jako takovém. Krab je sedimentární druh, který se stejně jako nerosty, ropa a plyn nachází na mořském dně.

Dokud nebyla mezi EU, Velkou Británií a Norskem uzavřena dohoda, několik měsíců se nemohlo lovit na tradičních lovištích. Proto byli dánští a další nenorští rybáři odkázáni na to, aby se shlukovali do dánské části Severního moře a Skageraku, což nebylo dobré ani pro populace ryb, ani finančně pro rybáře, uvádí deník Verdens Gang.

Kvóty v oblasti kolem ochranné zóny u souostroví Špicberk, které si stanovila EU zcela na vlastní pěst, jsou navíc o dost vyšší, než doporučovalo Norsko. Za správu oblasti velmi bohaté na ryby odpovídá Norsko, jenže EU tuto skutečnost formálně nikdy nepřijala a neustále se pokouší na norskou suverenitu útočit. Ani Rusko formálně nikdy neakceptovalo norskou jurisdikci, přestože Rusko spolurozhodovalo s Norskem o celkové kvótě a akceptovalo skutečnost, že Norsko kvóty rozděluje dotyčným zemím. Podle norské premiérky Erny Solbergové jsou porušována norská práva a závazky ze strany EU vůči Úmluvě Organizace spojených národů o mořském právu.

Navzdory tomu, že EU neuznává norskou kontrolu nad populacemi ryb v zóně u Špicberk, udělilo Norsko EU kvótu činící 34 864 tun tresek plus 7 500 tun dalších ryb. To je takřka polovina toho, co Norsko samo loví v oblasti v průběhu jednoho roku. Na oplátku EU Norsku neudělilo nic. Kvóta udělená Norskem se zakládá na množství ryb loveném zeměmi EU předtím, než byla zóna zřízena. Podle badatele Andrease Østhagena z Institutu Fridtjofa Nansena Norsko doufá, že ztlumí konflikt o právo rozhodovat nad hospodářskou zónou okolo Špicberk a vyhne se dohře před haagským tribunálem. Uvádí to deník Nationen.

Dokud byli Britové členy EU, disponovali zcela největším podílem kvót EU v norské hospodářské zóně. Poté co z EU vystoupila Velká Británie jakožto velký námořní stát, musely být tyto kvóty rozděleny znovu. Po Brexitu jsou vody kontrolované EU menší, proto je rozdělování zbývajících zdrojů vyhrocenější. Norové od té doby udělovali kvóty Velké Británii zvlášť na úkor a k nelibosti EU. Např. francouzští rybáři již nesmí v britských vodách lovit tolik jako dříve. Mezitím uzavřely Norsko a Velká Británie, se kterou má Norsko mnohem delší hranice na moři než se zeměmi EU, dohody stranou EU jako např. o hlavních zásadách spolupráce při správě rybolovu. Píše se na to webu www.abcnyheter.no

Norsko se podle své vlády považuje za „spolupracujícího souseda plnícího závazky“... „Zodpovědně a ohleduplně spravuje zdroje v podobě ryb jak vůči životnímu prostředí světa, tak s ohledem na druhy živočichů a jejich životní podmínky“. Nei til EU (Ne EU), norská organizace odpůrců členství v EU a EU jako takové na svém webu poukazuje na nadměrnou těžbu EU ohrožující populace několika druhů ryb v Indickém a Tichém moři, kde loví dálná rybářská flotila EU více než země sousedící s těmito moři. Proto si EU prý zasloužila přízviska jako „strážce dvojího metru“ a „neokolonialista“. Za přebytečnou kapacitou flotily je nadměrná těžba ve vlastních vodách EU, za níž je zase neschopnost upravovat těžbu v souladu se zdroji ryb.

Ačkoliv Norsko s EU uzavřelo v březnu dohodu o společné správě rybích populací v Severním moři a došlo tedy ke shodě, že země smějí lovit v zóně druhého a vyměňovat si kvóty, může být podle mnohých „příměří“ krátkodobé a vody se mohou záhy znovu rozvířit.

Brexitem získala Velká Británii lepší přístup k trhu EU, než má Norsko tzv. dohodou o EHS. Tvrdí to zmíněná organizace Nei til EU (Ne EU). Rozhodující pohnutkou pro Brexit bylo znovuzískání kontroly nad vlastní hospodářskou zónou a tím i rybolovnými zdroji. To je voda na mlýn norským antiglobalistům, pro něž bylo zajišťování lokálního a norského vlastnictví rybolovných zdrojů stěžejním důvodem nespokojenosti a nesouhlasu. Vzpírali se zuby nehty tomu, aby i nadále bylo právo vlastnit lodě a kvóty vyhrazeno aktivním rybářům trvale žijícím na pobřeží Norska.

Boj o konečnou podobu smlouvy o EHS stále trvá. Norové čekají na její uzavření a doufají, že ji budou moci proměnit v čosi jiného, třeba v obchodní smlouvu. Podle studia Norské vysoké školy pro studia rybolovu v Tromsø (Norges Fiskerihøgskole) nemá Norsko co ztratit, pokud tuto smlouvu vypoví. Není prokázaná souvislost mezi výší cel v zemích EHS i mimo tuto oblast na jedné straně a množstvím ryb, které se do jednotlivých zemí daří vyvážet, na straně druhé. Norsko by tak bez smlouvy o EHS nebylo odříznuto od trhu EU. Následky změn by ovšem záležely na podmínkách, kterých by Norsko dosáhlo jinou smlouvou.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy