Golfoví investoři II

04. 04. 2013 | 14:27
Přečteno 4511 krát
V první části tohoto textu jsme se rozloučili s Jiřím Kovářem, politikem ODS. Nyní se seznámíme s Jiřím Kovářem, golfistou.

FOTO fronk 2007
FOTO fronk 2007


Pavel Suchánek jako účastník turnaje Jurex Cup, který se konal 25. srpna 2007 v GC Austerlitz. Sponzorem Jurex Cupu je stejnojmenná firma Jiřího Kováře.


Sport

V první části tohoto textu jsme se rozloučili s Jiřím Kovářem, politikem ODS. Nyní se seznámíme s Jiřím Kovářem, golfistou. Od roku 2005 Kovář působí jako prezident jihomoravského golfového klubu Golf Club Austerlitz a v roce 2011 se (neúspěšně) ucházel o prezidentství České golfové federace.

Golf Club Austerlitz má v současnosti kolem tisícovky členů, mezi nimiž nejznámějším zřejmě bude (alespoň od února 2011) jihomoravský poslanec za ODS Pavel Suchánek, mimo jiné prezident parlamentního golfového klubu. Suchánek kandidoval na prezidenta České golfové federace letos, rovněž neúspěšně.

Možná jeho nezvolení do čela ČGF mělo co dělat s jeho výletem do Dubaje. Čtenáři si jistě vzpomenou, jak si Suchánek v únoru 2011 vyrazil na Blízký Východ s pěti dalšími prominentními golfisty: Martinem Romanem z ČEZu, Martinem Dvořákem z DP Praha, Petrem Žaludou z ČD, Tomášem Krskem ze Škody Transportation a Romanem Janouškem.

O povaze obchodních kontaktů mezi těmito šesti muži byly už popsány stohy papíru. Naproti tomu o povaze vztahů mezi Pavlem Suchánkem a hrdinou našeho příběhu Jiřím Kovářem se moc nepíše – kromě jednoho krátkého skvostu, který jsem objevil na netu a který se zabývá pasekou, kterou tyto výlety do Dubaje napáchaly na dobrém jméně českého golfu.

Následuje krátká citace pro pobavení (úplný text je k dispozici zde):

Pan poslanec je také prezidentem Golfového clubu Parlamentu České republiky. Účastnil se i loňského říjnového mistrovství klubu na rány ve Mstěticích, mezi dvacítkou hráčů skončil na sedmém místě (výsledky 96+103). Za zmínku stojí, že vítězem se stal JUDr. Jiří Kovář (85+91), člen klubu a shodou okolností jeden ze dvou nynějších kandidátů na funkci prezidenta ČGF.

Parlamentní golfový klub, toto nestandardní „podnikové“ seskupení politických pracovníků, není ale jediným klubem, jehož je poslanec Suchánek členem. Za domovský klub má Karlovy Vary a je také členem GC Austerlitz. Na Austerlitzu je mimochodem zmíněný Jiří Kovář prezidentem. Vzájemná provázanost je patrná.


Také na webových stránkách Jurex Cupu, pořádaného Jiřím Kovářem, můžeme na fotografie Pavla Suchánka místy narazit (viz zde). Samozřejmě je možné, že se obchodní vztahy mezi Kovářem a Suchánkem omezují na platbu ročního členského příspěvku a jejich konverzace mezi jamkami nevybočuje z rámce dohadování se o nejlepších moravských ročnících a odrůdách. Právě tak dobře je možné, že Suchánek nevede žádné obchody ani s Romanem či Krskem, a že jejich výlet do Dubaje v únoru 2011 byl ryze oddechový.

Investice

Zatím jsme se zabývali politickou a sportovní činností Jiřího Kováře; podívejme se nyní na Jiřího Kováře – podnikatele. Než se pustíme do zkoumání vlastníků golfového klubu, jemuž předsedá, dovolím si poznamenat, že dalším statutárním zástupcem CEEI je v současné době Martin Lukschal, jinak výkonný ředitel resortu Golfmonachus a Golf Clubu Mnich v jižních Čechách. Zastoupení manažerů golfových klubů u investora do výstavby skladu vyhořelého jaderného paliva nebylo nikdy tak bohaté!


Golf Club Austerlitz

Samotné golfové hřiště je majetkem akciové společnosti Golf Invest Austerlitz, jejíž akcionáři jsou neznámí. Budovy klubu pak vlastní společnost s ručením omezeným Austerlitz Golf, tvořená čtyřmi společníky s vkladem: Oldřichem Resem (35 %), Václavem Tauberem (5 %), Radovanem Vrbkou (30 %) a nominee společníkem pod názvem Sport & Investment Ltd (30 %), zaregistrovanou v roce 2010 a sídlící v Londýně.

Res a Tauber mi připadají v pohodě a nebudu se jimi pro tuto chvíli dále zabývat. Podívejme se teď na zoubek oné londýnské firmě. Nominee společníků je kolem dvanáct do tuctu; co je ovšem zajímavého na téhle konkrétní firmě, je pověst její matky – Coddan Managers Services Ltd, což je společnost se stovkami dceřiných společností, v jejichž čele stojí jediná osoba – 31letá Ruska Jekatěrina Ostapčuková.

Britský obchodní rejstřík říká, že společnost Sport & Investment má dva společníky, jejichž jména se neuvádějí. Dvě osoby tedy chtějí zakrýt skutečnost, že mají podíl v jednom golfovém klubu na jižní Moravě. Mohl by mezi nimi klidně být Pavel Suchánek, právě tak jako třeba emeritní papež Benedikt XVI., u něhož byl Suchánek na audienci krátce po svém návratu z Dubaje (viz jeho web – tj. Suchánkův, ne Benediktův). Skutečná jména se nikdy nedozvíme, ledaže by nám je prozradila paní Ostapčuková; a možná ani ta by nevěděla, vzhledem k tomu, že řídí celkem 314 firem.

Osoba čtvrtého společníka vlastnícího budovy klubu je mnohem slibnější. Radovan Vrbka je brněnský právník, specializující se na likvidaci společností. Za zmínku stojí jeho obchodní spojení s Tomášem Pitrem. V letech 1998–1999, tedy v době, kdy se Setuza octla v hledáčku Pitra a jeho společníků, byl Vrbka předsedou její dozorčí rady.

Pro představu o tom, co se tehdy v Setuze dělo, poslouží následující citace (plná verze textu je k dispozici zde):

Mrázek s Pitrem měli v roce 1998 zájem o firmu Setuza, která byla v té době jednou z nejvýznamnějších potravinářských firem v zemi sídlící v Ústí nad Labem. Ve vedení této společnosti byl Jan Gottvald, kterého Mrázek znal ze svého rodného Českého Brodu.

A tady na scénu přišel František Mrázek a jeho obvyklé know-how – vyděsíme, pohrozíme, pomůžeme a zkasírujeme.

V letech 1998-1999 Mrázek asi třikrát kontaktoval Gottvalda s tím, že se o něj zajímá policie. Neřekl nic konkrétního, ale slíbil, že za určitý obnos ho policie přestane prověřovat. Tomáš Pitr nakonec Gottvalda vyplatil a získal minoritní vlastnictví akcií Setuzy.


Pod heslem ‚Setuza‘ na Wikipedii najdeme ještě podrobnější rozbor:

13. října 1998 založila IPB společně se Setuzou společnost Českomoravská finanční a leasingová, a.s. (ČMFL) se základním kapitálem 1,45 miliardy korun. Setuza upsala 48,3 % akcií za 700 milionů korun. 19. října 1998 založila ČMFL dceřinou akciovou společnost Agrocredit. 26. října 1998 převedla SPGroup na Agrocredit 49,92 % akcií Setuzy. Majoritní podíl v ČMFL získala společnost Maitland Holdings B.V., jejíž jméno se později objevilo v souvislosti s tzv. kajmanskými fondy IPB.

Radovan Vrbka byl členem dozorčí rady v ČMFL od října 1998 do listopadu 2005. Byl také členem představenstva dceřiné společnosti ČMFL Agrocreditu od prosince 1999 do března 2000. Tomáš Pitr byl předsedou představenstva Agrocreditu mezi březnem 2000 a 2007. Vrbkův společník z brněnské advokátní praxe Marián Štetina byl členem představenstva Setuzy od října 1998 do listopadu 1999. Jak Agrocredit, tak ČMFL jsou dnes již zaniklé.

FOTO: Fronk 2007
FOTO: Fronk 2007

Majitel klubové budovy Radovan Vrbka na turnaji Jurex Cupu v GC Austerlitz v roce 2007.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že vlastníci golfového klubu, jemuž předsedá Jiří Kovář, mají na kontě dlouhou obchodní spolupráci s Tomášem Pitrem. A čtenáři s opravdu dobrou paměti si vzpomenou na Jiřího Syrovátku, prezidenta GC Karlštejn a dalšího z Pitrových kontaktu (zde).


Ve třetí části se zaměříme na podpůrnou roli, kterou v úspěchu Jiřího Kováře sehrál německý průmysl, a dále na nové nominee akcionáře společnosti CEEI.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy