50 let od vyhnání státu z ložnic

13. 05. 2022 | 01:00
Přečteno 2106 krát
Když se příroda střetá s (alespoň podle některých lidí) úzkoprsou, byť ustálenou etikou, máme všichni zaděláno na nekončící spor o pravdu.

Co je přirozenější: být homosexuálem či heterosexuálem? Má být více jednoho na úkor druhého? V této neustále se vracející, stejně jako v tolika dalších otázkách, je Norsko silně nejednotné a nedávný vývoj toto potvrzuje jen, že tato nejednotnost nabírá na síle.

Uběhlo padesát let od zrušení zákazu homosexuality mezi muži. S tím samotným o sobě má problém málokdo. Norsko patří mezi poslední země, jež se ilegality zbavily, a to po dlouhém procesu, kdy bylo ve hře jak zpřísnění, tak zrušení zákona. Ovšem Nory podle masmédií dále dělí něco jiného, a sice propagace a manifestace v nejrůznějších formách, např. zřízení Náměstí duhy v Oslu /umístěného na symbolicky těžkopádném místě mezi parlamentem, královským palácem a radnicí/, vztyčení duhové vlajky u norských škol, a dokonce u budovy v Eidsvollu, kde byla v r. 1814 sepsána Ústava. Nicméně podle mnohých debatujících na sociálních sítích je ta národní jedinou vlajkou, jež patří na stožáry u úředních budov, podobně jako v den norské Ústavy, tedy 17. května. Duhovou vlajku, Pride, vnucování a neodbytnost mnozí Norové negativně spojují s politikou identity a sexuálněpolitickým projektem převýchovy a kampaní na všech Norů a jejich dětí.

Norové podle serveru www.nrk.no štkalo a štvalo, že kraj Troms og Finnmark za peníze daňových poplatníků zakoupil všem prvňáčkům školní batohy s velkým symbolem duhy, tedy logem/vlajkou Pride, manifestace homosexuálů. Na sociálních sítích to Norové vesměs neschvalují a někteří politici to také napadli. Vnímají to jako zcela nevkusné zatahování dětí do předvoje bojů, aby se stali posly kontroverzních námětů dospělých (dopouští se sexualizace dětí) a zavrženíhodnou politickou indoktrinaci dětí, jež se nosením těchto batohů stanou živými reklamními nosiči. Rodiče a další dospělí, jež jsou proti, by též odepírali svým šestiletým ratolestím, aby z nařízení „kohosi výše“ měli na batohu logo kterékoliv politické strany, BLM (Black lives matter), či, dejme tomu. hákový kříž.

Mnozí norští křesťané se podle např. deníků Vårt Land a Dagen stále ještě přou o soužití homosexuálů. Někteří odkazují na Bibli, jiní na to, co je dáno stvořitelským dílem, podle nich tedy přírodou, a to jak biologicky, tak anatomicky, zejména vzhledem ke schopnosti reprodukce, aby druh přežil. Pro řadu heterosexuálů angažovaných do diskusí je homosexualita „normální odchylkou“, jež se má respektovat, ale již není záhodno ji vnucovat nevinným dětem a propagandisticky ji normalizovat vůči těm, jež nemají předpoklady, aby problematiku chápaly v širších souvislostech a které by měly zůstávat ještě alespoň několik let politicky nenakloněny ani na tu, ani na tu druhou stranu.

Podle šetření norského statistického úřadu má sexuální orientace význam pro životní kvalitu. Homosexuálové všech věkových skupin jsou na tom hůře, pokud jde o osobní finance i psychické problémy a samotu. Nadávky, jimiž bývají častováni homosexuálové, patří v norských školách a v norském sportu k nejužívanějším. Riziko, že spáchají sebevraždu, je u homosexuálních mužů třikrát větší než u heterosexuálů.

Je překvapivé, že Anette Trettebergstuenová, sociálně demokratická ministryně pro zrovnoprávnění, podle serveru www.idag.no nechce vyvrátit, že citovat obsah z Bible může být protizákonné. Putující zpívající kazatel Oddvar Høgevoll již v důchodu, jenž 40 let pracoval pro Norsk luthersk misjonssamband (norský lutheránský misijní svaz) položil ministryni dotaz, zda se bude i nadále moci kázat a dělit se o Boží slovo v souladu se svobodou projevu, vč. toho, že Bůh říká homosexuálním praktikám ne, anebo se snad jedná o projev nenávisti. Høgevoll je rád, že odešel do důchodu, poněvadž je znepokojen dívaje se na to, jak se vyvíjí duchovní klima nejen v Norsku. Nadcházející doba bude podle něj náročná: Úřady nechtějí jen tak bez dalšího nechávat na jednotlivé církve, aby si určily obsah kázání, to budou moci jen pod jistou dávkou kontroly. Jaké příkré kontrastování s činností mešit, kde se káže arabsky, a tedy úřadům nesrozumitelně a často velice fundamentalisticky a protinorsky podle doslovných výkladů Koránu: proti zdejšímu způsobu života, proti bezvěrcům i jejich zákonům. Paradoxně představitel státu neuctivě nechce upřímně odpovídat na zásadní otázku spoluobčanovi v Norsku, bývalé zemi křesťanských misií, jež donedávna vysílalo do celého světa tisíce misionářů (nejvíce v poměru k počtu obyvatel) a kde se mohlo vždy otevřeně a volně číst z Bible. Řadový občan přece má právo vědět, jak se na něj vztahují zákony a pravidla. Anebo mají jednat podle toho, co cítí ministryně?

Ministryně Trettebergstuenová je sama otevřená ohledně své lesbické orientace a napsala knihu «Homo», v překladu «Homosexuální», jež má ovlivňovat sebou nejisté děti a mládež, aby si zvolili homosexualitu. Ptá se, jestli se chcete stát homosexuálem/lesbičkou. V rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ministryně řekla, že bude usilovat o zákaz opačného, tedy usměrňovat a napomáhat k heterosexualitě jakožto většinovému stanovisku. To první má tedy být něco chvalitebného, zatímco to druhé má být postaveno mimo zákon. Svými činy ministryně přispívá k nabytí dojmu, že být homosexuální a usměrňovat a napomáhat k tomu, aby se jim někdo stal je «správnější», «lepší» a «přirozenější» a více v souladu se zákony.

Jonas Gahr Støre, norský premiér, se sice homosexuálům za tehdejší nezákonnost veřejně omluvil, avšak o tom, jak vypadá mapa, rozhoduje terén, obrácené to nikdy není, leda, že se nás k tomu někdo snaží nutit: v Norsku zhruba stejně tolik času, kolik uplynulo od zrušení onoho zákona roste zcela uvědomělou a chtěnou politikou intolerance vůči homosexuálům a lesbám a počet incidentů s ní souvisejících: podle webu www.nettavisen.no homosexuály nenávidí dokonce i Občan roku města Osla, to ale neubránilo tomu, aby byl Mohsan Raja zvolen tím, kým se stal. Pro nás, kteří toto dění již nějaký ten pátek sledují, není překvapující, že příslušník náboženství a společenského systému /ze zemí, kde se homosexualita trestá smrtí, popř. vězením/ jež se nemají kritizovat a raději ani zmiňovat, přirovnal homosexualitu k vraždění a drogovému dealerství. Podle šetření již zmíněného norského statistického úřadu nesouhlasí takřka polovina všech migrantů z Afriky a o něco méně těch z Asie s tvrzením, že «homosexuálové/lesby by měli mít svobodu žít tak, jak se jim chce.»

Míra soustřeďování se na téma, jež jsem zde nastínil, je v Norsku tak vysoká, že by měly být všechny tyto problémy již dávno vyřešeny, leda, že se jedná o pouhá řečnická cvičení a manipulace na opanovávání obyvatelstva. A opovažte se být jiného mínění, neboť na takové máme své páky. Díky zaryté aroganci moci totiž postačí, má-li určitý symbol pro někoho osobně velký význam: myslí-li si to někdo, tak je to dostatečně pádný důvod, aby si měli všichni ostatní myslet totéž a aby se tomuto symbolu rovněž klonili. Pakliže někdo něco namítne, tak se šeredně mýlí a může být přehlížen, neboť dobře mu tak. Podle některých je proto nutná existence útočišť ve veřejném prostoru, kde politická stanoviska, vč. projevů a symbolů boje za to či ono, čímž se rozumí i boj za menšinovou sexuální orientaci, nepotkáme.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy