Only poo’s. Co přivezla Greta Thunberg Americe?

22. 10. 2019 | 16:04
Přečteno 4053 krát
Všichni jste už asi slyšeli, že klimaticky neutrální cesta Grety Thunbergové do Ameriky byla tak trochu velká šaškárna, protože kdyby každý jezdil přes oceán v luxusních jachtách, způsobila by takto pojatá masová doprava mnohem větší zátěž přírodě, než když tam lidé létají v low-cost letadlech. Navíc se pak sedmičlenná posádka měla vrátit do Evropy také letadlem…


Cesta pod plachtou vědy
Ovšem cesta do Ameriky byla mnohem větší snobárna, než by se z našich médií mohlo zdát. Jak vlastně Greta přišla k luxusní jachtě? Půjčil jí ji princ monacký Pierre Casiraghi, který jí k tomu poskytl i svůj sedmičlenný tým, který jej obvykle za peníze doprovází při jeho sportovních plavbách kolem světa. Cestu za boj pro klima sponzoroval ještě jeden boháč, německý developer Gerhard Senft. Všichni známe velký zájem developerů o ochranu přírody, takže se tomu nebudeme divit… Kupodivu během cesty vydala Greta tweet, že cesta není nikým sponzorovaná. Dokážou tito lidé mluvit někdy pravdu?
V čele posádky stál německý jachtař Boris Hermann, který před naloděním televizím oznámil, že plavbu koná, protože všechno se musí změnit. Náš způsob života (tj. váš způsobe života, ne jejich), ten systém (tj. demokracie), zkrátka všechno. Nicméně jachta vyplouvala z Anglie a i tentokrát se tam Greta (i posádka) museli z Evropy nějak dostat, a určitě to nebylo klimaticky neutrální cestou.
Cesta měla velké poselství. Nešlo jen o to dát zbytku sobeckého lidstva morální vzor a ukázat jim, že jezdit do Ameriky klimaticky neutrálně je možné, šlo i o politické poselství. Za tímto účelem byla jachta opatřena dvěma nápisy. Nápis „Unite behind the Science“ zdobil plachtu, která loď poháněla kupředu, nápis „Only poo´s“ tedy „jenom hovínka“ zase zdobil kyblíček, do něhož Svatá Greta a princ monacký vykonávali velkou potřebu.
A nevyčítejte mi, že obojí cituji, protože sama posádka oba nápisy široce medializovala. Nápis na plachtě byl hrozbou Trumpovi a výzvou lidstvu. Měl ukázat správný směr nové lepší společnosti pod praporem vědy. Hned po příjezdu do New Yorku 28. 8. 2019 řekla švédská šarlatánka novinářům důležitou radu pro prezidenta Trumpa: „Listen to the Science – Naslouchej vědě.“ O jaký vědní obor jde? Prostě věda, VĚDA, VĚ-DA. I určitý člen u slova „science“ vyjadřuje, že má jít prostě o jednu všeobjímající vědu, která vysvětlí vše, ale hlavně klima a navazující politické změny. Z vědy s velkým -V- chtějí tito lidé, kteří vybízejí mládež, aby nechodila do školy, udělat nové náboženství. Kbelíček s nápisem only poo´s zase členové posádky ukazovali kamerám, aby vyvrátili řeči o luxusní jachtě a doložili, jakou oběť Greta přináší klimatu.

Hledá se nová Greta
A ptáte-li se mě, který z obou nápisů lépe vystihl poselství Grety Thunberg Americe, tak určitě ten druhý. Greta jela do Ameriky v situaci, kdy opravdu nemá, co říct. To sice neměla od začátku, ale při svém prvním představení světu v Katovicích v prosinci 2018 měla její slova působit naléhavostí, protože je prý pronášelo dítě – only a child. I když už tenkrát měla do 16. narozenin asi měsíc. Celá kampaň, jak ji ve své knize vytvořila její ambiciózní maminka, byla založena na protikladu nevinnosti dítěte a zkaženosti dospělých. Měla ukazovat, že dítě poučuje dospělé, že svou vnitřní čistotou pochopilo jednoduchou a prostou věc o nutnosti chránit klima, a dospělým, kteří se dosud starali jen o peníze, otevřelo oči. Všechny projevy svaté Grety pořád dokola omílaly toto jednoduché schéma. Nicméně teď jela Greta do Ameriky náhle jako „16letá teenagerka“ a těžko se hledá nějaký nový argument, proč by jejím neuvěřitelně trapným projevům měl někdo naslouchat.
Je zábavné sledovat, jak mediální pomocníci z jejího týmu pro ni hledají nějakou novou image, zároveň se křečovitě snaží vracet ji do úlohy „jenom dítěte“.
Ovšem právě projev v OSN 23. 9. 2019, který měl být vrcholem jejího turné, byl pro jistotu návratem do role dítěte. Trapnost této pózy nešikovná herečka zdůraznila tím, že svůj „upřímný projev od srdce“ nedokázala říct zpaměti, takže své spontánní věty musela přerušovat koukáním do papíru. „Ukradli jste mi dětství“ – pauza – „jak se opovažujete“ – pauza – „staráte se jen o peníze“ – zase pauza. Přitom měla zřejmě za úkol vyjádřit upřímný hněv kroucením horní částí trupu a mračením, což ovšem vypadalo, jako by si na luxusní jachtě uhnala nějaké střevní potíže.

Co vlastně dělá v Americe?
Řada ochránců klimatu na internetu oprávněně řešila, proč tam vlastně jela osobně, když mohla svůj projev v OSN říct přes kameru. Ano, u normálního člověka bychom chápali, proč tam chce být osobně, ale tady je řeč o mluvčí hnutí, které má extrémní požadavky na změnu života, na konec individuálního cestování, a to vše kvůli tomu, že to ničí klima. Navíc jednání v OSN bylo až od 20. 9., tak proč tam musela být už v srpnu?
Ukázalo se, že odpověď na tyto otázky dává nejlépe facebook Grety Thunbergové, kam samozřejmě nepíše příspěvky sama, je to takový oficiální facebook této firmy. Tam lze najít aktuální zprávy o tom, kde v Americe je, kde bude mluvit a samozřejmě u toho už neřeší, zda se po USA a Kanadě přemísťuje klimaticky neutrálně. Z facebooku zjistíte, že tam nejela jen kvůli jednomu jednání OSN v New Yorku, ale že tam má naplánované turné demonstrací, na kterých ukazuje svůj obličej a hledá nové image. Nejprve byla 12. 9. na demonstraci ve Washingtonu (pěkná dálka z New Yorku!), pak 18. 9. převzala od Amnesty International titul Velvyslankyně svědomí, pak měla projev v kongresu USA, kde kongresmanům řekla „Listen to the scientists – Poslouchejte vědce.“ Teprve pak se konal dlouho ohlašovaný týden klimatické akce 20.-27.9. s projevem v OSN. Tehdy se prý dle Gretina týmu uskutečnilo 5225 klimatických demonstrací neboli stávek po celém světě, jichž se prý zúčastnilo 7 milionu lidí. Už by jim konečně měli odevzdat moc a neprodlužovat to! Greta také vyslala na facebooku vzkaz disidentům, kterým by se globální tažení proti demokracii nelíbilo: „If you belong to the small number of people who feel threatened by us, then we have some very bad news for you: ‪This is just the beginning. Change is coming - like it or not.‬‬‬‬‬‬“ ‬
Pak Greta prohlásila, že pojede směrem na jihozápad přes Ameriku, až dorazí na další zasedání COP 25 v Santiago de Chile, což bude v prosinci. Jelikož jejímu týmu asi nelze úplně věřit, vyrazila místo toho do Montrealu v Kanadě a pak do Chicaga, kde měla demonstraci 3. 10., pak do Denveru v Coloradu (?!) a pak znovu do Kanady. Teď v pátek 18. 10. byla na demonstraci v Edmontonu v Kanadě.
Kampaň v USA je dobrá aspoň k tomu, že viditelně ukazuje propojení s demokratickou stranou. Al Gore se podílí na práci klimatické COP, dělá s Intergovernmental Panel on Climate Change, spoluorganizoval ono zasedání v Katovicích v roce 2018, kde ji představili světu. Před odjezdem do USA se Greta sešla v Británii s kongresmankou Alexandrou Ocasio Cortez, která je údajnou autorkou ekologického programu Green New Deal. Jejich setkání bylo zachyceno v neskutečně snobském rozhovoru, který s nimi udělal levicový časopis The Guardian. Můžete si to přečíst na internetu, ale radím vzít si předtím pytlíky na blití. „It’s such an honour to meet you!“ Greta: „Thank you so much for standing up and offering hope to so many people.“
Ano, prý jsme se díky Gretě dověděli hodně o klimatu, co jsme dřív nevěděli. Víme, že klima má tendenci zhoršovat se, když se blíží nějaké volby. Nejdřív to byly parlamentní volby ve Švédsku, pak volby do Europarlamentu a teď to budou prezidentské volby v USA. To jsem dřív vážně netušil. A za odhalení této souvislosti vděčíme VĚDĚ – the Science!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy