V zajetí emocí

09. 12. 2023 | 09:22
Přečteno 1360 krát
“To se dělá, tohleto? Toto nám nechává vláda, potažmo stát, kraje, města a obce, ještě jim přidáváme a co si to ještě dovolí?”

Za poslední dobu vláda právě schytala nejvíce „hejtů:“ Ačkoli norský národ není jižanským, je norský internet protkán silnými emocemi na adresu historicky nejneoblíbenější vlády. Diskuse v „emokracii“ Norsko bývají vypjaté, agresivní, moralizující, manipulativní a vyčítající a ani tato není výjimkou.

Dříve mívali lidé pocit, že měli ve vládě „partnery“, dnes se nezbaví pocitu tichých kopaček, kdy jejich „partner“ bere do zaječích. Ještě je vláda tak rychle nenaštvala. Mnohým se finančně podlamují nohy.

Část ekonomů, politiků napříč stranickým spektrem, a dokonce i Næringslivets Hovedorganisasjon, mocná organizace živnostníků, průmyslníků ad., sveřepě trvají na vyšších daních z jmění a zisku i přesto, že byly dohromady za posledních bezmála tří roků zhruba dvojnásobeny. To je jim ale málo: Má být zavedená nová daň na „výhodu plynoucí z bydlení ve svém (což se týká ne méně než 80 % norských domácností) oproti využívání bytu, či domu někým jiným za úplatu“ a protivenkovskou politikou chtějí, abychom se mačkali v co nejmenších bytech ve velkoměstech s předraženými byty a domy, jichž je velký trvalý nedostatek, neboť je to pro občanské vybavování pro stát, kraje a obce levnější a naprosto v souladu s „green dealem.“ Jejich neupřímnost jim nedovoluje uznat skutečnost, že tím, že většina Nor vlastní svůj dům, či byt, napomáhalo vyrovnávání nerovností společnosti.

Jako vždy platí, že pro bezelstný odraz norské reality je třeba se obracet i na alternativní masmédia. Kdo má co říkat jiného, než manifestuje vesměs levicovo-liberální komplex sdělovacích prostředků si nesnadno najde nějaké to útočiště, tvrdí Ole Gjems-Onstad, profesor Handelshøyskolen/Bedriftsøkonomisk Institutt, což je taková norská Vysoká škola ekonomická.

Sto norských miliardářů, mezi nimi předních vlastníků firem, investorů, bije prostřednictvím magazínu Kapital kvůli následkům norského zdaňování na poplach: Zůstávat v Norsku je sobecké, zní nadpis. Kvůli vysokým daním jsou vlastníci nucení svým firmám „pouštět žílou,“ aby odváděli daně, což dusí likviditu a potenciál rozvoje a zdokonalování firem. 90 % těch, jež oslovil magazín Kapital míní, že se navyšování daní sílící měrou záporně projevuje na investicích, zaměstnanosti i růstu firem. Podle Trulse Hermana Holma, erudovaného správce majetku, jsou Norové v obležení nerozumných, jež i ze zvůle ne a ne chápat, či nemají na to, aby pochopili následky svého počínání a byli-li s tím konfrontováni, tak se odkopali a tím ještě více zamávali vším.

Podle investora Torgeira Mjøra Grimsruda schází „mocným“ i základní a široké chápání mechanismů a rolí napříč společností, kde se mají veřejné orgány jen starat o spravování a kde za inovací, podnikavost a rozmach ekonomiky stojí firmy. Celková míra zdanění v Norsku je nyní tak masivní, že je porušena tzv. samfunnskontrakten, tj. podle právní a politické filozofie pomyslná smlouva mezi občany a státem, kde se první zříkávají část svobody za to, že je stát „chrání“ a poskytuje jim různá práva. Podle Mjøra Grimsruda již není v Norsku zajímavé nějak inovovat, rozjet novou firmu, či ujmout se nových funkcí. Ti, co tvoří hodnoty, se stěhují do Švýcarska, zato těm, jež zůstávají v Norsku, schází motivace či pobídky, aby roztočili novou činnost, jež Norsko potřebuje.

I nadále mizí z Norska velké hodnoty proto, že se jejich vesměs mladí majitelé ve velkém stěhují především do Švýcarska. Není snad důležitější kolik, kdo přispívá do tvorby hodnot, než kolik odvádí na daních? Nyní musí firmy zdaňovat komponenty na skladech. Anebo starší, rozlehlý hotel musí odvádět vysoké daně za nemovitost, což jsou peníze, jež by raději dávali třeba do údržby. Stěhováním majetných přichází Norsko o velké peníze na daních a připravuje sebe o erudované investory. Zahraniční firmy jsou navíc osvobozeny od daně z jmění z „pracujícího kapitálu,“ což diskriminuje ty tuzemské.

Jako nějaké novodobé Marie Antoinetty otřepaně kolem dokolečka odpovídají stylem Ať jedí koláče a nic tomu nenasvědčuje, že by náhodou pookřáli. Např. Tonje Brennová, ministryně sociálních věcí naopak dost ledabyle a uštěpačně utrousila dotaz na všechny ty, jež v Norsku stojí fronty na potraviny: „Stojíte tam proto, že musíte, či proto, že můžete?“ Podle uživatelů je složitější požádat o pomoc sociálku, než vystát frontu na jídlo. Norská sociálka stejně jako mnoho dalších sektorů v zemi navzdory trvalé kritice, skandálům a četným reformám nefunguje tak, jak má: Uživatelé hovoří o tom, že se nedovolají, že si je úřady přehazují mezi sebou i o dalších překážkách a k tomu je ponižují přehnanými požadavky na monitorování majetku a útrat, anebo je nepřiměřeně potrestají za špatně vyplněný formulář. Z této doby je málo, z čeho se mohou lidé radovat, a zhoršující se mentální zdraví je recept na další chudobu, jež se kolikrát dědí z rodičů na dětí atd a která kompromituje důstojnost člověka.

Politici, pracovníci masmédií i další sami žijí z pochlebování si a až fundamentalisticky bazírují na tom, že jim i nám to tak šlape, avšak pohybujete-li se mezi Nory, záhy vám dojde, jak moc jim jejich rádoby lidoví zástupci a mluvčí nesedí a jak jsou z nich rozladění a mají pocuchané nervy a při bližším seznámení zjistíte, že málokdo ještě věří, že jim někdo vytrhne trn z paty.

Co si kdekdo vybásnil, vzalo volným tempem za své. V době, kdy zlo schytávají více než dost, umí chytit za srdce a pohladit duši málokdo, a již vůbec ne ti, jež jsou pověření řešením každodenních starostí Norů. Přece ani v Norsku každý v životě stejné možnosti nemá, jak se mohl přesvědčit nejeden Nor, a v této nepřející době, kdy jsou kroky vlády nevyzpytatelné, je to k nepřečkání. Již nejsou z politiky jako na trní, nadšení pominulo, jsou spíše vystrašení a cukají se nebo zvedají oči v sloup již tehdy, kdy v masmédiích některého pohlavára uvidí či uslyší. Pohlavek by jim nevlepili, tato tradice je Norům cizí, ovšem jistý si žádný politik být nemůže, dokud budou na naše bedra nakládat tak těžká břemena.

I opozice zatřásá s těmi patlaly, jež nám vráží tolik dýk do zad, ale ty výpady přicházejí vniveč. Z nenasytnosti státu pomoci daní a povinností mnohým ztuhla krev v žilách. Nejsou loajální k nám, nýbrž k potřebám nás ovládat pro své účely a jakmile se změní jejich potřeby, tak se posune i jejich loajalita. Další uchvacování moci Norsko pokroutí ještě více a pokaždé, kdy se národ nadechne, je sevření mocí ještě pevnější.

V době nebývale stoupajících cen, což prospívá v neposlední řadě monopolům, vč. těch státních a polostátních, nám agresivně zvyšují daně, mýtné, úroky, přitěžují nám nekonečným přívalem dalších klientů sociálky, zatímco utrácejí za „klima“, za sebe a své přátelé prostřednictvím politické hry, jež nazval ekonom Steinar Juel v několika sdělovacích prostředcích „tilkarringsindustrien,“ čili uměle nafukované bubliny, v němž jde o jediné, a sice o to, utrhávat si pro sebe a své kamarády „zelené“ dotace, čímž se přehnaně investuje do nerentabilních projektů v očekávání, že si převezme účty stát. Jednou rukou berou místním firmám, zatímco se dušují, že je nemohou dotovat, druhou více než štědře dotují třeba fabriky na baterie či datová centra, jejichž hlavním postavám vyplácí miliardy, mnohdy aniž by v Norsku rozjely jakoukoli činnost.

To vše se děje, zatímco Norům dlouhodobě klesá kupní síla a ve srovnání CEOWORLD magazine se Norsko umístilo na 17. příčce mezi nejbohatší země světa. To nic nebrání „elitám“ stylizujícím se do role moudrých a zodpovědných, aby na nás „vrčeli“, přitom jsou to oni, jež by měli dávat nějaké ty „dobrůtky“ nám a když nemáme, tak na nás mají „cenit zuby“ a šíleně štěkat „Vstávejte a honem do práce!“ Aby to nezůstalo jen u takového zaúpění a dalších mocných emocí: Co skutečné rebely probudí a donutí je jednat a podniknout něco kloudného v ideologicky ustrnulém a vyčerpaném Norsku?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy