Nedotknutelní

20. 08. 2023 | 22:32
Přečteno 1476 krát
„Narodily se v Oslu. Jsou to naše děti, naše zranitelné děti.“ A oběti jejich násilí?

Můžete být vůči lidem z celého světa tak „hodní“, že jste vůči svým vlastním lidem zlí. Ředitelka policie v Oslu, hlavním městě Norska, byla v hlavní zpravodajské relaci norské veřejnoprávní televize NRK hlasatelkou dotázána na etnický původ násilnických dětí a mládeže během nedávného konání tzv. Norway Cup čili norského poháru ve fotbale s mládežnickými týmy z celého světa. Ida Melboová Øysteseová, policejní ředitelka v Oslu, aktivně mátla diváky ohledně této kriminality, načež již trapný výkon o několik dní později dalším nekompetentním výrokem ještě zesílila.

Postupem času je policejní ředitelství v Oslu kritizováno za to, že se snaží zkreslovat realitu a bagatelizovat a shazovat podstatný fakt, že lví podíl na vzrůstu zločinnosti v Norsku má spojitosti s migrací, a to zejména jednak ze zemí střední a východní Evropy (zločinci odsud zabírají třetinu míst v norských věznicích), jednak zejména ze zemí MENA (Střední východ a Severní Afrika).

Především tu běží o eskalující se situaci, co se týče zločinnosti dětí a mladistvých. Nyní mění Benedicte Bjørnlandová, předsedkyně národního ústředí norské policie, podle níž má 77 % z nejaktivnějších zločinců této věkové skupiny migrantský původ, taktiku a jako blesk z čistého nebe si vzala do úst slova o tom, že „musíme mít odvahu bavit se jasně o tom, že děti a mládež migrantů jsou v statistikách o kriminalitě zastoupeny nadpočetně.“ Ovšem za tím „jasně“ se ale podle kritiků skrývá jiné poselství: Etnický původ sám o sobě nemá pro policii ani list Dagbladet, jenž Bjørnlandovou citoval, ani další sdělovací prostředky žádný význam.

Podle nich je důvodem, že skončí jako bezohlední gauneři, jejich finanční zranitelnost a maloprostorové bydlení, o nějž se dělí s mnoha sourozenci, a proto tráví více času v ulicích než doma, dále neúspěch ve škole a rodiče na dávkách. Proto není důvod skrývat či omlouvat etnický původ, neboť vše, co hraje roli, jsou vaše zranitelnosti již tím, že je jeden z vašich rodičů či jsou oba vaši rodiče migranti. Je k nevíře, že výrok pochází od dospělé osoby v tak významné pozici, jež navíc má za sebou několik dalších vysoce profilovaných postů.

Bylo by nám to žvanění a obalamucení k smíchu, kdyby to nebylo k pláči? Skloňují se slova jako bezmezná pošetilost i patolízalství, alibismus, netečnost, zbabělství i fobie ze sebemenší, byť hypotetické šance, že by se někdo náhodou mohl cítit uražen. Problém má mizet kouzelnými floskulemi přehnaně ochranářskými mateřskými instinkty, jež nemohly být vzdálenější cynickým zločinným podhoubím v hlavním i dalších městech Norska. Poslouchat a dívat se na to, jak tak vysoko postavené osoby plácají o „zranitelných“ dětech a mládeži Nory rozechvějí hněvem z pocitu zmaření relativní idyly, jakou Norsko bezesporu bývávalo.

Posun v surovosti gangů i jednotlivců je bezprecedentní, avšak stálo by za to posvítit si nejen na ony děti a mládež, nýbrž i na jejich často násilnické rodiče. Podle deníku Aftenposten, jehož novináři si prošli rozsudky soudu nižší instance (Oslo Tingrett) ve věcech násilí na vlastních dětech za poslední tři roky, bylo z 89 osob odsouzených za násilí na dětech jen sedm etických Norů. Téměř devět z deseti pachatelů má původ v Africe, či Asii. Třeba podle několika oslovených Pákistánců v Norsku jde o zcela běžnou součástí pákistánské komunity v Norsku.

A „zranitelností“ přibývá rychlostí, jež postrádá jakékoli srovnání v dějinách Norska. Paralyzování lhaním, matením a přecitlivělostí vůči kritice jiných kultur nezodpovědnou politikou a širší mocenskou a názorovou „elitou“ jsme příliš dlouho a míříme k tomu, abychom se stali kopií násilím ochromeného Švédska, odkud se starousedlíci stěhují, aby unikli té šlamastyky, jež se tam rozvíjí. Pod koberec se zametávají i sebezápornější následky, vč. nebetyčného plýtvání, vždyť vše je jako vždy zvladatelné díky ještě více toho, co se dosud nikdy neosvědčilo.

Proti prý extrémnímu počasí Oslo „přijímá veškerá opatření“ (ovšem dosud se všechna ta léta minula účinkem), zato co se týče násilných následků migrace jako střílení, bodání nožem, loupežných přepadení či znásilnění, vyhrožování a násilí v školních třídách atd. městu schází pohotovost pro krize. Jen si představte, kdyby byli alespoň kapánek tak ostražití a potíráním, resp. prevencí posedlí, jako v případě podle nich dalších nežádoucích projevů vychýlení jejich představ o šťastném soužití a pohodě ve městě, jací jsou třeba při vymáhání daní z majetku, či omezování individuálního cestování osobním autem.

Necháte-li dveře svého domu dokořán otevřené lidem z kultur založených na klanech, kde se konflikty běžně řeší násilím, pak budete mít své kopie těchto kultur i ve svém domě. Skutečnost, jež se projeví a rozkvete ve vší hrůze bohužel odporuje východisku a předpokladu politiků, (rádoby) znalců a dalších „vítačů“ a „sluníčkářů“ o tom, že všechny kultury jsou v podstatě stejně hodnotné a kompatibilní s tou naší a lidé všech kultur chtějí a usilují o totéž, co my. Takové fantasmagorie tvoří základní pilíře experimentů s multikulturní společností. Proto je nemožné přiznat cokoli, vč. něčeho tak zjevného, že se to časem vůbec nedoladí a nezlepší, nýbrž naopak velmi zhorší všem ostatním, jež to dosud viděli jinak a realisticky. Tito „rasisté“ tu varují bezmála čtyřicet let a za tu dobu se stále rozrostly řady těch, jež pochopili, že se jim blafuje a umně oblbuje zaváděcími řečmi i manévry.

Redakce zpravodajského webu www.rights.no, jež se jako jedna z mála zdrojů dlouhodobě zaměřuje hlavně na následky nebývalé migrace do Norska, se od roku 2015 zabývá posunem (politizací) v norské policii a kriminalitě obzvláště v Oslu. Napublikovala toho tolik, že policejní ředitelství zapojilo speciální útvar policie, jenž se pokoušel od oné redakce zjistit, odkud dostává informace, čímž onen útvar sám potvrdil pravdivost zprostředkovaných údajů. Ty pocházely od řadových policistů, jež vůbec nesouhlasí s tím, jak se vyvíjela policie v Norsku, zadržováním stěžejní informací a urputnou snahou o korektnost poselství na adresu veřejnosti a uvědomují si, že „únikem“ informací do zpravodajství (alternativního masmédia) riskují postihy, proto také trvali na anonymitě.

Víra, že trest pomůže čemukoliv, se již z policejních ředitelství vypařila. A proč učinit přítrž počínání zločince, vypustí-li ho za chvíli stejně ven? A čemu se naučí spolupachatelé a ti, jež k dotyčnému vzhlíží? Policisté v terénu se cítí bezmocní vůči nadřízeným, jež se víc, než neplnění svých funkcí (činit společnost bezpečnější) bojí nařčení z rasismu, diskriminace a stigmatizace. Co více byste si jako přáli, kdybyste byli zločinci? Pro ty největší grázly je přece ideální stav, kdy bude mít i nadále tu čest s „kamarádskou“ policií, jež místo zapříčinění se o vaše uvalení do vazby řekne „Ne hochu, takhle to nejde.“

Jaké by to bylo novinářské terno, kdyby se odvážili zaplnit studia televizí i rozhlasu i redakce novin oběťmi těch zločinů, těmi, co byli „obdarováni“ trýzní a žalem do konce života, čímž by pomáhali usměrňovat k realitě politiky a další „hujery“ všeho, co voní migrací a umravňovat je.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy