Učitelé a rodiče

14. 09. 2022 | 22:35
Přečteno 1266 krát
Rodiče se rostoucí měrou vměšují do vykonávání učitelského povolání. Přes noc se mnozí z nich stali odborníky na pedagogiku. Jejich nepřiměřené požadavky vůči učiteli a nekladení požadavků vůči vlastním dětem a jejich hájení dětí stůj co stůj vytváří egocentrické rodiče a děti.

Píše o tom prostřednictvím norských deníků jako Aftenposten, Dagbladet, Verdens Gang, Bergens Tidende apod.několik norských učitelů. Chirurga o odůvodnění jeho výběru operační techniky nikdo nežádá. Bez vzdělávání a vedení osob k této profesi bychom byli bez nich. Avšak jste-li učitel, pak je to něco jiného. Pak jsou rodiče schopní dokonce na pohovor učitele a rodičů vzít sebou právníka, aby na učitele vyvíjeli větší tlak na to, aby děti, jež se samy snažit nechtějí, získaly ze strany učitelů větší shovívavost.

Rodiče zastupují postoje ke školství. Až učitelům vrátí důvěru k tomu, co dělají, teprve pak stoupne prestiž jejich povolání. Minulé století bylo učitelské povolání respektované, stejně jako kněžské, lékařské a další z akademických sfér. Dříve mohli být k učitelům nároční rodiče na vysokých pozicích, zato řadový občan se bál jen tak přijít zvenčí a kázat kantorům jak mají správně dělat svou práci anebo naléhali na nich, aby byla kvůli rodinné dovolené posunuta žákovská akce jako koncert, tábor, či sportovní den. Totálně převálcovat všechny ostatní proto, že „mé dítě půjde nahorů a napřed za vyššími cíli.

Jak rodičovská, tak učitelská role se za posledních desetiletí dost změnily. Málokteří rodiče dokážou být lidským zdrojem a oporou jak svým dětem, tak učiteli. Jediným způsobem, jak může mít občan vliv na učitelství je skrze politiky. Jejím prostřednictvím může být učitelům umožňováno vykonávat své povolání úspěšně a tak,aby ovládali situace a uvalili na potížisty sankce, zkrátka aby měli „sadu nářadí“ dostatečně velikou na to, aby si zjednali potřebný respekt. Žáci s diagnózami, či nevhodným chováním snižují kvalitu výuky celé třídě. Školní rozpočty nechrání slabší žáky, na menší, zvláštní třídy pro přizpůsobovanou výuku přes četné a oblíbené plky politiků na dané téma nejsou zdroje ani kapacity, podobně jako to, že nejsou peníze třeba na výuku plavání, což je v zemi vodního živlu a vodních aktivit nepřehlédnutelný paradox.

Právě díky vměšujících se rodičů do práce učitelů byl rozpoznán nejeden dyslektik a dysgrafik. Speciální pedagog Edvin M. Eriksen sděluje listu Universitetsavisa, že mnohdy pozoroval asistenty bez odborného vzdělání, jak přistupovali k jednotlivým žákům natolik nevhodně, že to ony žáky ohrožovalo. Polovina zvláštní výuky v norském školství probíhá bez špetky pedagogického vzdělání. Tito asistenti nepochopili to, co žáci nezvládali ani jejich chování a vypořádali se s nimi naprosto chybně. A tehdy, když se mají učitelé proškolovat za účelem dalšího vzdělávání, tak jsou po tato období nahrazováni asistenty, což zase vede k vyššímu nedostatku vzdělávaných učitelů.

Rodiče chtějí všichni, aby si učitel především všímal, utěšoval, uzpůsoboval a naváděl zrovna jejich děti, aby v rámci třídy zastávaly hlavní role a proto se vměšují do toho, koho učitel vybral (samostatně, anebo třeba za přispění tipů a rad dalších žáků) do sportovních týmů, školních divadel, či jako zástupci do žákovských rad a „trivselsledere“, čili něco jako „vedoucí pohody“. Ti poslední mají být přátelští a uctiví a nešikanovat přispívat k zvýšené aktivitě, soudržnosti a bezpečnému školnímu prostředí. Mají o školních přestávkách iniciovat a vést hraní si a aktivity a přitom nesou zvláštní zodpovědnost začleňovat žáky, jež jsou osamělí, dbají na férové chování, zapojování každého, kdo má zájem, a dodržování pravidel her a aktivit. V rámci programu se jim dostává zacvičení do nových aktivit a učí se jak vystupovat jako vedoucí. Aby je každý viděl, nosí vesty a pásky kolem paží.

Dalším jevem je to, jak úřady chorobně nutí učitele do administrativy, čímž se podílejí na kazení tohoto kdysi uctivého povolání. To, v kombinaci s odpovídáním na e-maily, textové zprávy a telefonáty rodičů, kde jsou děti vylíčeny jako „andílci“, dokáže učitele pořádně vytočit.

Oblíbené heslo politiků zní „Norsko má žít z vědomostí“. Aby obstála jakožto vysoce technologická země je na kvalitním vzdělávacím systému závislá. Obecný dlouhodobý trend, kdy norské školství vychází v mezinárodních srovnáních podprůměrně, dává rodičům za pravdu, že nelze slepě věřit školství a jeho pracovníkům. I proto si troufnou někteří rodiče přebírat iniciativu, je-li školní výchova dětí, či extrémní politizace části výuky o tématech jako očkování, politika (pohlavních) identit, migrace, globalizace, atd. v rozporu s obecným přesvědčením a hodnotovým vybavením rodičů.

Někteří rodiče třeba na sociálních sítích kritizují učebnice, jež odpovídají na sporné otázky umíněně, přiklání se jednostranně na jedno názorové těžiště, řeší složité otázky bez kladení jediné otázky a přitom zatracují a znemožňují jinak smýšlející jako prolhané, společensky nevezpečné, nemorální, chorobné atd. Odrážejí přežvýkanost masmédií, jež nepřejí názorové pluralitě a zvědavému kladení alternativních otázek dětí na to, s čím třeba nesouhlasí, ovšem jsou manipulovány panovačními technikami, davovým myšlením a potřebou dětí se nechat utvrzovat v tom, kým jsou. Ať dělají, co dělají, tak je někdo nálepkuje a utne jejich uvažování ve více odstínech dříve, než vůbec začalo. Rovnostářství, indoktrinace a polarizace, kde mají všichni žáci projít tímtéž „mlýnem názorů a postojů“ je zvlášť nebezpečné ve světle toho, dokud víme, jak úřady a celé státy za historii své existence pochybovaly a selhávaly, jakmile se úplatný mocenský aparát pro svou nenasytnost spikl proti lidem.

Aktuálně a podle např. zpravodajského serveru www.nrk.no se musí žáci těch škol, kde se stávkuje, učit samostatně, někteří bez plánu od své školy. Obávají se nespravedlivosti kvůli tomu, že se bez vyuky každý učí jinak a proto nebude mít u zkoušek rovné předpoklady. Žáci středních škol má o zkoušky starosti, hlavně ti, jež potřebují co nejlepší prospěch, aby se dostali na kýžená studia. Čelí konkurenci tzv. koronavirových ročníků, jež byly sproštěny zkoušení. Kvůli koronaviru a tehdy uzavřeným školám si mnozí myslí, a to nejen pracovníci ve školství, že je současná stávka nezbytná. Během pandemie učitelé přitakali symbolickému vylepšení odměňování proto, že byla společnost v úzkých a nebyl pravý čas na boj o platy. Nicméně politici slibovali kompenzace, avšak svým slibům nedostáli.

Konec stávky? Co teprve, dojdou-li nám učitelé? Co bude pak? Kvůli stávce již ze středních škol odcházejí žáci, mj. ti, jimž v jejich životě schází předvídatelné, bezpečné rámce. Je zvláštní, že rodiče za této situace více nepodporují učitele, než se dříve letos zastávali třeba letců, nevyvíjí větší tlak na Svaz okresů (Kommunenes Sentralforbund), zaměstnavatele učitelů. Jsou učitelé podle rodičů jen odměňově nadhodnocené chůvy jejich děti a školy pouhými úschovnami? V reálu platy učitelé za posledních patnáct let klesly o 13 %.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy