Máme z toho plýtvání plakat, či máme se mu smát?

13. 12. 2023 | 01:42
Přečteno 1212 krát
Kdo je výdělečně činný a odvádí daně, má pochopitelně zájem na tom, aby byly peníze daňových poplatníků na všelijaké účely vynakládány zodpovědně a s rozvahou.

Podle Karine Uglandové Virikové, předsedkyně Skattebetalerforeningen, či Svazu daňových poplatníků a prostřednictvím webu Nettavisen je načase, aby začali politici rozeznávat rozdíl mezi financemi spravovanými přes veřejné rozpočty a jejich vlastními měsíčními příjmy na účet. Oboje totiž mají ve zvyku brát jako dané a jako své, a to i nyní, kdy jsou my ostatní nuceni k tomu, abychom více než jindy dohlíželi na to, aby finance vydržely.

A nyní budu, stejně jako minule, když se rok s rokem sešel, převypravovat zjištění a výroky ekonoma Areho Søberga, též známého pod přezdívkou Sløseriombudsmannen, či ombudsman na plýtvání, samozvaného hlídacího psa mrhání penězi daňových poplatníků, podle nějž prostřednictvím jeho profilu na Facebooku bylo jen za minulý rok 2022 potopeno 100 miliard norských korun na to, čemuž se lidově dá říct „kraviny“.

V hlavním městě byli nuceni kvůli již nezvladatelně roztočeným nákladům pozastavit plánování nové hlavní „hasičárny“ tehdy, když jen to „papírování“ spolklo neuvěřitelných 215 milionů norských korun, peněz, jež se pochopitelně nikdy nevrátí. Jedním z průšvihů byl ten, že v pokročilé fázi projektu bylo zjištěno, že na výkresech scházely technické místnosti, chodby atd. Proto musí hasiči v Oslu dočasně užívat provizorium, jež bylo zřízeno za krásnou částku „pouhých“ šedesáti miliard, jinými slovy ani ne třetinu toho, co stálo nepovedené plánování „pořádné hasičárny“.

Neztratilo se ani „mé“ město Bodø, kde rozhodla městská rada, že měla být rozšířená škola s názvem Bodøsjøen skole. Práce byla zahájena a velká část prostranství u školní budovy byla vykopaná. Pak byly práce pozastaveny. Důvod? Rozhodlo se zahájit práce bez jistoty, jaká bude její konečná cena. Velké části školního areálu se staly nepoužitelnými, a nakonec byly opět zprovozněny bagry s tím, že se obří díra měla zaplnit. Utratily se desítky milionů na vykopání jen kvůli tomu, aby se zemina opět vrátila na původní místo.

Tento a mnoho dalších minipříběhů, jež se staly tak drahými zkušenostmi byly podle všeho zaviněny zříkáváním se zodpovědnosti, nekvalitní komunikace a chaotickým plánováním. Norsko vypěstovalo kulturu spravování peněz daňových poplatníků, kde je v pořádku a tolerováno, když se peníze ztrácí cestou k cíli.

Svoji pověst si zrovna nevyšperkovali dalším „vysavačem peněz“: Nový IT systém ve zdravotnictví pro evidování a výměnu informací mezi nemocnicemi, obvodními lékaři, kraji a okresy. Ani po třaskavém skandálu v Dánsku se obdobným systémem se nenechali odradit a šli do toho. Divné jim nepřišly ani fakturace poradců za 557 milionů norských korun, čili šestinásobek té částky, jež činil odhad cenové nabídky. Běželo o užívání poradců nad rámec 234 stálých zaměstnanců projektu. A zkušenosti po zahájení systému? Chaos ohrožující bezpečnost pacientů a vedoucí k ještě kritičtějším úrovním přesčasů.

Nápadné politikům nepřišlo ani to, že chystají zrušení třetiny míst ve vězení v kraji Agder dva roky a něco poté, co utratili 1,1 miliardu na to, aby je zřídili a současně s tím, že obdobnou měrou rozšíří vězení v jiném kraji (za městem Hamar).

Opět se vracím do města Bodø (usuzuji, že o moc jinak tomu nebude v dalších norských městech). Projektem Evropské hlavní město kultury 2024 přišla podle zmíněného Areho Søberga záplava podivného mrhání: Fotogram Spencer Tunick dostal 700 000 norských korun za to, že přijel vyfotit vybrané obyvatele nahé a poté, co skončily výstavy byly snímky po dohodě s fotografem skartovány. Město také vyslalo delegaci kulturních byrokratů do Japonska, aby se družili s dalšími kulturními špičkami. Mezi ostatními rauty před tím, než začal rok 2024, utratilo město, jež jinak musí podle jeho deníku Avisa Nordland šetřit vším, 200 000 norských korun na to, aby oslavilo, že konečně má pro událost příštího roku logo. V místním domě kultury byla ve vedení parta kamarádů, jež měla v práci přístup k alkoholu zdarma. „Zábavné“ bylo i snědení čokoládové kreace za 10 000 norských korun komunálními zaměstnanci.

V době, kdy tzv. ropný fond roste do nových rekordních výšek, není bohatství stejně zřetelné ani na dosah všem krajanům. Hanebně málo lidí uvidí někdy za svých životů něco z těch peněz a toho, co by dokázaly. Aktivními politickými kroky, naposledy zvýšeným clem za určité druhy potraviny, naposledy na brambory, se vláda postarala o solidní skoky cen základního zboží.

„Není možné, aby byl naším premiérem:“ Podle nich samotných jsou nejpovolanější, mající silný pud nám ovládat, zatímco chodí po světě nediagostikovaně (Norové se na sociálních sítích rádi rozepíšou o patologických osobnostech svých politiků) a zatímco vady na kráse jsou v Norsku stále více znát, jejich mysl udrží zaseknuté obsypávání na „klima“ a „zahraniční pomoc.“ Premiér se zrovna vynořil v Indonésii, jež mileráda ukousne miliardy norských daňových korun. Že by tamní prezident potřeboval nový letoun? Nemáte zač. Půl milionu navíc Palestině, aniž bychom se pídili dál po tom, na co ty peníze půjdou? Jednoduché jako facka, a to bez obtěžujících otázek, či podmínek a bez pák nebo jakéhokoli zpřísňování, natož odepřít dalšímu přítoku financí, bude-li odhaleno něco nekalého. Jen si vystůjte frontu na vypsání šeků a utečte s ními, jakmile jsou vystaveny.

Ta neodolatelná vůle „rozfofrovat“ je nekonečná a dokud jsou prostředky posílány do ciziny, tak se obdarovaných nikdo na nic neptá, zda přijímají proto, že musí, anebo proto, že mohou. Bohatě postačí, když budou potřební i méně potřební světa natahovat ruce. Prostřednictvím deníku Aftenposten se o své, co ví o zkušenostech z dalších skrze naskrze úplatných režimů, jejichž představitelé hýří přepychem. Lijí se peníze i na oligarchy a zbytek ukládají do švýcarských bank, zemí světa a nyní z Ukrajiny dělí Asle Toje, norský badatel v oblasti zahraniční politiky. Nerozumné mrhání poškodí ještě více i Ukrajině s tím, že špinavé tajemství Norska spočívá v tom, že posedlost pomáhat jiným je doprovázena úkladnou zaslepeností před následky. Norské úřady se sice bezostyšně ohánějí „nulovou tolerancí před korupcí“, ovšem jak to mohou tvrdit a neměnit tu praxi, když se skrze podporu obohacují obří korupce v tolika jiných zemích, jimž se Norsko desítky let pokouší pomoci? Nezaslouží si lépe jak norští daňoví poplatníci, jak obdarovávaní?

Kdy „vtrhnou“ ty změny k lepšímu? Norové si rádi lžou do kapsy a neradi vyjdou ven s tím, co je skutečně trápí, vždyť se vám jich podle některých průzkumů kolem poloviny, podle dalších průzkumů přes polovinu bojí říct, co si doopravdy myslí. Byli oklamáváni dlouho a jak je známo, je jednodušší lidi oklamávat, než je přesvědčovat o tom, že byli oklamáni. Že by si většina lidí nepříjemnou pravdu dokonce jen nepřála, jen neustálá ujištění o tom, o čem jsou přesvědčení, že je pravdivé?

Nory čeká do dalších parlamentních voleb perné období a děsí se dne, kdy i ti nemravní všetečkové nahoře přijdou na to, že jsme první generací, jež zdědila lepší společnost, než zdědili naši rodiče, ovšem jsme první generací, jež přenechá svým dětem horší společnost.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy