Anketa z předvolebního Ruska

01. 03. 2012 | 11:03
Přečteno 3347 krát
Jak mladí ruští politici vidí blížící se prezidentské volby a protestní akce?

V neděli 4. března vyvrcholí nezvykle tvrdá předvolební kampaň a Rusové budou hlasovat o svém příštím prezidentovi. Rozhodl jsem se proto udělat malou anketu, v níž mladí zástupci čtyřech ruských parlamentních stran a opoziční strany Jabloko měli sdělit, jak nahlížejí na blížící se prezidentské volby a protestní akce. Co si myslí budoucí ruská politická elita o Putinových šancích a čestnosti hlasování se můžete dočíst na následujících řádcích.

Za pomoc děkuji ruské Veřejné komoře mládeže.

Naděžda Orlovová – členka Jednotného Ruska, bývalá poslankyně strany Jednotné Rusko

Jak podle Vašeho názoru projdou prezidentské volby? Jaký výsledek očekáváte?

Jako členka Jednotného Ruska věřím, že Vladimir Putin zvítězí v prvním kole a myslím si, že to bude nejlepší volba pro naši zemi.

A proč by právě Vladimir Putin měl vyhrát volby?

Na to mám tak trochu filozofickou odpověď. V Moskvě stojí významná katedrála Krista Spasitele. Dvacátého prvního února několik dívek z punkové skupiny vylezlo před oltář a uspořádaly punkovou modlitbu. Zazpívaly píseň věnovanou Panně Marii, kterou vyzývaly, aby Putin odešel. Byla to taková akce moderního politického umění. Nebo spíše politického protestu.

Organizátoři akce nebrali ohled na věřící, kteří se v tu chvíli nacházeli v katedrále, nezajímali je city milionu lidí, kteří se nedávno přišli poklonit opasku Panny Marie. Pokud by tito organizátoři, nedej Bože, přišli k moci v Rusku, tak by společnost rozdrobili na malé částí.

Víte, já nechci žít v Rusku, kde dívky z punkové skupiny v katedrále Krista Spasitele zpívají modlitbu s politickým obsahem a vyvolávají tvrdé spory na toto téma. Jakákoliv vláda musí zemi sjednocovat. K čemu je dobrý taková volba, která žene zemi k zániku a vyvolává nenávist jedné části obyvatel k druhé.

Myslíte, že volby budou čestné?

To je otázka, která předpokládá čistě subjektivní odpověď. Voleb se účastní ohromné množství lidí. A toto ohromné množství lidí chápe příkazy, které dostali, po svém. Všechno záleží na tom, co se dělá dole. Nahoře mohou být příkazy nestavět Potěmkinské vesnice, ale dole, když úředník dostane nařízeno, že všechno musí být čestné, tak si řekne: "Aha, čestné, tak to znamená tolik a tolik, abych se zalíbil šéfům." A na takových lidí bude záviset procedura voleb.

Já jen doufám, že podobných lidí bude málo. Takoví lidé škodí zemi. Zpochybňují legitimitu výsledků voleb.

Pokud obyvatelé budou volby považovat za nečestné, mají právo vyjít do ulic protestovat?

Ano, samozřejmě, mají právo. Ale lidé, kteří chodí protestovat, by měli vědět, jaký je konečný cíl. V dějinách naší země bylo velmi špatných momentů a já doufám, že lidí, kteří vycházejí do ulic, mají na paměti, s jakou lehkostí je ruský člověk schopný živelného povstání a jak dlouho se potom následující generace musí vypořádávat jeho následky. Musí cítit hranici, kterou nelze překročit. Právo na spravedlivé volby je stejně důležité, jako právo člověka na klidný život.

Irina Filatovová – členka Komunistické strany Ruské federace, právnička

Jak podle Vašeho názoru projdou prezidentské volby? Jaký výsledek očekáváte?

Jsem přesvědčena, že současná vláda podnikne maximálně tvrdá opatření, aby ve volbách zvítězil Vladimir Putin. Jsem členkou komunistické strany a přirozeně si přeji, aby zvítězil náš kandidát Gennadij Zjuganov. Ale bohužel, aby k tomu došlo, museli by existovat absolutně jiné podmínky.

Myslím si, že pokud by se uskutečnily čestné volby, právě Zjuganov by vyhrál. Když ne v prvním, tak v druhém kole. Obyvatelé jsou totiž k smrti unavení z vládnoucího tandemu.

Myslíte, že volby budou čestné?

Volby budou nejšpinavější za celé období „demokratického“ hlasování po rozpadu Sovětského svazu. Tyto volby už začaly ve vzdálených místech země a už se objevují informace o nátlaku a masové agitaci. To, jaká opatření podniká součastná vláda (šílené akce na podporu Putina s povinnou účastí, masová agitace, bránění přístupu ostatních kandidátů do médií a podobně) už svědčí o iluzornosti demokratických voleb v Rusku. To je zkrátka výsměch!

Nejvíce překvapující je na tom to, že všichni o tom vědí a všichni všechno vidí, protože takových věcí si nelze nevšimnout. Bojím se, že režim stále nechápe vážnost situace.

Pokud obyvatelé budou volby považovat za nečestné, mají právo vyjít do ulic protestovat?

Bezpochyby mají. A také k tomu dojde. Předpovědět výsledek voleb není těžké. A samozřejmě budou masové protestní akce, soudy, požadavky a podobně. Avšak čím to skončí předpovědět nemohu. Zemi nemůže vládnout nelegitimní prezident a nelegitimní Státní duma.

Dmitrij Gudkov – člen Spravedlivého Ruska, poslanec strany Spravedlivé Rusko

Jak podle Vašeho názoru projdou prezidentské volby? Jaký výsledek očekáváte?


Vláda je připravena volby zmanipulovat. Třeba v Tambovské a Rjazanské oblasti, za které jsem byl zvolen do parlamentu, už tyto manipulace začaly. Na závodech 4. března dělají po celé zemi speciální pracovní den, aby lidé hlasovali na svých pracovištích. V poliklinikách, ve školách, všude jsou příkazy, že Vladimir Putin musí vyhrát v prvním kole.

Vláda předběžně požaduje, aby Putin získal nejméně 50 procent po celé zemi. V Moskvě a Petrohradu se takový počet hlasů získat nepodaří. Zato v regionech manipulace pojedou na plný plyn. Proto bohužel musím konstatovat, že vláda může Putinovi zajistit v prvním kole vítězství.

Myslíte, že volby budou čestné?

Soudě podle posledních událostí v regionech, volby čestné nebudou. Bohužel.

Pokud obyvatelé budou volby považovat za nečestné, mají právo vyjít do ulic protestovat?

Pokud Putin zvítězí v prvním kole při skutečném ratingu maximálně 40 procent, tak si myslím, že protestní nálady po 4. březnu zesílí a uvidíme ještě početnější mítinky, než byly po parlamentních volbách. Myslím si, že protesty budou sílit.

Andrej Svincov – člen Liberálně demokratické strany Ruska, poslanec Liberálně demokratické strany Ruska

Jak podle Vašeho názoru projdou prezidentské volby? Jaký výsledek očekáváte?

Výsledky voleb jsou pro všechny jasné. Je absolutně jasné, že Putin vyhraje v prvním kole. Putinův rating je bezpochyby dost vysoký a není třeba ho srovnávat s ratingem Jednotného Ruska. A to kvůli tomu, že před volbami bylo politické pole vyčištěno. V centrálním Rusku absolutně bez problémů může obdržet 40 procent, na Severním Kavkaze při skoro stoprocentní účasti získá sto procent hlasů. Celkově po celém Rusku čestně může získat 50 procent.

Očekávám, že společně s volebními manipulacemi Putin obdrží v prvním kole 56-59 procent. To potvrdí pro mezinárodní společenství Putinovu legitimitu i zemi dá signál, že režim je silný.

Myslíte, že volby budou čestné?

Podvody a falzifikace vždy byly. V naší zemi je to, tak říkajíc, normální a je těžké to vykořenit. Naše země je příliš velká a je těžké všechno kontrolovat.

Na prosincových volbách jsem byl jako pozorovatel ve volební místnosti a viděl jsem, že za naší stranu hlasovalo 14 procent. Osobně jsem ty hlasy počítal. Osobně jsem podepsal protokoly. Nicméně druhý den ráno byla zveřejněna absolutně jiné čísla. Ve volebním okruhu, kde jsem kandidoval, jsem dostal jen 5 procent.

Je těžké se v Rusku prosadit. Pro opozici existuji nevýhodné zákony, všechny volební komise jsou na 70-80 procent tvořeny představiteli městské administrativy podřízené vládě, dokonce našim členů brání pracovat v komisích. My se s tím snažíme bojovat, soudíme se, ale je třeba říci, že síla není v náš prospěch.

Pokud obyvatelé budou volby považovat za nečestné, mají právo vyjít do ulic protestovat?

Předchozí protesty režim bezpochyby vzal v úvahu, ale závěry udělal jen pro sebe. Místo vybudování demokratického systému došel jen k závěru, že nesmí přehánět s podvody.

Po volbách k protestům dojde, ale protesty žádný výsledek nedají. Jak negativních, tak i pozitivní. Politická reforma, se kterou vystoupil Medveděv, se postupně bude vytrácet. K částečným ústupkům dojde, ale konceptuálně se nic nezmění. Systémová opozice zažije menší oteplení, ale nejbližších 5-6 let k žádným kardinálním změnám nedojde.

Olga Vlasovová – členka strany Jabloko, spolupředsedkyně hnutí Mládežnické Jabloko – mladí demokraté

Jak podle Vašeho názoru projdou prezidentské volby? Jaký výsledek očekáváte?

Bohužel, poté, co byl ze souboje o prezidentský post stažen Grigorij Javlinskij, o výsledku voleb bylo dopředu rozhodnuto. Obávám se, že Putin vyhraje v prvním kole. Dojde k tomu kvůli velkému množství podvodů a také kvůli tomu, že mnozí nepůjdou k volbám, neboť není koho volit.

Myslíte, že volby budou čestné?

Ne, budou ještě více nečestné, než parlamentní, protože Putin bude potřebovat získat více hlasů, více než 50 procent.

Pokud obyvatelé budou volby považovat za nečestné, mají právo vyjít do ulic protestovat?

Samozřejmě. Podle mého názoru oni mají nejen právo, ale musí to udělat, pokud se považují za ruské občany a nejsou připravení posluhovat nelegitimní vládě.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy