Virtuální identita, její vytváření a experimentování s identitou

09. 06. 2010 | 16:47
Přečteno 17923 krát
Pojem „identita“ je používán v různých oborech různým způsobem a v jeho použití a definici neexistuje soulad, dokonce ani mezi vědci stejných oborů. Stejně tak termín „virtuální identita“ je používán v médiích i samotnými vědci v mnoha různých kontextech. Především média používají koncept virtuální identity primárně ve smyslu „identifikace“, tedy odlišení virtuálních reprezentací, které na internetu vytváříme, což je pouze jeden z možných přístupů. Co lze tedy v oblasti kyberpsychologie myslíme „virtuální identitou“?


Při našem pobytu na internetu vzniká „stopa“, ať chceme nebo nechceme. I když pouze prohlížíme webové stránky, servery „logují“ naši přítomnost, tedy zaznamenávají, kudy a kam jsme prošli. Pornografické weby mnohdy zaznamenávají „preference“ jejich uživatelů prostřednictvím různých technických možností ukládajících informace v počítačích uživatelů (např. cookies), aby byly schopny jim ihned nabídnout ten „správný“ a nejvíce lákavý obsah. Nicméně často zanecháváme na internetu i stopu v podobě vytvořených „nicků“, „avatarů“, či příspěvků v diskusích, kterou mohou sledovat i ostatní uživatelé internetu. Vzniká tam jakýsi shluk digitálních dat uchovávající informace o tom, čím jsme v online prostředí a jak se v tomto prostředí prezentujeme (Vybíral, Šmahel, Divínová, 2004). Svou přítomnost v prostředí internetu vyjadřujeme nejrůznějšími prostředky v závislosti na typu internetové aplikace. Může se jednat například o přezdívku na „chatu“, e-mailovou adresu či profil na sociální síti. K označení toho, co do té přítomnosti na internetu vkládáme, například jakou přezdívku si zvolíme, se užívá termínu konstrukce virtuální identity. Zároveň něčí virtuální identita může být pro nás reprezentací té dané osoby. Takto pojatá virtuální identita není ekvivalentem k psychologické definici identity, ve smyslu jakési vlastní jedinečnosti, neopakovatelnosti a ohraničenost vůči druhým (Macek, 2003), byť v obou případech je užito stejného slova. Důvodem tohoto obsahového rozdílu je následující: ne vše, co v prostředí internetu prezentujeme, musíme nutně vztahovat k naší vlastní identitě, tedy k prožitku, že to jsem já. Příkladem může být často ukazovaný kreslený vtip Petera Steinera, na kterém u počítače pózují dva psi s hláškou „na internetu nikdo neví, že jsi psem“ (viz http://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Internet,_nobody_knows_you're_a_dog).
Jak již bylo naznačeno, internet díky svým specifikům nabízí širokou škálu možností konstrukce virtuální identity (viz Subrahmanyam, Šmahel, 2010): od možnosti zcela se s ní ztotožnit a prezentovat se takový, jaký si myslím, že jsem, přes omezení se na prezentaci jen části sebe sama (např. nepřijímané vlastnosti) anebo přisoudit si takové vlastnosti, o kterých si myslím, že je ve skutečnosti nemám. Do virtuální identity se tak do značné míry mohou otiskovat naše vědomá i nevědomá přání (Šmahel, 2003a). To znamená, že online identita nemusí reflektovat celistvost jedince v jeho fyzickém životě. V některých badatelských kruzích je virtuální identitě přisuzován charakter mnohočetnosti. Turkle (1998), která zkoumala dřívější primárně textové online světy (tzv. MUDy – Multi User Dungeon) tvrdí, že členitost virtuálních identit umožňuje rozvíjet na internetu určité složky osobnosti, vlastnosti, které jsou právě v každodenním životě zastíněny. Mnohočetnost virtuálních identit může být způsobená i tím, že je konstruována aktuálním psychickým rozpoložením.
Mnohočetnost virtuální identity však kritizuje Reid (1998), která upozorňuje, že tvořením několika virtuálních identit může docházet k fragmentaci osobnosti, která ve výsledku zabraňuje rozvoji flexibilní a úplné osobnosti. Pozdější nizozemský výzkum, který sledoval dopady experimentování s virtuálními identitami na celistvost sebepojetí u adolescentů, však žádný takový vliv neprokázal (Valkenburg, Peter, 2008). Dále Reid na vytváření mnohočetných identit kritizuje, že nevedou k flexibilitě v běžném životě, neboť nedochází k propojování různorodých identit a při možném problému s jednou identitou je jednoduchou strategií útěk do identity jiné (Reid, 1998). Opět je nutno říci, že tento teoretický pohled empirické studie zatím nepotvrdily.


Konstrukce virtuální identity
Jak již bylo řečeno, tvorba online identity může být ovlivněna prostředky, které jednotlivé internetové aplikace nabízejí. Například v asynchronní komunikaci (tedy v komunikaci, která je vedená účastníky v různých časech) může být virtuální identita tvořena např. e-mailovou adresou, jejíž volba názvu v mnoha případech závisí na uživateli. Každá podoba adresy odkazuje čitatele na určitý kontext, kam si mají adresáta zařadit, či ukazuje, k jakému kontextu se vztahuje. Například adresy nekdo@seznam.cz a nekdo@narodnimuzeum.cz mohou náležet stejné osobě, přičemž první z nich odkazuje k běžné, možná i privátní rovině a druhá spíše k profesnímu životu. Různorodost e-mailových adres zrcadlí možnosti ztvárnění virtuálních reprezentacích vztahujících se k uživateli internetu.
Jiným prostředkem ke zhmotnění přítomnosti v prostředí „chatu“, blogů, či online seznamek je přezdívka (tzv. nick) (Talamo, Ligorio 2001). V přezdívce jsou často shrnuty informace o genderu, sexuální identitě a specifických zájmech (Subrahmanyam, Greenfield, Tynes, 2004) Virtuální jméno v internetovém prostředí, které je anonymním a současně odtělesněným prostředím postrádajícím osobní historii, umožňuje adolescentům prezentovat takové atributy já, které chtějí odhalit (pohlaví, rasa, původ) (Tynes, Reynolds, Greenfield, 2004), např. „CrazyLatinaGirl“.
Ve virtuálních světech se lidé prezentují typicky prostřednictvím tzv. avatatů, kteří jsou grafickými reprezentacemi jedinců. Toto je typické například pro on-line hry, komplexní virtuální světy (Second Life), grafické chaty apod. Právě tato vizuální reprezentace jedince na internetu je známa tím, že vytváří mnohem silnější vazby mezi ním samotným a avatarem, tedy že se uživatel/ka internetu více identifikuje s postavou než například s přezdívkou.


Experimentování s virtuální identitou
Experimentování s online identitami je poměrně medializovaným tématem, přičemž médiím se postupně podařilo přesvědčit většinu čtenářů, že internet je svět plný lidí, kteří prostřednictvím anonymních online aplikací předstírají jiné pohlaví, mění svůj věk a všemožné aspekty sebe sama. Pojďme se tedy podívat, jak s virtuálními identitami lidé na internetu zachází.
Experimentování s identitou se v některých případech dává do souvislosti s efektem online disinhibice (Gackenbach, von Stackelberg, 2007), který je charakterizován sníženou schopností řídit impulzivní chování, myšlenky a prožívání na internetu. V důsledku jeho působení se lidé na internetu mohou chovat jinak než v reálném prostředí. Mohou více inklinovat k sebe-otevření („self-disclosure“), stejně tak ke psaní agresivních poznámek či slovního napadení – viz také náš předchozí příspěvek na tomto blogu http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/david-smahel.php?itemid=9645.
Je však třeba říci, že nejen dospělí, ale i děti umí velmi dobře rozlišovat mezi svým chováním na internetu a v offline světě. Děti jsou si vědomy toho, že na internetu ve srovnání se situacemi tváří v tvář mají více času si rozmyslet, co chtějí říct, včetně strategií jak vystupovat tak, aby na druhé zapůsobily a aby si získaly jejich přízeň. Jinými slovy si (například) uvědomují, že na internetu mají silnější pocit ovládání „sebe“ než v reálném fyzickém světě (Valentine, Holloway, 2002).
Zajímavé je, že k experimentování s virtuální identitou měli větší tendenci dospívající, kteří se cítili osamocení. Ti, kteří více experimentovali s identitou, měli v jejich reálném životě málo blízkých přátel, obtížněji se otevírali ve srovnání s jedinci, kteří se nepovažovali za osamocené (Valkenburg, Peter, 2008). Již starší výzkum poodhalil, že introverze je významným prediktorem pro častější experimentování s virtuálními identitou (Valkenburg, Schouten, Peter, 2005).
Také v českém prostředí dospívající někdy experimentují s virtuálními identitami, ačkoliv toto experimentování se děje spíše ve smyslu pozměněného chování z offline světa (Šmahel, 2003b). Zjednodušujícím příkladem mohou být výroky dvou účastníků výzkumu: „Můžeš bejt drzej“ (Martin, 14), „nebyla jsem jiná, ale určitý názory jsem přivedla do extrémů...měla jsem větší tendenci být v opozici.“ (Petra, 24) (Šmahel, 2003b, str. 71). V dalším kvantitativním výzkumu jsme ukázali, že dospívající na internetu se zřídka nevydávají za jiné pohlaví, ale častěji porušují normy a pravidla běžná pro reálný život. Dospívající frekventovaněji používají internet k vyjasnění svých hodnot v oblastech životního stylu, přátelských a partnerských vztahů (Šmahel, 2003c).
Následující graf přehledně ukazuje, jaký podíl českých uživatelů internetu se „někdy vydával za někoho jiného“ podle věku (Šmahel, Machovcová, 2006):

Podíly uživatelů itnernetu, kteří se vydávali za někoho jiného

Podíly uživatelů itnernetu, kteří se vydávali za někoho jiného


Je třeba si uvědomit, že se zde jedná o předstírání cizí identity kdykoliv v předchozím působení na internetu – s tím má zkušenost v součtu 28% dospívajících ve věku 12 až 15 let, 24% mladých ve věku 16 až 20 let a dále toto procento výrazněji klesá. Vidíme tedy, že dospívající se vydávali za někoho jiného častěji než starší věkové skupiny, což odpovídá tomuto vývojovému období, mnohdy chápanému jako období experimentování s identitou (např. Erikson, 2002) - podíly předstírajících dospívajících jsou však stále dosti nízké.
Ukazuje se tedy, že převažující experimentování s identitou na internetu je spíše mýtem vytvořeným médii a že vtip „Nikdo neví, že jsi psem“ je jedním z nich, který patří spíše do kapitoly o historii vnímání internetu a jeho integraci do každodenního života. Většina lidí na internetu, mladých i dospělých, používá virtuální svět v souladu se svojí reálnou identitou. Lidé na internetu jen zřídka předstírají, že jsou někým jiným a jen zřídka lžou o pohlaví či věku ve všech online prostředích.


Autoři: Ševčíková Anna, Šmahel David


Anna Ševčíková je doktorandkou na Fakultě sociálních studií a zároveň působí v Institutu výzkumu dětí, mládeže a rodiny na Masarykově univerzitě v Brně. Mezi její výzkumné zájmy patří problematika kyberšikany u dospívajících a sexuálního chování v prostředí internetu.


Poznámka: část textu tohoto příspěvku je se souhlasem editorů přejata z kapitoly „Konstrukce virtuální identity u dospívajících uživatelů internetu“, která bude publikovaná v monografii „Sebepojetí a identita v adolescenci: sociální a kulturní kontext“ (2010).



Literatura

  • Erikson, E.H. (2002). Dětství a společnost. Praha: Argo.
  • Gackenbach, J.I., von Stackelberg, H. (2007). Self online: personality and demographic implications. In J.I. Gackenbach (Ed.), Psychology and the Internet (2. vydání) (str. 55-71). San Diego: Academic Press.
  • Macek, P. (2003). Adolescence. Praha: Portál.
  • Reid, E. (1998). The Self and the Internet: variations on the illusion of one self. In J. Gackenbach (Ed.), Psychology and the Internet, intrapersonal, interpersonal, and transpersonal implications (str. 29-41). San Diego: Academic Press.
  • Subrahmanyam, K., Greenfield, P.M., Tynes, B. (2004). Constructing sexuality and identity in an online teen chat room. Applied developmental psychology, 25, 651-666.
  • Subrahmanyam, K., Šmahel, D., (2010). Adolescents and the Internet: Connecting Development to Online Behavior. New York: Springer.
  • Šmahel, D. (2003a). Psychologie a internet: děti dospělými, dospělí dětmi. Praha: Triton.
  • Šmahel, D. (2003b). Adolescenti a internet: identita, vztahy, komunikace. Nepublikovaná doktorská disertační práce, Masarykova univerzita, Česká republika.
  • Šmahel, D. (2003c). Souvislosti reálné a virtuální identity dospívajících. In P. Mareš, & T. Potočný (Eds.), Modernizace a česká rodina (str. 315-330). Brno: Barrister & Principal.
  • Šmahel, D., Machovcová, K. (2006). Internet use in the Czech Republic: Gender and Age differences. In F. Sudweeks, H. Hrachovec, Ch. Ess, (Eds.), Cultural Attitudes Towards Technology and Communication (pp. 521-533). Murdoch, Australia : School of Information Technology, Murdoch University.
  • Talamo, A., Ligorio, B. (2001). Strategic identities in cyberspace. CyberPsychology & Behavior, 4, 109-122.
  • Tynes, B., Reynolds, L., Greenfield, P. M. (2004). Adolescence, race and ethnicity on the Internet: A comaparison of discourse in monitored vs. unmonitored chat rooms. Journal of Applied Psychology, 25, 667–684.
  • Turkle, S. (1998). Life on the screen. New York: Touchstone Books.
  • Valentine, G., Holloway, S.L. (2002). Cyberkids? Exploring children´s identities and social networks in on-line and off-line worlds. Annals of the Association of American Geographers, 2, 302-319.
  • Valkenburg, P.M., Peter, J. (2008). Adolescents´ identity experiments on the internet: consequences for social competence and self-concept unity. Communication Research, 35, 208-231.
  • Valkenburg, P. M., Schoulen, A. P., Peter, J. (2005). Adolescents’ identity experiments on the internet. New Media & Society, 7, 383–402.
  • Vybíral, V., Šmahel, D., Divínová, R. (2004). Growing up in virtual reality – adolescents and the Internet. In P. Mareš (Ed.). Society, reproduction, and contemporary challenges (str. 169-188). Brno: Barrister & Principal. Staženo 9. září 2007, z http://www.terapie.cz/materials/czech-adolescents-internet.pdf
  • Blogeři abecedně

    A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy