Dnešní děti, čas před obrazovkami a vyřádění se

31. 10. 2023 | 12:04
Přečteno 1350 krát
Všechny děti neošlehané životem, unavte se! Norské děti se dívají více na obrazovky než kterékoli další evropské děti.

Pořádně to někdy schytává každý rodič. Mají ze svých dětí páčit, jak tráví svůj čas a schovávat jim mobily, tablety a počítače? Rodiče-neúnavné „ofukovače“ ran prý předbíhají a přetahují se se svými dětmi o ego, jež si chtějí zveličit: Za každé poroučení jim to ale budou druhé straně několikanásobně vracet vzdorováním, čímž roste mezigenerační propast.

Průzkum uspořádaný Medietilsynet, tedy norským úřadem pro média podle deníku Aftenposten a dalších norských masmédií, ukazuje, že rodiče kupují svým dětem mobilní telefon a dovolují jim přístup k sociálním sítím z obav, že budou vyloučeny. Norské děti dostávají svůj první mobilní telefon čím dále dříve. 17 % jich dostalo vlastní telefon dříve, než jim bylo sedm let a má ho celkem 93 % všech dětí mezi devíti a jedenácti. Ačkoli si rodiče uvědomují, že děti mohou být exponovány jak obsahu, tak situacím, na které třeba nejsou dostatečně vyzrálé, aby se s nimi vypořádaly, tak sociálními sítěmi brouzdá polovina devíti a desetiletých norských dětí. Čelí výzvám k zasílání lechtivých snímků, inzerátům na pornografii, plastickou chirurgii a implantáty, hazard i výrobky na zvětšení svalů a hubnutí.

Ovšem mnozí rodiče mají pocit, že jsou sami o to, aby vybírali, co je pro jejich děti dobré a přínosné a uvítali by jednoznačnější a jednotnější rady a doporučení. Mělo by být dětem povoleno třeba hrát dospělácké hry jako Grand Theft Auto na počítači či mobilu?

Zmatení diskusemi na téma, kolik času by měly děti trávit u obrazovek se někteří rodiče a lidé, jež se jejich dětem připletou cestou životem a popostrčí je, raději zaměřují na dopady sociálních sítí na děti a mládež. Nálezy odborníků se rozcházejí, jak co se týče soustřeďování se, tak pokud jde o závislost i mentálního zdraví. V argumentaci je nanejvýš nejasné, co je doložitelný výzkum a co jsou názory založené na morálních přesvědčeních Helsedirektoratetu, čili Úřadu národního zdraví. Podle některých odborníků, jako, dejme tomu, Elisabeth Staksrudové, profesorky Ústavu pro masmédia a komunikace Univerzity v Oslu prostřednictvím diskusního pořadu Debatten norské veřejnoprávní televize NRK se mají děti dokonce lépe, čím více času tráví před obrazovkami.

Ustanovit věkovou hranici tak jako již v řadě zemí prý problémy s ochranou osobností, sebedůvěrou, plýtváním času i mentálním zdravím nevyřeší, nýbrž jen odloží. V devíti, třinácti, či sedmnácti letech si málokdo vnímá následky vlastního sezení před obrazovkami. Hormon dopamin proudí tělem a zatímco na obrazovce naskakuje násilí, sex a nenávist, chodí jim jedna zpráva za druhou, na niž mají nutkání reagovat obratem. V mezičase se děti staly součástí světa, kde se jeden srovnává s druhým, šikanuje ho a vylučuje, což přivádí stres, pocity méněcennosti a osamělosti, nedostatek spánku a tělesné činnosti, depresi a problém se soustředěním. K tomu závislost na obrazovkách ovlivňuje uvažování, mezilidské vztahy, ovládání citů a je na úkor učení se, paměti a kreativity.

Jonathan Haidt, americký profesor sociální psychologie, je jedním z těch, jež dokázali silnou souvislost mezi výše uvedenými i to, že se mnozí mají lépe poté, co se na čas odpojili a překonali závislost. Ovšem není vůbec jednoduché odpojit se, když jsou připojení „všichni.“ Podle Steinara Krokstada, profesora sociální medicíny Norské technicko-přírodovědné univerzity NTNU, došlo v r. 2010 k významné změně. Od té doby totiž počet úzkostnost a depresivních norských dětí drasticky stoupá a změna nastala současně s tím, že se staly sociální sítě „majetkem všech“. Webu www.nhi.no Krokstad prohlásil, že nenajdeme žádné další zřetelnější činitele, jež změnili život dětí a mladých než internet, mobilní telefon a sociální sítě. Výsledkem je podle studie provedené mezi 10 000 norskými studenty a zprostředkované norskou tiskovou agenturou NTB, že 57 % studentek a 42,5 % studentů splňuje diagnostická kritéria pro mentální chorobu.

Jestli jsou tato čísla extrémní, jsou extrémní i rozhodnutí byrokratů a politiků, jež tomuto vývoji napomáhají: Podle politoložky a spisovatelky Siri Sjøgrenové Selmerové a prostřednictvím webu www.document.no byla digitalizace školství zaváděna plíživě, aby se masověji proti tomu nepostavili rodiče, a přezrálá diskuse přichází až nyní. V některých školách tráví děti až 47 hodin týdně u obrazovek(včetně domácích úkolů). To je více než pracovní týden dospělých. Je na každé škole, počínaje kterým školním rokem a v jaké míře užívat digitálních nástrojů. Některé děti klepají do iPadů již od první, další až od šesté třídy. Navzdory tomu norské děti zaostávají čím dále více jak se svými vrstevníky v dalších srovnatelných zemích, tak s rodiči, jež stíhali více látky za podobných časových rozmezích.

Je jasně, že je během výuky neuhlídatelné, zda se děti místo ní a čerpání znalostí nevěnují raději hraní a sociálním sítím. Podobně se místo sociální interakce během přestávek hraje na mobilním telefonu, „chatuje“ a „snapuje“, brouzdá po Instagramu, YouTube atd. Rozrušenost a roztržitost a stále větší výskyt poruchy ADHD u dnešních dětí má podle některých kritiků tkví v mechanismech zneužívajících potřeby nepřetržitých vzpruh do jejich slabin a zranitelnosti. Hybatelé norských dějin, tedy ta novodobá vrchnost, jež mají stejnou sveřepou, fanatickou a dogmatickou snahu o přestavbu všeho možného od složení obyvatel přes školství až po klimatu, se suverénně a přezíravě neopírají o výzkum, jež má za to, že psát rukou na papíře uvedou v pohyb jiné senzory mozku, jež spustí více kreativních procesů a funguje jako vzpruha na učení se a pamatování si to, co se učí.

Proč mají psát na klávesnici děti od útlého věku, jež sotva začaly tvarovat písmenka na papíře? Vždyť se digitálním dovednostem tak jako tak naučí včas. Je dokonce možné, že jejich přibývajícím vedením k digitálním dovednostem je vytlačován pravopis, schopnost číst a radost ze čtení knih a papírových textů.

V Norsku žije 9 % osob starších 25 let ještě u rodičů, což patří v rámci Evropy k nejnižším počtům. Nezávislost norských dětí na svých rodičích je třeba v takových Spojených státech zcela nevídaná: Američtí rodiče jsou daleko více přítomní v životech svých dětí. Proto musel být kvůli nerealističnosti před vysíláním v Americe pozměněn úspěšný norský televizní seriál Skam (v čestině Stud) pro děti.

Venku si děti již skoro nehrají, mají „digitální chůvy“, jež je aktivují, ovšemže je spíše činí pasivními, kvůli čemuž přibírají na váze a riskují cukrovku, nemoci srdce a cév, potíže se svaly, kostrou i mentálním zdravím. Rostou protiklady mezi tou menšinou, jež je velice aktivní, každou chvíli se „vyšťaví“ a až riskantně odvážná svými skoky, lezením, běháním atd. a jejich protějšky s bídnými motorickými dovednostmi, jak uvádí mj. deník Bergens Tidende. K tomu přispívají i rodiče, jež drží děti doma již tehdy, začnou-li jenom trošičku poposmrkávat.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy