Norská lyžařská střediska

05. 01. 2024 | 23:20
Přečteno 1104 krát
V tuto roční dobu oproti vám na jihu se tam u nás na severu rozedňuje dost pozdě. Ovšem kdybyste si měli vybrat mezi tímhle a světlem i v noci, byli byste na „světle“, či „temné“ straně?

Věděli jste, že za tím specifickým modrým zimním světlem (jinými slovy aktuálním denním světlem) v části dne, kterou někteří Norové nazývají „modrou hodinu“ kdysi jezdívali malíři stejně jako do takové Itálie za sluncem? Norsko je na zimu otřelým vtipem. Protože navzdory sněhem zasypaným horám a strmému nárůstu návštěvníků z ciziny prý patří norské skiareály ve srovnání se zbytkem Evropy ke stále ještě nedoceňovaným.

To se nám to tehdy jezdilo! V roce, který právě skončil, to bylo docela jinak: Norové zahájili vlekařskou sezónu dříve než obvykle. Mnoho norských hoteliérů ručí za dostatek sněhu. Jak to teď vypadá, co nabízí každý jednotlivý skiareál a kolik dáte za skipas?

Podle zpravodajského serveru www.abcnyheter.no tak třeba v západonorském údolí Myrkdalen odstartovali sezónu již 1. listopadu. Díky jistotě pravidelných vydatných nadílek sněhu věří provozovatelé tamního skiareálu, že vleky pojedou až do května a kdyby přece jen překazila obleva, tak prý budou schopni vyrábět dostatek umělého sněhu, aby vleky zasněžili.

Ještě odskáčou proměnlivé počasí, na které si řada lidí již zvykla, a s tím i výdělky jako na houpačce. Jak kde nejen, že zlomili hůl nad nejednou nepodařenou zimní sezónu, ale někteří vlekaři ještě sčítají ztráty, které budou dohánět několik dalších „sezón hrůzy.“ Ovšem na rozdíl od mnoha lyžařských středisek střední Evropy sezónu předčasně „neodpískali“ ani v dalších norských významných lyžařských lokalitách jako Kvitfjell či Trysil.

Díky stálému vnitrozemskému podnebí bývá Kvitfjell se svými 34 km lyžařských tras každoročně zpravidla prvním skiareálem, který zahajuje provoz. Zájem o brzký začátek sezóny byl velký a v Kvitfjellu se můžete odměnit pobytem v Gudbrandsgard Hotell, svou atmosférou prý jednom z nejsvébytnějších hotelů Norska. Hafjell, další skiareál s 33 sjezdovkami a přezdívaný „rájem dětského lyžování“ otevřel již 18. listopadu, o tři týdny dříve než v předchozí sezóně. Jste-li nadprůměrným milovníkem rychlého sjíždění svahů, tak si na těch zdejších olympijských zajisté přijdete na své. Díky výhodnému kurzu norské koruny a dostatku sněhu hlásili norští vlekaři např. v Kvitfjellu a Hafjellu rekordní návštěvnost, podle veřejnoprávní televize NRK o 40 % vyšší než o běžných vánočních svátcích.

Také do Trysilu, o něco přes dvě hodiny autem z oselského letiště se hrne velká spousta lyžařů a mezi rodinami s dětmi bývá v kurzu především hotel Radisson Blu Mountain Resort & Residences. Kromě úchvatného výhledu na okolní pohoří se pyšní svými lázněmi. Trysil je se svými 68 sjezdovkami a 31 vleky a vymoženostmi celkově největším a nejlépe hodnoceným lyžařským střediskem Norska.

Pátým rokem v řadě vyhrál World Ski Awards cenu za nejlepší ski resort roku SkiGeilo, tři hodiny autem od oselského letiště cestou do druhého největšího norského města Bergenu. 46 sjezdů různých stupňů obtížnosti snad nenechá nikoho na pochybách. Hotel Vestlia Resort má v rámci městečka Geilo prý nejlepší polohu, Highland Lodge designové ubytování, prý novodobou pohádku v útulném pohodlí vč. údajně skvostní lázně. Dr. Holms Hotel je další z předních resort hotelů Severu, jenž své hosty dojímá již od r. 1909, čili od téhož roku, kdy byl zahájen provoz na železniční trati Oslo - Bergen. A který další norský hotel má svou vlastní vinici?

Přibližně stejně daleko od letiště u Osla je údolí Hemsedal se svou dvacítkou vleků a 51 sjezdovek. Rozmanitost zazáří a rozjásá i ty vybíravější a zábavné programy afterski jsou v Norsku pověstné. Zde můžete nepřerušeně sjet šestikilometrový svah s kopce až na dno údolí. Mezinárodní cestovatelský magazín Condé Nast Traveler se zeptal svých čtenářů na to, jaké lyžařské destinace jsou v Evropě nejlepší a norský Hemsedal se umístil do první dvacítky. Např. výhled ze Skarsnuten hotel and Spa je mnoha hosty označován za epický. Ať už si vyberete jednu ze saun, koupelí na nohy, zážitkové sprchy, vířivku, či ledové koupele, zde garantují uvolněná ramena a doplnění energie.

O něco přes hodinu autem se z Hemsedalu dostanete do šarmantního autentického „skanzenovitého“ Herangtunet Boutique Hotel v oblasti Valdresu, jednoho z ohnisek norské lidové kultury. Podobně jako v dalších norských hotelech vyššího standardu, jež zmiňuji v tomto článku, si vychutnáte i výtečně připravovaných místních specialit. Kousek severněji můžete odkrývat kouzla Beitostølenu, jednoho z na sníh zpravidla nejbohatších skiareálů Evropy.

Sjíždět svahy můžete i v Norefjellu jen dvě hodiny autem od oselského letiště. Hotel Norefjell Ski & opakovaně útočilo na nejvyšší místa různých žebříčků a získal mimo jiné např. 7x cenu Vedoucí resort Norska a 9x Vedoucí lázeňský resort Norska, a za oba ho takhle vyhlásily World Travel Awards. World Ski Awards ho třikrát vybral jako nejlepší lyžařský hotel Norska. Kromě zážitků na vlecích, či v bílé stopě se tu nezastavíte, poněvadž lázněmi, vířivkou pod širákem, či lezeckou stěnou zážitky nekončí.

Ceny za lepší hotely, jež byly hosty ohodnoceny v průměru okolo devíti z desíti možných hvězdiček, začínají na cca. 2000 norských korunách pro dvě osoby, ovšem za nejoblíbenější termíny se platí dvojnásobek i více. Levnější alternativy typu kempingových chat stojí v závislosti na lokalitě od šesti set norských korun výše, jinde ale zaplatíte minimálně od tisícovky výše. V mnoha lyžařských destinacích ale již mají vyprodány i vzdálenější termíny na tuto zimu. Skipas na den si pořídíte za cca šest stovek v norských korun. Leckde se sjezdovky a vleky nacházejí dosti blízko hotelů, jinde zřídily hotely kyvadlovou dopravu bezplatným skibusem.

Každý, kdo chce, se může nadšeně seznamovat s momentálními lyžařskými podmínkami, ačkoli pro řadu dětí a mladé to v Norsku nebývá jediná možnost užívat si horských radovánek, dokud mají přístup k některé rodinné chalupě. Sjezdovky jsou považovány za užitečné pro děti, aby se jejich těla naučila správné rovnováze, rychlým reakcím a práci s vlastním těžištěm a rozvojem motoriky a aby se mohly naučit základní pravidla pohybu v horách, tak mnoho rodičů rádo svou sjezdařskou vášeň předává dále, a přitom vítají každou příležitost socializace dětí navíc mimo hranice školního ústavu.

I v Norsku je sjezdové lyžování statusovou záležitostí, kde u některých lidí patřit k „lepší společnosti“ znamená chlubit se drahým vybavením, utrácením za občerstvení atd., což vylučuje ty, kteří na takové úlety nemají. Kvůli drahotě a tlaku vrstevníků na chudší děti, potažmo jejich rodiny tuto aktivitu letos odpíská více lidí. Přesto vedou na norské vleky, či na norskou bílou stopu i dostupnější cesty.

Není nutné s sebou tahat lyže a hole ani oteplováky atd. až do Norska. Kdo si je chce vypůjčit, tak si je sežene zdarma i s dalším používaným, ale neupotřebovaným příslušenstvím v síti půjčoven zvaných Bua. Bývají součástí celonárodní sítě Røde Kors-butikker, tedy prodejen věcí z druhé ruky, tedy jakýchsi bazarů, a jsou určeny pro všechny.

Tak co? Kdy se hecnete a vyrazíte na sever?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy