Deset mínus x

24. 08. 2022 | 22:32
Přečteno 1383 krát
Těžké chvíle ustaly. Vroucně věřili, že se těch trampot, o nichž se obecně soudí, že jsou zcela ale zcela zbytečné, zbaví mrknutím oka.

Zvrchu i zespodu se potýkáme se stále větší přezíravostí, prolhaností, nepochopením, náklonností k autoritářskému vládnutí, netečností a bezohledností vůči vlastnímu lidu a zvětšující se propastí mezi politiky, masmédii a další elitně smyšlejícími na jedné straně a prostým lidem na straně druhé.

Politikům a masmédiím to dali najevo okamžitě a to na sociálních sítích, stejně jako třeba při výměně názorů na pracivištích. Dotírají na jejich vymlouvání se na zahraničí a jasně jim vzkázali: s tím Putinem, Ukrajinou a Německem jděte už někam. S předražeností u nás nemají nic společného: připočte-li se nekonečné množství ryb a mořských plodů, tak je země potravinářsky více než soběstačná. O plynu, ropě a perpetuu mobile v podobě nevyčerpatelné vodní energii nemluvě.

Verdens Gang, největší norské noviny, napsaly, že nyní je situace vážná, hluboce vážná. Proto musíme něco obětovat všichni. Postarejte se o to, kdo může, ať je těm, kdo jsou nejtvrději zasaženi, zajištěna potřebná pomoc, zatímco všichni ostatní musíme přispívat tím, čím můžeme. Dělat to, co je po nás vyžadováno, a to v době, kdy je toho ve hře více než dost. Navykli jsme si na (příliš) dobré poměry. Nyní to půjde od deseti a ačkoliv ne hned k pěti, tak každopádně nastalo to nepříjemné odpočítávání za běh na dlouhou trať, kdy již nejde o to dávat přednost nezbytnostem před věcmi, bez nichž se dá obejít, nýbrž o to, že příjmy celkově již nestačí.

Kdo jsou ti „my“, jež si navykli (příliš) dobrých poměrů? Samoživitelky? Invalidé? Lidé pobírající minimální důchod? Lidé s dlouholetými úvěry? A co se po nás vlastně vyžaduje? Astronomické ceny elektřiny? Nahrávají jedině elektrárenským firmám mnohonásobit zisky a nikomu jinému. Kdo, že je požádán o to, aby něco obětovali? Ne, stejně jako ve všech ostatních případech je účet přeposílán těm, kdo má nejméně, s čím musí vycházet. Tedy těm, kdo pobírá dávky a příspěvky, lidem s nízkými příjmy a těm z důchodců, jež nejsou na tom nejlépe.

Není tomu tak dávno, co jsme byli v Norsku požádáni o to, abychom přispívali do společného díla, tedy abychom zastavili koronavirus. Výsledkem byl prudký nárůst nezaměstnanosti a ztrát životního díla, zatímco se daňoví poplatníci složili na záchranu zisků těch, kteří žádnou nouzí trpět nebudou, jako třeba místního hotelového krále Pettera Stordalena a mezinárodních magnátů jako Louise Vuittona.

Nyní jsme opět politiky a masmédii emocionálně vypjatě vyzýváni k účasti na podobné akci, abychom zachránili zisk elektrárenských firem-monopolů patřících již hyperbohatému, leč stále lakomějšímu státu-skrblíkovi. Tehdy, když se šíří o tom, nakolik je Norsko zámožné a „nejlepší zemí na světě“ a kolik proto musíme za cizí země obětovat bez mrknutím oka, se masmédia vždy až do úmoru drze ohání „my“, „my“ a opět „my“. Ovšem tehdy, pojednávají-li o těžkostech vlastních lidí s vysokými výdaji, či města a obce v začarovaném kruhu nedostatku financí, tak jim vždy vnucují nějaké to „oni“. To jasně ukazuje kdo má co na pořad dne, kdo má definiční moc.

Proč mají být někteří místo trvale lepšího systému vděční za almužny? Příspěvek na bydlení je omezován vstupními kritérii, jež vylučují lidi, jež by ho skutečně potřebovali. Dávky a příspěvky nejsou upravovány podle růstu cen. Mnozí by byli překvapení tehdy, kdyby bývali věděli, jak bídně je na tom sociální síť zvaná NAV, tedy norský pracovní a sociální úřad v jednom. Jsou-li lidé odstřižení od elektřiny kvůli neplacení účtů jsou uživatelům NAVu kolikrát doporučeny nesmysly, jako kupovat si použitý gril na Internetu. Anebo kupovat si jídlo spíše než platit nájemné (aby si byla sociálka jistá, že lidé přijdou o střechu nad hlavou?). Umírajícím pacientům je zamítnuta žádost o přiznání statusu invalidy s tím, že nevyčerpali možnosti, jak by se mohli opět vrátit do pracovního života.

Nyní jsou limity nastaveny tak rigidně, že pokud někdo jakožto důchodce má příjmy o sto korun vyšší, než je hranice pro příspěvek na bydlení, pak mu není přiznán ani příspěvek na bydlení ani příspěvek na drahou elektřinu. A stát šetří nehorázné částky na to, že se řada lidí stydí žádat o příspěvky, aby nebyli za trosečníky se stigmatem „socek“. Přenášení studu opovrženlivým moralizováním nese svá ovoce. Přitom nejde jen o klasické „chudáky“.

Ve zprávách veřejnoprávní televize NRK si posteskli umělci, třeba skláři, že je neskutečné, že ze všeho, co je může položit, to byly zrovna ceny elektřiny, kvůli nimiž mohou zaniknout nejen třeba výrobci hliníku a další v těžkém průmyslu, pekaři a pěstitelé zeleniny, ale mj. celá umělecká odvětví, třeba ve sklářství. Absolutně nemohli předvídat, že se ceny vyšplhají na stále nové rekordy a že budou v řádech několika set procent rozdíl mezi severem, jenž není s cizinou propojen stejnou měrou, a jihem. „Bankroty musíme strpět“, hřmí v masmédiích premiér Jonas Gahr Støre. Mezitím na severu Norska končí v moři sladká voda, jež by se mohla využívat na výrobu elektřiny, jelikož není uživatelů.

Nejsme na stejné lodi. Říkají-li ti nahoře, že tomu tak je, tak to znamená, že je to obyčejný lid, kdo musí veslovat. Skutečná solidarita by oproti tomu znamenala to, že by se vyvážely veškeré přebytečné energie, a to zcela bez zisku a v tuzemsku by byly využívány, aby za výrobní ceny zajišťovaly jak občany, tak i průmysl a živnosti.

Ukrajině ani těm, jež sužuje sucho, či extrémní počasí nepomůže, budou-li Norové ani nikdo jiný obětovat své jedinečné a nenahraditelné přírodní krásy pro «zelenou proměnu», jež v Norsku proběhlo již před nějakými sto lety výstavbou infrastruktury na využívání bezemisní vodní energie, pohodlí tepla v extrémních klimatických podmínkách, blahobyt, či utahování si opasku na úkor sebe a vlastních rodin. Proč najednou nejde to, co osvědčeně šlo dříve? Jenže to by bylo «nacionalismus elektrického proudu», jak se nechali slyšet někteří politici.

Opravdu se nechají masy zmanipulovávat k tomu, aby akceptovali být okrádáni na dysfunkčním trhu ku prospěchu těch, jež tvrdí, že postaví třeba továrny na baterie, anebo německým drahám? Ve světě neexistuje úspěšná a bohatá společnost závislá na drahém a nepředvídatelném zásobování energiemi. Bohužel dost Norů nemá problém s oslabováním a poškozováním vlastních lidí z přesvědčení, že toto je jediný výsledky přinášející způsob, jak pomáhat „nešťastníkům“ po celém světě. Máme nejdražší komplex méněcennosti na světě. Ze studu a špatného svědomí se přijímá, že základ blahobytu je podrýván, jako trest za to, že se Norsko dopracovalo tam, kde je.

Kdy skončí tenhle „blbákov“? Kdy dají občané konečně sežrat politikům všechny ty lži, výmluvy a vytáčky? Tedy nejen to, že elektřina, jejíž výroba stojí 12 øre (norských haléřů), je prodávána za sedm norských korun, nýbrž i tu vidinu elektřiny na příděl? Bude-li do zimy prosazen zákaz jezdění elektromobily, aby se šetřilo elektřinou, pak bude tragikomičnost toho všeho dovršena.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy