Velký pád masek

25. 01. 2022 | 13:16
Přečteno 1314 krát
Kdo se upřímně neznepokojuje nad tím, co dělají s jeho/její zemí a lidem následky toho, co určovali jeho/její politici, ten/ta se prý nemá nechat ničím znepokojovat.

Také v Norsku jsou lidé frustrovaní až rozlícení tím, že ti, jež byli zvolení kvůli tomu, aby pečovali o obyvatele vlastní země a jejich zájmy, se zdají býtzainteresovanější na uspokojování všech ostatních. Tito politici i tradiční masmédia se stávají stále méně relevantními a ztrácejí na důvěryhodnosti. Jeden ze tří Norů nemá žádnou či malou důvěru k tomu, jak si masmédia posvítí na vlastní roli ve společnosti. Dva z pěti Norů nedůvěřují tomu, že masmédia jsou svobodná a nezávislá od vlastníků a inzerujících. Jeden ze tří nevěří, že by se masmédia kauzami zabývala z více úhlů pohledu. Uvádí to server www.journalisten.no.

I v Norsku je cítit, že se lidé cítí být manipulovaní a již si nenechají nic namlouvat, a proto se snaží jakéhokoli ujařmení zbavit. Lidé chtějí pravdu (byť je nepříjemná) a nic než pravdu, aby si sami mohli vytvořit obrázek o stavu věcí. Lidé utíkají za necenzurovanými alternativními zpravodajskými servery. Mezi pozoruhodné ostrůvky svobody, či tzv. alternativní média, se říká, že patří třeba Document, Resett, či Rights.no. Přečkala leckterou lest rozmarů moci, neudělování dotací a jejich tvůrci se povznesli nad ty, kteří je opovrženlivě nazývaly blogy, snažili se je očerňovat a zbavit příjmů odrazováním inzerujících. Třeba informační web Resett má za cíl vytvořit nové místo setkání, jež není podmíněno levicovými liberály a nabízí alternativní úhly pohledu. Tvrdí to Helge Lurås, jeden ze zakladatelů, prostřednictvím deníku Dagens Næringsliv. Míní, že liberální způsob života je ohrožen migrací kolektivističtějších kultur.

Jelikož máloco z toho, co je prezentováno, poskytuje informace, jež vyhledávají, se řada lidí třeba na zprávy ani další programy veřejnoprávní televize nedívá a celostátní deníky nečte. Hlavní masmédia se prý smrštila na promotéry banalit zabalených do feminizovaného, mravokárného jazyka politicky korektních hodnot. Především se málo zajímají o všechno to, co odporuje vlastnímu narativu, jako např. negativní kauzy o migraci a jejích následcích. Nakolik je to morální, pojedná-li veřejnoprávní televizi v jedné krimi reportáži o pachateli s modrýma očima, zatímco je v dalším vynechán popis vzhledu pachatele, anebo je-li soustavně zamlžen původ a dotyční jsou zmiňováni jako «státní občané Norska», či «Norové» jakožto zakódovaná slova pro nenorský původ? A proč některé deníky používají černé obdélníky, přičemž je internet jako takový plný necenzurovaných snímků? Koho se pokoušejí chránit? Kdyby byla cenzura spravedlivá, tak by byly tváře obětí nepoznatelné a exponováni by byli naopak pachatelé.

Proč je pro masmédia tak veledůležité chránit zločince a darebáky, to by se dalo rozebírat donekonečna. Nebýt těch alternativních zdrojů informací, tak by se Norové nejspíše nikdy nedozvěděli o některých z nejohavnějších zločinů proti jejich národu, jako např. o nedávném znásilnění 92leté paní v pečovatelském domově jejím 20letým ošetřovatelem afghánského původu, o čemž psal zmíněný Document. Proč musí být součástmi projektu začleňování migrantů místa, kde žijí někteří z nejbezbrannějších a nejzranitelnějších ze všech obyvatel?

Jenže napíše-li Resett, Rights.no, či Document o něčem takovém, tak je to prý čistá propaganda. Napíše-li deník Aftenposten, či Verdens Gang o tom samém, tak ne... Establishment/elity si stěžuje na tzv. „komory ozvěn“, skupiny, sítě a společenství na Internetu, kde se „scházejí“ a kde jeden na druhého reaguje tak, že se opakují určitá tvrzení, názory, pohled na svět, aniž by jeden druhého kritizoval, opravoval, příp. nepřijal/odmítl. Ovšem nejsou těmi největšími „komorami ozvěn“ zavedená masmédia na svých, jak se říká, „misionářských misích“?

Nyní jsou lživé přístupy opouštěny, lidé utíkají od nich pryč. Ovšem nemyslete si, že to mají bořiči mýtů snazší! A ještě tomu tak není, jak se říkávalo v bývalé NDR, že „ten, kdo jednou lhal, tomu nikdo neuvěří, i když nyní mluví úplně jinak.“ Pud zapírání je a zůstává silné. Ačkoliv jsou dobře patrné známky nebezpečí největšího procesu změn naší doby: mj. stoupají náklady za nezvládnutou politiku do výší, kde hrozí, že to neutáhne jednotlivec, natož stát, kulturní konflikty nabývají na síle a islám zabírá stále více místa, zatímco se navzdory neslučitelným normám a postojům třeba k svobodě, demokracii, zrovnoprávnění a rovnosti podřizujeme, resp. uhýbáme čím dále více, jeví masmédia pramalý zájem. Proč nerozebírají ten nápor navíc na policii, soudnictví, vězeňství, školství, sociální systém atd.? Do očí bijící neudržitelnost není problematizována a analyzována tak, jak si zaslouží.

Nicméně stále jsou to jen tradiční masmédia, jež mají moc udávat pořad dne, proto se nevyvíjí větší tlak na politiky a další vlivné, jež lidi uspávají svým omílaným poselstvím o „lepším začlenění“ jakožto všeléku. Mnozí snad žijí v paralelním nereálném, takřka disneyovském světě, kde si antilopa, lev, hyena a ovce užívají na téže zelené louce. Propast mezi riziky a tou verzí, jež vypráví směrodatná masmédia, se zvětšuje bez ustání. Současně Norsko již dávno překročilo tu mez, jež snese, aniž by mu bylo závažně ublíženo.

Je pravdou, že se někteří pisatelé stěžovali na nevysvětlitelnou cenzuru v komentářích čtenářů i v zmiňovaných tzv. alternativních masmédiích. Ovšem o problémy s věcností, protiprávními tvrzeními, či výzvami, štvaním a lžemi se dělí i s ostatními masmédii. Taktéž platí, že se na diskusích nemůžete pod pravým jménem podílet, nechcete-li riskovat své zaměstnání i svou společenskou pozici. Již za umírněný, pravdivý a bezproblémový komentář hrozí, že u vás zazvoní policie s tím, že je „znepokojená“ tím, jak jste se vyjádřili.

Hege Storhaugová, nominovaná na jméno roku 2015 a tvář think tanku a internetových novin Rights.no je pro názorové odpůrce, jimž jde jen o nalepování přívlastku „z tichého souhlasu někdo, koho smíme označovat za oprávněné zlo“, islamofobem, rasistkou atd., zkrátka špatným, nemravným člověkem, ztělesněním malosti, někoho bez srdce a empatie. Odlidšťování představitelů tohoto a podobných webů eskaluje navzdory řádnému a důslednému uvádění zdrojů, vč. statistik, vědeckých zpráv a faktů v předmětných kauzách, kde se z negativních jednotlivých případů skládá pravda o celku. Vysoké počty migrantů, jež si do Norska bere partnera/partnerku ze zemí jejich původu, míra donucování a kontroly, potírání základních potřeb atd. v rámci rodin i komunit a mnoho dalších aspektů: Nazývání nepohodlného pravými jmény a ověřování si je z velké části zásluhou těchto tzv. alternativních masmédií.

Kdyby se titíž lidé, jež stojí za alternativními masmédií, jménem křesťanské víry věnovali potírání lidských práv někde mimo Norsko, byli by velebeni těmi samými „slušňáky“, jež je dávají do škatulek s nacisty a rasisty. Těmi, jimž ani náhodou nejde o jejich motivy, hodnoty, vědomosti a argumenty, jen o to, je shazovat.

Opovrhování s vylučováním nepohodlných, jež jsou pod jejich úroveň je prý projevem stádní buržoazní mentality, jež líčil jak velikán Ibsen, tak další. Jde o dvousečný meč, poněvadž skrývat pravdu je stejně nečestné jako lhát. Selhala-li tradiční masmédia, protože se postavila k důležitým pointám zády a opustila svou společenskou zodpovědnost se lidé pro spolehlivé informace spolehlivě obrací jinam. Jak říkal americký autor Richard Paul Evans: můžeme popírat skutečnost, ovšem nemůžeme popírat následky popírání skutečnosti.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy