Kdo námi manipuluje? Jsou voliči hlupáci?

27. 03. 2017 | 18:30
Přečteno 4104 krát
Vždy když slyším někoho se vychloubat, že sebou nikdy nenechá manipulovat, pobaví mě to. Vím totiž z vlastní zkušenosti, že manipulaci se nelze vyhnout. Víckrát jsem to pozoroval i sám na sobě, což mě donutilo, abych přestal s vychloubáním, že sebou nenechám nikdy manipulovat. Pobaví mě vždy i zastánci přímé demokracie, kteří hlásají, že masa, lid, třída či dav jsou chytřejší než „elity“ a proto rozhodují lépe než ony. Do jejich výbavy patří i silný propagandistický trik:

Každý, kdo není příznivcem přímé demokracie, kdo je proti referendu či přímé volbě podle tohoto triku vlastně říká, že voliči (občané) jsou pitomci. Na tuto demagogii je expertem politolog Petr Robejšek:

„Existuje mnoho způsobů, jak někteří intelektuálové nepřímo říkají, že obyčejní lidé jsou hlupáci. Debata o referendu je v tomto ohledu bezednou studnicí sporných argumentů. Místo sdělení, že jsou občané příliš hloupí na to, aby směli v klíčových otázkách v referendech spolurozhodovat, slyšíme často tvrzení, že nejsou dostatečně informováni. Ale ani ten nejlépe informovaný člověk přece neví všechno, co je v daném případě důležité, a i on tedy vše posuzuje pouze na základě neúplných znalostí. Navíc není vůbec jisté, že čím více víme, tím lépe rozhodujeme. Dokazují to hrubé chyby špičkových expertů z ekonomie, politologie a ostatních sociálních věd.“

Dřevěný chytrák

Není to tak dlouho, kdy u nás začaly jezdit nové tramvaje s nádhernými dřevěnými sedadly. Osobně jsem k té kráse přispěl. Pražský Dopravní podnik na svých webových stránkách nechal cestující hlasovat, jestli v nových tramvajích chtějí sedátko ze dřeva či umělé hmoty. Jsem přírodní člověk, hlasoval jsem tudíž pro dřevo.

A ono to vyšlo, zastánců dřeva byla většina. Jásal jsem, jásal - do doby než jsem prvně do té tramvaje vlezl. Můj metrák živé váhy se sklouzl z dřevěného sedátka při prvním brzdění tramvaje, protože jeho povrch je lesklý a kluzký.

Normálně bych teď napsal, že kdybych před hlasováním věděl, že sedátku se nedostane protiskluzové úpravy, nehlasoval bych pro dřevo. Robejšek by ovšem potom o mně mohl sdělit mase, že dělám ze sebe i z dalších voličů hlupáky a že navíc není vůbec jisté, že čím více víme, tím lépe rozhodujeme. Takže, abych vyhověl Robejškově „logice“, musím napsat, že bych volil dřevo, i kdybych věděl, že klouže, protože jsem chytrý.

Jistě, pane premiére

Zbožňuji anglický humor. Vedle Monthy Pythonů a mistra Beana a krom mnoha dalšího i satirický seriál Jistě, pane ministře, který ve druhé verzi pokračuje pod názvem Jistě, pane premiére. Anglický humor je skvělý i proto, že nám umí ukazovat věci a dění z jiného úhlu pohledu, než na který jsme zvyklí. Scénáristé zmíněného seriálu Antony Jay a Jonathan Lynn takto popisují způsoby manipulace, jimž můžeme podlehnout všichni.

Ve druhém díle série Jistě, pane premiére se předseda vlády chystá oznámit nový plán, jehož součástí je znovuzavedení branné povinnosti. Stálý tajemník vlády (nejvyšší státní úředník) sir Humphrey Appleby, který tomu chce zabránit, se ptá premiérova osobního tajemníka Bernarda Woolleyho, co k tomu premiéra vedlo. Bernard odpovídá, že premiérova strana si nechala udělat průzkum, podle něhož je většina pro opětovné zavedení branné povinnosti a jí by tudíž tento nápad mohl přinést hlasy ve volbách.
„Tak nechte udělat jiný průzkum, podle něhož se zjistí, že voliči jsou proti branné povinnosti,“ říká sir Humphrey.
„Nemohou být pro i proti,“ oponuje Bernard.
„Ovšemže mohou. Účastnil jste se někdy průzkumu?... Přece snad víte, jak to chodí. Osloví vás milá mladá dáma a vy byste na ní rád udělal dojem. Nechcete vypadat jako hlupák, že ne?“
„Ne.“
„No, takže vám začne klást otázky:
Znepokojuje vás počet mladých lidí, kteří nemají práci?“
„Ano,“ odpovídá Bernard.
Znepokojuje vás nárůst kriminality mezi mladistvými?“
„Ano.“
„Myslíte, že na školách je nízká disciplína?“
„Ano.“
„Myslíte si, že mladí lidé ve svém životě uvítají trochu autority a vedení?“
„Ano.“
„Že se rádi chopí příležitosti?“
„Ano?
„Byl byste pro zavedení branné povinnosti?“
Bernard kouká s otevřenou pusou a za chvíli řekne: „No jo, možná, že bych nebyl proti.“
„Ano, či ne?“ ptá se Humphrey.
„Ano.“
„No ovšem, po tom, co jste jí odpověděl, nemůžete říct ne,“ usmívá se Humprey a dodává: „Takže oni z těchto otázek zveřejní jenom tu poslední.“
„Vážně? Tohle dělají?“ ptá se Bernard.
„No, ti seriozní ne, jenže těch zas tolik nemáme, chápete… Podobným způsobem může ta mladá dáma dosáhnout opačného výsledku,“ říká Humphrey.
„Jak?“ ptá se Bernard.
„Pane Woolley, znepokojuje vás hrozba války?“
„Ano.“
„Znepokojuje vás rostoucí zbrojení?“
„Ano.“
„Je nebezpečné dávat mladým lidem zbraně a učit je zabíjet?“
„Ano.“
„Je špatné nutit lidi, aby se chopili zbraně proti své vůli?“
„Ano.“
„Byl byste proti znovuzavedení branné povinnosti?“
„Ano,“ odpovídá udiveně Bernard Woolly.
„No prosím, vidíte to… reprezentativní vzorek občanů,“ pošklebuje se sir Humphrey Appleby, „takže objednáme vlastní průzkum pro ministerstvo obrany, zařiďte to.“ (Což se stalo a Humphrey díky tomu dosáhl svého.)

Hlupák nebo manipulátor

Co z výše uvedených příkladů plyne? Kdo hlásá, že masa je chytřejší než elity, je buď hloupý, nebo lže, protože se snaží námi manipulovat, stejně nebo podobně jako předlistopadoví vládci. A kdo mu věří, lže si do vlastní kapsy. Mezi tzv. běžnými lidmi se jistě najde většina, která se současným politikům svou úrovní vzdělanosti, inteligence, schopností dávat věci do souvislosti a sociální inteligence vyrovná, nebo předčí. Jenže politici málokdy patří mezi elity. A o většině těch našich se to dá říct snad jen v nějaké vydařené anekdotě.

Slovník, který používá výraz „elity“ v souvislosti s dnešními vládci, je manipulativní sám o sobě. Jednak tím toto slovo získá pejorativní nádech (což si nezaslouží, za skutečné elity můžeme být jen rádi), jednak poštve nemyslící dav proti současným vládcům. Ty bychom ovšem měli kritizovat (či chválit) pro jejich konkrétní činy, nikoli proto, že jim někdo de facto nadává prostřednictvím výrazu „elity,“ aby námi mohl lépe manipulovat.

Jak jsme si již řekli výše, cílem těch, kdo tento slovník používají, není návrat „země do rukou masy“ (jak hlásali a hlásají Karel Marx, Joseph Goebbels, Donald Trump, Miloš Zeman, Tomio Okamura či Petr Robejšek), ale nahrazení dnešních vládců vlastními - tedy prostý change, kus za kus. A masa i lid opět ostrouhají, jak jinak.

Svoboda a poddanství

Šlo by jistě dobře namítnout, že manipulace lidmi probíhá i dnes shora. Ano, to je pravda, koalice i opozice nám v tomto směru dávají zabrat. Ale za prvé se námi snaží manipulovat propagandisté z více názorových stran - mnohdy protichůdných, takže v tomto ohledu to mají současní vládci těžší než ti předlistopadoví. A za druhé o tom lze svobodně mluvit, tedy alespoň do té doby, než se dnešní kritici „elit“ dostanou k moci.

Zatím lze svobodně vyjádřit názor, že bychom si měli dávat pozor na to, kdo a jak se námi snaží manipulovat. A proč tak činí. Měli bychom se nad tím zamýšlet dnes a denně zvláště my, starší, protože narozdíl od těch mladších jsme před listopadem 89 prožili dobu, která nás neformovala ke svobodě, ale k poddanství. Jsme proto k podlehnutí manipulaci náchylnější.














Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy