Dilema přemýšlivého voliče

22. 10. 2013 | 11:35
Přečteno 4007 krát
Snad poprvé od zavedení parlamentního systému si dost významná skupina voličů skutečně uvědomuje celou tíhu spoluodpovědnosti za budoucí vývoj v zemi. Nechat další čtyři roky vládnout stejné gaunery může znamenat, že se probudíme do totality a v zemi, která nebude mít žádnou naději na budoucí ekonomickou prosperitu.


Současný předvolební guláš zdá se býti nepoživatelným. Ještě v posledních sněmovních volbách v roce 2010 zcela dominovalo pravo – levé ideologické dilema jen lehce okořeněné nabídkou nových stran a situace byla z pohledu voliče v podstatě přehledná a optimistická (ach, jak lákavé bylo Vyměnit politiky…). Dnes je situace diametrálně odlišná.

Poté, co voličům naplno došly podstatné souvislosti o rozsahu systémové korupce a vazbách politiků na organizovaný zločin a různé lobbisticko-ekonomické skupiny napříč tradičními stranami zprava do leva… poté, co předvedly VV a také TOP 09 (zde méně viditelně, ale s ještě destruktivnějšími výsledky)… poté, co všechno vyšlo najevo - od Libora Michálka až po zneužívání vojenského zpravodajství pro soukromé účely milenkou premiéra - není možné brát na lehkou váhu rozhodnutí, komu dát hlas. Relativní optimismus se v posledních třech letech změnil v pesimismus, naděje v beznaděj a snad poprvé od zavedení parlamentního systému si dost významná skupina voličů skutečně uvědomuje celou tíhu spoluodpovědnosti za budoucí vývoj v zemi.

Je více než zřejmé, že teď nejde jen o výšku daní a důchodů či míru přerozdělování. Situace dospěla tak daleko, že jde o samu podstatu demokracie a ústavnosti, o existenci právního státu a o zachování alespoň jakési naděje na lepší ekonomickou budoucnost. Nechat další čtyři roky vládnout stejné gaunery může znamenat, že se probudíme do totality a v zemi, která nebude mít žádnou naději na budoucí prosperitu (viz vynikající článek Milana Zeleného zde).

Ze zkušenosti posledních cirka deseti let vládnutí a vědomí budoucích rizik plyne, že k pravo-levému dilematu voličů přibyla další, dříve spíše okrajová dilemata. A není úplně jasné, která z nich jsou více či méně důležitá. Zde jsou některá z nich:

Volit podle osobností nebo podle programu?

Dlouhá léta se v předvolebním klání nemluvilo nikdy o ničem jiném, než o programu. Zpětně nahlíženo, to byla vítaná tichá dohoda všech aktérů. Pokud se mluvilo o osobnostech, pak zřídka a téměř výhradně v negativním slova smyslu, když už se něco provalilo. I tak si všichni dávali pozor, aby zdůraznili, že se jedná o selhání jednotlivce, nikoliv systémový problém.

Dnes se to začíná měnit, ale mnoho komentátorů, moderátorů televizních diskuzí atd. neustále lpí na programu, jako na jakési modle. Jako by nezáleželo na tom, jestli program bude prosazovat gauner -neschopný amatér / ignorant nebo slušný člověk - špičkový profesionál, který umí nalézt v diskuzi to nejlepší řešení akceptovatelné pro všechny? Umíte si představit, jak drasticky odlišné budou výsledky? Navrhuji následující klíč: slušnost – vyřazovací podmínka, odbornost 75% váhy, program 25% váhy.

Jak propracovaný program je nutný?

Který politický subjekt kdy byl schopen prosadit svůj program bez nějaké dohody / kompromisu s jinými subjekty přesně podle psané verze?

A kde vede rozumná „hranice konkrétnosti“ v manažerském slova smyslu? Politik, stejně jako lídr firmy, by měl přece určovat „co“ – tedy strategický směr, úředník – realizátor (tedy vlastně manažer) „jak“ – jeho úkolem je dekompozice cíle a nalezení nejefektivnější cesty k cíli. Toto základní nepochopení mnoha novinářů vede k tomu, že se z politiků stávají v médiích „brouci pytlíci“, kteří mají být odborníci na všechno do neuvěřitelného detailu. Z pohledu lidí, kteří rozumí dobře nějakému oboru, pak novinář i politik působí směšně. Navrhuji upřednostnit strany s dlouhodobou a srozumitelnou vizí (ovšem ideologicky umírněnou), ne s nabídkou “ x Kč pro libovolnou skupinu obyvatel“.

Malé nebo velké partaje?

20 let jsme slyšeli, že hlas malé straně, která nepřeleze 5% klauzuli (o důsledcích tohoto parametru zde), je hlas vyhozený. Není to tak úplně pravda. Pokud mezi těmi, kdo projdou, nemám nikoho, komu bych dal s čistým svědomím svůj hlas, klidně ho dám malé straně. Jen proto, že za můj hlas dostane nějakou tu korunu, bude moci fungovat a možná příště bude silnější. Stačí zasadit semínko, plody mohou přijít příště.

Pokud máte významné výhrady ke všem, které ve výzkumech mají 7% a více, navrhuji vzhledem k vážnosti situace popsané v úvodu podpořit strany, které mají mezi cca 2,5 -7% (a tedy mají naději na vstup do sněmovny) a zároveň se lze domnívat, že by stály na straně občanů: spíše tedy Piráti, Zelení a KDU než SPOZ či Bártův-Okamurův Úsvit.

Zavedené nebo nové?

Zkušenosti s VV a TOP 09 vedou logicky a správně k velké ostražitosti před novými subjekty. Nicméně apriorní odmítání mi připadá nesmyslné. Je to logika bité manželky, která se nechce rozvést proto, že by další manžel mohl být stejný nebo horší. Pokud nové partaje zůstanou v opozici, šance na udržení slušnosti a ideálů se zvyšuje. Protože to slibují všichni noví, výběrové kritérium to není. Abnormální kontrolu budou vyžadovat všichni, zavedení i noví. Radši malá, ale naděje, než jistota zatuchlého smrádečku. Navrhuji nebát se volit nová uskupení.

Vzhledem k výsledkům předvolebních výzkumů stojí za to se speciálně zmínit o ANO. Podotýkám, že se s panem Babišem znám a věřím jeho motivacím a záměru a jsem tedy z vnějšího pohledu neobjektivní. Také vím, jakou podporu dostává od dalších podnikatelů a jaké lidi hledá; žádné blondýnky tam nejsou (personální ladění přesto bude trvat minimálně následující volební období; zůstat v opozici proto považuji za klíčové). Tito lidé jsou pro mne určitou bezpečnostní pojistkou. Jakékoli jeho vědomé selhání by se mu vrátilo jako bumerang jak v politice, tak v businessu.

Dilema, o kterém se málo mluví

Když jsem přemýšlel, podle jakých kritérií bych měl posuzovat politickou nabídku, došel jsem k poměrně jednoduchému konstruktu.

Na vodorovnou osu jsem vynesl polaritu „korporace – občan“. Slovem korporace myslím jakoukoliv entitu, která má tendenci parazitovat na státu / občanech, ať se jedná o pražské či krajské kmotříky, organizovaný zločin, skutečné korporace s monopolním či oligopolním postavením, které ho zneužívají (například v síťových odvětvích) či podle některých dokonce mezinárodní parazitické struktury (příklad za všechny: tzv. banksteři). Zde se asi není možné shodnout, kdo všechno je parazitem na občanech, ať si každý vybere podle libosti a stupně svého poznání.

Velmi inspirativní je v tomto Erik Best:



Vysvětlivka: SME jsou drobní a střední podnikatelé, RODINY jsou velké korporace ovládané jedním nebo několika málo lidmi, kteří využívají politiky či úředníky ke svým zištným cílům na úkor občanů či jiných podnikatelů. Erik tvrdí, že vše by bylo únosné, kdyby pyramida stála opačně, špičkou nahoru, na základně SME, kde by byla většina objemu pyramidy.

Na tuto vodorovnou osu jsem pak umístil každou politickou stranu. Podotýkám, že umístění nepodléhá pouze předpokladům či znalostem týkajících se zištné kolaborace politických subjektů s parazity, ale rovněž případná ideologická zaslepenost vedoucí k obdobným důsledkům.

Na svislou osu jsem vynesl polarity „centralizace – decentralizace“. Vycházím z hlubokého přesvědčení (mohu se mýlit), že co nejvíce moci a odpovědnosti má být co nejblíže občanům, v obcích a regionech. Dle mého je to nutná podmínka demokracie; při stávajícím stupni komplexity světa stěží uhlídáme starostu, jak obtížné je ohlídat stát nebo dokonce Brusel, vidíme on-line.

U obou os ale optimum není maximum, nejsem zastáncem ani anarchie, ani totální nadvlády občana nad jakoukoli právnickou osobou nebo zájmovou skupinou fyzických osob. I zde ať si každý nastaví optimum podle sebe. Každopádně, nejlépe mi vyšli Piráti a Zelení.

Závěrem

Současný establishment tento týden ze sedla bohužel nevyhodíme. Stojí ale za to dostat do sněmovny skutečnou opozici, která bude dobře plnit svoje funkce a bude se učit. Největší naději vidím v ANO, KDU (zůstanou-li v opozici!), Pirátech a Zelených.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy