O norské vodě aneb Nedostatek vody v Zemi vodopádů, jezer, toků a fjordů

10. 05. 2022 | 12:01
Přečteno 1476 krát
Norsko má mnohem více jezer /450 000/ než Finsko, které je jimi proslulé a (celkem 187 000) a mělo by se tedy nacházet v záviděníhodné situaci. Ovšem kdepak: přestože zdrojem pitné a užitkové vody bývají zrovna norská jezera, mívá kdejaké zákoutí Norska dlouhodobě problémy se zajišťováním této komodity svým obyvatelům.

Bylo kuriózní, jak bylo nedávno obyvatelům Osla, norského hlavního města, rozesílána zpráva, jíž porozuměl málokdo: „Milé Oslo! Právě nyní máme méně vody než normálně a potřebujeme tvou snahu, abychom šetřili vodou! Sprchujte se kratší dobu, přivřete kohoutek během čištění zubů a vyvarujte se zalévání trávníků. Dělejte to pro Oslo, a pak budeme ještě stále mít vodu na nejdůležitější věci v našich životech.“ Jenže co se myslí těmi „nejdůležitějšími věcmi v naších životech“? Vývoz čisté vodní energie ze země pryč?

Jako kdyby bylo Norsko rozvojovou zemí! Všeho všudy se nikdy vodou šetřit nemuselo. Bude snad brzy na příděl jak voda, tak elektřina? Vždyť Norsko je přeci „vodní velmoc“, o zemi, kde více než jinde najdeme vodu takřka všudypřítomná ve všech podobách a velikostech. Vody je dost pro všechny, leda, že by ji někdo ukradl.

Málokdo věří, že ti, jež k tomu namlouvají ostatní, jak mají žít, se sami sprchují jen tři minuty. Jenže proč vůbec naslouchat těm, jež zodpovídají za mazané finanční průšvihy a posílají účty dále prostému lidu, zatímco oni sami jsou chránění? Kdepak! Jaképak papalášské manýry hodné Marie Antoinetty! Nyní hlučí pro odvádění pozornosti od neomluvitelných nasekaných schodků v rozpočtech mj. na zařízení na náhradní zdroj vody. Dejte takovým kýbl ledové vody a ocelový kartáč, ať sami poznají ubohost takového namlouvání. Nikdo nemá právo mluvit lidem do toho, aby nezalévali kytky a neumývali auto a aby pokaždé nesplachovali záchody a aby místo do záchodové mísy močili do sprchy. Vše ve znamení vodních úspor!

Ačkoliv se prý jakožto lhářesnaží tito samozvanci popírače umlčovat jejich spekulace o tom, že část sítě ještě dnes tvoří vydlabaná kulatina, anebo, že vody je nedostatek kvůli spekulativnímu, překotnému prodeji vodní energie do ciziny tak, jak se děje s elektřinou je žalovatelně žalostnou pravdou, že jsou průsaky skrze díry a netěsná místa tak veliká, že správně a upřímně by mělo od politiků zaznívat: máme vody více než dost, jen jsme vodovody neudržovali a neobnovovali tak, jak jsme měli, proto spotřebujeme o dost více vody, než potřebujeme. Uvádí to na svých webových stránkách i samotné město.

Počet domácností s vlastním vodoměrem je k celkovému počtu 360 000 domácností zanedbatelný /2303/ a není možné odhadnout kolik domácností se dělí o jeden vodoměr, proto je spotřeba vody povětšinou ani nehlášena. Dodnes to byly jen firmy, jimž bylo ukládáno za povinnost, aby měřily svou spotřebu. Ta nebyla měřena a výsledky o úbytcích nebyly analyzovány za účelem vylepšování stavu ani na různých místech distribuční sítě tak, jak předpokládá model vodní rovnováhy nejlepší praxe Mezinárodní asociace pro vodu.

Za r. 2020 činily úbytky vody cca. 35,34 miliard litrů. Oslo má jednu z nejstarších rozvodných sítí na vodu a stoku v Norsku. Některé části ještě pamatují dobu, kdy bylo Norsko v unii se Švédskem (do r. 1905). V průměru byla v Oslu v r. 2015 spotřeba vody 160 litrů na osobu za den v domácnostech /ve srovnání s dobrými 100 litry na každého Dána/. K tomu nutno přičíst roční firemní spotřebu ve výši celkem 16,5 mil. m³. Cílem města je, aby byla spotřeba domácností do r. 2030 snížena na 130 litrů na osobu. Snížení je do té doby předpokládána i u firem a pak zvýšení úměrné očekávanému nárůstu počtu obyvatel, kancelářských pracovních míst a míst v institucích. Vodné a stočné se v Oslu a řadě dalších měst, ovšem ne všude v Norsku, skládají z poplatku za předplatné, poplatku za spotřebu a k tomu poplatku za vodoměr. Výše se velice liší a nejvíce se platí v těch nejchudších okresech a za vily větších obytných ploch, jak bydlí třeba na venkově řada jinak nepříliš majetných. A tak podle deníku Avisa Nordland platí dvojice v okrese Hamarøy 1600 norských korun ročně za vodu v bytě o velikosti 30 m², zatímco jiná dvojice hradí za totéž 24000 norských korun v domě o rozloze 400 m², a to při podobné spotřebě. Jenže na to putovaly ty nemalé komunální příjmy za všechna ta léta, když ne na údržbu a vylepšování stavu?

Mnozí reagují na zlověstné bití na poplach ohledně nedostatku vody a toho, že město své obyvatele obírá ve stejné době, kdy vodou „přetékají“ vodotrysky, kašny a vodní zrcadla města. Prý byly zapnuty proto, aby se testovalo na legionellu. Ačkoliv je voda v těchto zařízeních recyklována, bývá jednou za dva týdny vyměňována. Zalévání stromů a zeleně je prováděno i nadále, jakožto i postřiky ulic vodou po vysokých hodnotách polétavého prachu v městě po zimě. Ulice byly postřikovány naposledy jen několik dní před úpěnlivými prosbami o šetření vodou, když si např. čistíme zuby. Zato čistit jen jednu ulici se rovná spotřebě dost vody na to, aby si všichni mohli čistit zuby, a to delší dobu. Na to má město připravený dotaz: „Vy snad čisté ulice nechcete?“ Dotaz by mohli obyvatelé otočit na město: „Nechce město, abychom měli čisté zuby?“ Proč toto řízení do nejmenšího detailu, jež je vnímáno jako zcela zbytečné? Také proto se mluví o řízené krizi. Vždyť akutní nedostatek nevznikne ze dne na den. O zranitelnosti zásobování vodou v hlavním městě Norska se mluví od 50. let min. století, jenže pro finanční vedení města je připravenost na nedostatek čehokoliv mrtvým kapitálem.

Pro mnohé je volání po omezování spotřeby vody důkazem toho, jak vzácné je ve společnosti celistvost, pokud jde o dlouhodobé a strategické řízení, plánování a hospodaření, a to na komunální, krajské i celonárodní úrovni. Nikdo nemůže v zemi srážek a vody nejrůznějších podob vinit počasí, leč je pravdou, že dlouhodobý (holo)mráz bez dostatku srážek způsobují zamrzlou půdu do větších hloubek bez doplňování nádrží z okolních řek a jezer. Kupodivu lidé za takové situace ve větší míře nechávají vodu téct právě proto, že se bojí, že najednou nepoteče. Někde situaci vyřeší náročným přečerpáváním ze vzdálenějších jezer do cisteren a následnou přepravou do nádrže vodárny. I tak může město jako je Oslo, jež z jedné strany trvale omývá fjord nevyčerpatelně plný vody, odsolit slanou vodu a tím ji proměnit na pitnou a užitkovou... ovšem nejsme v Izraeli, zemi s nejlepšími zařízeními pro tento účel.

Straší se vodou na příděl a zmlkli ti, jež se vysmívali těm, jež to předvídali. Paradoxně to, že někteří čerpají vodu ze soukromého zdroje jako např. studny, se úřadům nezamlouvá. Otázka zní, proč tomu tak je. Jestli úřady samy mají problém zajišťovat lidem vodu, proč by raději nutily lidi k tomu, aby uzavřeli soukromé zdroje čistší a stabilnější než ty, z nichž dodávají tyto úřady? Je to proto, že svobodní lidé nemohou být plně ovládáni?

Vodovodní sítě jsou i jinde v Norsku tak zoufale zastaralé, že se musí voda, než se stane pitelnou, čas od času i v delších časových úsecích, i několika let, vařit. Jako obvykle jsou to spotřebitelé, jež si odnášejí osobní i finanční újmy v důsledku chybných komunálních priorit. Podle některých rebelů by měli Norové vůči svým trpitelům protestovat tím, že spotřebují ještě více vody než doposud.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy