Norská mediální válka o Izrael, Židy a Palestince

08. 12. 2022 | 00:17
Přečteno 1504 krát
Každý třetí dotázaný obyvatel Norska si myslí, že zacházení Izraelců s Palestinci se rovná tomu, jak s Židy nakládali nacisté. Příšerná čísla, míní Ervin Kohn, předseda židovské komunity v Norsku.

Výsledek vyšel na webu centra holokaustu v Oslu. Antisemitismus nemá nakročeno k tomu, aby se vrátil, nýbrž se na nás valí již desetiletí rychle rostoucí menšinou, též označovanou jako muslimové. V mešitách pobírajících štědré dotace vyznívají a normalizují se výroky, jež bývávaly vlastní nacistickému Německu. Nic by nemělo být znepokojivější, přesto se ve svých prezentacích až na výjimky nikdo neobtěžuje upřesňovat, kdo za těmi postoji stojí a vyjadřuje je. Totiž v postmoderním Norsku, jakožto i Evropě, není myslitelné, aby takto uvažovali jiní než bílí domorodci, že ne?

Nevraživost vůči Židům je mezi muslimy jednou tak běžná jako mezi nemuslimy. Zmíněný postoj zastávají dvě třetiny muslimských respondentů a jedna třetina těch nemuslimských. Jde o znatelný nárůst od minulého průzkumu před pěti lety. Mám živé vzpomínky na to, jak tisíce muslimů pochodovali ulicemi Osla a vykřikovali arabsky «Zabijte Židy», aniž zasáhla policie. Ovšem když se Norové pokoušeli 17. května oslavit svůj svátek - Den ústavy a svobody, tak se policie dostavila i s posilami a fotografovala a evidovala přítomné, jako kdyby se mělo jednat o teroristy.

Přehlušujícím tichem. Taková je reakce na jeden z nejhorších výroků, jež Norové slyšeli. Loni v pořadu „Shaun på P13“ vyjádřil moderátor Shaun Henrik Matheson přání, aby očkování na Izraelcích nezabralo. Podle zpravodajů norské veřejnoprávní televize „zabíjíteroristický stát Izrael malé děti“ a „chce Palestince vyhladit“. V jednom rozhovoru si zpravodaj klábosí s válečným zločincem u něj doma v Pásmu Gazy. A jak to vždy bývá, nebude trvat dlouho, než začnou politici škemrat o další peníze na rekonstrukci Gazy. Na jednu stranu se «o sto šest» rozdávají peníze, aby nebyla kritizována ideologie jménem Islám, na druhou stranu jsou občané nuceni platit za nenávist vůči Izraeli a Židům.

Norská masmédia, vč. centra holokaustu v Oslu, takřka svorně mlčí poté, co napsal na Facebooku imám (muslimský duchovní) Mohamed Hamdan Noor, že „Hitler ušetřil některé Židy tak, aby svět věděl jak zlý je tento národ a proč je nutné je zabíjet. Israel je Satan. Hitler všechny nezabil a nechal některé žít tak, aby svět viděl jak tehdy, jsou-li naživu, ohrožují lidstvo.“

Kněz Ivar Flaten, vedoucí Kirkelig Dialogsenter (Centru pro mezicírkevní dialog) imama hájí: „Je třeba tyto projevy vidět v souvislosti s těmi nepokoji v pásmu Gazy. Toto neoslabuje moji důvěru k Hamdanu Noorovi. Nijak jsem ho jako antisemitu nepochopil.“

Představte si, že by totéž o muslimech prohlásil norský kněz. Z fenoménu by se staly titulní stránky, velikost písma by byla „váleční“, v hlavních zpravodajských relacích by byla dlouhá reportáž o tom, jak pravicově extremistický a nelidský byl onen kněz a o tom, jak je ten kněz podle všeho jen špičkou ledovce temných sil. Dvojí metr na sebe nenechá dlouho čekat a mluvčí muslimů jsou posuzováni podle zcela jiných standardů než ostatní lidé a mohou do éteru vypustit cokoli, co je napadne, aniž se za to musejí zodpovídat.

Jen, aby nikdo tu nikdo nenávist a krvelačnost vytáhl z kontextu a prezentoval je způsobem, jenž může být chápán jako kritika. Pak se může nenávist a krvelačnost obrátit proti vám. Einar Gelius, další norský kněz, se pokoušel o diskusi na toto téma, ovšem stejně jako vždy byl rychle umlčen.

Antisemitismus a vyhrožování smrtí jsou v Norsku trestné činy, ovšem zmíněný případ byl policií odložen, stejně tak jako řada dalších. Teprve se uvidí, zda to bude jiné v aktuálním případě, kdy stojí jeden muslim před soudem za nenávistné výroky proti Židům, jenže řízení probíhá, stejně jako v případech skupinových znásilněni norských děvčat migranty (o nichž jsem již psal), za zavřenými dveřmi a masmédia na celý případ uvalila informační embargo.

LO, největší odborová organizace v Norsku, biskupové a kněží a také mládežnické odnože levicových stran patří k těm, jež v Norsku nejvíce propagují výroky o izraelském apartheidu a popírají a kamuflují palestinský terorismus.

Podle několika vlivných osobností v norské veřejnosti nemá Izrael obhajitelné právo na existenci. Z těch, jichž např. veřejnoprávní televize užívá jako svědka pravdy v záležitostech týkajících se Izraele, je Lars Gule, odborník na extrémismus. Podle něj na jeho vlastní zdi na Facebooku jsou hloupí a neschopní přiměřeně posoudit skutečnost všichni ti, jež míní, že Židé mají s oporou v historii svou vlast a tím, že mají právo na židovský stát. Sen Židů o židovské domovině bez útlaku a pronásledování je podle něj rasistický. «Izrael je osídlovacím koloniálním projektem založeným na rasistické ideologii, politickém sionismu. Dekolonializace Izraele je prý nutná a nevyhnutelná. Mezinárodní společnost se údajně má postarat o to, aby Izrael přestal existovat. Další norské celebritě, jejíž kvůli této problematice překypuje žluč, je Jan Egeland, generální tajemník organizace Flyktningehjelpen. To, že se musí malá země denně bránit teroru islámu a daří se mu, to tito lidé špatně snesou. Důsledně zavírají oči před lžemi a nenávistí Palestinců. Začarovaný kruh agrese podle Egelanda neskončí, dokud neskončí údajná okupace Izraelem. Okupací ale Egeland na rozdíl od Guleho nemá na mysli celý Izrael, jen území, nad nímž získal kontrolu v následku války v r. 1967. Avšak již od r. 1948 státy Jordán, Sýrie a Egypt okupovaly území, v nichž žili a žijí Palestinci a tato území byla okamžitě očištěná od Židů, stejně jako v případě 21 arabských zemí Středního východu. K tomu trvají nepřátelé, odpůrci a kritici Izraele na právu palestinských uprchlíků vrátit se, což by znamenalo, že by se Židé ve své historické vlasti stali menšinou. Prostá nenávisti vůči Izraeli není ani politoložka a právnička Cecilie Hellestveitová, jež je prezentována jako odbornice na mezinárodní zákon a je pro komentáře pravidelně zvána do norské veřejnoprávní televize. Podle ní jsou Palestinci v plném právu útočit na izraelské vojenské cíle, a to také na západním břehu Jordánu. Bonmot zní: «násilí je oprávněné» a «odpovědí» výzev Palestinců.

Kde se bere taková zaujatost vůči zrovna Izraeli a Židům? Někteří poukazují na neznalost dějin a přetáčení pojmů masmédií skrze politické přesvědčení zpravodajů a dalších. Tolik slov a tak málo faktů. Je-li něco o Izraeli pravdivé, tak to bývá pro Izraelce negativní. O tom, proč vzbudí militantní Izrael zuřivější reflexní reakce než třeba militantní Saúdská Arábie, Turecko, Spojené státy, či Velká Británie se šíří britský magazín Spectator, podle nějž se Izrael stal otloukánkem z iracionality těch, jež pózující rádoby lepší než ostatní.

Ovšem to, že se někdo cítí být dotčen, poškozen a uražen ještě neznamená, že má pravdu. Nyní dosahuje úroveň soucítění Norů s Palestinci a muslimy obecně obludných mezí a převaha náklonnosti k Palestincům ve norských masmédií žijících ve vlastních bublinkách zastiňuje vše. Kdy bude Norsko, stejně jako třeba takové Německo, nazývat útoky Hamásu terorem? Kdy bude u veřejných budov jako radnice v Oslu vlát vlajka Izraele, a nejen ta palestinská? Jako projev zvrácené ironie město nechalo 29.11., v den uctění památky 80 let po odvlečení norských Židů do plynových komor, vztyčit palestinskou vlajku, jež podle kritiků velebí panarabismus, sebevražedné útoky a vraždění Židů.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy